Nenad PiskačNenad Piskac karikatura 02

Brisani prostor

Preventivni referendum otpor je ideologiji kulture smrti

Neka u Ustav uđe da je brak životna zajednica muškarca i žene. Ni u peti mi nije bilo prije recimo dvadesetak godina da ću ikad napisati prethodnu rečenicu. Od obitelj nkad znam za sebe brak je životna zajednica muškarca i žene. Temelj društva, države, civilizacije i „povlašteno mjesto života". S time se slažu i osobe homoseksualnih sklonosti.

No, razaranje braka nije njihova ideja! Njima je namijenjena uloga gromobrana, neka se na njih obruši gnjev kompletne civilizacije. Jedan dio homoseksualnih osoba instrumentaliziran je kao i prije dvadeset godina Srbi prečani. Ideja o razaranju normalnog braka dolazi iz ideološkog laboratorija. Da bi brak bio nešto drugo osim životne zajednice muškarca i žene bilo je donedavno nemoguće i zamisliti. A vidi sad ideologije kulture smrti – brak može biti što god se njezini arhitekti dosjete. Uskoro će i kućni ljubimci postati ustavna bračna kategorija. Odakle dolaze takve nakaradije? Iz laboratorija ideologije kulture smrti.

Svaka ideologija misli da je bog i batina, tako je bilo s komunizmom i nacizmom, tako je bilo i s velikosrpskom ideologijom „na ovim prostorima". Ideologija kulture smrti poprima globalne razmjere. Istodobno UN umjesto da se uhvati u koštac s njom ovih dana preporuča globalnom pučanstvu da jedu – insekte. Otpor ideologiji kulture smrti mora doći odozdo.

Razori brak, razorit ćeš obitelj i državu, civilizaciju i život

Situacija u Europskoj uniji, ali i šire, nalaže oprez. Neke su države pokleknule pred agresijom ideologije kulture smrti i Kultura smrtiSituacija u Europskoj uniji, ali i šire, nalaže oprez. Neke su države pokleknule pred agresijom ideologije kulture smrti i već su usvojile zakone po kojima je brak i ovo i ono samo ne ono jedino što jest. Vrijeme je za preventivu i odgovornu slobodu osobito zato jer se u nas najavljuju izmjene Obiteljskog zakona. Nije stoga čudno da se crkveni laikat koristeći civilno društvo kroz građansku inicijativu U ime obitelji okrenuo referendumsko-ustavnoj preventivi i izašao iz sakristije u javni prostor.već su usvojile zakone po kojima je brak i ovo i ono samo ne ono jedino što jest. Vrijeme je za preventivu i odgovornu slobodu osobito zato jer se u nas najavljuju izmjene Obiteljskog zakona. Nije stoga čudno da se crkveni laikat koristeći civilno društvo kroz građansku inicijativu U ime obitelji okrenuo referendumsko-ustavnoj preventivi i izašao iz sakristije u javni prostor.

EU FlagDanas se već vode i neopravdani „preventivni ratovi", a ova vlada u ovoj zemlji još nije sigurna treba li izgraditi Most Petra Šegedina i njime spojiti hrvatski jug s maticom, no s druge strane nametnula je četvrti modul zdravstvenoga odgoja koji je uvertira za nasrtaj na brak. Posljedično i na obitelj.

U našem Ustavu, poznato je, imamo već nekoliko preventivnih odredaba. Ako nam primjerice dojadi vlastita država, Republika Hrvatska, Ustav nam otvora punu mogućnost povratka ZAVNOH-ovskoj. Ako nam dojadi biti Hrvatima u Ustavu su ponuđene brojne inačice koje možemo slobodno izabrati i tako postati jedna od ustavnih nacionalna manjina. Sloboda kretanja dopušta nam da u potrazi za kruhom preselimo iz „ove zemlje" u „dijasporu". Nije dakle da i sad nemamo preventivnih ustavnih rješenja. Prema zauzetom smjeru Plana 21 realno je očekivati da će i normalan brak proći kroz ideološki laboratorij kulture smrti.

Da smo na vrijeme preventivno u Ustavu precizirati ispravnu i pravednu „pretvorbu i privatizaciju" danas bismo sačuvali banke, medije, industrijska postrojenja... Kako to nismo učinili sve što je na tom području provedeno u skladu U ime obiteljije sa zakonskim rupama što su nam odozgo nametnuli grijesi struktura. Da smo u Ustavu preventivno definirali da je, među ostalim, odustajanje od gospodarskog pojasa po logici zdrave pameti čin veleizdaje... Da smo. Ali, nismo. Dobro, većina je moguće mislila kako su svi naši političari odgovorni poput Tuđmana. U međuvremenu smo valjda i tu zabludu apsolvirali. Ne tvrdim. Pretpostavljam.

