Spomenik u Srbu

SrbOvog je ljeta priličnu buru u javnosti podigla objava o obnovi spomenika nazovi ustanka „antifašista" 27.srpnja 1941. što je na inicijativu SNV-a, Vlada RH financirala s 3 milijuna kuna. Napisano je mnoštvo članaka i komentara, posebno na ovom portalu, stručnih i onih emotivnih, u kojima je do kraja razgolićena desetljećima naturana laž o protagonistima i razlozima "dejstvovanja prve ustaničke puške antifašista Hrvatske". Spomenik je inače prvi puta otkriven 1951. godine s uklesanim tekstom da je u "tom mjestu 27. VII 1941. pukla prva ustanička puška u Hrvatskoj" i taj datum prije Domovinskog rata slavljen je kao praznik Dan ustanka naroda Hrvatske.

No, na ponovno aktualiziranje ovog događaja, ponukala me je vijest Hine objavljena 27. siječnja 2011. U njoj stoji kako je Vlada na zatvorenom dijelu sjednice donijela Rješenje o odobrenju sredstava na teret proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. I u toj vijesti ne bi bilo ništa spornoga - pa neke se stvari moraju raspraviti bez javnosti, u svakoj vladi na svijetu - kada Vladin Ured za odnose s javnošću ne bi priopćio:

Na teret Posebnog dijela Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2011. godinu odobrava se Srpskom narodnom vijeću ukupni iznos od 1.350.000 kuna, i to za razvoj institucija srpske zajednice u Hrvatskoj u iznosu od 1.200.000 kuna te za provođenje zajedničkog programa obnove spomenika u Srbu u iznosu od 150.000 kuna!

Znači, povrh 3 mil kuna iz srpnja 2010, za „zatvaranje financijske konstrukcije obnove spomenika", pretpostavljam zbog „prekoračenja troškova", odobrilo se dodatnih 150.000 kuna! A „nerazvijena" srpska zajednica u Hrvatskoj, dobila je dodatnih 1,350.000 kuna, tj. Srpskom nerazvijenom Nacionalnom Vijeću s Miloradom Pupovcem na čelu. Vladin koalicijski partner sigurno će ovim sredstvima razviti SNV, iako nigdje u Vladinom priopćenju ili na internetskim stranicama SNV-a ne piše kako će to uraditi. Biti će da je to tajna, pa je zato i taj dio Vladine sjednice bio tajnovit.

Skup u Srbu, na kojem je naš Predsjednik javno izjavio hvalospjeve lijepim „partizanskim trorogim kapama s crvenom zvijezdom", očito, održat će se i ove godine zahvaljujući Vladinim sredstvima u „punom sjaju" i na zadovoljstvo svih „antifašista".

Milorad PupovacSNV je već u 2011 krenuo s aktivnostima na „terenu" i organiziranju komemorativnih skupova kojima obilježavaju tragične događaje iz vremena II. svj. rata. Igor Pavković, zamjenik načelnika općine Voćin iz redova srpske zajednice je, 14. siječnja 2011., podsjetio na događaje od prije 69 godina i stradanje oko 300 nedužnih seljaka sela Kometnika, Dobrića i okolice Voćina, koji su brutalno mučeni i pobijeni kao odmazda za nekoliko ustaša koji su poginuli u borbi s partizanima.

To iskustvo nije bilo dovoljno pa je 90-ih tih godina ponovljeno stradanje civila u Voćinu, kako Hrvata, čije se žrtve obilježavaju svake godine, ali i Srba koji su također stradali i nestali. Komemoracija je prilika da se uputi zahtjev institucijama države da se i te žrtve obilježe na civiliziran način.

Onima koji još malo pamte Domovinski rat, znaju što je bilo u Voćinu, no g. Pavkovića dakako brine što srpske žrtve iz 90-ih u Voćinu treba isto civilizirano obilježiti. Tko su te srpske žrtve bile, i kako je „iskustvo" od prije 69 god „ponovljeno", to nismo saznali. Ali koalicijski partneri u Vladi, bojim se, mogli bi opet uskoro kako izbori budu bliži, na kojoj sjednici Vlade na njenom „zatvorenom dijelu", dogovoriti dodjelu sredstava za razvoj institucija srpske zajednice u Hrvatskoj.

Damir Tučkar, dipl.ing.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.