Stanje u drugim zemljama EU

Samo neki naslovi objavljenih članaka u dnevnom njemačkom tisku Stuttgarter Nachrichten, kroz 10 dana:

- Fleksibilnost nije lijek za sve. Promjene na tržištu rada su potrebne – iziskuju odgovarajuće pripreme. S radom na određeno i skraćenim radnim vremenom njemački poduzetnici su bolje prošli kroz krizu 2008./2009. Eksperti se slažu da je u budućnosti potrebna još veća fleksibilnost. Samo ovisi o „kako".

- LKW- Bauer Man razmišlja o skraćenom radnom vremenu. Nakon daljnjeg pada dobiti Man mora razmišljati o smanjenju troškova. VW podružnica računa u 2013. sa stagnacijom na LKW (kamioni) tržištu.

EU- Veći gubici za FORD u Europi. FORD je između ostalog najavio zatvaranje triju pogona u Europi, jer ne vjeruje u veću potražnju na tržištu i poboljšanju profitabilnosti. 6200 radnih mjesta od 47000 trebalo bi ukinuti. U 2015. se očekuju crne brojke.

- 700 Lufthansa radnih mjesta manje. Zračni prijevoznik želi u okviru svog programa štednje oko 1100 upravljačkim mjesta u Service-Center premjestiti u inozemstvo. Kroz to bi se u Njemačkoj izgubilo oko 700 mjesta.Ukupno želi Lufthansa na svim mjestima 16800 radnih mjesta umanjiti za za 3500 od toga u vlastitoj zemlji 2500.

- Oetinger: Cijena struje raste. Njemačkoj prijeti opasnost da cijena struje ugrožava radna mjesta u industriji i obrtništvu kao da ih domaćinstva s nižim primanjima više ne će moći plaćati.

- Maloprodaja se nada novčanom blagoslovu u božićnom razdoblju. Mnogi potrošači žele dodatne izdatke upotrijebiti za božićne darove.

- Švicarska banka UBS briše 10 000 radnih mjesta. Nova oprema banaka bi trebala biti gotova do 2015. i banci donijeti 5,4 milijarde franaka uštede.

- 130 ministara u jednoj maloj zemlji. Clinton i Ashton su udružile diplomatske snage protiv sloma Bosne. Potpora je ovog puta došla i iz Brisela. Šefica EU- vanjske politike Catherine Ashton traži na balkanskom putu jačanje savezne razine na teret dosadašnjih skoro neograničeno samostalnih dvaju entiteta. Značajno više od tri milijarde eura je SAD i EU uložila u tu zemlju – stotine milijuna je nestalo kroz neznane kanale. Gospodarstvo leži na podu, cvate samo korupcija. U sredini tog beznađa se u cijeloj zemlji grade nove džamije, čiju izgradnju financiraju arapske države bogate naftom kao S.Arabija, Kuvajt ili Katar.

Mnoge osiromašene obitelji šalju svoju djecu u Kuran škole i za to dobivaju hranu ili novac. Premda je Sarajevo od Muenchena udaljeno letom samo sat i pol nijedna država na Balkanskom poluotoku nije toliko strana EU. Tihom islamizacijom Bosne je izvršen prošle godine i napada na USA veleposlanstvo. Prije godinu i pol je jedan izaslanik gosp. Ashton uspio spriječiti Dodika u realizaciji referenduma o samostalnosti. Ali raspad prijeti i dalje.

- Statistika siromašnih. Svakog petog građanina može zadesiti potreba traženja socijalne pomoći. Sve više Nijemaca živi u siromaštvu, ne mogu na vrijeme platiti stanarinu ili štede na hrani. Dok je većina je optimistična i sklona potrošnji. Socijalne udruge zbog toga traže jednu pravedniju ravnotežu između bogatih i siromašnih. Je li to izgled svakodnevnice u Njemačkoj? Podrpani siromasi koji kopaju po kontejnerima i traže povratnu ambalažu ili umirovljenici koji mogu preživjeti samo uz minijob.Kako se mjeri sadašnja kvota siromaštva u jednoj od najbogatijih država EU? Kao ugrožen siromaštvom se smatra u EU svatko tko zarađuje manje od 60% srednjeg neto prihoda. U Njemačkoj je to samac s plaćom manjom od 952 €/mjesec, domaćinstvo s dva odrasla i dvoje djece ispod 14 godina s manje od 2000.- €/mjesec. Prosječna mjesečna plaća samca iznosi 1500.-€/mjesec. (Ovaj članak bi trebalo u cijelosti prevesti i dostaviti našim ministarstvima.)

