Razgovor s prof. dr. sc. Josipom Jurčevićem povodom dolazećeg izricanja pravomoćne presude hrvatskoj šestorci u Haagu

Poštovani prof. Jurčeviću, 29. studenoga očekuje nas izricanje pravomoćne presude hrvatskoj šestorci u Haagu. Kako komentirate činjenicu da će presuda biti izrečena baš na taj datum?

Simbolika ima iznimno značenje i utjecaj u svim vidovima društvenih i pojedinačnih identiteta, Jurčevićinteresa i djelovanja, iako se to možda i ne prepoznaje na prvi pogled. Značenje i utjecaj simbolike je to veći što je InstrumentBudući su međunarodni interesni krugovi bili i ostali kreatori i čuvari jugoslavenske države, a Haški tribunal je jedan od instrumenata tih krugova, razumljivo je što je glavno obilježje djelovanja Haškog tribunala prilagođeno ostvarivanju geopolitičkih, ekonomskih i drugačijih interesa tih međunarodnih krugova. Njihov osnovni interes je integriranje jugoslavenskog prostora, što je u proteklih stotinjak godina već u velikoj mjeri ostvareno i po treći put.neko društvo samosvjesnije i snažnije ili što je neki interes osmišljeniji i organiziraniji. Tako se iščitavanjem simbolike mogu ponajbolje prepoznavati uzroci, ciljevi, svrha, interesi i ključni akteri koji se nalaze u pozadini događanja. Unutar sustava simbolike posebno važno mjesto imaju određeni datumi na čijoj se simbolici izgrađuje mitologija identiteta.

Naznačeno se može jasno prepoznavati i u odnosu određenih međunarodnih interesnih krugova koji su najviše utjecali na protekla tridesetogodišnja predratna, ratna i poratna događanja na prostoru bivše Jugoslavije i država nastalih njenim raspadom. Stoga, nije slučajno odabran 29. studeni za izricanje drugostupanjske presude šestorici Hrvata iz BiH. Taj je dan bio ključni simbol u mitologiji komunističke Jugoslavije, te se - između ostaloga - nalazio u državnom grbu i imao je opsežnu ceremoniju predstavljanja i obilježavanja kao "Dan Republike".

Budući su međunarodni interesni krugovi bili i ostali kreatori i čuvari jugoslavenske države, a Haški tribunal je jedan Šestorkaod instrumenata tih krugova, razumljivo je što je glavno obilježje djelovanja Haškog tribunala prilagođeno ostvarivanju geopolitičkih, ekonomskih i drugačijih interesa tih međunarodnih krugova. Njihov osnovni interes je integriranje jugoslavenskog prostora, što je u proteklih stotinjak godina već u velikoj mjeri ostvareno i po treći put. Sukladno tome prilagođena je koncepcija djelovanja Haškog tribunala, koji je stvarno politički sud, koji na pravosudnoj razini - protivno činjenicama - kreira ravnotežu krivnje nerazlikovanjem agresora i žrtve.

U takvoj koncepciji Haškog tribunala najvažniji je sudski proces šestorici Hrvata iz BiH, u kojem se zapravo politički sudi Republici Hrvatskoj kako bi se uspostavila ravnoteža odgovornosti za rat, što je osnovna pretpostavka treće integracije jugoslavenskog prostora koja je već ostvarena u visokom stupnju.

Sve ovo se može najizravnije i najjasnije iščitati iz novih zajedničkih jugoslavenskih udžbenika povijesti, koji su Haagsustavno oblikovani proteklih dvadesetak godina pod vodstvom tzv. međunarodne zajednice i uz sudjelovanje upravljačkih oligarhija u Republici Hrvatskoj te je u sklopu kurikularne reforme najavljena i njihova skora primjena u obrazovnom sustavu.

