Nenad PiskačNenad Piskac karikatura 02

Brisani prostor

Srpska pravoslavna crkva odrekla se Pupovca

Jugoigra ide dalje. Josipović privatno napadne Pupovca, kad ono pola države brani Pupovca i daje packe Josipoviću – toliko je u Hrvatskoj naime u sekti jugoslavenske ljevice jak srpski element. A malo je toga spornoga od onoga što je Josipović napisao u privatnom javnom pismu Pupovcu. Uz Josipovića je izgleda stala Srpska pravoslavna crkva! Njegova se nova pravednost u međuvremenu očešala i o hrvatske branitelje.

Kad su partizani stvorili hrvatsku državu?

U Istri je na partizanskome lokalnom derneku izjavio: „Hrabrost i odlučnost vode uspjehu. Uvjeren sam da duh uspjeha koji su dali partizani NOB-a i borci DomovinskogJosipović i Pupovacrata može biti duh cijele Hrvatske". Evo primjera kako se mogu neodgovorno zbrajati kruške s jabukama. Borci NOB-a borili su se za obnovu Jugoslavije, tamnicu hrvatskoga naroda. Veterani Domovinskoga rata borili su se protiv Josipovićev duhJosipovićev duh je nepopravljivo jugoslavenski i on bi želio da jugoduh vlada cijelom Hrvatskom. Jedno je ipak točno rekao - da su se i hrvatski branitelji suočili s fašističkom ideologijom, okupacijom i agresijom. Jesu, suočili su se sa srpskim fašizmom i antifašizmom. Ta je svetosavska ideologija nosila na šajkačama četničke kokarde a na lijepim partizanskim kapama crvenu petokrakuagresije vojske Jugoslavije koju su stvarali borci NOB-a.

Josipovićev duh je nepopravljivo jugoslavenski i on bi želio da jugoduh vlada cijelom Hrvatskom. Jedno je ipak točno rekao - da su se i hrvatski branitelji suočili s fašističkom ideologijom, okupacijom i agresijom. Jesu, suočili su se sa srpskim fašizmom i antifašizmom. Ta je svetosavska ideologija nosila na šajkačama četničke kokarde a na lijepim partizanskim kapama crvenu petokraku. Ali odmah je i taj srpski fašizam jugoslavenskih antifašista presolio kazavši o partizanima i partizankama - "da nije bilo njih ne bi bilo ni današnje moderne Hrvatske". Netočno. Laž. Hrvatske je bilo i prije pojave partizana (i četnika) i prije pojave komunističke totalitarne ideologije. A moderne hrvatske države ne bi bilo da nije bilo hrvatskih branitelja na čelu s dr. Franjom Tuđmanom. Prava partizanija s lijepim trorogim kapama i petokrakom zvijezdom, i danas aktivna, uvijek je bila za jednopartijsku i unitarističku JugoduhJugoslaviju. Partizani koji su bili za Hrvatsku – pobijeni su od vlastitih drugova pojačanih s presvučenim četnicima.

Antifašizam kao zanimanje i utočište

Predstavnici partizana na istarskome derneku kukali su nad hudom sudbom koja ih je zatekla u okolnostima slobodne i demokratske hrvatske države. Šef ili komesar udruge antifašista Buzeta, stanoviti Edo Jerman, kazao je kako se „dolaskom na vlast HDZ-a počelo s mržnjom prema svemu što je antifašističko". Nije prihvatio činjenicu da više ne živi u totalitarnom jugokomunističkom režimu, već u demokratskom u kojemu je malo teže prodavati muda pod bubrege. Dobro je da komesar nije ponovio kako je pobjednik na prvim demokratskim izborima bila „stranka opasnih namjera". Naravno na derneku nije bilo spomena o masovnim zločinima partizana i partizanki.

Sve govornike nadvisio je predsjednik Skupštine Istarske županije, Dino Kozlevac – naravno, najprije se afirmativno sjetio velikoga vođe Josipa Broza Tita preskočivši sve do jedne njegove neizbrojive jame, grabe, fojbe i ostala huda stratišta, a onda je rekao veliku glupost: „U Istri smo ponosni što smo očuvali vrijednosti antifašizma, koji je u Istri način života". Znam da je u Istri način života tipično istarski, dakle, hrvatski, što će reći da je više-manje isti kao i u svim drugim dijelovima hrvatske države. Ali tamo gdje je način života antifašistički a istodobno nije i antikomunistički, to mora da je raj na zemlji samo za ortodoksne komuniste. Evo, demokratska se Istra već dvadesetak godina ne može riješiti jednoga Jakovčića. I to je antifašizam? Ili je riječ o demokraturnom fašizmu?