- Boja kože ne smije biti razlog policijske kontrole isprava.

- Grčki pacijent.Nedostaje gips, pilule, pribor za operacije srca, mnogi liječnici rade uz plaćanje, zdravstvenom sustavu države u krizi prijeti kolaps. Nezaposleni se dobrovoljno zaraze aidsom, jer na taj način dobivaju dodatne državne potpore. Trudnice rađaju kod kuće jer su ih bolnice odbile. Oboljeli od raka više ne dobivaju za život važne Grčkamedikamente, jer ih proizvođači lijekova ne isporučuju, premda riječi farmacija i apoteka potječu iz te zemlje, jer država ne plaća račune. Zdravstveni sustav je subvencioniran, 5% poslodavac i 2,5% radnik od bruto zarade. Do sada su skoro sve zdravstvene državne usluge bile besplatne. Za probleme bolesnika i starijih osoba ministar nema razumijevanja jer ih je jednostavno izbacio iz ureda.

- Značajno poskupljenje vode. Cijena vode će u 2013. za oko 250 komuna značajno porasti.

- Mlijeko će značajno poskupjeti. Za jedno značajno poskupljenje smatraju eksperti je kriva i velika potražnja iz inozemstva.

- Je li njemačko zlato još tu? Bundesbank se protivi kontroli, jer da su izvještaji dovoljni. Veliki dio njemačke rezerve zlata se nalazi u inozemstvu zbog eventualnih ratnih zbivanja.Zlato je pohranjeno u SAD , Engleskoj i Francuskoj. Prema godišnjoj bilanci Bundesbanke u 2011. je postojalo 3396 tona zlata vrijednosti kod početka financijske krize 2008. 68,8 milijarde eura, a sada se je povećala na najmanje 136 milijardi €. Kroz iduće tri godine bi se iz New Yorka povuklo u Njemačku 150 tona, radi taljenja.

- Svađa oko bioplina završila pred sudom. Bioplin od poljoprivrednika ili iz industrijskih postrojenja. Već se pet godina zalažu predstavnici gradskih pogona i prerađivača ostataka hrane Refooda za Padizgradnju bio-plin- postrojenja. Ono bi trebalo kroz spaljivanje 45000 tona ostataka hrane u godini proizvesti plin za opskrbu 20% domaćinstava u Nuertingenu. Postoje prepreke oko lokacije, ekološke zaštite itd.( Sve to pokazuje da se i u Njemačkoj ne može preko noći rješavati probleme oko gradnje nekih postrojenja, premda se radi o energetsko-političkom projektu.)

- Tražene su nove ideje za energetski obrat.Industrija treba energiju efikasnije koristiti. Čisti bioplin od otpadaka veletržnica. Šteta je velike količine propalog voća i povrća veletržnica koristiti samo za kompost. Tone biootpada se može korisnije koristiti za proizvodnju bioplina metana kao pogonsko gorivo za automobile.

- Daimler želi do 2014. uštedjeti 2 milijarde €. U 3. kvartalu je proizvođač zaradio 11% manje nego u prošloj godini i povlači planirane prodajne ciljeve za 2013.

- Ljekarnici zarađuju manje. Zarada opada, birokracija u filijalama raste. U Njemačkoj nestaje svakog tjedna 6 apoteka. Poznavatelji ovog sektora razloge za to nalaze u višekratnim štednim rundama u zdravstvu, koje i od apotekara više potražuju. (Uz ovaj članak opisan je rad dviju apoteka, jedne u gradu druge u manjem mjestu u kojem je navedeno da uz godišnji promet 1,3 milijuna € apotekaru ostaje dobit 66000 eura, od koje mora platiti poreze i sve doprinose.)