Posrćući od zablude do zablude do kosti smo oglodani i preostalo nam je braniti goli život čija je pretpostavka normalan brak. Bez životne zajednice jednoga muškarca i jedne žene nema normalnog braka, bez normalnog braka nema normalne obitelji, bez normalnih braka i obitelji nema života dostojnoga čovjeka. Nedostojanstveni čovjek svrha je i smisao kulture smrti. Čovjeku kreiranom u laboratoriju kulture smrti ne treba normalan brak, obitelj i država. On je zadovoljan dnevnom porcijom graha, Severine i Lepe Brene, crne kronike i beskrajnih tv nizanki. Njegova je uloga biti svekolikim objektom.

Domaći otpravnici poslova ideologije kulture smrti imaju jasno polazište: Ako hoćeš razoriti državu, kad već odobrena agresija nije uspjela a propala je i pričuvna inačica o zajedničkom zločinačkom pothvatu (Carla del Ponte) dvaju konglomerata loših politika (I. Josipović), onda udri po obitelji. Osiromaši je. Djecu odvoji od roditelja, roditelje od djece.

Stvori pretpostavke za iseljavanje, za nove pučke kuhinje, dopusti divljanje banaka i potiči „napredne snage" stranaka. Djecu i mladež uči, obrazuj i odgajaj suprotno od obiteljskog i crkvenog odgoja. Jedan homoseksualni aktivist danas vrijedi više od akademika. Teršelićka ima veću društvenu specifičnu težinu od Aralice! Kordićka od Katičića! U ovoj zemlji pod ovom vladom.

Spasi brak, spasio si obitelj i državu, civilizaciju i život

U takvoj situaciji preventivni referendum s odgovarajućom ustavnom odredbom braka nema demokratskije alternative. Čudno je da u Hrvatskoj nema parlamentarne stranke koja je dosad RedefiniranjeOno što nudi kultura smrti i njezine domaće sluge ide u smjeru redefiniranja normalnoga braka. Ako već eksperiment s besklasnim društvom i komunističkim blagostanjem u boljoj budućnosti „na prostoru bivše Jugoslavije" nije uspio, kultura smrti osmislila je a otpravnici prihvatili zaobilazni put u bolju budućnost – rastrojstvo braka i obitelji. Tako kultura smrti funkcionira na istoku Europe.uočila kako se sprema nasrtaj (i) na brak. One su već trebale javno i nedvosmisleno pozdraviti inicijativu U ime obitelji. Jesu li? Imaju li povjerenje u bilo i pamet hrvatskoga naroda ili 4606misle da su i dalje „avangarda" iznad naroda?

Zašto prekobrojne udruge hrvatskih branitelja nisu dosad javno stale uz inicijativu U ime obitelji? Boje li se odmazde ove vlade? Zar su se hrvatski branitelji borili za Hrvatsku u kojoj brak ne će biti životna zajednica muškarca i žene? Koliko se sjećam – nisu. Kad smo rekli Imamo Hrvatsku – mislili smo da se podrazumijeva da u njoj imamo i životnu zajednicu muškarca i žene.

Ono što nudi kultura smrti i njezine domaće sluge ide u smjeru redefiniranja normalnoga braka. Ako već eksperiment s besklasnim društvom i komunističkim blagostanjem u boljoj budućnosti „na prostoru bivše Jugoslavije" nije uspio, kultura smrti osmislila je a otpravnici prihvatili zaobilazni put u bolju budućnost – rastrojstvo braka i obitelji. Tako kultura smrti funkcionira na istoku Europe.

A na Zapadu vjera u napredak i božanske vrline tržišta odvela je proizvodnju s pripadajućim radom za prstohvat riže na daleki Istok, čime je čovjeka Zapada pretvorila u konzumenta sa sve manjom kupovnom moći. U konačnici takvoga „napretka" opet trpi obitelj. Slijepa vjera u tržište slomila je Europu i Europljane. Šezdesetosma bila je mačji kašalj u odnosu na ono što čeka obezdušenu Europu tržišta koja nastalu moralnu rupu nadomješta surogatima kulture smrti.

Europa na rubu propasti

Bune se narodi po cijeloj Europi. Umjesto posla i kruha europska ljevica dobivši vlast na obećanjima o kruhu, umjesto kruha nudi „brak" kao mogućnost svekolikoga eksperimentiranja suprotiva zdravoj pameti. Europa je ne samo zbog rastuće nezaposlenosti na rubu propasti. Hrvatska je dio Europe, ali je od većine njezinih država u još nepovoljnijem položaju. Uz neizdrživu stopu nezaposlenosti suočena je i s novim valom vijesti 5731 viseljavanja uglavnom u prekomorske države iz kojih je trajni povratak prava rijetkost.

Osim toga Hrvatska je i dodatno hendikepirana budući da njome vlada ova vlada koja poput kokoši čeprka tanašnim nožicama ne bi li pronašla spasonosnu „investiciju". Dok navodno traži „strateške investitore" (nove kolonizatore!, nove gazde koji imaju nadomjestiti srpske) ova vlada je Hrvatsku malo pomalo pretvorila u laboratorij kulture smrti. Počelo je sa tzv. zdravstvenim odgojem...

