Nova velikosrpska strategija

Pokušaji nasilnoga uvođenje srpskih jezičnih natpisa u Vukovar označili su svojevrsni početak nove velikosrpske agresije na Hrvatsku, doduše drukčijim sredstvima, ali i koju su, za razliku od Miloševićeve navale devedesetih godina, objeručke prihvatile sadašnja mjesna i središnja hrvatska vlast. Kako bi mogao što uspješnije realizirati beogradske projekte sadašnji vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, zbog nedostatka većine u gradskoj skupštini, po svjedočenju nekih oporbenih vijećnika pokušao ih je potkupiti te na taj način olakšati Cirilica Vukovarprotezanje srpskih političkih interesa na područje Hrvatskoga Podunavlja.

Dok se zbog koruptivno-političkoga skandala Sabo u hrvatskoj javnosti trenutno mora opravdavati, srpska je politika, u međuvremenu, težište svoga djelovanja prebacila u dijelove središnje Hrvatske, odnosno na područje Banovine i Like, gdje se uglavnom, u ime navodnih srpskih žrtava pod zaštitom Srpske pravoslavne crkve održavaju sjećanja i t.zv. parastosi, koji služe samo kao paravan za tankoćutno promicanje velikosrpstva. Organiziranje brojnih skupova svjedoči o sve učinkovitijoj provedbi novoga srpskog Memoranduma, a na koji aktualne hrvatske vlasti očito nemaju nikakva odgovora pa na brojne velikosrpske provokacije moraju reagirati tek lokalne udruge hrvatskih veterana.

Poziv predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića kako Srbi i Hrvati ne trebaju istovjetno gledati na događaje u prošlosti dobrodošao je velikosrpskim stratezima, što su oni i iskoristili pokušajem otkrivanja spomenika Srbima u Žirovcu, koje su u povlačenju pregazili srpski tenkovi, nakon poraza od Hrvatske vojske u oslobodilačkoj operaciji Oluja. Na izmišljenu komemoraciju došao je i bivši ratni zapovjednik diverzantskog voda u 21. Kordunskom korpusu srpske paravojske, koja je svojedobno držala pod okupacijom dijelove hrvatskoga državnog teritorija.

Osim poruke, naravno usklađene s Josipovićevim prijedlogom o različitom gledanju na povijest, Željko Vukelić je predložio da se nakon održavanja parastosa ubuduće ima smatrati kako su srpskim tenkovima u „bežaniji" pregaženi izbjeglice zapravo bili žrtve Hrvata i Muslimana.

Čudno ponašanje

Ne treba se čuditi tako očitu i naglu zaokretu u prenamjeni karaktera stradanja srpskih izbjeglica, jer je poruka bivšega četničkoga diverzantskog zapovjednika utjelovljena u taktiku novoga VukelićDopustivši slobodan ulazak Željku Vukeliću u Hrvatsku aktualni se režim očito solidarizirao s njegovom diverzantskom ratnom taktikom, naslijeđenom i razvijanom unutar bivšega jugoslavenskog komunističkog sustava, čijih se temeljnih značajki ni nakon više od dvadesetak godina od svjetske propasti komunizma ne mogu riješiti njegovi sljedbenici u Hrvatskoj.srpskog memorandumskog nastupanje, a na koju zbog izgrađena negativna odnošaja prema Hrvatima vrlo pozitivno reagira znatan dio pravoslavne manjine u Hrvatskoj, koji Srpskoj pravoslavnoj crkvi, kao srbijanskoj državnoj organizaciji, služi tek za teritorijalna osvajanja susjednih država.

Nasuprot tomu, iznimno je čudno ponašanje hrvatskih vlasti i sigurnosnoga aparata koji nije adekvatno reagirao na ulazak u Hrvatsku jednoga od bivših četničkih diverzantskih zapovjednika, jer diverzantska taktika spada u specijalne operacije, koje se vode duboko u pozadini protivničke strane, a glavni joj je cilj izazivanje panike te masovno zastrašivanje civilnoga stanovništva.

U velikosrpskoj agresiji ta je taktika služila za etničko čišćenje prostora što su ga na području Hrvatske i BiH zaposjele Jugoslavenska narodna armija i paravojne postrojbe iz Srbije. Najčešći oblici tako masovnoga zastrašivanja, koji su tjerali strah u kosti hrvatskom civilnom pučanstvu, bila su tjelesna i duševna zlostavljanja zatočenoga stanovništva, a u kojem su žrtve ponajprije bile žene, ciljano silovane radi poticanja bijega, ponižavanja protivnika i promicanja srpske spolne nadmoći nad zaposjednutim narodima.

Dopustivši slobodan ulazak Željku Vukeliću u Hrvatsku aktualni se režim očito solidarizirao s njegovom diverzantskom ratnom taktikom, naslijeđenom i razvijanom unutar bivšega jugoslavenskog komunističkog sustava, čijih se temeljnih značajki ni nakon više od dvadesetak godina od svjetske propasti komunizma ne mogu riješiti njegovi sljedbenici u Hrvatskoj. Tu moralno izopačenu dimenziju komunizma, na koju se u Hrvatskoj gleda s odobravanjem, velikosrpska politika koristi tek za osvajanje ili tradicionalno stvaranje preduvjeta za ponovno pozicioniranje u prostor s kojeg je nakon vojničkih poraza bila potisnuta.

Uloge su podijeljene

Dalekosežnu političku ozbiljnost novom srpskom Memorandumu daju i najave kako jedan od najmoćnijih dužnosnika u Srbiji - Aleksandar Vučić, već nakon izjave o stvaranju jake i moćne Srbije, nastoji u svoju vladu dovesti skupinu britanskih i francuskih stručnjaka, među kojima istaknuto mjesto imaju britanski političari Stephen Byers i Peter Lilley, koji bi uz sadašnjega britanskoga veleposlanika u Beogradu Michaela Davenporta, kad u rujnu preuzme mjesto šefa Delegacije EU-a u Srbiji, trebali postati "snažna britanska veza i te kako korisna srpskoj vladi".

Od francuskih pak stručnjaka navodi se mogućnost angažiranja nekadašnjega prvog čovjeka MMF-a Dominiquea Strauss Kahna, čime bi se ojačao versailleski poredak na Balkanu i na što manju razinu sveo utjecaj Washingtona. Tako bi gospodarsko-politička prevlast Moskve nad balkanskim područjem dobila svoju legitimnu zaštitu unutar struktura Europske unije.

U tom svjetlu mogu se pratiti i politički procesi na hrvatskoj pozornici, najizraženije očitovani donošenjem zakona „lex Perković", čime je sadašnja vlast pokušala očuvati jugoslavensku političku infrastrukturu u Hrvatskoj, a pritom se namjerno zamjerivši Njemačkoj, protiv koje Velika Britanija vodi svojevrsni tajni rat, u kojem je velik ulog i prostor nekadašnje Jugoslavije, stvorene nasiljem u Versaillesu još davne 1918. godine. U tom scenariju tankoćutno su podijeljene uloge gotovo svim razinama vlasti u Hrvatskoj.

Mate Kovačević
hrsvijet.net

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.