- EU komesar Oettinger savjetuje korekture kod izgradnje alternativnih izvora električne energije. Podržava u Baden-Wuerttembergu izgradnju 10% obnovljene energije do 2020. (Mnogi članci opisuju probleme oko izgradnje vjetrenjača,koje ne smiju biti blizu naselja, u šumama se mora graditi široke ceste zbog montaže i kasnijeg održavanja, treba ih smjestiti blizu potrošača jer je prijenos energije inače preskup, kako sinkronizirati i prodati energiju koja nije konstantna već ovisi o jačini vjetra itd.)

I drugi imaju probleme

Kod svih tih navedenih naslova članaka, koje sam željela prikazati samo sa željom da se vidi da i drugi imaju probleme. Njemačka je najjača industrijska država u Europi i ima mogućnosti i znanja rješavati gospodarske i socijalne probleme, pa i izdržati neke investicijske pogreške. Građani imaju sigurnost da žive u jednoj uređenoj državi. U toj državi je radnik siguran da će primiti plaću i da poslodavac plaća uredno sve doprinose.

NjemačkaSvoje korupcijske afere rješavaju bez svakodnevne pompe. Porezne kontrole su redovite i reagiraju na vrijeme na sve dužnike jednako. Nezaposlenost rješavaju kroz 400.- € job, i skraćeno radno vrijeme, premda na duži rok to nije rješenje. Država izvršava svoje obveze pa tako i plaćanjem zadnje rate ratne štete Francuskoj iz 1. svjetskog rata. Francuzi nisu bili prisiljeni odustati od toga na ime velikog pomirenja i prijateljstva između te dvije države.Umirovljenici još ne moraju imati strah da ne će primiti mirovinu ili da će im biti umanjena.

Svoje korupcijske afere rješavaju bez svakodnevne pompe. Porezne kontrole su redovite i reagiraju na vrijeme na sve dužnike jednako. Nezaposlenost rješavaju kroz 400.- € job, i skraćeno radno vrijeme, premda na duži rok to nije rješenje. Država izvršava svoje obveze pa tako i plaćanjem zadnje rate ratne štete Francuskoj iz 1. svjetskog rata. Francuzi nisu bili prisiljeni odustati od toga na ime velikog pomirenja i prijateljstva između te dvije države.

Predsjednik države Njemačke se javno ne upliće u plaćanje sudskih troškova, koje moraju svi platiti osim ako se radi o socijalnim slučajevima. Ne radi razlike među civilnim ratnim žrtvama. Npr. naš predsjednik zaboravlja da su u Hrvatskoj skoro svi civili, osim ratnih profitera i izdajica, civilne ratne žrtve. Gradovi su bili granatirani, bez vode i ostalih energenata, cestovno odsječeni i nezaposleni zbog ratnih rušenja. Nije rekao o kojim civilnim ratnim žrtvama se radi.

Kod njih oporba radi i sprema se na upravljanje države za slučaj da pobijedi. Našoj oporbi nije bilo dovoljno 8 godina da se pripremi već i ono što je u predizbornoj obećavala ne ispunjava, a i pod Račanom nisu ispunili obećano jer najvažnije je bilo sve raditi kako bi postali simpatični EU. U EU svatko može tražiti boljitak za sebe i obitelj na svoj način, ali kancelarka nikoga ne potiče da odlazi iz Njemačke i da traži rad u drugim državama. Naši političari nastavljaju Titovu politiku koja je poticala odlazak građana na rad u inozemstvo i da zarađeno šalju u SFRJ. Što manje Hrvata to bolje.

Njihove gospodarske komore su uglavnom podijeljene po granama i kod njih se može saznati sve što proizvođači i ustanove traže ili nude. A za ostalo je zadužen trgovinski ataše pri veleposlanstvima. Predsjednik države ne putuje s četom ljudi po svijetu, jer kako samo on može animirati strance za investicije u svojoj državi. Naši su podsjetili na delegaciju politbiroa. Tko je plaćao troškove puta? Je li svaki gospodarstvenik samostalno podmirio svoj trošak ili HGK ili sve iz proračuna?

I drugim bogatima je teško ali problemi se rješavaju na neki civiliziraniji način i narod još uvijek na neku način može preživjeti bez da izgubi svoj ponos i nacionalnu pripadnost.

Mira Ivanišević

Sri, 19-01-2022, 14:14:00

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2022 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.