Riječ 2019. godine prema Websterovu rječniku

Zamjenica 'oni' je riječ godine 2019. prema odabiru američkoga objasnidbenoga rječnika Rijec oni„Merriam-Webster“. Nooah Webster (1758.-1843.) je američki leksikograf, jezikoslovac, sastavljač „Američkoga rječnika engleskoga jezika“. Radi se o riječi koja se u godini na izmaku učestalo rabila u javnom govoru. Prema riječima jednoga od stručnoga urednika rječnika Pitera Sokolovskoga ovo je rezultat promjena u tom kako se rabi riječ. Engleskomu jeziku nedostaje neutralnoga prema spolu zamjenice jedine koja odgovara riječima „svi“, „netko“, „ma tko“... „U zadnje vrijeme they (oni) također se rabi prema jendnomu čovjeku, čija je spolna pripadnost nebinarna, tj. neodređena prema spolu“, dodao je Sokolovski.

Godine 2018. prema Websterovu rječniku riječ godine je postala justice koja u prijevodu može značiti kao „pravednost“; „pravosuđe“; „sudac“ i dr., a 2017. – feminism „feminizam“.

(hkv)

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.