Ramski žrtvoslov

 

Teška sudbina zadesila je Ramu u Drugom svjetskom ratu, posebno 8. i 9. listopada 1942. kada su četnici ubili preko 1000 ljudi.

Rama

U podnožju Ramskoga križa postavljene su 2001. godine ploče s popisom imena ubijenih i poginulih iz zadnjih dvaju ratova (Drugi svjetski rat 1366 ubijenih; rat 1991.-1995. godine 163 ubijena).

Rama

Ploče su djelo Mile Blaževića. One ne bodu oči, one su kao tanki razvučeni svitak prirasle uz kameni zid ispod križa, uz kamenu stijenku šetnice gdje se može zapaliti svijeća i položiti cvijet.

Rama

Do njih se treba spustiti, treba zaći iza Isusova križa i uputiti se skrivenom stazom iza brijega, stazom meditacije i molitve. I kad se dolje spustimo, moramo se primaknuti, moramo ponajprije pronaći po abecednom redu ispisano ime sela, a onda učiniti napor pa pronaći ime svojih bližnji.

Rama

A onda će nam, od nekoga tihoga ganuća, pogled poći prema gore, opet prema Isusovu križu (Ramskom križu) ponad nas i povući rijeke imena prema Knjizi života što tako uvjerljivo stoji na Isusovu koljenu.

Rama

Sva imena stradalih, ali i onih bezimenih - od stećaka do danas, sve patnje i križevi imaju svoj smisao i utočište u križu Spasiteljevu u ljubavi koja prašta.

Rama

Ante Beljo

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.