Nenad PiskačNenad Piskac karikatura 02

Brisani prostor

 Jugoslavija je Titovo djelo isklesano od gromada pećine novog čovječanstva

U četvrtak 8. svibnja 1980. izišao je četvrti izvanredni broj Novoga lista. Glavna poruka s naslovnice: „Svijet uz Tita“. U prvi se plan stavlja međunarodna dimenzija Titova pogreba. Na dvadeset stranica nastavlja se partijska indoktrinacija „narodnih masa“ s proizvodnjom pristanka na kult ličnosti. Dan je ukopa, pa otud i naslov „Svi ispraćamo Tita“ (str. 2) uz „zavjete o nastavljanju Titova djela“ i poruku iz Pulskoga garnizona JNA: „Odlučno nastaviti put što ga je započeo Tito“.

4 foto 1

Događaj dana će se odigrati ovako: „U tvorničkim halama, kraj peći koje se ne smiju gasiti, u rudniku ugljena Raša, bolničkim sobama, mjesnim zajednicama, u školama, na našim i stranim brodovima – svugdje gdje je to moguće kolektivno će se pratiti prijenos pogreba“ (str. 2). Na idućoj stranici naslov nas izvješćuje da je „Vrt na Dedinju – Titova želja za vječni počinak“ (str. 3). Navodnu osobnu želju ispunila su predsjedništva CK SKJ i SFRJ.

Tito je savršeno otjelotvorenje nove Jugoslavije

Dakle: „Predsjednik Tito bit će, prema osobnoj želji, sahranjen na Dedinju, u krugu Užičke ulice broj 15, na mjestu gdje je provodio veliki dio svog radnog vremena i gdje je uvijek rado boravio. Danas su završeni posljednji radovi na vječnoj kući druga Tita... Počivat će drug Tito među alejama cvijeća kojeg je on svojom rukom sadio i gajio“. Znači bio je i vrtlar, o toj dimenziji lika i djela još nije izišla prigodna monografija Tito – otac jugoslavenske hortikulture. No, zato je zabilježeno ovo: „Boris Kidrič je još 1945. u Ljubljani rekao da je Tito „... 'otjelotvorenje nove Jugoslavije'... Seku Ture je 1979. u Havani kazao da je Tito 'savršeno otjelotvorenje želja naših naroda'...“.

4 foto 2

Komemorativnu sjednicu SR Hrvatske održanu 7. svibnja Novi list je popratio pod naslovom „Tito čovjek epohe“. Komemoraciju su pratila četiri pjevačka zbora: Moša Pijade, Joža Vlahović, Ivan Goran Kovačić i „zbor Radio-televizije Zagreb“. Ključni govornik bio je Jakov Blažević, predsjednik Predsjedništva SRH. Iz njega saznajemo da je Tito bio i filozof, premda ga nisam našao ni u jednom leksikonu filozofa. Naime: „Titova životna filozofija utkana je u osnove njegove filozofije revolucije, a to je na osnovi dosegnutog: stalno dalje, šire i jedinstvenije“ (J. Blažević, str. 4). „Tito – kako je to rekao Kardelj – nikada u narodnooslobodilačkoj borbi nije bio samo vojnik, a da istovremeno nije bio i političar, i nikada nije bio samo političar, a da istovremeno nije bio i vojnik“ (isto). No, za zločine nije odgovarao ni kao vojnik, niti kao političar. I točno je da je bio „čovjek epohe“, jer su razmjeri zločina pod njegovim zapovjedništvom epohalni iako stavljeni pod tepih kako ne bi narušili obnovljenu Jugoslaviju.

4 foto 3

Uređivačka politika: Lijevo tvrda indoktrinacija, desno neizreciva bol

Blažević kuži tu epohalnu igru stoga zaključuje: „Drugarice i drugovi, kako je stalno Tito među nama, kako ga blisko osjećamo uvjereni da je nadživio sebe, kako nas obavezuje, da golemo naslijeđe, koje nam je ostavio, nastavimo i njegujemo. Novu, bratsku i nesvrstanu, samoupravnu i socijalističku Jugoslaviju isklesao je iz gromada prometejske pećine novog čovječanstva“.