Radi mogućnosti suprotstavljanja ovakvim neistinama i nepravdama, hrvatskoj javnosti je najvažnije osvijestiti činjenicu da su u kreiranju svih skandaloznih i protuhrvatskih haških sudskih procesa i "haških" udžbenika povijesti s jednakim žarom sudjelovale oligarhije iz svih naizgled suprotstavljenih stranaka u Hrvatskoj. Na tome tragu treba razumijevati i bratstvo sadašnje vladajuće većine u Hrvatskoj, koja dovršava proces kriminalizacije svih postignuća, vrijednosti i simbola hrvatskoga Domovinskog rata, te za budućnost priprema povratak stanja kojeg simbolizira "29. novembar".

Vi ste bili svjedok vještak na obrani generala Slobodana Praljka te ste objavili i ekspertizu „Odnos Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini 1990. – 1995. godine“. Kako je tužiteljstvo ocijenilo ekspertizu i na čemu se ona temelji?

Zbog važnosti ekspertize potrebno je naglasiti da sam bio ekspertni svjedok suda. Naime, predsjedavajući sudac Praljakme upozorio i tako sam prisegnuo pod kaznenom, materijalnom i moralnom odgovornošću da me sud na prijedlog generala Praljka prihvatio kao svjedoka suda, tj. da sam dužan svjedočiti istinu i samo istinu.

Ekspertizu sam u pisanom obliku dostavio Haškom tribunalu početkom 2009. godine, a u rujnu iste godine tjedan dana sam proveo u Hagu odgovarajući na pitanja tužiteljstva, sudskog vijeća i branitelja optuženih. Ekspertiza se temelji na mnogobrojnim povijesnim izvorima svih strana s prostora bivše Jugoslavije te iz moćnih država i organizacija koje su odlučujuće u tzv. međunarodnoj zajednici.

Tužiteljstvo je na nož dočekalo ekspertizu, jer je ona znanstvenom objektivnošću prikazala ratna događanja na prostoru bivše Jugoslavije, a napose je detaljno iznesen i argumentiran cjelokupni odnos državnih institucija Republike Hrvatske prema državi Bosni i Hercegovini. Najveći strukovni NeznanjePosljednjeg dana mojeg svjedočenja Haško tužiteljstvo je pokazalo zastrašujuće elementarno neznanje o događanjima u BiH, te je predsjedavajući sudac dopustio da objasnim šokantnost neznanja na kojem se temelji optužnica. Audiovizualni zapis tog važnog detalja, kao i cijelog suđenja, dostupni su na mrežnim stranicama suda te ih i sada svatko može pogledati.kompliment ekspertizi je zapravo dalo tužiteljstvo, jer tijekom mojeg usmenog svjedočenja tužiteljstvo nije ni nastojalo dovoditi u pitanje činjenice i zaključke navedene u ekspertizi, nego su agresivno pokušali pred sudskim vijećem kompromitirati moj znanstvni integritet, koristeći se ideologiziranim lažima i floskulama koje su im dostavljene od suradnika iz Hrvatske.

Uostalom, sudsko vijeće mi je na početku svjedočenja jasno reklo da tužiteljstvo ima pravo koristiti sva sredstva kako bi obesnažilo ekspertizu te da će mi biti veoma neuobičajeno i neugodno. Kad sam sve objede tužiteljstva Jurčevićargumentirano otklonio, bezuspješno su nastojali kompromitirati objektivnost ekspertize činjenicom mojeg ratnog dragovoljstva i kritičkih znanstvenih članaka o međunarodnom pravosuđu.

Pritom je bio posebno vidljiv i raskol u sudskom vijeću, jer su dva člana vijeća otvoreno navijački nastojali pomagati tužiteljstvu, ali se tome suprotstavio predsjedavajući sudac Antonetti. No, golemi raskol u sudskom vijeću obilježio je i prvostupanjsku presudu kao i niz različitih odluka koje je sudsko vijeće donosilo tijekom cijelog predugog trajanja sudskog procesa u prvom stupnju. Taj neuobičajeno veliki i dosljedni raskol u ovom vijeću najupečatljivije kompromitira ne samo sudski proces protiv šestorice Hrvata iz BiH, nego i cijeli Haški tribunal i njegove interesne pozadine, te će se s time u budućnosti sigurno baviti pravni i drugi stručnjaci.

