Zaoštravanje sigurnosne situacije u zoni rusko-ukrajinskog oružanog sukoba

Stanje na istoku Europe zaoštrava se eskalacijom vojnoga kontingenta Ruske Federacije na granicama Ukrajine. Promatračka agencija Conflict Intelligence Team objavila je prilog koji prikazuje opću sliku događaja. Paščenko

Rusko vodstvo pokušava postići kapitulaciju Ukrajine, njezinu potpunu podređenost Moskvi, priznanje od strane Zapada takozvane „nove Jalte“, kada će Ukrajina i čitav postsovjetski prostor biti zona isključivog utjecaja i dominacija Rusije.

Vladimir Putin planira dobiti ono što pokušava postići od veljače 2015. projektom ORDLO i sporazumima iz Minska u svojoj interpretaciji. Naime, da Kijev promijeni zakonodavstvo, Ustav, da na pravnom polju legalizira pseudorepubliku s dva vojna korpusa uz potporu ruskih specijalnih službi.

Nedavni apel zamjenika šefa ruske uprave D. Kozaka zbog Srebrenice u kontekstu optužbi ukrajinske strane nevjerojatan je u svom cinizmu. Kremlj je uvijek opravdavao zločin bivšeg srbijanskog predsjednika Miloševića pod vodstvom Jeljcina i Putina. Uz to, Moskva je prije nekoliko godina blokirala rezoluciju UN-a kojom se zločin osuđuje kao genocid.

Vladimir Putin odlučio je igrati na kartu „malog pobjedničkog rata“. Pogoršanje situacije oko Ukrajine u Rusiji odvija se usred kontinuiranog i dugotrajnog pada životnog standarda i rastućeg nezadovoljstva uoči glavne ruske parlamentarne predizborne kampanje (parlamentarni izbori 19. rujna), koji će formirati parlament tijekom čijeg će rada biti provedeni ruski predsjednički izbori.

Rusija nastavlja eskalaciju rusko-ukrajinskoga međunarodnog oružanog sukoba aktivno povećavajući svoju vojnu prisutnost na privremeno okupiranim područjima Ukrajine i u područjima susjednim Ukrajini, povećavajući broj kršenja prekida vatre na liniji razgraničenja u zoni sukoba u Donbasu.

Ruske diplomatske misije u inozemstvu i mediji dobili su zadatak da budu spremni pokriti i objasniti svjetskoj zajednici informacije o navodno agresivnim akcijama ukrajinskih oružanih snaga i ruskim „mirovnim“ mjerama kao odgovor. Ruska Federacija dovršava pripremu niza mjera usmjerenih na poticanje Ukrajine da vojno odgovori na neprijateljske akcije Rusije na liniji sukoba na istoku Ukrajine, šireći rusku vojnu prisutnost u tzv. „DPR“ i „LPR“ zbog dodatnog uvođenja redovitih postrojbi oružanih snaga Ruske Federacije, navodeći potrebu za zaštitom građana koji govore ruski jezik u samoproglašenim republikama.

karta

 Mapa okupiranih teritorija, crvenim - ODRLO (Posebni rajoni Donjecke i Luganske oblasti)

Prema podatcima Glavnog stožera oružanih snaga, od kraja ožujka 2021. Ruska Federacija drži 28 taktičkih skupina bojne (BTGr, do 600 ljudi) duž državne granice Ukrajine i na Krimu. Skupina od oko 28.000 ruskih okupacijskih postrojbi, raspoređenih uz potporu ruskih regularnih trupa i zapovjednog osoblja ruskih oružanih snaga (do 2800 ljudi), raspoređena je na teritoriju uz DLO.

Uz to, do 12 BTG-a čuva se u regiji Rostov s razdobljem pripravnosti od 1-2 dana, što omogućuje trenutačni odgovor na moguće vojne akcije Ukrajine. Rusko Ministarstvo obrane poslalo je više od 10 desantnih i topničkih čamaca i plovila kaspijske flotile u područje Crnog mora „u pozadini sve veće aktivnosti oružanih snaga SAD-a i njihovih saveznika u NATO-u na teritoriju Ukrajine i u Crnom moru“.

Rusija postupno povećava svoje trupe u blizini ukrajinske granice na sjeveru, istoku i jugu, pripremajući se za predstojeću zajedničku stratešku vježbu Zapad 2021. godine. Kako je neovisna istražna skupina Conflict Intelligence Team (CIT) uspjela doznati, novi vojni terenski kamp postavljen je u blizini vojnog poligona Pogonovo u voronješkoj regiji Ruske Federacije, gdje se prebacio velik dio trupa; bili su iskrcani na zapad i jug Rusije.

Neki ruski mediji (uključujući Kommersant) objavili su krajem ožujka informacije o neuspjelom pothvatu „isporuke traktora“ u Rusiji. Kao što je postalo poznato, uoči sjetvene kampanje dobavljači poljoprivrednih strojeva u Rusiji suočili su se s nedostatkom željezničkih platformi. Željeznički operateri odbili su poljoprivrednike, navodeći činjenicu da se gotovo sve platforme (oko 16 tisuća univerzalnih željezničkih platformi) koriste za prijevoz vojnog i specijalnog tereta.

Koncentracija ruskih trupa u blizini ukrajinskih granica bez presedana je od 2014. godine, a podsjeća i na ponašanje Kremlja uoči rusko-gruzijskog rata 2008. godine. Teritorij Gruzije neprestano je granatiran s položaja koje je kontrolirala marionetska vlada Južne Osetije. Moskva je neprestano govorila o neadekvatnosti gruzijskog vodstva, spremnosti da problem riješi silom i prijetnji ratom.

Tijela okupacijske uprave DNR izdala su tzv „Uredbu“ o regrutaciji stanovnika tog područja od 1. travnja 2021. godine za služenje vojnog roka („... od 1. travnja do 15. srpnja 2021. godine za pozivanje u vojnu službu građana rođenih 1994. - 2003. koji nisu u rezervi i koji su podložno zakonu DNR-a od 13. veljače 2015. №08-IHC „O vojnoj dužnosti i vojnoj službi“, regrutacija za vojnu službu).

Takozvanom „Uredbom“ naređeno je da se odobri glavni i rezervni sastav nacrta povjerenstava okruga, gradova, kao i okruga u gradovima. Organima okupacijske lokalne vlasti zajedno s tzv „Vojnim komesarijatom“ proslijeđena je je uputa da provodi mjere vojnog roka. Za to „služenje vojnoga roka“ planiraju unovačiti 200 mladih ljudi. One koji ne žele ući u redove ilegalnih oružanih skupina čekaju novčane kazne od 200.000 rubalja (približno 2500 američkih dolara), pa čak i zatvor u trajanju od dvije godine.

Danas se cijeli svijet suočava s vodstvom Ruske Federacije, koje je 1999. izvelo terorističke napade kako bi poginule stotine ljudi u njihovoj zemlji, što je dovelo do početka Drugog čečenskog rata.

Ruski rat s Ukrajinom završit će naglim padom vanjskopolitičkih i unutarnjopolitičkih pozicija Putinova režima, zaključuje svoju analizu Agencija Conflict Intelligence Team.

Pripremio: Jevgenij Paščenko,

udruga Hrvatsko-ukrajinska suradnja

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.