Kad “Horde zla” žele biti anđeli

 

pismo iz NjemačkeU sjeni huliganskog ispada navijača FK Sarajeva znakovitog imena “Horde zla” priređenog, a po nekima i planiranog u Širokom Brijegu, na vidjelo su izašle mnoge činjenice. Prije svega to je neuravnoteža izvještavanja bošnjačkih medija o ovom događaju s tragičnim epilogom. Sama vijest nekima je još uvijek glavna tema s težištem na žrtvi i počinitelju, dok su ozlijeđeni policajci, građani napadnuti na cesti i u svojim kućama, kao i njihova uništena imovina samo sporedna stvar. Ovaj nemili događaj pokazao je koliko je neophodan hrvatski tv kanal, koji se svim silama i načinima već godinama blokira. Prikazivanje vlastite “istine”, davanje medijskog prostora huliganima koji su na protestima u Sarajevu išli tražiti pravo i pravdu, a dan su prije sijali nered, strah i kaos, jasan je signal da su ovakva zbivanja u pozadini politički obojena i njihovi akteri instrumentalizirani.

Mnogi sarajevski, a i ostali mediji prenjeli su dan kasnije i vijest da je si brat ubijenog na vijest o smrti brata prerezao vene. Dnevni avaz je u drugom članku sam sebe ispravio pa navodi stvarno stanje: “Iako se u prvi mah špekuliralo da je Igor nakon tragične vijesti isjekao vene, jučer nam je u bolnici potvrđeno da je mladić najvjerovatnije povrede zadobio nakon što je rukom razbio staklo.” Pitanje je tko je još naknadno objavio točno stanje nakon početnih hajki očigledno plasiranih da se dramatizira stanje.

Osim toga, bilo bi dobro i znati zašto je naloženo puštanje iz pritvora huligana iz Sarajeva koji su iscenirali nerede, gdje su tu istrage i kome je je to bilo u interesu. Ako sarajevski prosvjednici traže svoje zahtjeve, što je s zahtjevima napadnutih građana Širokog Brijega. Opet politika, i to ona odozgo moglo bi se reći, ima svoje prste u svemu tome. Na čiju štetu to je jasno vidiljivo.

Za posjetiti je da je se nemiri dogodili nakon dolaska gostujućih tzv. navijača, a bolje je nezamišljati kakav bi tek bio medijski i drugi linč da su Hrvati stvorili kaos u Zenici ili Sarajevu.

Sav ovaj događaj po mnogo čemu pokazuje inverznost stanja razjedinjene “države”, a ovakvim tempom mogao bi, ako se ništa ne poduzme, biti uvod u još gora zbivanja.

www.pismaiznjemacke

{mxc}

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.