Klasici marksizma

Odrastao sam u sustavu koji je vjerovao, ili barem tvrdio, da se odgovori na sva pitanja i Marx i Englesrješenja svih problema u prirodi i društvu nalaze u djelima klasika marksizma. Ako baš i ne doslovni odgovori, a ono temeljne istine iz kojih se ti odgovori mogu jednoznačno izvesti. Iz tog je razloga generacijama radnika, učenika i studenata bilo preporučivano kao u naslovu. I ne samo preporučivano – Osnove marksizma i TIPSS bili su obavezni predmeti i kolegiji čak i na studijima tehničkih i prirodoslovnih disciplina.

A onda je propao sustav, prestao se predavati TIPSS i marksizam i ponadali smo se da će čitanje klasika marksizma biti prepušteno nostalgičarima, mazohistima i specijalistima. Izgleda da smo se prerano ponadali. Izgleda da ih treba čitati i danas, možda i više nego prije.

Moram napomenuti da ne spadam ni u jednu od spomenutih kategorija za koje sam mislio da će nastaviti čitati klasike i kad to ne bude obavezno. Pa zašto vam, onda, kao netko kome je stvar bila duboko apsurdna i u ono doba, preporučam čitanje klasika marksizma danas?

Povod su mi prijepori koji su u posljednje vrijeme zavladali oko mjesta i uloge obitelji u društvu. Biološka obitelj, kako Obiteljtradicionalna proširena tako i modernija nuklearna, našla se pod udarom široke kampanje u kojoj se svaki problem, pa tako i nedavni tragični incident sa smrću dvoipolgodišnje djevojčice, potencira kako bi se pokazala njena neprikladnost. Implicira se da je takva obitelj inherentno nasilna, patrijarhalna, zaostala, kratko rečeno, nadiđena. Bilo bi najbolje kad je ne bi ni bilo. A ako već nekih obitelji mora biti, onda neka bude samo onih skroz suvremenih. Duginih, kako ih zovu. Takve su poželjne, govore nam. Ali nam nitko ne kaže zašto bi problemi koje tradicionalna obitelj ima (i postupnim poboljšanjima rješava) već tisućama godina trebali biti lakše rješivi u životnim zajednicama koje su prvenstveno krojene po mjeri nestandardnih seksualnih sklonosti izrazite manjine pučanstva. A nitko (se) to javno ni ne pita.

I gdje su sad tu klasici marksizma? Ne želim vam odgovor ni nametati ni servirati. Pronađite na Internetu Marxove teze o Feuerbachu i pročitajte, do kraja, četvrtu od njih. Možda se nakon toga i vama učini da se odgovori na važna pitanja mogu i danas naći u djelima klasika marksizma. Čitajte, dakle, klasike.

Tomislav Došlić

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.