Nevolje s javnošću

Novinska vijest, kojom je objavljeno da se na međunarodnom filozofskom skupu u Zadru “Identitet: politički, socio-ekonomski, religijski i osobni”, u organizaciji „prestižnog” pariškog Institut International de Philosophie (IIP), pojavljuje u ulozi moderatora dr. Svetozar Stojanović, jedan od savjetnika ideologa projekta Velike Srbije iz 90ih Dobrice Čosića, šokirala je javnost.

Od dr. Stojanovića, kao osobe koja je bila izravno uključena u projekt stvaranja Velike Srbije, nije ni bilo za očekivati da bi se zahvalio na ulozi moderatora na skupu. Vjerojatno upravo zbog svojih političkih stavova, koje po svemu sudeći nije promijenio, on to nije učinio. S druge strane, odgovorni u IIP-u sigurno znaju tko je dr. Stojanović i kako se doživljavaju u Hrvatskoj politika u kojoj je sudjelovao. Miješanje politike i znanosti u izvedbi IIP-a samo dokazuje dugotrajnost i kontinuitet političkih veza između određenih krugova u Srbiji i Francuskoj, koje sa znanstvenim principima nemaju baš puno veze.

Dovesti podržavatelja velikosrpske agresije na Hrvatsku u Zadar, grad koji je i te kako patio tijekom četverogodišnje polu-okupacije, drska je provokacija koja traži jasan odgovor. Bez obzira na moguće optužbe za „netolerantnost“ Hrvatska bi barem trebala službenim kanalima protestirati kod organizatora skupa, a u znak protesta i potpunosti se isključiti iz sudjelovanja. Naravno, da nije IIP organizator, nego hrvatska strana, situacija bi bila sigurno jednostavnija.

Međutim, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, koje je pokrovitelj konferencije, izišlo je s priopćenje u kojem stoji: "Ono što možemo učiniti je ili da nitko od strane Ministarstva službeno ne nazoči otvaranju, ili da već u pozdravnoj riječi pozove na dijalog i naglasi potrebu uspostavljanja suradnje na novim, civiliziranim stavovima temeljenim na načelima demokratskih društava i poštivanja ljudskih prava".

Iz izdanog priopćenja nije baš jasno oko čega se to suštinski razilaze organizatori znanstvenog skupa u Zadru, njegov pokrovitelj, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, i politika u kojoj je sudjelovao dr. Svetozar Stojanović. Govoriti o nekakvom dijalogu nakon što velikosrpska politika nije bila za nikakav civilizirani dijalog sve dok nije vojno poražena u Domovinskom ratu posve je isprazno i ničim ne umiruje javnost, ako je to bio cilj priopćenja.

Čini se kako u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa imaju osebujan pogled na načela demokratskih društava, barem kada je Hrvatska u pitanju. Naime, nikom u tom Ministarstvu primjerice ne pada napamet odustati od pokroviteljstva nad zadarskim znanstvenim skupom. U normalnim demokratskim društvima uslijedio bi oštar prosvjed organizatorima u kojem bi zasigurno bilo jasno istaknuto kako državne institucije ne namjeravaju biti pokrovitelji znanstvenim skupovima u kojima istaknutu ulogu dobivaju oni koji su sudjelovali u agresiji na tu istu državu, a ničim se nisu ogradili o svojih postupaka.

Damir Tučkar, dipl. ing.

 

Neprijatelj Hrvatske u Zadru će voditi skup 

Dr. Davor Pećnjak, viši znanstveni suradnik Instituta za filozofiju u Zagrebu, otkazao je sudjelovanje na međunarodnoj filozofskoj konferenciji “Identitet: politički, socio-ekonomski, religijski i osobni” koja sutra počinje u Zadru zbog najave da će na njoj sudjelovati dr. Svetozar Stojanović, savjetnik Dobrice Ćosića, predsjednika Jugoslavije u ratnim godinama.

