Koronavirus i antifašizam

Nema dvojbe da će godina 2020. ostati zapamćena po pandemiji prouzročenoj koronavirusom. Pandemija je paralizirala gotovo cijeli svijet, prisilila na karantenu te izazvala ekonomsku krizu, jednu od najvećih u povijesti. 2020Nema segmenta i sfere društvenih zbivanja koji nisu bili pogođeni što se protegnulo do sadašnjega trenutka. Među najpogođenijima našli su se zdravstvo, školstvo, turizam i gospodarstvo, k tome i sport, kultura, umjetnost, vjerske zajednice.

Budući da je koronavirus nastao u Kini te se otamo proširio, s razlogom se ova moćna zemlja našla u središtu pozornosti. Prve vijesti došle su iz grada Wuhana u prosincu 2019., nakon što se tamošnji liječnik Li Wenliang javno izjasnio o nepoznatoj ili nedovoljno poznatoj bolesti koja uzima maha. Liječeći zaražene i sām se zarazio te ubrzo umro od komplikacija izazvanih novom infekcijom. Kineskom režimu nije odgovaralo da se svijetom proširi istina o epidemiji ove bolesti pa je liječnik zbog svoje otvorenosti i istinoljubivosti bio kažnjen. Krajem prošle godine i jedna novinarka osuđena je na četiri godine zatvora zbog pisanja o pandemiji na način koji nije odgovaralo kineskom režimu.

U siječnju 2020. epidemija se počela širiti izvan Kine tako da se u svjetskim medijima izvještavalo o „kineskoj gripi“ kojoj je uzročnik koronavirus navodno prenesen sa šišmiša na čovjeka, što se dogodilo na tzv. „mokroj tržnici“ u Wuhanu. Kini, kao velikoj sili, nije odgovaralo da se koristi naziv „kineska gripa“ jer bi to imalo za nju negativne konotacije, pa je preko utjecaja u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) postigla da se u nazivu bolesti ne spominje pridjev koji se odnosi na Kinu te je bolest dobila službeni naziv COVID-19. kina trznicaUnatoč velikom broju zaraženih i širenju epidemije, prevladavalo je mišljenje da je posrijedi jedan od sezonskih virusa, sličan gripi, te da nema razloga za veću zabrinutost. Prevladavalo je, također, mišljenje da će dolaskom proljeća, kad zatopli, virus nestati. Pokazalo se, međutim, da se virus jednako širio bez obzira na temperaturu i klimatske prilike.

Zatim su uslijedile teorije: jedna, da se nepotrebno pretjeruje o opasnostima koje donosi virus; druga, da je virus umjetno stvoren i (ne)namjerno pušten iz laboratorija; treća, da je riječ o ciljanom (konspirativnom) izazivanju panike. Brzina kojom su se širile teorije bila je ipak znatno manja od one kojom se širio virus te su epidemiolozi, zatečeni novom bolešću i globalnom prijetnjom, zaključili da je ipak riječ o jednom novom virusu s brojnim nepoznanicama i nepredvidivim posljedicama. U proljeće 2020., nakon što se pandemija znatno proširila, epidemiolozi su ustvrdili kako je to prvi val i da je drugi val na jesen ne samo moguć nego i očekivan, što se pokazalo točnim. I dok se očekivalo da će drugi val označiti kraj pandemije u Velikoj Britaniji, u prosincu 2020., otkriven je novi soj koji se već proširio u nekoliko zemalja te do daljnjega doveo do produljenja pa čak i pooštravanja protupandemijskih mjera. A pojava novih sojeva u Brazilu i Južnoafričkoj republici ide u prilog produljenju protupandemijskih mjera. Hoće li doći do trećeg vala za sada je teško prognozirati jer se počelo s cijepljenjem u većemu broju zemalja.

