Tvorac samostalne Hrvatske

U Institutu za povijest u Zagrebu ovih je dana predstavljena knjiga Milana Vukovića "Dr. Franjo Tuđman u sudskim dosjeima - 11. siječnja 1972. - 10. lipnja 1990". To drugo prošireno izdanje uredio je Mladen Pavković, u izdanju Alineja d.o.o. (UBIUDR Podravka), koji je tom prilikom istaknuo kako je pokojni predsjednik Tuđman izdržao sva jugokomunistička proganjanja te je bio čovjek koji je za svoja uvjerenja i vrjednote, u koje je vjerovao, trpio i podnosio progone.

Autor knjige Milan Vuković naglasio je kako su procesi protiv dr. Tuđmana bili montirani i isključivo su bili vođeni zbog njegova stručnog, znanstvenog i političkog nastojanja na potrebi ostvarenja prava hrvatskog naroda na samostalnu hrvatsku državu. Tako je Tuđman bio dva puta zatvaran i dva puta je protiv njega podizana optužnica, na temelju kojih je dva puta osuđen na zatvorsku kaznu. U knjizi se nalazi i izvješće Sekretarijata javne sigurnosti iz 1972. u kojem se navode razne adrese, knjige, pisma, rukopisi i popisi osoba koje su Tuđmanu čestitali novu 1971. godinu.

Dr. Tuđman zalagao se za povijesnu istinu poput stvarnoga broja jasenovačkih žrtava i protiv kolektivne krivnje Hrvata. Godine 1981. Tuđman je proglašen krivim i osuđen na tri godine zatvora te mu je izrečena mjera zabrane javnoga nastupanja. U sudskim spisima na 2000 stranica vidljiva su politička stajališta dr. Tuđmana, koji u tim postupcima nije bio čovjek gubitnik jer se nije odricao svojih stajališta te je u tome smislu ostao pobjednik. Vuković ističe kako je Tuđman i četvrti pun optužen od strane međunarodnoga suda UN-a zato što je obranio samostalnu Hrvatsku te je upravo postupkom Haaškoga tužiteljstva postao glasnik vrjednote samostalne Hrvatske.

Ines Rudić
Fokus

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.