Slučaj Purda i teze za stare sinteze

Boris TadićSrpski dokument o polazišnim osnovama za pregovaranje srpskih članova pri mješovitoj srpsko-hrvatskoj Komisiji za pitanja ratnih zločina i zločinaca procurio je u javnost. Krtica iz srpskog „Ministarstva spoljnih dela" proslijedila je u međumrežje dokument s oznakom „Otadžbinska tajna". Naime, krtici je predsjednik Boris Tadić dopustio da zajedno s novinarima uđu u pismohranu Predsjednika Republike Srbije. Ne zna se u ovom trenutku koliko je klasificiranih „otadžbinskih" tajna provaljeno, ali se opravdano pretpostavlja da ih je svakako manje od 666 koliko je svojedobno hrvatski predsjednik Stjepan Mesić isporučio britanskim službama. Dokument govori o pregovaračkim pozicijama Republike Srbije i njezinih partnera u „regionu". Prenosimo ga u cijelosti u latiničnoj inačici srpskoga jezika. Original je pisan čirilicom:

„Pre početka sednice Predsednik je sa svojim savetnicima bio na parastosu za sve žrtve ustaškog zajedničkog zločinačkog pothvata, koji su služili episkopi Amfilohije Radović, Irinej Bulović, Atanasija Jevtić i Artemije Radosavljević. Oni su podsetili na obletnicu prenošenja mošti cara Lazara, nebeski karakter srpskoga naroda, genocidni karakter Oluje i potrebu vascelog razvoja zapadnih srpskih zemalja.

Na početku otvorenog dela sednice Veća odbrane i nacionalne bezbednosti (VONB), koja je započela dana 6. januara u prepodnevnim časovima Predsednik Tadić čestitao je Savetniku V. Stanimiroviću na nagradi, koju će danas u Zagrebu da mu uruči njegov savetnik M. Pupovac i izrazio nadu kako će ona pridoneti i biti putokaz još većem zauzimanju za pitanja vekovne ugroženosti Srba na zapadnom delu Zapadnog Balkana. Prigodnim pomenom i biranim rečima obeležena je obletnica čuvene diktature našega kralja Aleksandra I. Karađorđevića uvedene 6. januara 1929., kojom je onomad učvršćen poredak i uvedena normalizacija odnosa Zapadnog Balkana.

Na zatvorenom delu višednevne sednice održanom u Palati Predsednika, Sava centru, Oplencu i na Dedinju u Kući cveća i u telefonskim kontaktima u periodu od 6. - 10. januara o. g. povodom slučaja Tihomira Purde, koji u Hrvatskoj preti da se pretvori u burence baruta, posle iznesenih ekspozea svih savetnika Predsednika, usaglašene su sledeće teze s platformom za rad međudržavne komisije Hrvatske i Srbije zadužene za posledice građanskog rata, ratne zločine, razmenu rasejanih lica, povratak imovine lica koja su duže od šest meseci napustila društveno vlasništvo i potragu za nestalim licima s prostora bivše Jugoslavije:

1. Vukovar je srpski grad. Oduvek. Srbi u Vukovaru su ugroženi. Zauvek.

2. U Vukovaru se 1991. desio tragičan građanski rat usled konglomerata loših politika. Konglomerat loših politika danas ima alternativu. Nju će i dalje da formulišu predsednici Josipović i Tadić. Građanski rat prosto rečeno nema alternativu.

Vukovar3. Vukovarski građanski rat, istorijski je dokazano, započele su ustaše. Treba Evropi dokazati da je ustaški element u Hrvatskoj trajna opasnost. Srbija će u tom pravcu, kao i uvek, institucionalno i vaninstitucionalno podržati sve procese u Hrvatskoj koji će kontinuirano da je oslobađaju od aveti prošlosti.

4. Srbija je Vukovar, ustaško uporište, oslobodila osamanaestog novembra hiljadu devetsto devedesetprve godine. Amerikanac Žika Klajn ustašama je hiljadu devetsto devedesetosme predao naš Vukovar. Dole Vatikan, Nemačka, Kominterna i SAD!