Posljednjeg dana mojeg svjedočenja Haško tužiteljstvo je pokazalo zastrašujuće elementarno neznanje o događanjima u BiH, te je predsjedavajući sudac dopustio da objasnim šokantnost neznanja na kojem se temelji optužnica. Audiovizualni zapis tog važnog detalja, kao i cijelog suđenja, dostupni su na mrežnim stranicama suda te ih i sada svatko može pogledati.

Prvenstveno se sudi državi Republici Hrvatskoj

Što u ekspertizi stoji o konstrukciji udruženoga zločinačkog pothvata? Na čemu se uopće temelji ta teza?

Konstrukcija o udruženom zločinačkom pothvatu protiv Muslimana i teritorija države BiH je temelj optužnice i iz te Jurcevic knjiga onodkonstrukcije proizlaze sve ostale točke optužbe. U njoj se navodi da su se na čelu zločinačkog pothvata - političkog i vojnog podjarmljivanja, trajnog uklanjanja i etničkog čišćenja bosanskih Muslimana i drugih nehrvata - nalazili Franjo Tuđman, Gojko Šušak, Janko Bobetko i Mate Boban, koji su bili preminuli prije podizanja optužnice. Tek potom optužnica navodi imena šestorica živih Hrvata iz BiH koji su fizički dovedeni na suđenje. Ali, odmah iza toga u optužnici se, bez spominjanja konkretnih imena, navodi da su u istom zločinačkom pothvatu sudjelovali članovi niza političkih, vojnih i sigurnosnih institucija Herceg Bosne i Republike Hrvatske, uključujući i članove HDZ-a iz Hrvatske i BiH. To optužujuće nabrajanje završava sa sveobuhvatnom zastrašujućom frazom - "te druge poznate i nepoznate osobe" - što znači bilo koji Hrvat na svijetu na kojeg se Haškom tužiteljstvu i njegovoj pozadini u nekom trenutku prohtije obrušiti.

Iz takve skandalozne konstrukcije je razvidno da se zapravo prvenstveno sudi državi Republici Hrvatskoj, za što formalno pravno Haški tribunal nije imao ovlasti, jer je UN odredio da taj Tribunal može suditi samo osobama, a ne kolektivitetima.

Optužnica se u činjeničnom dijelu prvenstveno temelji na diletantskim povijesnim konstrukcijama i nizu potpunih EkspertizaU ekspertizi nisam iznosio zaključke nego sam nizao činjenice i dokumente iz kojih je svakom s minimumom razuma i poštenja potpuno razvidno da ne bi bilo ni Armije BiH niti bi se država BiH mogla obraniti od srbijanske agresije da nije bilo sustavne i neprekidne pomoći od strane hrvatske države. Ove zaključke sam doslovno izrekao i dodatno obrazložio odgovarajući na izravna pitanja tijekom svjedočenja u Hagu. Na moje inzistiranje tijekom svjedočenja dodatno sam sudu pismeno i usmeno prisegnuo da nisam sudu zatajio nijedan relevantni dokument te da u desecima tisuća dokumenata koje sam pregledao nisam naišao na nijedan koji bi ukazivao da su državne institucije RH radile na podjeli BiH. Ovo potonje sam dodatno obrazložio sviješću hrvatskog državnog vrha da bi podjela BiH izravno vodila i međunarodnom priznanju okupiranih dijelova Hrvatske što bi onemogućilo funkcioniranje i opstanak hrvatske države.izmišljotina o navodnim najtežim ratnim i protuhumanitarnim zločinačkim agresorskim planovima i djelovanjima najvažnijih državnih institucija Republike Hrvatske, kojima je krajnji cilj bila navodna Velika Hrvatska.

U ekspertizi se nisam uopće osvrtao na diletantsku metodologiju i diletantsku povjesničarsku konstrukciju RH BiHoptužnice. U prvom dijelu ekspertize sam, na temelju brojne relevantne znanstven literature i povijesnih izvora najprije ukratko prikazao povijest postora BiH i proces raspada bivše Jugoslavije. U drugom dijelu su obrađeni najvažniji politički i vojni događaji i odnosi unutar BiH te odnos međunarodne zajednice prema BiH u razdoblju 1990. do 1995. godine. U trećem, najopsežnijem dijelu ekspertize - na temelju znanstvene metodologije i mnogobrojnih izvora svih ratnih aktera, uključujući i međunarodnu zajednicu - detaljno sam obradio odnos svih ključnih državnih institucija Republike Hrvatske prema BiH u razdoblju 1990. do 1995. godine.