Iako smo o odgovornosti Kine za širenje pandemije mogli doznati iz mnogih svjetskih medija, još se sa sigurnošću ne zna sve o nastanku virusa i njegovu širenju. Naime, od pojave virusa Kina je blokirala vijesti i prikrivala podatke, u čemu je imala potporu WHO-a ili je pak riječ o nesposobnosti te organizacije da reagira na vrijeme. A možda je posrijedi i jedno i drugo. Kad su Sjedinjene Američke Države tražile da se njezinim znanstvenicima omogući uvid u podatke iz laboratorija u Wuhanu, Kina je to odbila uz obrazloženje da je takav zahtjev politički motiviran. Strani novinari koji su počeli istraživati cijeli slučaj bili su protjerani. coronavirusZbog takvog postupka američki predsjednik Donald Trump optužio je Kinu za izbijanje pandemije, a zbog netransparentnosti povukao je članstvo SAD-a iz WHO-a te obustavio financijsku pomoć toj organizaciji. Novoizabrani predsjednik Joe Biden ukinuo je Trumpovu odluku te obnovio članstvo i financiranje.

Nova otkrića o propustima i prešućivanju svega vezanog za virus (mjesto nastanka, način prenošenja, laboratorijske procedure) ipak su prisilile Kinu da u siječnju ove godine dopusti dolazak znanstvenicima iz WHO-a u Wuhan kako bi utvrdili što se stvarno dogodilo. Nadamo se da će WHO u razumnome vremenu objaviti rezultate istrage.

I kako se pandemija širila na ostatak svijeta, Kina ju je uspjela suzbiti te u isto vrijeme proizvoditi i izvoziti zaštitnu opremu te naposljetku profitirati od krize. Prema vijestima Međunarodnog monetarnog fonda (IMF) o stanju svjetskih ekonomija pogođenih pandemijom vidljivo je da se gotovo u svim državama BDP smanjivao dok je u Kini rastao.

„Greške“ Stožera

Kad je postalo evidentno da se epidemija nezaustavljivo širi, gotovo sve zemlje osnivaju timove koji će koordinirati provođenje mjera za njezino suzbijanje i sanaciju posljedica. Hrvatska Vlada pravodobno je reagirala te osnovala Stožer nacionalne zaštite dajući povjerenje struci: dr. Viliju Berošu, dr. Alemki Markotić, dr. Krunoslavu Capaku te uz njih ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću. Stožer je, bez daljnjega, dobro obavio posao i zaslužuje pohvalu kao i svi zaposlenici u zdravstvu. stozerPotres koji je pogodio Zagreb i okolicu nije znatnije utjecao na funkcioniranje Stožera. Pri tome ne smijemo zaboraviti na druge kao što su uslužne djelatnosti, policija, vatrogasci… Uspoređujući rad hrvatskog Stožera s onima razvijenijih i bogatijih zemalja, može se reći da ne zaostaje s obzirom na znanje i profesionalnost.

Međutim, nije sve bilo bez „greške“. Tako je ministar Vili Beroš, u jednom TV obraćanju na početku krize, osvrćući se na lažno prikazivanje pomanjkanja zaštitne opreme u stanovitoj bolnici, takve glasine usporedio s petom kolonom, što su mu neki leftardi jako zamjerili. Od drugih „grešaka“ koje se pripisuju Stožeru ide još jedna, na račun dr. Capaka: „otkrilo“ se da je član HDZ-a, a dr. Alemka Markotić da je dala potporu Kolindi Grabar-Kitarović na prošlim predsjedničkim izborima. Uz ovu „grešku“ još je i njezina izjava da je vjernica te da će ići na polnoćku, što je dovelo u pitanje njezinu i „moralno-političku podobnost“. Jedna od većih „grešaka“ je i, kako je protumačeno, zatvaranje kafića i teretana dok u isto vrijeme svećenici mogu održavati mise. A neoprezni propust dr. Capaka kada je sjedio na praznoj kutiji od cjepiva, izazvao je zgražanje, osudu i zahtjev za njegov opoziv iz Stožera.

„Greške“ koje je Stožer učinio nisu tako strašne u usporedbi s onom Andreja Plenkovića. Naime, u nastupu na TV-u (20. ožujka 2020.), govoreći o mjerama koje Vlada namjerava poduzeti, obratio se javnosti riječima „Hrvatice i Hrvati“. Većini medija to je promaklo, ali nije (filo)četničkim Novostima, glasilu njegova koalicijskog partnera Milorada Pupovca, u kojima su „udarna pera“ osudila spomenuti način obraćanja dajući nam do znanja da to nije politički korektno. Znači li to da jesmo ili postajemo ilegalci u vlastitoj zemlji?

