Vruća politička zima

Danas, 1. prosinca, po meteorolozima, nastupa klimatološka zima. Iza nas je neuobičajeno Učaionicatopla jesen, a pred nama, čini se, vruća zima. Politička, naravno. Štrajk prosvjetara još traje, rogobore i drugi sindikati, doktori, medicinske sestre, carinici, policajci… Kao da se sve urotilo da Andreju Plenkoviću ukrade Božić i milinje šestomjesečnog hrvatskog predsjedanja Europskom unijom. Od izgledne krize nešto ušićariti nastoje mnogi. Zanimljiva je reakcija javnosti na štrajk prosvjetara, pri tomu mislim na reakciju koja se može iščitati iz anonimnih komentara na mrežnim stranicama. U početku su pretezali komentari koji profesore nazivaju ''uhljebima'' i neradnicima, dok su s vremenom pretegnuli komentari podrške štrajku. To je pouzdan znak da štrajk prerasta svoju prvobitnu namjenu i postaje svojevrsni katalizator šireg društvenog nezadovoljstva.

Ne prelaziti granicu u ocrnjivanju

Zahuktala se i predsjednička kampanja. Već je sada, ako je suditi po anketama, izvjesno da će u prvom krugu izborinajvažniji sraz biti onaj između Škore i aktualne predsjednice oko toga tko će od njih dvoje proći u drugi krug. No, koliko god se žestoko njih dvoje natjecalo, čini mi se da im ne bi bilo pametno u ocrnjivanju onoga drugoga prelaziti određenu granicu nakon koje onaj koji ne prođe u drugi krug ne bi mogao pozvati svoje glasače da glas dadnu njegovu rivalu jer je za Hrvatsku bolji i normalniji izbor od kandidata koji nastupa sa sloganom ''Normalno''. I koji će, kako stvari stoje, sigurno proći u drugi krug. Za oko mi je zapela izrazito zlobna konfabulacija o Miroslavu Škori koju je ovih dana plasirao Krunoslav Olujić, jedan od najantipatičnijih likova iz političkih događanja devedesetih. Nadam se da nikome iz kruga predsjednice Grabar-Kitarović neće pasti na um da koristi usluge takvih tipova.

Škoro

Naime, najveći problem predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović na njenom putu do drugog mandata nije Miroslav Škoro nego njezina stranka. Sve ono negativno što se posljednjih godina vezivalo uz HDZ reflektiralo se i na njezin rejting u javnosti jer joj Plenković i ljudi oko njega nisu dopuštali da se barem verbalno distancira od nekih nepopularnih poteza HDZ-a. Kada bi takvo što i pokušala, brzo bi bila disciplinirana. Škoro se tu jednostavno pojavio kao neminovnost da pokrije prostor koji je ostajao nepokriven HDZ-ovim udaljavanjem od običnog hrvatskog puka i Škorovrijednosti do kojih je tomu puku stalo. Tu je u pitanju svojevrsna zakonomjernost političkih procesa: u ispražnjen prostor uvijek netko ulazi. Pitanje je samo je li autentičan zastupnik ideja koje propovijeda ili lažnjak koji na umu ima samo vlastiti profit. Treba biti pošten prema Škori i priznati da on za sada ostavlja dojam autentičnog zagovornika ideja koje je HDZ, posrćući ulijevo, napustio.

Pitanje štrajka u prosvjeti riješit će se ovako ili onako tijekom ovoga tjedna, no šteta će ostati. Ako štrajk bude zabranjen, osobno se nadam da neće, nije isključeno da vruća politička zima proključa općim nezadovoljstvom. U kojemu je uvijek ima znatan udio iracionalnoga. Kada to iracionalno prevagne, onda nikakvi racionalni razlozi ne mogu smiriti stanje. Nekoć bahati Plenković zapleo se u svojim kombinacijama kao pile u kučine. Godinama već on pošto-poto ugađa hirovima svog sićušnog no nezasitnog koalicijskog partnera odnoseći se istodobno osorno prema onima koji mu, po njegovom mišljenju, nisu bitni za ''stabilnost'', prema stranačkoj bazi i nekim istaknutim članovima stranke, prema upitnikintelektualcima i kulturnjacima konzervativne ili suverenističke provenijencije, na koncu i prema prosvjetarima. Ali sada to dolazi na naplatu.

Orbana nema na vidiku

Apsurdno je da će ga odsada na dalje rušiti upravo oni za koje je najviše učinio, ljevica i globalisti, a oni koje je toliko puta prevario ili ponizio neće imati motiva da ga brane. No, sudbinu HDZ-a i njegova vodstva trebalo bi već jednom odvojiti od sudbine Hrvatske. Ali kako kada se u Europi sve snažnija suverenistička ideja u Hrvatskoj ne uspijeva artikulirati kroz uvjerljivu političku organizaciju!? Metaforički rečeno, hrvatskoga Orbana nigdje na vidiku. Tako bi se moglo dogoditi da Plenkoviću odgovara Kolindin poraz jer bi mu eventualna pobjeda Zorana Milanovića omogućila da motivira razočarane Hrvate da opet glasuju za HDZ na parlamentarnim izborima kako bi spriječili da ''crveni'' osvoje ''oba brda''. Naravno, pod uvjetom da Plenković politički preživi eventualni Kolindin neuspjeh na predstojećim izborima. Bilo kako bilo, vruća nam politička zima ne gine.

Damir Pešorda
Hrvatski tjednik

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.