Obuhvaćene su sve ključne hrvatske državne institucije i njihov odnos prema BiH. U ovom dijelu ekspertiza je postavljena tematski te su obrađeni aspekti državno-političkog odnosa Hrvatske prema BiH; ustrojavanja i obuke postrojbi Armije BiH u Hrvatskoj; uloga Hrvatske u naoružavanju i opremanju Armije BiH, liječenja vojnika Armije BiH u Hrvatskoj; eksteritorijalno bošnjačko školstvo u Hrvatskoj; zbrinjavanje izbjeglica iz BiH; humanitarna pomoć Muslimanima/Bošnjacima u BiH, te potpora koju su hrvatske institucija pružale državi BiH na području kulture i športa.

U ekspertizi nisam iznosio zaključke nego sam nizao činjenice i dokumente iz kojih je svakom s minimumom razuma i poštenja potpuno razvidno da ne bi bilo ni Armije BiH niti bi se država BiH mogla obraniti od srbijanske agresije da nije bilo sustavne i neprekidne pomoći od strane hrvatske države. Ove zaključke sam doslovno izrekao i dodatno obrazložio odgovarajući na izravna pitanja tijekom svjedočenja u Hagu. Na moje inzistiranje tijekom svjedočenja dodatno sam sudu pismeno i usmeno prisegnuo da nisam sudu zatajio nijedan relevantni dokument te da u desecima tisuća dokumenata koje sam pregledao nisam naišao na nijedan koji bi ukazivao da su državne institucije RH radile na podjeli BiH. Ovo potonje sam dodatno obrazložio sviješću hrvatskog državnog vrha da bi podjela BiH izravno vodila i međunarodnom priznanju okupiranih dijelova Hrvatske što bi onemogućilo funkcioniranje i opstanak hrvatske države.

Kad se radi o pravnim aspektima haške konstrukcije o udruženom zločinačkom pothvatu, njenu pravnu održivost su prije desetak godina detaljno opovrgnuli najugledniji hrvatski pravnici, no to je ostalo zatajeno u hrvatskom javnom životu, kao i moja ekspertiza i svjedočenje.

Pomoć Muslimanima u vrijeme rata

U ekspertizi pišete i o pomoći Republike Hrvatske bosankohercegovačkim muslimanima u vrijeme rata (zbrinjavanje izbjeglica), no i o manje poznatoj činjenici da su MUP i HV obučavali elitne postrojbe Armije BiH?

O tome, kao i o naoružavanju cijele Armije BiH i ustrojavanju njenih pojedinih postrojbi u Hrvatskoj, potpuno HV AVIHkonkretno i nedvojbeno svjedoči više tisuća izvornih dokumenata iz BiH i Hrvatske. Neke ključne dokumente sam u presliku uvrstio i u ekspertizu. Primjerice, u ekspertizi sam objavio dokument na kojem je popis 436 Muslimana/Bošnjaka koje je Vlada BiH u srpnju 1991. uputila u hrvatski MUP na obuku za specijalce, a oni su elitna i početna jezgra Armije BiH. Još je zanimljivije što je Vlada BiH taj dokument poslala na memorandumu stranke SDA.

Isto tako, objavio sam i dokument koji neupitno svjedoči da je hrvatski vojni vrh slao časnike HV-a na posudbu u Armiju BiH, s jamstvom da će nakon povratka nastaviti status u HV-u. Zatim, objavio sam i dokument koji potvrđuje da je, prema sporazumu između vlada RH i BiH, hrvatski MUP na području Hrvatske sudjelovao u provođenju mobilizacije izbjeglica iz BiH za potreba Armije BiH, itd.

