Podvale u školskim udžbenicima

Posljednjih godina bili smo svjedocima žestokih rasprava u javnosti, kada se je u škole pokušavalo uvoditi dodatne besramne, protuživotne programe, koji su bili u suprotnosti ne samo s katoličkom vjerom, nego i s pravoslavnim, protestantskim i muslimanskim stavovima.

Međutim, ne smijemo se zavaravati da je sve u redu ako neki od tih programa u škole nisu ušli, ili im je ministarstvo ukinulo podršku. Negdje se oni se još uvijek provode u sprezi pojedinih nastavnika, ravnatelja škola, pojedinih udruga i institucija.

Već mi je od prije poznato loše stanje s udžbenicima i nastavnim programima medicinskog, farmaceutskog i nekih drugih fakulteta. Studente su prvih godina upropaštavali i nemoralnim predavanjima u sklopu tzv. sistematskih pregleda na prvoj godini.

Ministarstvo koje se hvali tzv. hrvatskim nacionalnim obrazovnim standardom (HNOS-om), a zapravo snosi veliku krivicu jer je kroz HNOS i slične programe otvorilo vrata reklami kontracepcije i sličnih grijeha.

Ali, u svim tim prljavim igrama s našom djecom, u katoličkoj javnosti je premalo bilo riječi o problemima sa školskim udžbenicima, radnim bilježnicama i priručnicima za nastavnike osnovnih i srednjih škola, preko kojih i dalje sistematski i vrlo podmuklo, sile zla provode svoju protuljudsku i protukršćansku djelatnost. Osobito se to odnosi na predmete koji bi trebali obrađivati biologiju čovjeka, ginekologiju i porodiljstvo.

Nadali smo se da će se osamostaljenjem Hrvatske države i rušenjem komunističke diktature stanje popraviti.

Međutim, došlo je do vrlo brze prilagodbe ranijih ateističkih struktura koji su svoje zlo, u suradnji s tvorcima školskih programa, piscima, recenzentima i izdavačima udžbenika, s nekima u ministarstvu, nastavili još žešće provoditi i u novim okolnostima.

Za vrijeme komunizma, sve od oktobarske revolucije pa nadalje, znači još puno prije drugog svjetskog rata, komunisti su se poganski klanjali novoizmišljenom, lažnom božanstvu, crvenoj petokraki. Tko joj se klanjao kroz pisanje školskog udžbenika ili na druge načine, bio je „moralno i politički podoban“ za ondašnji državni sistem.

Koliko se je zla kroz tih, skoro stotinu godina dogodilo u mnogim zemljama, ne samo kroz državnu podršku u ubijanju rođenih i nerođenih, nego općenito u rušenju moralnih i obiteljskih vrijednosti, teško je izreći u nekoliko rečenica. Ostali su milijuni i milijuni ubijenih rođenih i nerođenih, praznine srdaca upropaštenih članova obitelji, teška oštećenja zdravlja, silni grijesi na dušama, izumiranje naroda, pa i gospodarska propast.

Zvijezda petokraka je u Hrvatskoj izgubila na popularnosti. Međutim, mrzitelji jedinog i pravog Boga i Božje zamisli o čovjeku, imaju i svoja druga lažna božanstva kojima se klanjaju, i kroz koja, čak preko državnih institucija, pokušavaju ocjenjivati „moralno – političku podobnost“ udžbenika, pa i osoba. Takva lažna božanstva su im razne destrukcije, poput bludnosti, preljuba, zatim razdvajanje ljudske spolnosti od braka i začeća kroz grijehe umjetnih oplodnji, kontracepcije, sterilizacije, homoseksualnosti, pa i ubijanje nerođene djece.

Nakon osamostaljenja Hrvatske države, pa sve do sada, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa odobravalo je upotrebu upravo onih „udžbenika“, radnih bilježnica“ i „priručnika za nastavnike“, koji su davali podršku barem nekim od spomenutih zala.

Sada postaje jasnije u čemu je sličnost petokrake i prezervativa.

Od škola, medicinskih ustanova, javnih glasila i državnih institucija, netko želi stvoriti hramove poganske pseudoreligije i kroz te institucije izvoditi „misionarenje“ zla na krštene i druge duše. Ne smijemo dopustiti zloupotrebu škola niti zloupotrebu novca kojega dajemo državi kroz poreze i na druge načine.