5. Posle našeg ratnog pokliča: Bežmo braćo, pobeda je naša!, treba da se prizna da su se u građanskom ratu desili zločini kod obe zaraćene strane. Istorija ima da se ponavlja, i tu, također, nema alternative. Zato smo zajednički obnovili spomenik u Srbu, na rubu zapadnih srpskih zemalja, uz pomoć naprednih antifašističkih snaga iz ZAVNOH-a. Antifašističke snage iz Hrvatske treba ne samo da iskorenjuju aveti prošlosti, već i u njihovu nedostatku, da ih proizvode. Neka jačaju svoj antifašistički pomladak. Na tom pravcu Republika Srbija primećuje kako se dobro radi i ide u pravom smeru. Pozdravljamo činjenicu da je i Hrvatska shvatila kako antifašizam nema alternativu.

6. Srbija ne beži od istine. Na Ovčari desio se zločin. Haag je to zabeležio. Srbi su se na Ovčari izvinili u toku privatnog poseta predsednika Tadića predsedniku Josipoviću. Ovčara je time zauvek ad acta. Podsećamo, i premijer Sanader je neprestano ponavljao hrvatskim avetima prošlosti: Zaboravimo prošlost, okrenimo se budućnosti. Jasenovac je, zna se, zauvek naš argument i povod, čemu je, vreme je da mu zahvalimo, pridoneo i predsednik Mesić sa brojnim saradnicima i antifašistima. Srbi su uvek i jedino antifašisti. Predsednik Josipović upravo stoga treba da se izvine Srbima u Vukovaru. Jednom godišnje, uz polaganje državnog venca i pesmu Bože pravde.

7. Srbija će u znak dobre volje i dalje u letnoj sezoni da dopusti da se Hrvati iz Vukovara kupaju na dunavskoj Adi na svežem vazduhu punom dunavskog kiseonika. Ada je deo regiona, kiseonik je deo Ade, a Dunav je evropska reka. S druge strane veštačke granice Hrvatska će, kako je pre nekoliko godina dogovoreno, i dalje u letnoj sezoni da ugosti na Brijonima naš i vaš teatar. Normalizacija regiona nema alternativu. Zato oberučke prihvatamo hrvatsku srpsku nevestu Severinu. Njezin budući brak s našim uspešnim mladim industrijalcem posledica je izuzetnih napora i međusobnih normalizacijskih dogovora od estrade do privrede naša dva predsednika, Josipovića i Tadića, na nedavnom partiju u Savremenom muzeju grada Zagreba. Ako treba, dva će predsednika i da kumuju na venačanju, ma gde bilo. Beograd je, treba da se zna, oberučke prihvatio i Roberta Prosinečkog za trenera naše i vaše Crvene zvezde.

8. Hrvatska će prevashodno u duhu dosadašnje normalizacije prešuteti da im je parče teritorija pod našom pravednom okupacijom. Što duže traje - to je stanje normalizovanije, a Evropa zadovoljnija. Srbija će da preventivno drži Adu sve do zajedničkog ulaska u Evropsku uniju bez granica Zapadnog Balkana, kako je ne bi okupirale ustaše i time izazvale novi građanski rat. Preventiva ni u Hrvatskoj ne bi smela da bude iracionalizovana tabu tema. U tom pravcu ima prostora da se Hrvatska još bolje usredsredi.

9. Republika Srbija pozdravlja velike napore koje su preduzele politike Račana, Mesića, Sanadera i Josipovića. Smestili su Tuđmanov HDZ u održivi razvoj bratstva i jedinstva i time omogućili Hrvatsku kao normalizovanu zemlju. Izvukli su je, bre, iz Tuđmanove izolovanosti i njegova nazadnog Ustava! Oduvek smo govorili da je Zagreb bez Beograda izolovan. Evropa celo proteklo stoleće govori da bratstvo i jedinstvo nemaju alternativu osim normalizacije. Srbija pozdravlja činjenicu da je Hrvatska napokon prihvatila normalizovano bratstvo i jedinstvo. Zato Srbija ne razume stoprocentno zašto je došlo do toga da aveti prošlosti opet dižu glavu povodom T. Purde koji je optužen po vojnim zakonima JNA i krivičnom zakonu SFRJ.