Točno je da je mnogima u Hrvatskoj antifašizam postao zanimanje, kao što je nekima i srpstvo postalo zanimanje. Ima i onih kojima je antifašizam postao utočište od totalitarne Titokomunističke zločinačke prakse. Svi oni sad pozivaju na snažnije oživotvorenje Deklaracije o antifašizmu.

Jovan bi Papi kreirao vanjskopolitički protokol

Ingerenciju nad Istrom i nad „vascelom Italijom" protegnula je Srpska pravoslavna crkva, koju treba lijepo zamoliti da se vrati tamo gdje joj je i mjesto – u Srbiju – ili neka promijeni ime u „Talijansko-slovenska-hrvatska-bosanskohercegovačka-crnogorska-makedonska-kosovska i prevashodno srpska pravoslavna crkva". No, dok je tako kako jest, morat ćemo slušati što duhovni agresor na Hrvatsku ima za reći. Mitropolit zagrebačko-ljubljanski SPC Jovan Pavlović u novosadskom Dnevniku (koji se inače istaknuo u pripremi i tijekom izvođenja velikosrpske agresije na Hrvatsku) izjavio je kako nema ništa protiv Papina posjeta Srbiji, ali „mislim da bi papa pre toga morao da se pokloni senama stradalnika u Jasenovcu".

Zašto se, dakle, SPC neprirodno protegnula preko „prostora bivše Jugoslavije" i „vascele Italije". Među ostalim i zato da Papi propisuje protokol – jer Vatikan se nalazi na teritoriju Srpske pravoslavne crkve. Jovane, Jovane! Mislim da će se Papa znati odrediti prema jasenovačkoj inicijativi isukanoj iz arsenala bratstva i jedinstva na velikosrpski način. Više me zabrinjava hoće li se Hrvatska znati odrediti prema staroj politici duhovnoga agresora u novim okolnostima.

Jovan zna kako se „pravi politika". Ne bez razloga odmah na početku intervjua daje hvalospjeve Josipoviću i Milanoviću, koji su u Hrvatskoj u permanentnom sukobu Vatikans Katoličkom crkvom i hrvatskom većinom. Jovan zato dijeli packe biskupima Jezerincu i Ivasu što su „pozdravili hrvatske generale osuđene u Hagu", a biskup Bogović zamislite „otvoreno relativizuje antifašizam". SPC ima istu ljestvicu vrijednosti kao i Josipović i Milanović. Kad govori o komunističkim zločinima onda „se mora razgovarati u kontekstu činjenice da su ustašluk i fašizam svojim terorom izazvali otpor... ili kada se govori o četništvu, ne smeju se prenebregnuti ni silni zločini izvršeni nad samim Srbima". Tako izgledaju intervjui na liniji srpskoga Memoranduma 2. i hrvatske Deklaracije o antifašizmu.

Josipović ili Pupovac? SPC je za Josipovića

Jovan se zgraža nad Džakulom u Kninu: „To je užasan presedan. Da ne budem pakostan, ali moram se zapitati koliko je Džakula za to dobio para. Otkud njemu pravo da trguje sa žrtvama koje su pale u Oluji, samo da bi on zauzeo neke političke pozicije. To se ne radi". Stajalište SPC je jasno – Oluja je tako strašan zločin da nijedan Srbin ne smije 5. kolovoza doći u Knin čak i ako usred Knina pred hrvatskim predsjednicima države i vlade pljuje po Oluji.