Protupandemijske mjere dovele su do smanjenja broja oboljelih i poboljšanja ukupnog stanja tako da se u svibnju i lipnju skoro nazirao kraj pandemiji. plenkovicOhrabren tim rezultatom, predsjednik Vlade Andrej Plenković slavodobitno proglašava pobjedu nad koronom, nakon čega ublažava mjere, otvara granice strancima u namjeri da koliko-toliko spasi turističku sezonu.

Kako su se približavali parlamentarni izbori to je iskoristio da se održe u srpnju, zahvaljujući čemu je dobio 66 mandata, ali nedovoljno za sastav Vlade. Nakon toga izjavljuje: „Mi ćemo koalirati samo s ideološki i programski nama prihvatljivim strankama.“ Ne gubeći vrijeme, stante pede, koalira sa SDSS-om, čime učvršćuje HDZ-četničku koaliciju, u javnost plasirana kao „hrvatsko-srpska“. U svakom slučaju pandemija je u političkom smislu jako pomogla Andreju Plenkoviću, za razliku od Donalda Trumpa koja je uzrok njegovu porazu.

Kao što smo se osvjedočili, broj oboljelih počeo se povećavati u rujnu i nastavio rasti cijelu jesen dosegnuvši kritični nivo u prosincu, s neizvjesnim ishodom. Srećom, u siječnju 2021. usporedo s cijepljenjem naznake su da se broj oboljelih smanjuje, a broj izliječenih ohrabruje. U očekivanju da će se pandemija zahvaljujući cijepljenju konačno staviti pod nadzor, pojavili su se problemi u isporuci cjepivā te pojava novih sojeva koji stavljaju na kušnju njihovu učinkovitost. S obzirom na trenutačnu situaciju (veljača 2021.) čini se da je kraj pandenmije još neizvjestan.

Neprolazni jugoslavenski virus

U borbi protiv koronavirusa Hrvatska je u odnosu prema drugim zemljama u težoj situaciji jer, pored razornih potresa, mora se u isti mah boriti protiv još jednog virusa – poznatog kao „antifašizam“. Riječ je zapravo o znanom nam jugovirusu koji je nastao i trajao u poznatom vremenu, djelujući protiv Hrvata. jugoslavija kartaPočetkom 1990-ih, a posebice za vrijeme Domovinskoga rata, povukao se u karantenu da bi nakon 2000. godine mutirao u „antifašizam“ zadržavajući i dalje jugo-DNK.

Oni zaraženi ovim virusom predstavljaju se kao „antifašisti“ koji nam nameću „antifašizam“, što smo slično iskusili u olovnim vremenima kad je nametnut eksperiment koji se zvao „samoupravni socijalizam“ temeljen na „marksizmu-lenjinizmu“. To su zapravo oni koji su protiv nezavisne i samostalne Hrvatske, tj. onih 20 posto na koji je dr. Franjo Tuđman procijenio 90-ih, ili ukratko: peta kolona. Zbog neprovedene lustracije, nažalost, i drugih okolnosti u prilici su da rade tajno i otvoreno protiv Hrvatske, baveći se tim poslom profesionalno, zadržavajući naslijeđene parazitske privilegije, znatnim dijelom na teret državnog proračuna Republike Hrvatske. Držeći se jugo-historiografije, na agitpropovski način, serviraju nam poznate floskule koje slušamo već 75 godina. Jedna od tih glasi da je temelj današnje Hrvatske antifašizam, čime mu se pripisuju zasluge u stvaranju današnje Republike Hrvatske, kao da se ne zna kako su se partizani borili za Jugoslaviju, a ne za Hrvatsku; ustvari borili su se protiv Hrvatske. Još za vrijeme rata u narodu bili su poznati kao šumski razbojnici. I dan-danas njihovi sljedbenici nastavljaju šumsko-razbojničke priče, a svako iznošenje istine o NDH nazivaju revizionizmom, iza čega stoji namjera da se zabrane daljnja istraživanja partizanskih zločina. Stavljaju nam do znanja da još nisu izašli iz šume.

