Mržnja

Nekolicina nedavnih događaja tjera me da još jednom promislim o tome shvaćam li ispravno značenje riječi "mrziti". Učili su me da je svaka mržnja plod Zloga (Sotone), ali Sotona se u modernom društvu spominje rjeđe i OsuđivanjeZatim čujem da neki voditelj u sportskoj emisiji osuđuje navijače zbog pjesme "U boj, u boj, za narod svoj!", da bih dva dana poslije na toj istoj televiziji svi bili oduševljeni kako Japanci pjevaju "U boj, u boj!" Dakle, Hrvate treba prozivati i vrijeđati kada pjevaju, a Japancima pljeskati - i svi se ponašaju kao da je to normalno!?! Osjećam se diskriminiranim i omraženim u vlastitoj državi.od Boga, pa možda nije čudno da se moderno društvo i ja razilazimo oko pojma "mržnja". Naime, teško mi je prihvatiti da mržnja proizlazi iz istine, davanja savjeta, pjevanja, podrške ili nesebičnog davanja. Jednako tako, teško mi je prihvatiti da oni koji mržnju vide u takvim stvarima ju ne vide u zastrašivanju, osuđivanju, prozivanju ili vrijeđanju. No pođimo redom...


Akademik Novak je zbog svog teksta "Kad dvojica ili dvije tepaju 'dijete moje' - licemjerno lažu"[1] prvo prijavljen sudu[2], a nedavno čitam i o kućnim posjetima koji bi najblaže mogli biti ocjenjeni kao uznemiravanje[3]. Zatim čujem da neki voditelj u sportskoj emisiji osuđuje navijače zbog pjesme "U boj, u boj, za narod svoj!", da bih dva dana poslije na toj istoj televiziji svi bili oduševljeni kako Japanci pjevaju "U boj, u boj!" Dakle, Hrvate treba prozivati i vrijeđati kada pjevaju, a Japancima pljeskati - i svi se ponašaju kao da je to normalno!?! Osjećam se diskriminiranim i omraženim u vlastitoj državi.

Sramotni tekst u „Novostima"

No tu nije kraj. "Novosti - samostalni Srpski tjednik" koji izdaje Srpsko nacionalno vijeće (SNV) ovog je tjedna objavilo tekst "Svehrvatki grob u Udbini - Nacionalističko smetlište". Tekst započinje putopisnim stilom u kojem navodi kako "okolinom dominira glomazna nakupina arhitektonskog otpada: bijelo zdanje Crkve hrvatskih mučenika u Udbini. Oblikovana nakaradnim političkim idejama, nesretna betonska rugoba nije mogla drukčije ispasti." Osim napada na biskupa koji je "vatreno rigao" "otrovne poruke", tekst se obrušava i na "gradnju 'Svehrvatskog groba', još jedne monstruozne ideje Bogovićeve komisije", da bi ustvrdio kako se "ne radi se o projektu mjesta pijeteta, već o projektu izgradnje centralne pozornice hrvatskog klerofašizma" i mjestu "za raspirivanje osvetoljubivosti, mržnje i gnjeva".

Tekst koji uistinu tjera da se čovjek zapita tko tu riga otrovne poruke i tko tu koga mrzi, pogotovo ako se sjetimo da Hrvati direktno kroz državni proračun godišnje izdvajaju 5 milijuna kuna za SNV, te još 5 milijuna kuna kroz manjinski Savjet[4,5]. Ako uistinu državne institucije u ovome ne vide ništa sporno, niti ikakvu mržnju, neka ovo bude moj mali prijedlog Vladi kada opet shvati da u proračunu treba uštedjeti koji milijun.

Hrvoje Kalinić

[1] Slobodan Novak: Kad dvojica ili dvije tepaju 'dijete moje' – licemjerno lažu!
[2] Novak prijavljen zbog teksta "Kad dvojica tepaju 'dijete moje'- licemjerno lažu!"
[3] Što se dogodilo akademiku S. Novaku: Specijalna obrada ili ulični kriminal?
[4] Ne održi li skupštinu, Pupovac gubi milijune
[5] Pupovčevu SNV-u iz proračunske pričuve 25 milijuna kuna

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.