Političari i odgovornost

Danas već postoje brojni dokazi koji upućuju na to da zapaženiju ulogu u hrvatskoj politici ne možete dobiti ako nemate ništa iza sebe s čime bi vas mogli ucijeniti. Tipovi koji iza sebe imaju djela s kojima se treba baviti Kazneni zakon ili su barem pod ozbiljnom sumnjom zbog sukoba interesa mogu 'dogurati' do najviših državničkih funkcija. Zbog toga hdz sdp 1291483193su sva utjecajnija mjesta u državi zauzeta za osobe koje čuvaju sadašnji društveni poredak temeljen na prijevarama i lažima.

Prema komunističkim izvorima nekad je 80 % novinara bilo učlanjeno u savez komunista, koji su svoja iskustva prenijeli na mlađe generacije, pa ne čudi zašto se još uvijek njeguje 'laž kao istina, a istina kao laž'.

Za dokazati nekome nedjelo danas ne bi trebalo biti teško, pogotovo sa sadašnjom razinom informatičke tehnologije. No kad god se krene u tom smjeru na sudovima sve prestaje, jer se sustav na papiru promijenio, no ne i u svakodnevnom životu, tako da kod nas još uvijek glavnu riječ vode 'mentalni komunisti', kako ih je to slikovito nazvao akademik Aralica.

Riječ je o osobama na važnim mjestima koje ne žele promjene karakteristične za demokratska društva. U takvim okolnostima ne postoje uvjeti za prosperitet zemlje što nam život iz dana u dan potvrđuje.

Da bi se 'mentalnim komunistima' stalo na kraj nova garnitura saborskih zastupnika i članova buduće vlade mora biti daleko odgovornija nego što su to bili njihovi prethodnici i morat će voditi računa o procesu demokratizacije društva kojega se više ne može zaustaviti.

Destabilizacija zemlje

Zbog problema dvojezičnosti nastalog u Vukovaru saborski zastupnici koji su bili za Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina 2002. godine moraju snositi konsekvence zbog prvog PolitičariDanas već postoje brojni dokazi koji upućuju na to da zapaženiju ulogu u hrvatskoj politici ne možete dobiti ako nemate ništa iza sebe s čime bi vas mogli ucijeniti. Tipovi koji iza sebe imaju djela s kojima se treba baviti Kazneni zakon ili su barem pod ozbiljnom sumnjom zbog sukoba interesa mogu 'dogurati' do najviših državničkih funkcija. Zbog toga hdz sdp 1291483193su sva utjecajnija mjesta u državi zauzeta za osobe koje čuvaju sadašnji društveni poredak temeljen na prijevarama i lažima.stavka 12. članka koji glasi 'Ravnopravna službena uporaba jezika i pisma kojim se služe pripadnici nacionalne manjine ostvaruje se na području jedinice lokalne samouprave kada pripadnici pojedine nacionalne manjine čine najmanje trećinu stanovnika takve jedinice'. Veći problem od postotka (trećine stanovnika) predstavlja preuranjeno donošenje takvog ustava, svega četiri godine od mirne reintegracije i sedam godina od rata u uvjetima kad su mnogi Hrvati još uvijek imali status prognanika.

Naime, tek kad prestane netrpeljivost između manjinskog i većinskog stanovništva u ratu pogođenoj izbornoj jedinici i stvore se uvjeti za normalan suživot, spomenuti Ustav ima smisao uz prethodno poštivanje svih zakona, a ne samo onih zakona koji političkoj garnituri u određenom momentu odgovaraju.

Problem dvojezičnosti u Vukovaru s obzirom na iskustva iz Domovinskog rata destabilizira zemlju i zbog toga svim saborskim zastupnicima koji su podigli ruku za spomenuti Ustav treba umanjiti (buduću) mirovinu za vrijeme njihovog saborskog mandata, a o čemu bi odlučila buduća garnitura saborskih zastupnika ako im je jedan od ciljeva i moralnost u politici.

Drugim riječima, radni staž im se ne bi dirao, već bi im osnovica na temelju koje se izračunava mirovina bila ona koju su imali prije ulaska u sabor. Ovo se odnosi i na one koji su sudjelovali u promjenama statuta grada Vukovara glede dvojezičnosti. To bi bila jasna opomena svim sadašnjim i budućim političarima da paze što i kako rade, jer oni odlučuju o sudbini zemlje i naroda koji predstavljaju.

U hrvatsku politiku se više ne smije ulaziti zbog novca ili osobnog interesa, a kako političare mi financiramo, od njih očekujemo odgovorno ponašanje a ne teror parazita.

Dr. sc. Ivica Tijardović

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.