"Strah mi je, da će Hrvati ljuto zakukati..."

Pretresajući ovih dana skromnu obiteljsku pismohranu zadržao sam se na pismu koje je mom rođaku Šimunu Bradiću (1889.-1945.) iz Zadra 22. studenoga 1918. uputio u Sinj stanoviti Gašpar koji je pretpostavljam bio državni službenik pri nekadašnjem austrougarskom c.k. Namjesništvu. To kratko pismo reljefno skicira po Hrvatsku sudbonosni trenutak raspada Austro-Ugarske Monarhije i proročanski najavljuje zlu kob koja će ugroziti hrvatski narod u novoj zajednici SHS... K tome, neka Gašparova usputna zapažanja o vrlinama i manama hrvatskih ljudi svjedoče da su one 'mutatis mutandi' prisutne do danas...

DSC01832

Gašpar proročanski najavljuje: "Strah mi je, da će Hrvati ovog puta ljuto zakukati, jer prije smo bili u ropstvu, ali smo imali pravo na naše Hrvatsko ime; od sada ćemo pasti u drugo ropstvo, gdje će nam nestati imena i simena..".
Žestoko je kritičan spram "mlađeg hrvatskog naraštaja" te mu rezignirano zamjera što se "odriče svoga ponosnoga imena, svoje individualnosti i podlaže se svakom nametniku...".

DSC01833

Nostalgično spominje "umne i svjesne mučenike hrvatskog naroda"... Među njima Starčevića, Kvaternika i mladog publicistu i političara Vjekoslava Bacha (1845.-1871.) (koji je za Rakovičke bune poginuo zajedno s Kvaternikom i ostalima u zasjedi namještenoj od strane izdajnika Miloša Kosanovića i Maksima Momčilovića s družinom...
Uostalom evo cjelovita pisma:

Zadar, 22. studenoga 1918.

Dragi prijatelju Šimune!

Na tvoje cijenjeno pismo od 30. listopada t.g. kojim me zamoljavaš da tvoju stvar imenovanja kanc. oficijantom pospješim kod Predsjedništva, mogu ti već danas sa svom sjegurnošću javiti, da si imenovan i da ćeš ovih dana morati dobiti dekret promaknuća uz povrat tvojih isprava.

Mučno je i ovog puta išlo, ali napokon si postigao ono, što si već davno krvavo i zaslužio. Na ovom imenovanju ja ti najsrdačnije čestitam željom, da čim prije pod novim režimom postigneš i daljnje unapredjenje, kojeg ja na žaloost nisam mogao postignuti.

Jer sam do sada uvijek bio preteriran, čvrsto sam odlučio umiroviti se, pošto kako vidim, za poštene ljude nema sreće a ni pravice.

Da sam bio liziguzica ili kakov lopov, bio bi postigao lijepa mjesta, ali moj karakter to nije mogao podnositii niti će takova što ikada trpiti. Stoga za mene u ovoj službi nema opstanka, nego: Tole quod tuum est, et vade. Poći ću kući i raditi te nastojati moje vlasništvo, a tada ću znati barem, da radim za sebe i napredak moje bitelji.

Za sada ovdje kod nas vlada potpuni kaos, te se nezna tko pije niti tko plaća. U jednu riječ: potpuna anarkija.

Trojedna

Zastava Trojedne Kraljevine Hrvatska, Slavonija i Dalmacija (1868.-1918.)

DSHS

Kratkotrajna zastava Države Slovenaca, Hrvata i Srba
(24. X. - 1.XII. 1918.)

Strah mi je, da će Hrvati ovog puta ljuto zakukati, jer prije smo bili u ropstvu, ali smo imali pravo na naše Hrvatsko ime; od sada ćemo pasti u drugo ropstvo, gdje će nam nestati imena i simena. Hrvatska, ta naša majka, toli slavna u svojoj povjesti da joj premca nema, od svojih vlastitih sinova biva rastrgana, pod noge bacana i mrljana.

Tužna moja domovino Hrvatska! Na tebe baciše kocke kano na haljine Isukrstove: Miserunt sortes et diviserunt vestimenta tua. Podli današnji mladji hrvatski naraštaj sa odurnošću cinika besramno kaže da naše hrvatsko državno pravo miriši po mišjim govnima; odriče se svoga ponosnoga imena, svoje individualnosti; podlaže se svakom nametniku. Nema jakosti ni srca da muževno zastupa svoja prava na ostavštinu naših mučeničkih praotaca, nego podlo prigiba šiju. Gdje su nam Zrinjski i Frankopani, gdje umni i svjesni – mučenici hrvatskog naroda – Dr Ante Starčević, Eugen Kvaternik, Bach i ostali, bez da se mašim preslavne prošlosti za dobe naših hrvatskih Kraljeva! Predaleko bi žašo, kad bi ovako nastavio, ali ja cijenim da ćeš me sa ovo par riječi predobro razumjijeti, što hoću da kažem. Želio bi naime da Hrvati u zadnjem času prije nego im odzvoni 12 sat otvore svoje oči i dostojno karakternog naroda, gromko i jasno cijelom svijetu kriknu: da, još nas ima, još Hrvata! Neka živi slobodna, nezavisna i sretna republika Hrvatska u savezu sa Slovencima i Srbima u svim nam zajedničkoj novoj državi Jugoslaviji!

Da si mi zdravo i veselo!

Tvoj prijo Gašpar

* * *

Doista zanimljivo pismo! Gašpar je, eto, predviđao ono o čemu će poslije, naknadno razočarani K.Š Gjalski pisati:
"Bacili smo europejštinom i zapadnom kulturom oplemenjene dijelove zemlje i naroda u pandže istočnog, staroturskog barbarizma i bizantinske pokvarenosti, jednom riječju, orijentalnog zla! Strašan, strašan grijeh!"

Frano Baras

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.