HNB zabranila plakat Jedino Hrvatske

 

Jedino HrvatskaHrvatska narodna banka je od stranke 'Jedino Hrvatska' zatražila da uništi sve plakate putem kojih građanima nudi novčanu nagradu za novinske članke, jer se na tom plakatu nalazi veliki preslik novčanice od 500 kuna.

U dopisu kojeg je potpisao direktor Nacionalnog centra za borbu protiv krivotvorenja Boris Raguž, stranku se upozorava da je HNB nositelj svih autorskih prava na dizajn novčanica te da stoga reproduciranje kunskih novčanica nije dozvoljeno.

Jedino Hrvatska je otiskala plakate putem kojih hrvatskim građanima nudi ukupni nagradni fond od deset tisuća kuna za članke objavljene u hrvatskom dnevnom tisku u kojima se bilo koji hrvatski građanin izjasnio protiv ulaska u Europsku uniju.

Jedino Hrvatska na taj način želi svratiti pozornost na pomanjkanje demokratske rasprave o Europskoj uniji u vodećim hrvatskim medijima. Za prvih dvadeset članaka koji udovoljavaju uvjete stranka nudi po 500 kuna.

U gornjem dijelu plakata je veliki preslik novčanice od 500 kuna s likom Marka Marulića veličine 32 cm s 16 cm, skinut s Google-a, preko kojeg je otiskano 20 x 500. No, Hrvatska narodna banka kaže da to nije dozvoljeno i traži da se svi plakati unište.

Brojni hrvatski tiskani i elektronski mediji redovito koriste ilustracije hrvatskih novčanica, ali nije poznato je li Hrvatska narodna banka i njima izrekla zabranu.

Marjan Bošnjak
Glavni tajnik stranke Jedino Hrvatska

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.