Riječ Nikole Debelića na predstavljanju knjige CODEX MORALIS CROATICUM u Zagrebu, 24. rujna 2015, u dvorani Vijenac.

Pjesnik, pravnik, slikar, humanistički mislilac i domoljubni pregalac Mile Prpa plijeni bogatstvom svog stvaralačkog opusa. Još se pamti vrlo uspješno Codex predstavljanjepredstavljanje njegove Sonetne Rapsodije prije nekoliko godina u auli muzeja Mimara, a autor nam je pričinio novo ugodno iznenađenje svojim uradkom CODEX MORALIS CROATICUM koji danas predstavljamo.

Codexe ili zakonike pišu moćnici, piše vlast, Hamurabijev zakonik ili Code Napoleon, ali i čelnici gradova ili zajednica koji su iznjedrili Korčulanski, Dubrovački i Poljički statut, Vinodolski zakonik i mnoge druge. Takvim kodeksima određuju se pravila ponašanja građana, često uz naznaku sankcija u slučaju nepoštivanja istih. Pitamo se što je navelo pjesnika da se optereti tako zamašnim zadatkom kao što je Codex moralis croaticum?

Autor, erudit široke spoznajne palete osjetio je poziv da izađe u javnost sa svojim viđenjima, svojom istinom, svojim panopticumom o voljenoj domovini i to na način koji će biti dostupan i zanimljiv doslovno svakom čitatelju, u zemlji i inozemstvu, u kojem će naći objašnjenja za gotovo sva najaktualnija pitanja vezana uz narod i zemlju Hrvata. Svaki umjetnik po svom poslanju teži ljepoti i boljitku, a ovim Codexom autor želi na širokom tematskom planu doprinijeti boljitku svoje domovine Hrvatske i svog hrvatskog naroda.

Već u naslovu autor naglašava da se radi o dokumentu koji razmišlja na moralnoj razini, što bi moglo djelovati kao dociranje ili poučavanje, kada za to ne bi bilo i više nego dovoljno razloga. Moral i poštenje Hrvatima nije trebalo ni spominjati sve do 1918. godine kada je ovamo s istoka nahrupio val korupcije, prevare, a iznad svega laži.

Nužnost duhovne obnove

Koliko je nužna ta duhovna obnova ukazuje i okupljanje grupe građana čija imena nešto u društvu znače, u Hrvatsko Nacionalno Etičko Sudište, na poticaj i pod vodstvom CodexA što ovaj Codex moralis croaticum traži od nas, što nam naređuje? Autor, kao i mnogi Hrvat, osjeća gotovo tjelesnu bol kad vidi, navodim, „kontinuitet bezočne agresije laži na Hrvatsku kada se hrvatski narod proglašava genocidnim, a nadasve je uvredljiva šutnju vlasti na te optužbe, jer tko šuti taj se slaže (završen navod). Stoga bi možda prvi poučak koji nam autor šalje mogao glasiti: upoznajte svoj narod i njegovu povijest što će vam omogućiti da sami spoznate što je istina, a što laž.predgovornika, prof. emer. dr. Zvonimira Šeparovića. Moral i etika, snažno ugrožene, nažalost i poslije sticanja hrvatske samoslanosti, starodrevne su odlike hrvatskog naroda i autor je u pravu kada moral stavlja u središte svog razmišljanja.

Ovaj Codex i HNES, kojega je član i Mile Prpa, u blagotvornoj su sinergiji kojoj se u pravi čas pridružila i Hrvatska Akademska Zajednica „Kralj Tomislav“ na čelu s dr. Petrom Vučićem, kao nakladnik ovog vrijednog izdanja.

A što ovaj Codex moralis croaticum traži od nas, što nam naređuje? Autor, kao i mnogi Hrvat, osjeća gotovo tjelesnu bol kad vidi, navodim, „kontinuitet bezočne agresije laži na Hrvatsku kada se hrvatski narod proglašava genocidnim, a nadasve je uvredljiva šutnju vlasti na te optužbe, jer tko šuti taj se slaže (završen navod). Stoga bi možda prvi poučak koji nam autor šalje mogao glasiti: upoznajte svoj narod i njegovu povijest što će vam omogućiti da sami spoznate što je istina, a što laž.