„Antifašistička“ podvala o „pobjedničkoj strani“

Druga floskula, koju posebno ističu, jest da je Hrvatska 1945. godine završila na strani pobjednikā zahvaljujući partizanima. A svrstavanje na stranu „pobjednikā“ najbolje se vidjelo 1991.-92., kada je Hrvatska tražila međunarodno priznanje. Nitko u svijetu, a najmanje u Europi, nije spominjao hrvatsku „pobjedničku“ stranu pa čak ni tzv. antifašisti. Baš naprotiv, tadašnji je francuski predsjednik, François Mitterrand, inače srbofil, bio protiv priznanja jer je Hrvatska, kako je rekao, „bila na strani Njemačke“, prešućujući da je i Francuska, s maršalom Philippeom Pétainom, bila na istoj strani. To je samo jedan detalj koji govori koliko znači tobožnja „pobjednička“ strana koju toliko „antifašisti“ podvaljuju. Koliko je poznato, nisu se usprotivili Mitterrandu kada je dao ocjenu o Drugom svjetskom ratu smatrajući, drugim riječima, da su svi Hrvati bili ustaše. Uostalom, i za vrijeme Domovinskog rata, a i danas, za petu kolonu i neke u svijetu Hrvati nisu drugo nego ustaše odnosno fašisti. aflZato je prije nekoliko godina i osnovana Anifašistička liga Hrvatske (predsjednik Zoran Pusić), da se bori protiv „fašista“, jer da ih nema, ne bi ju trebalo osnivati kako bi se protiv njih borila. Za takve profesionalne antifašiste svi su „fašisti“ koji ne prihvaćaju njihove floskule. A fašisti su također i oni koji simpatiziraju Orbána, Salvinija, mađarsku stranku Jobbik i čitaju Hrvatski tjednik, kako nam podastire Jurica Pavičić u Jutarnjem listu (10. siječnja 2021.). Osim Lige postoji i Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske (predsjednik Franjo Habulin), za koji je, nedvojbeno, „antifašizam“ temelj Republike Hrvatske. Jer, kako objašnjavaju, zahvaljujući NOB-u hrvatski branitelji u Domovinskom ratu su samo obranili ono što su partizani stvorili. Takvim deklarativnim izjednačavanjem Domovinskog rata s partizanima prisvajaju si drsko zasluge za nezavisnost RH. Za vrijeme velikosrpske agresije, koliko se zna, nisu osnovali svoju postrojbu koja bi imala crvenu petokraku kao obilježje, i stali u obranu zemlje. Ali zato svoju drskost manifestiraju stalnim glorificiranjem, obilježavanjem partizanskih godišnjica uz neizostavno ukazivanje na „ustaštvo i fašizam“ te cinkarenje inozemnim dežurnim krugovima. Ne viđamo ih, međutim, na obljetnicama o Domovinskom ratu.

Iako ih ne viđamo, „antifašizam“ je i te kako prisutan baš na ovim obljetnicama da se obezvrijede i umanje vrijednosti Domovinskog rata, što svjedočimo u zadnje vrijeme. Istaknutu ulogu u obezvrjeđivanju ima predsjednik Zoran Milanović. milanovicRazlog za ovu ulogu je, kako vidimo, HOS i pozdrav ZA DOM SPREMNI. Verbalnim bacanjem spomen-ploče poginulim HOS-ovcima u Jasenovcu, napuštanjem komemoracije za Operaciju „Bljesak“ u Okučanima prošle godine te nedavnim naprasnim bijegom iz Maslenice (22. siječnja 2021.) pokazao je svoj nezatomljivi bijes. Za njega je neprihvatljivo da HOS-ovci budu prisutni na obljetnicama Domovinskog rata i čime je pridonio histeriji protiv pozdrava ZDS.