U lipnju sam, na jednom kongresu o medicinskoj etici, slušao predavanje predsjednika Papinskog Vijeća za pastoral medicinskog osoblja, uzoritog gosp. kardinala Javiera Lozana Barragana. Rekao je da su sile zla koje na svjetskoj razini promiču grijehe iz područja spolnosti, prokreacije i protiv života, formirale novu pseudoreligiju kroz koju sve to pokušavaju opravdati. Pokazao je i ikonu njihovog lažnog božanstva, neko strašilo. Ime te nove poganske religije, u čijem širenju sudjeluju čak i neki udžbenici u Hrvatskoj, ovom prilikom ne želim niti spomenuti. Ovdje nije riječ o znanosti, nego o poganstvu!

Riječ je o borbi na duhovnom planu. S jedne strane trebamo se truditi oko odgovarajućeg kršćanskog duhovnog života, kroz molitvu, post i dobra djela, okrepu Svetim Sakramentima koje nam daje Katolička Crkva, a s druge strane ne smijemo dopustiti da nas sile zla „vuku za nos“ i smiju nam se kako smo naivni, pa im našu djecu upućujemo na preodgajanje da bi postali sljedbenici njihovog poganstva!

Ovo što pišem uopće nije apstraktno. Zamislite samo kako to izgleda kada uz smijuriju razreda, nastavnik (možda i pedofilski nastrojen) pita neku pobožnu djevojku, što je naučila u posljednjoj lekciji, udžbeniku biologije ili ginekologije, o prezervativu ili nekim drugim sredstvima protiv rađanja! Sile zla se i te kako raduju ako ova pobožna i nevina djevojka iz straha od loših ocjena, počinje nastavniku i razredu govorati onako kako su ju uočili, što je protiv stavova Katoličke ili Pravoslavne Crkve, protiv stavova za koje su se svečeno, u trenutku njenog krštenja, u obnovi Krsnog Zavjeta, opredijelili njeni roditelji i kumovi.

Roditelji niti ne slute što su to od njihove djevojčice u školi tražili i što je ona sve govorila! Pitanje da li za to zna i vjeroučitelj. Zna li za to njen župnik?

Tko će ovu djevojku, a i cijeli razred, zaštititi od poniženja? Tko će spriječiti zloupotrebu škole? Djeca se uglavnom boje protestirati u strahu da će dobiti loše ocjene, nastavnici se boje da će izgubiti posao. Roditelji, zaokupljeni vlastitim brigama, najčešće niti ne znaju što im djeca u školi uče. Više vjeroučitelja mi je reklo da uopće nisu gledali druge udžbenike.

Učenici koji danas idu u osmi razred, pa i neki srednjoškolci, začeti su i rođeni za vrijeme rata. Od njih očekujemo moralnu i demografsku obnovu naše, na razne načine, izmrcvarene domovine. A kako će do toga doći ako ostanemo nijemi na sve ono zlo što nam rade kroz školski sistem, „medicinu“, javna glasila, državne zakone i sl.

Tijekom ljetnog školskog raspusta, htio sam analizirati udžbenike, radne bilježnice i priručnike za nastavnike osnovnih i srednjih škola koji obrađuju biologiju čovjeka i ginekologiju. Saznao sam za tri takve izdavačke kuće u Hrvatskoj, pa sam od njih i naručio pouzećem, preko njihovih web – trgovina, ono što tiskaju iz spomenutog područja. Jedna izdavačka kuća mi nije poslala niti jedan takav udžbenik, čak niti nakon izravne korespodencije s njihovom urednicom za biologiju. Druge dvije su mi prodale samo one udžbenike koji su bili u upotrebi do prošle školske godine, dok su mi izdanja za školsku godinu koja počinje, još uvijek ostala tajnom. Izgleda da su tajna i za Crkvene institucije, a i za roditelje djece kojoj ovakve udžbenike, ovih dana planiraju uručivati.

Prije par dana sam htio kupiti nove udžbenike u knjižari. Međutim, trgovac mi kaže da ih ove godine uopće neće imati u prodaji, jer će ih učenici dobivati u školama besplatno.

Zabrinutost da će se i kroz nove udžbenike nastaviti s protukršćanskim, protuživotnim, protumoralnim djelovanje, bazira se na dosadašnjem stanju, a i na udžbeniku biologije osmog razreda nove školske godine, koji ima odobrenje nadležnog ministarstva, do kojega sam ipak uspio doći preko jedne škole.