No, ključno je pitanje zbog čega se u hrvatskom političkom i medijskom govoru sustavno i uporno prešućuju ovi i mnogobrojni drugi dokumenti koji su predočeni i usvojeni u Haškom tribunalu. Osim toga, ekspertizu sam krajem 2009. godine objavio kao knjigu, te nije slučajno što je to najprešućivanija moja knjiga.

Kako ocjenjujete odnos hrvatskih vladajućih političara svih ovih godina vođenja procesa prema položaju šestorke? Postoje li u Hrvatskoj političke snage kojima bi bila draga osuđujuća presuda?

O odgovoru na to pitanje najbolje svjedoče dvije činjenice. S jedne strane, u političkom, medijskom i svim drugim Politikavrstama javnog govora etablirala se suludasta teza haške mreže BusačiGlavni hrvatski problem su bili i ostali veliki javni busači svojih hrvatskih prsa u hrvatskim državnim i društvenim institucijama koji zaplotnjački djeluju i provode ono što Vesna Pusić transparentno zastupa. Taj hrvatski problem nije počeo ni 1900. niti 1945. godine. On je vremenski i sadržajno puno dublji i opsežniji. Hrvatska neće i nemože izaći iz toga gliba dok politička kultura većine stanovnika Hrvatske ne uzmogne prepoznavati staru bilijsku izreku da se kakvoću ljude po djelima prosuđuje.da je Republika Hrvatska izvršila agresiju i druge zločine u odnosu prema državi BiH. S druge strane, u istom prostoru se ignoriraju dokumenti i povijesne i pravne ekspertize koji potpuno nedvojbeno dokazuju da bez goleme i svestrane pomoći hrvatskih državnih institucija ne bi bila moguća obrana BiH niti bi ona dobila međunarodno priznanje niti bi opstala kao država.

Dakle, već samo iz ovoga je jasno da u samostalnoj Hrvatskoj cijelo vrijem e ključnu institucijsku moć ima struktura koja čini da sve da presuda protiv šestorice Hrvata bude osuđujuća. Uostalom isti je bio odnos i prema suđenju hrvatskim generalima. Ta sjetimo se kako je ta struktura nesuzdržano javno likovala prije pet godina uoči izricanja drugostupanjske presude generalima Gotovini i Markaču, vjerujući da će biti potvrđena prvostupanjska presuda.

Uostalom, opća i haška teza da je sadašnja samostalna hrvatska država udruženi zločinački pothvat kreirana je Vesna Pusic4ranih 1990-ih unutar hrvatskih državnih institucija i u njima se najdosljednije zastupa, te je i sada tako.

Vesna Pusić svojedobno je dala izjavu da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH? Što kažete na tu tvrdnju? Je li ona na neki način dala legitimitet haaškim optužnicama?

Smatram da je Vesna Pusić drugorazredni hrvatski problem. Kod nje i drugih njoj sličnih - koji otvoreno govore i zastupaju svoje političke, emotivne i ostale povezane interese - treba cijeniti iskrenost. Glavni hrvatski problem su bili i ostali veliki javni busači svojih hrvatskih prsa u hrvatskim državnim i društvenim institucijama koji zaplotnjački djeluju i provode ono što Vesna Pusić transparentno zastupa. Taj hrvatski problem nije počeo ni 1900. niti 1945. godine. On je vremenski i sadržajno puno dublji i opsežniji.

Hrvatska neće i nemože izaći iz toga gliba dok politička kultura većine stanovnika Hrvatske ne uzmogne Medijiprepoznavati staru bilijsku izreku da se kakvoću ljude po djelima prosuđuje.

Najprešućivaniji proces

Kako gledate na medijsko praćenje čitavog procesa?

Od svih protuhrvatskih sudskih procesa prema tzv. haškom modelu koji su vođeni ili još traju u Hagu i sudištima u Hrvatskoj, daleko je na sve načine najprešućivaniji ovaj proces koji trinaest godina traje protiv šestorice Hrvata iz BiH. Ta razina javnog prešućivanja nije slučajna. Ona je projektirana jer je to uvjerljivo i na sve načine najopasniji proces protiv Hrvatske. Ukoliko pravomoćna presuda bude osuđujuća, a sve u tome procesu i oko njega precizno je urađeno da bude tako, hrvatska budućnost imat će nesagledivo duge i teške negativne posljedice u političkom, materijalnom, percepcijskom i identitetskom pogledu.