Ratko Mladić10. Iznad Hrvatskog državnog i nedržavnog sabora samo je Beograd. Svaki sabor koji nije pod Beogradom nije hrvatski. Srpsko pravosuđe je, razume se, samim time iznad hrvatskoga. Zato ne možemo da isporučimo nižem nivou pravosnažno osuđena srpska lica, kao što su Borislav Mikelić i Ratko Mladić. Ne sme da se zaboravi: Samo sloga Srbina spašava. To je, da se razumemo, naš uvet da prihvatimo Evropsku uniju u članstvo Zapadnog Balkana.

11. Tenkove, mine i đulad bratstva i jedinstva NOB-a i JNA u novom poretku ima da u punoj meri zamene hrvatski demokratski legitimiteti i njihovi stari i novi društvenopolitički radnici. To je demokratska Hrvatska kakvu Srbija oduvek želi. Na Srbiji je da s njima gradi dobrosusedske odnose, ali tako da se, pre svega preostali Hrvati okrenuti prošlosti, ne dosete o čemu je reč. Oni ima da odrade kao pravi saveznici i naše poternice iz komšiluka za zločincima iz perioda građanskog rata, uključivo i rat za srpski Vukovar. Zato ćemo im predati Tihomira Purdu i celi taj slučaj. Na tom primeru ćemo da ocenimo da li je Hrvatska dosledna u sprovođenju noramalizovanih odnosa u regionu. Preostale ustaše s naših poternica ima da sačekaju pogodni čas, o čemu će da odluči pravovremeno VONB. Sve ćemo poternice protiv ustaša baciti u koš, razume se, pod uvetom da predsednik Josipović nagovori nenormalizovane snage u Hrvatskoj da odustanu poput normalizovanih snaga iz Hrvatske, regiona i Evrope, od tužbe za genocid protiv naše zajedničke otadžbine.

12. Ako neko od faktora, ili kako to kažu susedi – čimbenika, zapne u novom poretku požalićemo se međunarodnim čuvarima Zapadnog Balkana i prethodnih jugoslavija. Nije demokratski biti protiv arbitraže, da ne kažemo ustati protiv čuvara normalizovanih odnosa. Tu treba da se blago pripreti, ako i celom delu naše nacije katoličke vere, formulom „locirati, identificirati, uhititi, transferirati, pendrečiti i pokopati". Da nas ceo svet razume: Protivljenje arbitraži čuvara nije evropski standard za koji se, inače, Srbija odvajkad zalaže, od pre Hrvatske.

Beleška:

Ove teze treba da se provedu, kako je to vekovečni otac vaskolike srpske politike zacrtao, „kamen po kamen" ili kako to susedi kažu „korak po korak". U provedbi teza ne sme da se ide pretvrdo, kako bi naši partneri u Hrvatskoj ostali na vlasti i posle predstojećih izbora. Cela stvar, bez obzira na izbore, treba, međutim, da se ubrza po kratkom postupku, ako Haag u međuvremenu osudi tzv. Tuđmanove đenerale odgovorne za najveći povesni izgon Srba, ustašku Oluju. Sledeći sastanak preliminarno je zakazan za period posle parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Prisutni: Predsednik Republike Srbije, Savjetnik Predsednika za mirnodopsku politiku R. Mladić, Savetnica Predsednika za međunarodna pitanja C. d. Ponte, Savetnici iz regiona: V. Stanimirović, M. Dodig, M. Pupovac, Z. Komšić, Z. Lagumđija. Savetnici predsednika iz Saveza za Evropu: S. Mesić, V. Pusić, I. Josipović, odsutni I. Sanader, koji je na sednici razrešen dužnosti Savetnika za Europu uz lepe blagodarne reči zahvale za sve što je dosad u tom smeru pridoneo. Savetnik Predsednika za region: H. Bišćević. Savetnici Predsednika za informisanje regiona: D. Hedl, B. Dežulović, A. Tijanić, Z. Šprajc i A. Stanković.

Svima kojima su teze poslane učesnici sednice žele ugodan Božić – Hristos se rodi!

U Beogradu, 6. – 10. januara 2011.

Zapisnik beležio:
Sava Štrbac, tajnik Vlade RSK u rasejanju v.r."
(S ćiriličnog pisma na latinično transkribirao Nenad Piskač)

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.