4 foto 4

U pravilu su početne udarne lijeve (parne) stranice uređivane po načelu indoktrinacije, a desne (neparne) po načelu što više patetike to bolje. Lijeve stranice donose političke parole, desne izraze „neizrecive boli i duboke tuge“ (npr. „Bol u srcima, suze u očima“, str. 5). Uređivačka politika provedena je jednoumno dosljedno kroz svih šest izvanrednih brojeva. Sinhronizacija poruka i patetičnih pasaža postignuta je time da se prema sredini lista poruke „neizmjerne boli“ sele na lijevu (parnu) stranicu, a ideološke na desnu, kao što je to učinjeno na dvostranici 6 – 7. Lijevo: „Dostojanstvo i gordost u bolu“, desno: „Uvijek ćemo slijediti Titov put“.

Socijalistički internacionalistički patriotizam: Jugoslaviju znojem graditi, krvlju braniti

U ovome izvanrednom broju Tito je „na svjetskoj sceni“ – „Simbol našeg doba“ i „Vizionar i realist“. Iz bogate mu filozofske baštine prikupljene u rubričici „Tito je rekao“ izdvajam: „Savez komunista je armija koja mora da se bori... To treba da bude revolucionarna organizacija, koja će se boriti za osnovne ciljeve marksizma i za nove društvene odnose za pravilan razvoj samoupravljanja“ (str. 8). Uveo je i pojam „socijalistički patriotizam“. On je „po svojoj suštini duboko internacionalistički i zbog toga smo mi na njega i ponosni (1948.)“ (str. 8).

4 foto 5

SAP Vojvodine poput babe gatare poručuje – „Stalno ćemo se vraćati Titu“. SAP Kosova dosegnuo je titoistički eshaton – „Titovo djelo je besmrtno“. Omladina riječke regije ističe novu Titovu genijalnost: „Revolucija traje. Treba čuvati njene tekovine, boriti se za njene ciljeve... Borbi nema kraja, stvaranju nema međa“. Stoga je uredništvo sublimiralo stajalište „omladine u regiji“ u naslov: „Nastavit ćemo mijenjati svijet“. I podnaslov: „U svakom od nas stoji Tito kao kamen temeljac“; „Nastavit ćemo misliti, raditi i živjeti dostojno kako nas je Tito učio“; „Razvijat ćemo socijalističko samoupravljanje, čuvat ćemo bratstvo i jedinstvo“; „Ovu zemlju znojem ćemo graditi, krvlju braniti“. Jer: „Mi imamo samo Titov put“.

4 foto 6

Tanjug javlja da će na pogreb doći „mnoge delegacije komunističkih, socijalističkih, demokratskih i progresivnih partija, kao i oslobodilačkih pokreta. Dosad su dolazak „nagovijestile delegacije 62 partije“. Slijedi popis delegacija, ali ne 62 već točno 31 (str.11), što se može smatrati teškim uređivačkim promašajem.

Titoizam: Što dalje od gramatike, dijalekata i filozofiranja

Potom ide lijeva str. 11 s naslovom „Maršal naoružanoga naroda“, a desna stranica je posvećena titoističkoj poeziji – „Tito u Pjesmi Druže Tito mi ti se kunemo“. Lijeva stranica obrađuje Titovu genijalnu „koncepciju općenarodne obrane“, dok desna demonstrira kako se „koncepcija“ provodi u kulturi. Dvostranica je garnirana novim crticama rubrike „Tito je rekao“. Godine 1967.: „Socijalizam podrazumijeva stvaranje života dostojnog čovjeka. Mi ne živimo od gramatike, od ovog ili onog dijalekta, već od onoga što stvore stvaralačke ruke naših radnih ljudi. A ljudi koji rade na istom poslu mogu, bez obzira na razlike u nacionalnosti, da pokažu koliko je radni čovjek u socijalizmu daleko od svih 'filozofiranja'...“.