Temeljno polazište – država Srbija je bila agresor

Kad je u pitanju rat u BiH često se zanemaruje činjenice da je rat izazvan velikosrpskom ideologijom, čiji je tadašnji izvršitelj bio Slobodan Milošević. Zašto se u tom kontekstu rijetko govori o činjenici da je Hrvatska bila napadana i iz BiH?

Temeljno polazište za razumijevanje ratnih događanja na prostoru bivše Jugoslavije od 1990. do 2000. godine jest u činjenici da je država Srbija bila jedini agresor a sve druge države sudionici rata - Slovenija, Hrvatska, BiH i Kosovo - bili su žrtve agresije. To je nedvojbeno iz niza osnovnih podataka. Srbija je prije početka oružane agresije na Hrvatsku (17. kolovoza 1990.) stavila pod svoj nadzor gotovo cjelokupni zajednički vojni i oružani potencijal Velika Srbijajugoslavenske vojske, uključujući i republičke teritorijalne obrane. Osim toga, Srbija se jedina od jugoslavenskih republika-država pripremila za rat na političkom, ideološkom, psihološkom, promidžbenom i diplomatskom planu.

Budući je srbijanska agresija koncipirana, tempirana i u svakom pogledu uvezana s međunarodnim interesima, glavna specijalnoratovska srbijanska i međunarodna zadaća bila je i ostala u građenju percepcije o građanskom ratu, ravnoteži krivnje i nerazlikovanja države agresora od država žrtava agresije. Uostalom, zbog toga Haški tribunal nije ni dobio formalne ovlasti suditi za zločin agresije, što je skandalozno i sramotno s humanstičkog i međunarodnopravnog motrišta. U takvoj polazišnoj nerazlikovnosti poslana je i strašna poruka cijelom svijetu da je zločin agresije nekažnjiv i isplativ, te je to veliko ohrabrenje mnogim moćnicima sa zločinačkim nagonom.

Jedna od notornih činjenica u mojoj ekspertizi, kao i u nekim knjigama drugih autora jesu egzaktni podaci da su najteži i najopasniji srbijanski oružani napadi na Hrvatsku dolazili s prostora BiH. To je na neki način i logično obzirom da je na prostoru BiH bila najveća koncentracija jugoslavenske, a zapravo srbijanske vojne moći, te da su prostori Hrvatske i BiH međusobno izrazito povezani i međoovisni zemljopisno, geostrateški, sigurnosno i na druge ŠtetaVeć je naglašen raspon i golema negativna težina za Hrvatsku u slučaju izricanja osuđujuće presude Hrvatima iz BiH, a naročito ako opstane teza o udruženom zločinačkom pothvatu. Politički, percepcijski i identitetski tereti su složeni i opsežni, a u materijalnom pogledu otvorio bi se prostor da svaki pojedinac ili kolektivitet koji je pretrpio bilo kakvu štetu u ratu na prostoru BiH može tužiti Republiku Hrvatsku radi nadoknade štete, a ključni dokaz bila bi ova haška presuda, koja bi pravosudno postala neupitna.načine. Ali, činjenica o najtežoj agresiji na Hrvatsku s prostora BiH ne uklapa se u hašku konstrukciju, pa je zbog toga marginalizirana, usprkos njene očiglednosti.

Proizvodnja ravnoteže srbijansko-hrvatske krivnje

Nadamo se kako će šestorka biti oslobođena, no zanima nas koje bi po Vama mogle biti eventualne posljedice osuđujuće presude, posebno ako ne padne konstrukcija tzv. udruženog zločinačkog pothvata?

Nada je u biti ljudskoga života i ima nadnaravna utemeljenja te zato posljednja umire. Međutim, cijela konstrukcija Upitnikravnoteže krivnje i djelovanja Haškog suda kao političkog suda te strogo kontrolirani razvoj procesa protiv šestorice Hrvata iz BiH, uključujući i simboliku dana izricanja presude nudi premalo racionalnih uporišta opravdanosti nadanja u oslobađajuću presudu.