Evo samo nekoliko primjedbi, koje su već same po sebi dovoljne da izazovu uzbunu i žestoke reakcije dobronamjernih roditelja, nastavnika, kršćanskih intelektualaca, a i duhovnih pastira Katoličke Crkve i ostalih dobronamjernih ljudi.

Dosadašnji udžbenik biologije osmog razreda, jedne od tih izdavačkih kuća, na koricama naslovne i posljednje strane ima crtež na kojemu se muškarac razgolićava i pokazuje spolne organe nekoj ženi. Isti ovaj crtež se nalazi na prvoj i posljednjoj stranici korica tzv. „Vježbenice“ i „Zbirke zadataka“ .

Mnoge škole s „hrvatskim“ programom u BiH također upotrebljavaju ovaj udžbenik koji na koricama ima drugo ime izdavača (iz Mostara), a umjesto ovog je jedan drugi, slični, besramni crtež. Na ovaj način se, neverbalnom komunikacijom, kod učenika i nastavnika narušava stid, te potiče na nemoral. Ovo potiče na brojne teške negativne duhovne i biološke posljedicama od kojih i te kako trpi ogromni dio stanovništva. U ovom, a i u nekim drugim udžbenicima biologije ima i drugih erotizirajućih ilustracija. Ne spominju brojne spolno prenosive bolesti, nego samo nekoje od njih, pa to umanjuje ozbiljnost problematike. Ima grešaka i u tekstu o životu čovjeka prije rođenje, npr. kada ne spominju da život čovjeka počinje u trenutku začeća, nego umjesto riječi „dijete“, upotrebljavaju neke druge izraze ili pišu: „buduće ljudsko biće“.

Jadni su to pisci, a jadne su i osobe koje su odobrile upotrebu ovakvog udžbenika!

Udžbenik ginekologije i porodništva koji se već više godina upotrebljava u srednjim medicinskim školama (vjerojatno i farmaceutskim), provodi reklamu kontracepcije i raznih načina ubijanja nerođene djece, reklamira umjetne oplodnje i dijagnostičke procedure koje služe lovu i odstrelu bolesnih. Na ovaj način izvode protuvjersku djelatnost napadajem na petu i šestu Božju zapovijed, a škola niti drugi nemaju na to pravo.

Još donedavno su po školama lagali da Boga nema. To je bio napad na Prvu Božju zapovijed. Ali, protuvjerska djelatnost se provodi kada se napada bilo koju od Deset Božjih zapovijedi! Škola, niti bilo tko drugi, na ovo nemaju pravo!

Najčešći način kako danas u Hrvatskoj ubijaju nerođenu djecu je preko raznih postupaka vezanih uz oplodnju u epruveti i sprečavanjem usađivanja začetog djeteta u maternicu sredstvima uz koja ipak dolazi do začeća, ali koja začetom djetetu sprečavaju usađivanje u maternicu (sve vrste antibaby pilula, hormonski flasteri, spirale, razna postkoitalna sredstva i td.). Reklamiranjem ovih postupaka i sredstava zapravo sudjeluju u ubijanju ljudi!

Čak i oni koji se bave oplodnjom u epruveti priznaju da se rodi manje od 5 % tako začete djece. Katolički dokument Donum Vitae objašnjava i druge razloge protiv umjetnih oplodnji, dok Enciklike Casti Conubii i Humanae Vitae precizno objašnjavaju zbog čega su nedopustivi kontracepcija i sterilizacija. I sada netko one stavove koji su izravno u suprotnosti s naukom Katoličke i nekih drugih vjerskih zajednica, pokušava pretakati u srca naše djece preko raznih školskih udžbenika, vježbenica i priručnika, od osnovne škole pa nadalje.

Kontracepcijska i abortivna sredstva su se reklamirala u svim dosadašnjim udžbenicima osmog razreda i srednjih škola gdje se govorilo o biologiji čovjeka, pa i u onim priručnicima za nastavnike do kojih sam došao. Isto sam uočio i u jednom novom udžbeniku biologije osmog razreda, a do druga dva nisam uspio doći.