Da je katolički laikat shvatio najprije da je on „građanska većina", a zatim da je izvan sakristije voda došla do ušiju, dobar je znak vremena. Svrdla kulture smrti dosad su bez otpora bušila hrvatsko društvo. Zato je prvi dan prikupljanja potpisa na zahtjev za referendum (12. svibnja, Majčin dan) na središnjem Dnevniku HTV bio ne znam koja tamo vijest.

Nova TV s tom viješću započela je središnju informativnu dnevnu emisiju, ne zato što bi podupirala inicijativu već zato što zna da je riječ o važnom događaju i prvorazrednoj informaciji koja nadilazi hrvatske kontekste. HTV Radmanovizija ima kasno paljenje, jer je partijska, a Partija još nije „zauzela stav" o tome kako se suprotstaviti novoj „elementarnoj nepogodi" i najezdi „zmijskih glava" u potrazi za referendumom.

Razapinjanje i mediji

Bit će otpora inicijativi, gospodski kastori već reže i čekaju da ih puste s lanca. No prethodno dežurne ideološke politanalitike moraju osmisliti „pokret otpora" na taktičkom i operativnom planu. Strateški se zna – sve što dolazi odozdo, iz sakristije, ili pak iz zdrave pameti, gurnuti pod tepih i po kratkom postupku zalijepiti etiketu na čelo nositelja „buržoaskih ideja". ProizvodStrateški su proizvodi ove vlade u ovoj zemlji: Pad proizvodnje, pad izvoza, pad realnog dohotka, pad kupovne moći, pad investicija, porast nezaposlenosti, porast porezne presije, porast socijalne neosjetljivosti, porast siromaštva i porast nastranosti ugrađenih u tzv. zdravstveni odgoj. Hrvatska ljevica ide u korak s europskom. Europska pak u korak s ideologijom kulture smrti.Razapinjanja, zna se, odrađuju mediji. Jedan od „argumenta" koji će se koristiti bit će i taj da je recimo Francuska oslobodila brak stege životne zajednice muškarca i žene – to jest da je mednovriječ o „europskom standardu". Standard zdrave pameti, međutim, zna – ako se moj susjed na glavu baci u bunar pogubno je ako isto učinim i ja.

Prema dosadašnjim ključnim potezima ove vlade u ovoj zemlji za očekivati je da će kad-tad obljutaviti i zamračiti i definiciju braka, koja ni sad na ustavnoj razini nije bogznakaj. Dosad je svojom politikom uspjela uprskati sve bitno što se tiče braka i obitelji. Strateški su proizvodi ove vlade u ovoj zemlji: Pad proizvodnje, pad izvoza, pad realnog dohotka, pad kupovne moći, pad investicija, porast nezaposlenosti, porast porezne presije, porast socijalne neosjetljivosti, porast siromaštva i porast nastranosti ugrađenih u tzv. zdravstveni odgoj. Hrvatska ljevica ide u korak s europskom. Europska pak u korak s ideologijom kulture smrti.

Roditelji danas zbog politike ove vlade u ovoj zemlji više ne znaju ni koji pravopis kupiti djetetu. Dezorijentacija kao programirano redovno stanje preduvjet je i plodno tlo za sijanje ideoloških mina kulture smrti. Zato i nemamo konsenzus o temeljnim nacionalnim ciljevima. Nadomjestak je bezbroj „strategija", „reforma" i neprestano „restrukturiranje" s porastom vanjskoga duga.

Strateški proizvodi ideologije kulture smrti nalažu demokratskoj većini da hitno počnu tražiti preventivna rješenja na više različitih razina - zakonodavnoj, političkoj, financijskoj, medijskoj i gospodarskoj. Kršćanski laikat u tom pogledu ima što reći – ako se organizira bez ugrađenih klipova u kotačima. Bojazan od potencijala laikata nije samo unutarcrkvena retrogradna pojava, ona se sad polako, ali - poslije ove ozbiljne inicijative o ustavnoj definiciji braka - sigurno seli i na područje društvene zbilje. Definitivno će postati „unutarnji neprijatelj" kad skupi 10 posto potpisa birača zavedenih u službenom popisu birača, što je oko 375.000. birača.

Na Majčin dan prikupljeno je oko 131.000 potpisa. Potpisi će doseći propisani broj jer oko devedeset posto Hrvatica i Hrvata smatra da je brak životna zajednica muškarca i žene. Naravno da hoćemo vjerovati kako mjerodavni ministar Arsen Bauk po primitku prikupljenih potpisa na zahtjev za referendum ne će potpisane podupiratelje referenduma izbrisati iz popisa birača, ili ih pribrojiti srpskoj nacionalnoj manjini u Vukovaru zbog lakšeg uvođenja službenoga pisma Srbije u taj „oduvek srpski grad", ili pak jednog po jednog potpisnika provjeravati jesu li prijavljeni tamo gdje ova vlada misli da bi trebali biti u ovoj zemlji, kad su već preživjeli velikosrpsku agresiju i agresiju „europskog puta" a u međuvremenu nisu preselili u „dijasporu".

Nenad Piskač

Sri, 15-07-2020, 20:49:13

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.