HSLS prozvao vladu zbog nezaposlenosti

HSLS je danas prozvao vladu zbog, kako su rekli, nepostojanja vizije, strategije i političke hrabrosti za rješavanje problema nezaposlenosti.

HSLS"Problem ove vlade nisu dobre namjere koje neosporno postoje, već nepostojanje vizije, strategije i političke hrabrosti za provođenje nekih mjera", poručio je predsjednik HSLS-a Darinko Kosor na konferenciji za novinare.

HSLS stoga vladi predlaže svoje mjere, među kojima su izmjena radnog zakonodavstva, decentralizacija Zavoda za zapošljavanje kao i neki novi modeli rada kojima bi se, drže u HSLS-u, omogućila nova ili djelomična zapošljavanja.

"Hitno nam je potrebna izmjena radnog zakonodavstva te objedinjavanje tridesetak zakona koji utječu na radne odnose u jedan zakon", rekao je Kosor.

Kada je riječ o organizaciji rada HSLS predlaže, među ostalim, podjelu radnog mjesta tako da se primjerice jedno radno mjesto s punim radnim vremenom dijeli na dva ili više zaposlenika.

Također predlažu i rad od kuće čime bi se, smatraju, povećala motiviranost i produktivnost, štedili bi se režijski troškovi, smanjila se lažna bolovanja, a posebno bi time pogodovali majkama s malom djecom.

HSLS među mjerama navodi i organiziranje javnih radova za korisnike socijalnih naknada, za što bi prethodno bilo potrebno odrediti broj sati na mjesečnoj osnovi, kao i učiniti kategorizaciju korisnika socijalnih naknada.

Zalažu se i za organiziranje intelektualnih javnih radova čime bi se trebalo omogućiti nezaposlenim visokoobrazovanim osobama ulazak na tržište rada.

(hkv/Hina)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.