Autori i oni koji su se suglasili s ovim novim udžbenikom, pokazuju nepoznavanje prirodnih metoda planiranja obitelji. Imena suvremenih prirodnih metoda kao što su Billingsova i simpto-termična se niti ne spominju, a netočno pišu da navodno prirodne metode nisu pouzdane ako se ovulacija dogodi ranije ili kasnije. Međutim, Billingsova i simpto-termična metoda nisu Ogino-Knausova metoda. One su pouzdane i u neredovitim ciklusima, bez obzira da li će u dotičnom ciklusu ovulacija nastupiti ranije ili kasnije.

U tome, a i u nekim drugim udžbenicima, pružaju obmanu da prezervativ zaštićuje od zaraze AIDS-om. Zanemaruju činjenicu da zbog odbacivanja Božje zapovijedi „Ne sagriješi bludno!“ i vjerovanja u prezervativ, mnogi ljudi umru jer se ipak zaraze AIDS-om i raznim drugim smrtonosnim bolestima. Tragične posljedice ostaju i za dušu, jer još nitko nije otkrio niti će otkriti prezervativ koji čovjeka čuva od grijeha. Najviše raznih spolno prenosivih bolesti ima upravo u onim zemljama gdje su najprije počeli s reklamom sredstava protiv rađanja. Reklamom prezervativa niti u jednoj zemlji na svijetu nisu zaustavili postotak zaraženih niti ga smanjili. Jedina zemlja koja je smanjila postotak zaraženih je Uganda i to zato što su širokom kampanjom, kroz škole i javna glasila počeli odgajati za predbračnu suzdržljivost, poštivanje braka i govorili da se AIDS-om i drugim bolestima ipak zaražava i preko prezervativa.

Vrlo je znakovita usporedba Tajlanda i Filipina. Prva osoba zaražena AIDS-om otkrivena i na Tajlandu i Filipinima iste 1984. god. Međutim, Tajland je naširoko krenuo s promicanjem prezervativa, a Filipini u kojima je snažna Katolička Crkva, još su više nastavili odgajati za predbračnu suzdržanost, protiv prezervativa i protiv drugih sredstava koja odvajaju seksualni život od braka i od rađanja. I do kakvih je rezultata došlo? 2003 godine, na Tajlandu, koji čak ima manje stanovnika nego Filipini, bilo je poznatih već 899,000 zaraženih ( umrlo 125,000), a na Filipinima samo 1,946 zaraženih ( umrlo 260)!

U Zagrebu se rak maternice liječi u nekoliko bolnica. Međutim, poznato mi je da već samo u jednoj od njih svaki dan leži oko osam djevojaka s rakom maternice. Čujem da one većinom umru, jer su se kasno javile. A zarazile su se vrlo često baš zato što su vjerovale u prezervativ kojega su im reklamirali u školi, a preko njega se humani papiloma virus (HPV) uzročnik raka maternice, prenosi jednako kao i bez njega. Jedna takva zaražena djevojka s rakom je došla i do mene i rekla da ju je na predbračni seksualni život potakla upravo reklama sredstava protiv rađanja, koja se provodila u njenoj školi. Odstranjena joj je maternica da bi joj se spasilo život. Nikada neće postati majkom. Gdje su sada oni koji su zloupotrijebili školu i navodili ju na život koji ju je upropastio?

Američki nacionalni institut za zdravlje je još 1996. god u dokumentu "Consensus Statement on Cervical Cancer" utvrdio da upotreba barijernih metoda kontracepcije u koje spada prezervativ, ne potvrđuje da bi se time sprečavalo širenje HPV–a.

Iz dokumenta "Workshop Summary" iz 2000. god. kojega je izradio isti Nacionalni institut za zdravlje, zajedno s "National Institute of Allergy and Infectious Diseases" i s "Department of Health and Human Services" vlade SAD–a, vidi se da se preko prezervativa, jednako kao i bez njega, bez ikakve razlike, prenose bolesti kao što su HPV, Chlamydia Trachomatis, i Sifilis, a često AIDS, gonorea itd. Napominjem da Chlamydia izaziva upale u maternici i jajovodima što rezultira neplodnošću. Nekada zaražena žena ipak zanese, ali dijete zbog zaraze često umre još prije poroda.

Sve je to potkalo predsjednika George W. Busha da u škole uvede, na državni račun, programe o poštivanju predbračne suzdržanosti, bez reklame kontracepcije.

