Bilosnićeva umjetnička „Lutanja" putovima po Europi

Put u Europu" nova je knjiga putopisa Tomislava Marijana Bilosnića. Knjiga sadrži putopise nastale 90-ih godina prošloga stoljeća, dakle u doba hrvatskoga osamostaljenja. Trideset i tri putopisa, među kojima je i nekoliko reportaža, članaka i jedan razgovor, prvotno su objelodanjeni u Narodnom listu, Zadarskom listu, Slobodnoj Dalmaciji, Vjesniku, Šibenskom listu i Glasu Slavonije, a neki među njima dobili su i prve nagrade na natječaju za hrvatski književni 1. Naslovnica knjige Tomislkava Marijana Bilosniu0107a Put u  Europuputopis na Danima Franje Horvata Kiša u Loboru.

Iako, mahom pisani u doba kada se u Hrvatskoj još vodio Domovinski rat, kada se sanjala slobodna Europa i povijesni dan našeg pristupa toj zajednici slobodnih naroda, kad je putovanje kroz Europu još i moglo biti divljenje njezinoj pozlati ispod koje su se skrivale i naslage hrđe, iz ovih priča može se iščitati poruka kako smo na samom pragu hrvatske nacionalne slobode bili više u Europi nego li, nažalost, danas kada smo njezina punopravna članica.

Bilosnić će u uvodnom tekstu svojega „Puta u Europu" zapisati i slijedeće: „Putopisi nastali tijekom posljednjih deset godina prošloga stoljeća u različitim prilikama i u različitim okolnostima, premda ih sve zajednički veže kulturna suradnja, na svoj način pokazuju kako smo do tada stajali na nogama srebra i zlata, a ne na nogama od ilovače kako su nas pokušali uvjeriti kasnije. Na razini kulturne suradnje, najčešće raznih gostovanja hrvatskih kulturnih institucija u europskim gradovima i zemljama, Hrvatska se kao mlada moderna država Europi otkrivala kao dotada neotkrivena tajna uljuđenosti i kulture, ali i kao država koja europske putove poznaje još od dana kneza Branimira. Naši su kulturnjaci, još dok su nam neprijateljski metci fijukali iznad glava, pokazali Europi kako mi nismo na tom putu trebali doživjeti nešto slično preobraženju na putu za Damask."

„Put u Europu" nije, dakle, put naivnog poklisara koji pred svakim europskim velegradskim čudom ostaje zapanjen i bez glasa, to je put kojim hrvatska umjetnost kroči oduvijek, on počinje u domovini i domovini se vraća. Konačno, svi Europejci najprije su pripadnici svojih nacionalnih identiteta, i to jest tajna kulturnog europejstva – u stalnom prožimanju i uvažavanju kulturnih različitosti. Biti na putu za Europu, i biti u Europi, zapravo znači biti svoj, samosvojan, i drukčiji od drugih. Europi nikada nisu bile potrebne kopije, kao primjerice u „novom svijetu", Europa je izrasla iz svoje kulturne i geografske različitosti, i svaki korak prema toj različitosti zapravo je korak koji nas čini uljuđenijima, što nesumnjivo pokazuju i Bilosnićeva umjetnička „lutanja" putovima po Europi.

Knjigu putopisa „Put u Europu" Tomislava Marijana Bilosnića tiskala je zadarska izdavalačka kuća 3000 gvodina Za dar, uz potporu Grada Zadra. Urednik knjige je dr. sc. Igor Šipić, dok sam autor po svom običaju potpisuje likovnu obradu i fotografije koje prate njegova putovanja po zemljama Europe. Grafička obrada Marija Marfat, a tisak Grafomark Zagreb.

hkv

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.