Veliki manipulatori na skliskom ledu 

 

Kako se nama čini, glavna tužiteljica suda u Haagu, kao predvodnik cjelokupnog rada tužiteljstva, isto kao i sudbeni dio Haaškog suda koji ju je zadnjih godina pratio u stopu, došli su, što se nas u Hrvatskoj tiče, do kraja slijepe ulice služenja političkim interesima izjednačavanja krivnje napadača i napadnutih u Domovinskom ratu. Naime, namjera da konačni rezultat rada Haaškog suda bude prekrajanje istine o tim događajima hrvatskim se građanima više ne da sakriti, pa se jedino još pokušava legitimirati postupke kojima se taj politički cilj postiže. To je očigledni podtekst "Međunarodne konferencije o utvrđivanju istine nakon ratnih sukoba" čiji smo preliminarni program donijeli 30. siječnja o. g. na našem portalu.

Sheraton ZagrebIpak, i za naše prilike je upravo nevjerojatno kako se u svim hrvatskim medijima o toj konferenciji šutjelo ovih dana. Podsjećamo, radi se o konferenciji na kojoj sudjeluje cijela vrhuška Haaškog suda, Predsjednik Republike Hrvatske, kao i još neki istaknuti nosioci izvršnih i sudbenih vlasti, te cijeli niz predstavnika domaćih nevladinih udruga, koji inače svakodnevno preko medija dominiraju hrvatskim političkim životom. Uz predstavnike nevladinih udruga iz Srbije i Bosne i Hercegovine oni će u glavnom gradu Republike Hrvatske danas i sutra poraditi na, kako piše jedna od udruga organizatora, "kontekstualiziranju tema vezanih uz ratna zbivanja te produbljivanje dijaloga o efikasnim mehanizmima kojima bi se postigla veća društvena prijemčivost za sustavno i odgovorno suočavanje s novijom prošlošću post-jugoslavenskih zemalja".

Kada se proganjalo Gotovinu svaki mig glavne tužiteljice Haškog suda Carle del Ponte osvanuo bi na naslovnicama naših dnevnih novina, u skladu s raznim "akcijskim" planovima koji su se pisali u stranim prijestolnicama, i koje su onda Račanova i Sanaderova vlada provodile. No, danas smo svjedoci da dolazak Carle del Ponte u Zagreb, kao i dolazak predsjednika Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju, odjednom spada u dio istine o kojem se što manje govori. Zašto? Pogađamo da se u konačnici procijenilo kako bi medijska halabuka oko ovakvog skupa samo štetila ciljevima politike koja ga je organizirala, jer se spoznalo da su haške obmane nepovratno prepoznate u širokoj hrvatskoj javnosti. Pa su gotovo svi, od politike do medija, ponovo postupili prema migu velikih manipulatora.

{mxc} 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.