Sven Lasta

U nedjelju 18. travnja 2021. godine kratkom će se svečanošću proslaviti rođendan istaknutog hrvatskog kazališnog i filmskog glumca, hrvatskog branitelja i legende Sunje Svena Laste rođenog na taj dan 1925. u Pakracu. Domaćin svečanosti je Kulturno-prosvjetno društvo “Sloga” Pakrac.

Program svečanosti sastoji se od mise u župnoj crkvi UBDM Pakrac te  kratkog programa i pozdravnih govora u Sven LastaHrvatskom domu "Dr. Franjo Tuđman" u Pakracu uz  otkrivanje poprsja velikana hrvatskog glumišta Svena Laste. Akademski kipar Stjepan Gračan darovao je Pakracu izvorni gipsani odljev poprsja Svena Laste čiji se mesingani odljevi već nalaze u parku u Sunji i predvorju Zagrebačkog dramskog kazališta Gavella u Zagrebu.

Na žalost, glumačku veličinu i važnost Svena Laste, sjajnog kazališnog i filmskog glumca, pronicavog analitičara i kroničara hrvatskog kazališta, pisca nekoliko antologijskih pjesama iz Domovinskog rata, ali i velikog hrvatskog rodoljuba i branitelja - prekrio je zaborav i nepoštovanje, rijetki danas znaju da u temeljima hrvatskog kazališta stoje njegove antologijske uloge Krappa u Beckettovoj “Posljednjoj vrpci”, Alcesta u Molierovom “Mizantropu”, Gregora u Krležinom “U logoru”, Fjokle u Gogoljevoj “Ženidbi”, Maloga u Babajinom filmu “Mirisi, zlato i tamjan” i niz proslavljenih uloga na radiju, televiziji i filmu. Posthumno objavljena mu je knjiga “Iz glumačkog kuta”, niz sjajnih opažanja i promišljanja o hrvatskom kazalištu Ipak iznad svega stoji ljudska veličina Svena Laste koji kao dragovoljac 1991. odlazi u Sunju i daje veliki doprinos obrani Sunje i Hrvatske.

“Vječnost je ovdje i ja sam joj se nadao. Sada mogu govoriti. Ne znam što bih mogao poželjeti bolje nego što je ova neprekidna prisutnost mene sama u meni samom” Sven Lasta

(hkv)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.