Dan sjećanja na ramske žrtve

Rama

Mjesec listopad u Rami je sinonim za stradanja koja su se događala kroz burnu i krvavu prošlost ovoga kraja. Od vremena turske vladavine pa do nedavne prošlosti. Odmah nakon što se smjelo javno spominjati žrtve, franjevci s narodom su započeli s obilježavanjem Dana sjećanja na sve ramske žrtve.

Rama

Svake godine, druge nedjelje u listopadu okupljaju se Ramljaci i prisjećaju svojih rođaka koji su stradali u Drugom svjetskom ratu, njih 1366 (većina od četnika) i 163 u zadnjem, Domovinskom ratu.

Rama

Danas je na pred franjevačkim samostanom na Šćitu uz suslavlje petnaestak ramskih svećenika služena sv. misa za sve ramske žrtve. Imena žrtva kroz povijest, ispisana su na brončanim pločama podno Ramskog križa koji simbolizira patnju i stradanje ali i ponovni život – Uskrsnuće.

Rama

Na Dan sjećanja na ramske žrtve ispred ploča s imenima zapali se bezbroj svijeća koje navečer svojim svjetlom razbijaju tamu i podsjećaju da i u tami, koliko god jaka bila, tračak svjetlosti je jači od nje. Bez obzira na mržnju koja je prouzročila ove brojne žrtve, postoji i nada da žrtve nisu bile uzaludne i da se one nikad neće više ponoviti.

Rama

Rama i hrvatski narod u njoj nije, a niti će zaboraviti svoje žrtve, između ostalog i zbog budućnosti. – Narod koji nema prošlosti, nema niti budućnosti!

Rama

Ante Beljo

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.