Već letimični pogled na naslove poglavlja kojih je blizu dvije stotine, ukazuje na širinu obrađenog materijala, od čega središnje mjesto pripada Hrvatskoj i njenom narodu ZbirkaCodex je knjiga koju bi trebala imati svaka hrvatska kuća, u domovini i inozemstvu, mlado i staro, svakog društvenog i ekonomskog statusa. To iz razloga što je ova knjiga zbirka temeljnih podataka o Hrvatskoj i Hrvatima, uzročno-posljedično objašnjenih, bez ustezanja od davanja ocjene pa i oštre osude zla i nepravde najvećim dijelom nanesenih Hrvatima koji nikada nisu posizali za tuđim, nego samo branili svoje.počev od hrvatskih povijesnih zemalja i hrvatskog jezika, preko povijesnih zbivanja i njihovih posljedica. Gotovo da nema područja koja autor nije dotakao pa i obradio, pa je Codex u tom pogledu sveobuhvatan u želji da pruži informaciju, uputu i odgovor, pa i na moguće insinuacije i inkriminirajuće tvrdnje.

Spomenimo samo nekoliko obrađenih tema: Hrvatska i njen slobodarski narod, hrvatske povijesne zemlje, Hrvatska i njena dijaspora, pravni i drugi temelji nezavisnosti naroda, Ustroj Hrvatske, Sabor i Vlada, diplomacija, obrazovanje, Domovinski obrambeni rat, Ne dopustiti da nam hrvatsku povijest pišu tlačitelji i okupatori, II. svjetski rat i genocid nad Hrvatima, banke – novi vlasnici i bankari Hrvatske, razvoj Hrvatske na novim idejama itd.

Duhovna obnova na djelu

Pojednostavljeno, codex je knjiga koju bi trebala imati svaka hrvatska kuća, u domovini i inozemstvu, mlado i staro, svakog društvenog i ekonomskog statusa. To iz razloga što je ova knjiga zbirka temeljnih podataka o Hrvatskoj i Hrvatima, uzročno-posljedično objašnjenih, bez ustezanja od davanja ocjene pa i oštre osude zla i nepravde najvećim dijelom nanesenih Hrvatima koji nikada nisu posizali za tuđim, nego samo branili svoje.

Autor kaže, navodim „Tuđinska vlast nanijela nam je velika teritorijalna oskvrnuća i duboku gospodarsku i duhovnu rupu u našoj povijesti, ali i u našim dušama što je rezultiralo našom nezrelošću za vođenjem države, pa je nužno potrebna izrada programa duhovne obnove Hrvatske“ Kraj navoda.

Upravo ovakvi projekti kao što je Codex, HNES i mnogi drugi pozitivni pomaci ukazuju da je duhovna obnova Hrvata već na djelu. Vjerujem da nećemo dugo čekati na vijest da se knjiga prevodi na strane jezike.

Na kraju, na pisanje djela kao što je Codex moralis croaticum neće se lako odvažiti mnogi povjesnik, pravnik, sociolog itd., a odvažio se pravnik-pjesnik.

Čudesna snaga umjetnika

Oduvijek me zanimala ta čudesna snaga koja zrači iz mnogih umjetnika, snaga koja često pokreće mase i mijenja lice svijeta, snaga koja je očito nadahnula i autora ovog codexa, pjesnika Milu Prpu. Marseilleza Rouget de Lilla, Burevjesnjik Maksima Gorkog, hrvatske budnice Još Hrvatska ni propala, Vilo Velebita, U boj u boj, Krasna zemljo Istro mila i mnoge druge zatalasali su mase i podizali duh.

Kako jedna slika ili skladba pokaže više nego tisuću riječi, dogovorili smo da umjesto verbalne eksplikacije tog fenomena pustimo odgovarajući glazbeni uradak koja će nam dati najbolji odgovor o toj čudesnoj poticajnoj snazi umjetnosti.

Vjerujem da će taj zadatak sjajno obaviti jedna od najvećih tenorskih arija operne literature, arija Andre Cheniera iz istoimene opere Umberta Giordana u izvedbi Maria del Monaca. Sam Andre Chenier je povijesni lik, pjesnik, pristaša i simbol francuske revolucije koji i sam završava na giljotini u 32 godini života osuđen od svojih vlastitih drugova revolucionara.

U ariji pjesnik na velikaškoj gozbi bude kritiziran što ne piše elegantne modne stihove. On, za uzvrat osuđuje aristokraciju zbog manjka humanosti i domoljublja te žestoko brani svoje domoljublje i domoljubne stihove. Ako vam se izvedba bude svidjela molim da na kraju toplim pljeskom pozdravite velikog Maria del Monaca, a posebno sve pjesnike pokretače velikih ideja na čelu s autorom Codexa moralis croaticum, Milom Prpom. Hvala.

dr. dr. h. c. Nikola Debelić

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.