4 foto 7

Jedino je Tito smio „filozofirati“, svi ostali sljedbenici njegove sekte filozofirali su o njemu sve do danas! Iz njegove gigantske filozofske baštine izvučena je rečenica izgovorena „političkom aktivu Kosova i Metohije, u Peći, 28. ožujka 1967.“ – „Pred teškoćama nema povlačenja“ (str.12).

Dvogodišnji Tito Rivolala pred knjigom žalosti

Što je Tito u međunarodnim odnosima donose sljedeće dvije stranice kojima dominiraju naslovi: „Svijet izgubio mudrog državnika“, „Nesvrstani svečano i dostojanstveno odali počast osnivaču svog pokreta“, „Dan žalosti u svijetu“, „Čovječanstvo se oprašta od Tita“ i „Duboko povjerenje u narode i komuniste Jugoslavije“. Iz tih natpisa saznajemo, primjerice, da je „Titova zemlja – cijeli svijet“, da je „Tito uzor narodima“ i da je „Tito- besmrtnik“. Njegov je pogreb „Najveći skup u povijesti svijeta“ (str. 14 – 15).

4 foto 8

4 foto 9

Tanjug je plasirao vijest o tome kako je u jugoslavensku ambasadu na Madagaskaru došao Tito Rivolala „da oda posljednju počast svom slavnom 'kumu'“ (str. 14) . Mali Tito iz Antananariva imao je tada dvije (brojkom: 2) godine. O tomu pak što su, prema Tanjugu, izjavljivali inozemni političari i pisale inozemne novine trebalo bi napraviti posebno istraživanje. U svakom slučaju objavljen je i naslov: „Tito dominira svjetskom scenom“ iz kojega saznajemo da čak i listovi „u Keniji, Tanzaniji, Ugandi i drugim zemljama istočne Afrike“ izražavaju uvjerenje kako je – „Jugoslavija sposobna da odoli svim iskušenjima budućnosti“ (str. 17). K tomu „na televizijskim ekranima širom svijeta“ Beograd je „ovih dana centar svijeta“.

4 foto 10

SAD: Vjera u budućnost Jugoslavije

Lazar Koliševski primio je predsjednika Zambije Keneta Kaundu, koji je rekao da je Tito „lider nad liderima“. Primio je i Ahmeta Seku Turea, predsjednika Gvineje, pa onda i potpredsjednika SAD-a Waltera Mondalea, šefa američke delegacije. On je u izjavi među ostalim kazao: „U ime Predsjednika i cijelog američkog naroda ja vam danas izražavam ne samo naše iskreno saučešće, već i naše uvjerenje u budućnost Jugoslavije kao ponosne, nezavisne i miroljubive zemlje, za koju se predsjednik Tito hrabro i neumorno borio čitavog svog veličanstvenog života“ (str. 19). Dakle, borio se za Jugoslaviju „od malih nogu“.

4 foto 11

4 foto 12

4 foto 13

4 foto 14

SAD su uvjerenje u budućnost Jugoslavije promijenile tek nakon što Srbija i Crna Gora nisu uspjele ognjem i mačem u dopuštenom vremenu pokoriti Hrvatsku. A hoće li opet prihvatiti „uvjerenje u budućnost Jugoslavije“ ovisi, među ostalim čimbenicima i o ispravnom vrjednovanju diktatora J. B. Tita u Hrvatskoj.

Nenad Piskač

(U idućem nastavku: Nema te sile koja bi mogla pomračiti Titovo djelo, Vječni boravak u cvijeću, Poslije Tita – Tito, Tito je samo jedan i vječan, Najteži dan Titova naroda...)

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Uto, 27-07-2021, 00:15:11

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.