Riječ je o šestodnevnoj konferenciji što je organizira prestižni pariški Institut International de Philosophie (IIP) koji okuplja niz vodećih svjetskih filozofa. Stojanović bi 30. kolovoza trebao biti moderator jutarnje sesije.

Dr. Pećnjak smatra da nije primjereno da Stojanović dolazi na konferenciju u Zadru te je otkazao svoje sudjelovanje i o tome obavijestio organizatore u IIP-u i Ministarstvo znanosti koje je pokrovitelj skupa.

- Zbog elementarnih moralnih razloga ne mogu prisustvovati i sudjelovati u radu istog skupa s nekim tko snosi odgovornost za agresivan rat i ratna događanja protiv Hrvatske te BiH, s tim da je paradoks utoliko veći što se skup održava u Hrvatskoj - istaknuo je Pećnjak.

Dr. Damir Magaš, rektor Sveučilišta u Zadru gdje se skup održava, poručio je preko glasnogovornice da nije upoznat s popisom sudionika jer je u organizaciji konferencije sudjelovao Odjel za filozofiju.

No, rektor smatra da osoba koja je razvijala protuhrvatsku djelatnost, pod uvjetom da je to dokazano, ne bi trebala sudjelovati na ovakvom skupu. Dr. Jure Zovko s Odjela za filozofiju zadarskog sveučilišta rekao je da je za Stojanovićev dolazak doznao prije nekoliko dana kad se vratio iz Amerike.

- Stojanović neće imati referat na skupu, već će biti samo moderator. To je odredila tajnica IIP-a iz Pariza jer je Stojanović član te institucije - izjavio je dr. Zovko.

Slično tvrdi i dr. Daniel Kolak, ugledni hrvatski filozof i profesor na Sveučilištu William Paterson u New Jerseyju, koji je kao član IIP-a organizirao konferenciju.

- IIP svake godine u drugoj državi organizira konferenciju na kojoj sudjeljuju poznati svjetski filozofi. Kada je na mene došao red da organiziram konferenciju, izabrao sam Hrvatsku kako bih pomogao hrvatskim studentima i filozofima da se što bolje povežu sa svjetskim tokovima.

Stojanovića nisam pozvao i on neće imati predavanje, ali ga je za moderatora postavila tajnica IIP-a iz Pariza jer se on među prvima prijavio za sudjelovanje - rekao je dr. Kolak.

Ministarstvo znanosti pokrovitelj je konferencije, a prema programu sudionike bi prilikom otvaranja skupa trebao pozdraviti dr. Radovan Fuchs, pomoćnik ministra za međunarodnu suradnju. Iz Ministarstva, međutim, poručuju da nisu sudjelovali u izravnoj organizaciji skupa te stoga ne mogu utjecati na međunarodni organizacijski odbor, osim upozoriti ih na iznesene činjenice.

 I prije rata podržavao Miloševića 

Dr. Svetozar Stojanović je od 15. lipnja 1992. do 31. svibnja 1993. bio savjetnik tadašnjeg predsjednika Republike Jugoslavije Dobrice Ćosića. Jugoslavija je tada vodila agresivan rat protiv Hrvatske te je započela i vodila agresivan rat protiv BiH. Također, Stojanović je krajem osamdesetih podržavao politiku Slobodana Miloševića i, ako zatreba, uporabu sile u rješavanju ‘jugoslavenskog pitanja’, kaže dr. Davor Pećnjak.

“Ono što možemo učiniti je ili da nitko od strane Ministarstva službeno ne nazoči otvaranju, ili da već u pozdravnoj riječi pozove na dijalog i naglasi potrebu uspostavljanja suradnje na novim, civiliziranim stavovima temeljenim na načelima demokratskih društava i poštivanja ljudskih prava”, ističe se u priopćenju.

Tanja Rudež
Jutarnji list

{mxc} 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.