Osim toga, iz presuda u vezi genocida, kako u slučaju tužbe BiH tako i Hrvatske, prepoznaje se čvrstina međunarodnih interesa (koji kontroliraju međunarodne sudove) na proizvodnji ravnoteže srbijansko-hrvatske krivnje, koja je svedena na procese vezane za prostor BiH.

Već je naglašen raspon i golema negativna težina za Hrvatsku u slučaju izricanja osuđujuće presude Hrvatima iz BiH, a naročito ako opstane teza o udruženom zločinačkom pothvatu. Politički, percepcijski i identitetski tereti su složeni i opsežni, a u materijalnom pogledu otvorio bi se prostor da svaki pojedinac ili kolektivitet koji je pretrpio bilo kakvu štetu u ratu na prostoru BiH može tužiti Republiku Hrvatsku radi nadoknade štete, a ključni dokaz bila bi ova haška presuda, koja bi pravosudno postala neupitna.

U slučaju osuđujuće presude šestorici Hrvata, u neposrednim budućim nastavcima međunarodnih igara na haškim osnovama, za Hrvatsku je posebno nepovoljno što se radi o drugostupanjskoj presudi, a u slučaju Karadžića i Mladića tek su izrečene prvostupanjske presude. To znači da međunarodnim interesima ostaje mogućnost manipulacije s njihovim drugostupanjskim presudama, ako to bude potrebno kao sredstvo za privlačenje Srbije u zapadne integracije. Naravno, pritom se ne misli da bi Karadžić i Mladić mogli dočekati oslobađajuću presudu, nego bi se mogla programirati njihova pravodobna "prirodna" smrt, koja ne bi bila nimalo iznenađujuća u već viđenoj praksi.

Hoće li presuda determinirati sutrašnje pregovore o eventualnom preustroju BiH i u okviru toga utjecati na rješavanje hrvatskog pitanja u toj zemlji?

Nedvojbeno je da će presuda bitno i izravno utjecati na sva buduća događanja u BiH i Hrvatskoj, kao i na događanja BiHKorupcijaU svemu tome, opet je radi mogućnosti budućeg opstanka najvažnije shvatiti da se najveći dio šteta i Hrvatima u BiH, kao i Hrvatima u Hrvatskoj dogodi zahvaljujući prvenstveno veleizdajama, korupciji i ostalim devijacijama unutar hrvatskih institucija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.sa BiH i Hrvatskom. Gledajući cjelovito i s motrišta opstanka, Hrvati u BiH su u svakom pogledu najveće ratne i poratne žrtve. To je jedna složena tema s nizom statističkih i interpretativnih pokazatelja. Ovdje je dostatno naglasiti samo neke osnovne stvari.

Ponajprije, nije bilo nikakvog političkog ili međunarodnopravnog razloga za ukidanje Herceg-Bosne kao entiteta, tim više jer je opstala zločinačka Republika Srpska. Na hrvatsku štetu, a bez ikakve službene objave tajanstveno su netragom nestale neke ključne odredbe Washingtonskih sporazuma, primjerice o konfederaciji s Hrvatskom. U praksi su na teret Hrvatau BiH izigrane i nadalje se izigravaju zaštitne odredbe Daytonskog sporazuma, kao i načela i odredbe temeljnih ljudskih prava. Jedina mirnodopska pljačka i uništavanje banke tenkovima u europskoj i svjetskoj povijesti dogodila se nad bankom Hrvata iz BiH.

U svemu tome, opet je radi mogućnosti budućeg opstanka najvažnije shvatiti da se najveći dio šteta i Hrvatima u BiH, kao i Hrvatima u Hrvatskoj dogodi zahvaljujući prvenstveno veleizdajama, korupciji i ostalim devijacijama unutar hrvatskih institucija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Davor Dijanović

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Sri, 24-10-2018, 01:49:51

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Copyright © 2018 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom (GPL).