Reklama kontracepcijskih i abortivnih sredstava uz negativne posljedice za dušu, psihu i tijelo, razvija negativne stavove prema braku, djeci i roditeljstvu.

Tvrdim da su upravo loši školski udžbenici tijekom prošlih desetljaća u značajnoj mjeri krivi za premali broj rođenih, za ubojstva većeg broja ljudi, još prije nego su se usadili u maternicu, nego što je poginulo u sva tri posljednja rata na ovim prostorima, za širenje spolno prenosivih bolesti, neplodnosti, ignoriranje braka i brojna druga zla. Preko udžbenika biologije, ginekologije i nekih drugih, škola je provodla i nažalost još uvijek provodi svojevrsno samoubojstvo. Odgaja tako da se zbog toga odgoja i premalog broja rađanja, zatvaraju i brojne škole!

Niti u jednom od udžbenika biologije čovjeka do kojega sam došao, nisam naišao da uopće spominju pojam „brak“.

Zašto to netko zanemaruje u biologiji čovjeka? Brak je u ljudskoj vrsti vrlo važna institucija!

U udžbenicima se nedovoljno govori o razvoju velikodušnih stavova prema rađanju.

Niti u jednom od spomenutih udžbenika biologije nisam naišao na upozorenje da se AIDS, B i C hepatitisi, tuberkuloza, infektivna mononukleoza i razne druge bolesti mogu prenijeti već i "filmskim" poljupcem. Mnogi mladi na to ne misle, jer im to nitko nije rekao, pa se uz ignoriranje moralnih razloga koji govore protiv „filmskih“ poljubaca prije braka, neki nažalost tako i ponašaju, te zaražavaju brojnim, pa i smrtonosnim bolestima. Zašto autori udžbenika biologije ovo ignoriraju?

Biologija bi trebala biti nauka o biološkom životu. Ako prelazi na područje odgoja o tome kako se smije a kako se ne smije ponašati, onda bi trebala prihvatiti stav Boga koji je sva živa bića i stvorio. Međutim, dok autori, izdavači i oni u ministarstvu koji su tim udžbenicima dali odobrenje, pod maskom znanosti odgajaju protiv bilo koje od Deset zapovijedi Boga koji je čovjeka stvorio, to znači da žele postati lažni bogovi, koji naviještaju opasno poganstvo!

To se tiče i medicine, odnosno njene grane koja se bavi ginekologijom i porodiljstvom. Čim počnu podržavati ubijanje od začeća pa nadalje, čim počinju pružati lažnu sigurnost u zaštiti od AIDS-a, čim napadaju bilo koju od Božjih zapovijedi, iznevjeruju medicinu. Još je i poganin Hipokrat, prije rođenja Krista, izopćio iz medicinske struke one koji se bave ubijanjem nerođene djece.

Da li će se netko opredijeliti za pohađanje vjeronauka, to je već druga tema. Međutim, moramo spriječiti da nam opet ne bi pod navodnom brigom za “zdravlje” promicali ono što je protiv zdravlja, a uz to još provodili protuvjersku djelatnost preko napada na pojedine Božje zapovijedi. A, kada se napada bilo koju od njih, onda je to usmjereno ne samo protiv katolika, nego i protiv pripadnika pravoslavne, židovske i muslimanske vjere, pa i protiv interesa ostalih ljudi.

Na bezbroj primjera se može dokazati da zdravlje čovjeka u velikoj mjeri ovisi o načinu njegovog života. Priroda neke greške jednostavno rečeno ne oprašta.

A, kada se moralni integritet čovjeka i onaj prirodni zdravi stid razore na jednom području, lakše se propadne i na drugom.

Dragi Bog je stvorio čovjeka kao muško i žensko i zato je predvidio Sveti Sakrament ženidbe gdje se ljubav izražava na posebni način. Kroz brak kojega blagoslovi dragi Bog, muž i žena imaju priliku u ljubavi surađivati s Bogom u stvaranju novih ljudi. Oni, a i svi koji se bave odgojem, trebaju se s poštovanjem odnositi prema tom velikom Božjem povjerenju i prema daru plodnosti koji su od njega dobili. Ne može se biti pametniji od dragoga Boga i činiti dobro napadajući one životne principe koje nam je dao Bog u svojim zapovijedima.

Dr. med. Antun Lisec

{mxc}

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.