Nije teško objasniti njegov bijes znamo li da je bio dezerter, da mu je izbor bio Tito, a ne Tuđman (kasnije se korigirao pristajući da Zračna luka u Zagrebu bude nazvano po dr. Franji Tuđmanu). A reakcija Andreja Plenkovića, s istim dezerterskim statusom, o HOS-u i ZDS za sada je nejasna jer ovisi o odluci koalicijskog mu partnera, „ustavnog suverenista“, Pupovca. U histeriji za zabranu ZDS glavnu riječ vodi dr. Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, zahtijevajući donošenje zakona kojim bi se zabranila upotreba pozdrava jer je to, kako on tvrdi, rehabilitacija ustaštva. Također, zabranom pozdrava, kako ističe, želi da se skine ljaga s Hrvatske i istakne njezin „antifašistički“ karakter.

Razumljiv je njegov odnos prema pozdravu koji je bio u vrijeme NDH, ali nije razumljiv prema takvom pozdravu u Domovinskom ratu. Hrvatski branitelji, dragovoljci, HOS-ovci, mahom mladići, brzo su se odazvali na obranu od velikosrpske agresije (isto tako su reagirali mladi navijači kad su Zagreb i Banovinu pogodili potresi). Zna se da je jedan dio branitelja koristio ZDS, što se sada hoće tumačiti kao borba za NDH. I još kao argument za zabranu pozdrava dr. Kraus navodi Njemačku u kojoj je „Sieg Heil“ zabranjen, ali ne spominje da Njemačka nije imala Domovinski rat kao Hrvatska. Interesantno da su veleposlanstva SAD-a i Njemačke dale potporu inicijativi za zabranu pozdrava imajući u vidu porast antisemitizma u cijelom svijetu pa tako i u njihovim zemljama, o čemu izvještava Svjetski židovski kongres (WJC). Budući je ove godine 80. obljetnica proglašenja NDH, nema sumnje da će se to posebno iskoristiti u borbi protiv „ustaša i fašista“.kraus pupovac habulinJedna među takvim prigodama bit će i obilježavanje, kako kažu, „proboja zatvorenika iz logora smrti u Jasenovcu“, u travnju, kada će dr. Kraus uz Pupovca, Kajtazija i Habulina postrojiti Plenkovića, Milanovića i Jandrokovića, kao i prošle godine, da odaju počast žrtvama ustaškog režima. S druge pak strane, kako oni smatraju i upinju se ostvariti, Hrvati ne bi smjeli komemorirati žrtve kojima je Bleiburg simbol, čemu smo primjerice svjedočili prošle godine kada je žestoko napadano održavanje mise 16. svibnja u Sarajevu.

Kraus, Pupovac i „antifašisti“ odjednom su postali „hrabri“ ukazujući da je „greška“ vojnika HOS-a što su koristili ZDS u obrani od velikosrpske agresije. Postavlja se pitanje zašto u to vrijeme nisu išli na bojišnice i upozorili branitelje da ne koriste „omraženi“ pozdrav. Unatoč teškoj sitiuaciji u kojoj se Hrvatska nalazi zbog pandemije i razornih potresa, „antifašistima“ je glavni problem ZA DOM SPREMNI. Čini se da bi svi problemi s kojima se Hrvatska suočava nestali, ako se pozdrav zabrani; odmah bi potekli med i mlijeko. Njima ne znači ništa smrt poginulih branitelja, a osobito HOS-ovaca koji su dali život za Republiku Hrvatsku. Nije posrijedi samo bešćutnost nego i mržnja.

Prema mišljenju Ognjena Krausa i njegovih istomišljenika, koji proživljavaju duševne boli zbog pozdrava, zakonom kojim bi se sankcionirao ZDS trebalo bi rigorozno kazniti branitelje koji su koristili pozdrav i, isto tako, posthumno proglasiti krivima i sve one koji su ga koristili. Nema sumnje da bi ovakvim zakonom Kraus, Pupovac i „antifašisti“ bili više nego zadovoljni, ali to ne bi bio kraj njihovoj borbi jer i dalje ostaju „ustaše i fašisti“ koji simpatiziraju Orbána, Salvinija, Jobbik te čitaju Hrvatski tjednik.

Anto Periša

 

Ned, 16-05-2021, 05:48:04

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.