Pismo potpore članovima sindikata Glasa Istre

 

Poštovani djelatnici Glasa Istre, članovi Sindikata!

Željko ŽmakU posljednjih 20 godina Glas Istre Željka Žmaka i njegovih gazdi samo je u kratkim vremenskim razdobljima bila koliko - toliko nezavisna novina, a kako se inače sam, naravno potpuno netočno, deklarira na naslovnici lista! Prije bi se moglo reći da je GI obična parlaonica i privatna prčija interesnih grupa kojima pripada taj gospodin Željko Žmak!

Inače, cenzura je bila najnormalniji način rada i svakodnevna praksa tog našeg pulskog i istarskog dnevnika, a što su mnogi i izvan vaše redakcije mogli svih ovih godina doživjeti i ponekad bolno osjetiti. Mišljenja sam da bi se prije moglo kazati kako je to bio (i jest) političko – edukativni bilten neojugoslavenskih snaga interesno umreženih u Istri ali i šire, sredstvo za protuhrvatsko usmjeravanje javnog mnijenja što se najbolje vidi po pomno odabranim i ni po čemu nezavisnim komentatorima samo jednog političkog usmjerenja. Nezavisna novina nastoji održati kakvu – takvu ravnotežu, naravno, sa desnom ili lijevom prevagom no, kod vas se 'marširalo' isključivo na jednoj nozi. Takvo uređivanje mogu si dozvoliti, i to donekle, veliki nacionalni dnevnici dok nijedan pametan i gospodarski rentabilan regionalni dnevnik, a koji na svom području ima monopol, tako ni u snu ne postupa ako želi opstati i profitabilno raditi na medijskom tržištu. To je zasigurno jedan od najvažnijih razloga što vam je naklada spala na vrlo niske grane tako da i usprkos financijske potpore IDS-ove lokalne vlasti vi nemate sjajnu budućnost sa takvom koncepcijom uređivanja. Jedine stranice koje su u GI kontinuirano doista objektivne i necenzurirane (i najprofitabilnije) su osmrtnice!? Zbog njih vas mnogi posljednjih godina jedino i čitaju kako slučajno ne bi propustili pogreb nekog poznanika.

Glas IstreNo, danas ste konačno i vi 'progledali' i 'ustanovili' kako ste kao sindikalna organizacija cenzurirani od vlastite kuće u kojoj radite ! Bolje ikad nego nikad. Iako mislim da je to bila izvanredna prilika da se o cenzuri u GI i načelno nešto kaže! Ali možda na tu ideju dođete slijedećih dana.

Kako bilo, ja vam ovim putem izražavam svoju solidarnost, prije svega iz razloga što ste izloženi šikaniranjima onih koji su Glas Istre doveli do ovakvog stanja, a za što do sada ne snose nikakvu, čak ni moralnu, odgovornost već se skrivaju iza 'altruističkih' leđa svojih političko – gospodarskih pajdaša i 'spasitelja'!

Neka vas Bog blagoslovi da izdržite u borbi za vlastitu egzistenciju!

Ninoslav Mogorović

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.