Etikete i glasine, sandučić i bomba

Proizvodnja etiketa u svrhu eliminiranja „opasnih skretanja“ dio je specijalnoratovskih metoda totalitarnih režima. U ovoj istinitoj priči na meti smo kolega Dario Baća (r. 1982.) i ja (r. 1962.). Oba smo žrtve zloćudnoga etiketiranja još prije pokretanja Panorame. PanoramaDežurni etiketičari nalijepili nam etikete čim smo se, neovisno jedan o drugome, uključili u javni život. Etikete nas svrstavaju u dijametralno suprotne polove.

Baća je evoluirao od „prikrivenog igrača“ prvoga gradonačelnika Zaprešića do „prikrivenog SDP-ovca“, da bi uoči posljednih izbora za gradonačelnika Zaprešića, a osobito između dva izborna kruga, eskalirao u „partizana“ i „komunjaru“. Ja sam već u prošlom režimu bio „klerofašist“, a od sredine devedesetih u rasponu od „desničara“ preko „ustaše“ do „fašista“, za jednu tešku ovisnicu o proračunu, čak i „mali naci“. Istina je jednostavna: Baćina je polička opcija nezavisna, ja se držim Tuđmanove političke sinteze.

Kad sam postao „klerofašist“, krajem sedamdesetih, bio sam star otprilike koliko i Baća kad je lociran i dobio prvu etiketu. Etikete su nam vječno budni društvenopolitički radnici naljepili u vrlo ranoj dobi. Kako god neugodno bilo živjeti s etiketom, na njih smo ponosni s obzirom na to tko nam ih je nalijepio. Sustav etiketiranja preseljen je iz komunističkoga režima u demokratski. S istim ciljem – eliminirati mrskoga neprijatelja avangarde. Nekadašnja proizvodnja etiketa bila je centralizirana, pod nadzorom Partije. Danas je disperzirana po širini i dubini demokratskih legitimiteta različitih predznaka. Za plasman etiketa sad je zadužena, umjesto monolitne partijsko-udbaške, elastična proračunska klijentela i stranački potrošački kod.

A onda se dogodila Panorama. Društvenopolitički radnici odmah su je svrstali u „opasna skretanja“. S izlaskom Panorame operativne etikete „partizan“ i „ustaša“ postale su šuplje, ne drže vodu. Nastala je idejno-teorijska zbrka u pogonu proizvodnje etiketa. Donijeli su novi ideološki zaključak! Brzo su ga proširili kroz uhodani sustav širenja glasina. Zaključak je blesav koliko i autori: „Piskač skreće lijevo, a Baća skreće desno“. Lokalnim glasinama zbunjivanja pridružio se i društvenopolitički obrt iz Zagreba glasinom „Piskač je prešao u SDP“. Sve smo to i očekivali što znači da nismo skrenuli. Nismo očekivali, priznajemo, da će nam samo u Zaprešiću dežurne trojke mraka iz poštanskih sandučića ukrasti po pojedinom broju više od 1.000 primjeraka. PanoramaŠirenju društvenopolitičke glasine u međuvremenu pridružili su se svi i svašta. Pa i neki pastoralni radnici. Već viđeno tijekom lokalnih izbornih kampanja. Glasinonošama i etiketičarima vjerojatno ljevica ne zna što im radi desnica. Važna im je lisnica.

Ne bismo o svemu tome trošili ni slova da se s etiketiranja nije prešlo na razbijanje. U prvih petnaest dana ove godine tri puta razbijen je poštanski sandučić Panorame. Krasan odgovor na božićni broj. Vandali? Točno. Vandali produžene ruke prethodnih etiketiranja i glasina. Posljednji put iščupaše i vrata sandučića, bilo je to u doba kad su se baš svi raspisali o stanovitoj bombi navodne „ekstremne emigracije“ uoči posjeta predsjednika Josipovića Njemačkoj. Imamo mi ekstrema i doma! I bomba i razbijeni sandučić iz iste su radionice. Od razbijanja sandučića do bombe mali je korak.

Da se razmemo: Shvatili smo poruke. Nemamo, međutim, namjeru skrenuti ni sim ni tam. Panorama ide dalje. Za etikete i glasine živo nam se fućka. Radimo na stabilizaciji s većim žarom od onih koji rade na Panoraminoj destabilizaciji. Zašto? Zato što ne damo da nam kruh otimaju oni koji svoj zarađuju društvenopolitičkim svinjarijama. Ne damo poštanski sandučić ni lijevo, niti desno. Nismo društvenopolitički radnici koji skakuću lijevo-desno gdje im bolje plate. Slobodniji smo s etiketom na leđima od onih koji su nam ih nalijepili. Istina, znamo i što slijedi poslije etiketiranja, krađe naklade, glasina i razbijanja imovine. Naša nacionalna povijest puna je razbijenih glava. Tu spoznaju prihvaćamo kao rizik Panoramina suprotstavljanja medijskome jednoumlju zaostalih društvenopolitičkih radnika „očiju željnih napojnice“.

Nenad Piskač, Panorama, veljača 2011.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.