Iako ne izravno Jovan je dao naznačiti i što misli o Pupovcu, kojega nigdje izrijekom ne spominje kad odgovara na pitanje vezano za političke predstavnike Srba u Hrvatskoj. „Nažalost Jovan PavlovićJovan zna kako se „pravi politika". Ne bez razloga odmah na početku intervjua daje hvalospjeve Josipoviću i Milanoviću, koji su u Hrvatskoj u permanentnom sukobu s Katoličkom crkvom i hrvatskom većinom. Jovan zato dijeli packe biskupima Jezerincu i Ivasu što su „pozdravili hrvatske generale osuđene u Hagu", a biskup Bogović zamislite „otvoreno relativizuje antifašizam"bojim se da mi unutar srpske zajednice nemamo kadar koji bi bio sposoban da autoritativno oblikuje nešto što bi trebalo da bude zajednički cilj, zajednički interes srpske politike ovde. Čast pojedincima koji predstavljaju interese Srba u Hrvatskoj, ali sve ovo ostalo je – luk i voda. Nema tu više ni patriotizma, ni vizije, ni strategije, to se samo gleda lični interes". On bi u Hrvatskoj provodio „srpsku politiku". Posljednji Dejan Jovićkadar koji je to znao raditi s vizijom i strateški besprijekorno bili su Martić i Babić, Stanimirović i Štrbac. Oluja je zločin samo agresorima i to zato jer je otpuhala najbolji srpski kadar.

Čovjek se poslije ovih Jovanovih riječi mora zapitati, nije li se Josipović prije negoli je napao Pupovca konzultirao s vrhom SPC i dobio od nje zeleno svjetlo. Meni se čini da jest, jer da nije Jovan bi ga u intervjuu razapeo. Jovanovi „luk i voda", te „lični interesi" neodoljivo korespondiraju s tonom i sadržajem Josipovićeva pisma Pupovcu. Ako je riječ o uskladbi antifašističkog Pantovčaka i velikosrpske SPC, onda je Pupovcu doista odzvonilo. Na Pantovčaku su u pozadini igrači koji takvu uskladbu mogu elegantno odigrati – Siniša Tatalović i Dejan Jović.

Dok Hrvatska ima vlast kakvu trenutno ima, srpskoj religijsko-političkoj eliti usluge Pupovca, budimo realni, nisu potrebne. Da sam na Jovanovu mjestu i ja bih aktualni službeni Zagreb dizao u nebesa.

Gdje bi se sve vodstvo SPC trebalo pokloniti

Kako sam tu gdje jesam, pod ingerencijom protuhrvatske politike SPC, moram Jovana i kompletan vrh SPC pozvati da u Hrvatskoj, suživota radi, posjete velikosrpska stratišta i poklone se „senama" žrtava i stradalnicima velikosrpske agresije. Za tim činom vape: Dubrovnik, Split, Šibenik, Knin, Zadar, Škabrnja, Gospić, Karlovac, Glina, Petrinja, Hrvatska Kostajnica, Sisak, Okučani, Pakrac, Lipik, Županja, Vukovar, Osijek, Ilok, Šarengrad, Dalj, Aljmaš, Antin, Lovas, Čelije... kojima treba dodati i koncentracijske logore na područjuVeljko ĐakulaSrbije.

Nije riječ o turističkom posjetu. Osobito kad bi vrhovništvo SPC odlučilo suočiti se s vlastitom prošlošću i pokloniti se žrtvama kod svake od stotinu četrdeset i pet (brojkom: 145) dosad otkrivene masovne grobnice koje su iza sebe u Hrvatskoj ostavili razni Miloševići, Stanimirovići, Tome Grobari, Džakule, Vasiljkovići, Adžići, Šešelji, Arkani i znani i neznani koje je s blagoslovom SPC službeni Beograd poslao na Hrvatsku u planiranu agresiju, genocid i kulturocid. SPC je u temelju velikosrpske agresije. Pravoslavni vjernici u Hrvatskoj imaju pravo na Hrvatsku pravoslavnu crkvu i čudi me da dosad nisu ustali protiv kontinuiranoga terora SPC nad pravoslavnim vjernicima u Hrvatskoj.

Za otadžbinu do Karlobaga spremni, onda i danas

Jovana i SPC treba podsjetiti na Josipovićeve riječi izrečene u Istri, naime, da su hrvatski branitelji „branili i obranili Hrvatsku od fašističke ideologije, okupacije i agresije" čiji je SPC nezamjenjivi čimbenik. Bilo bi dobro da to duhovnom agresoru kaže sam Josipović ili Milanović. No, do toga ne će doći, jer upravo smo i na slučaju s Pupovcem svjedoci nove uskladbe politika „zemalja u regionu" s „prostora bivše Jugoslavije". Ivo JosipovićCilj je stvaranje pretpostavki, „institucionalno ili vaninstitucionalno", bilo kakve jugotvorevine. Ona bi opet opravdala postojanje SPC zapadno od Drine. Temeljna polazišta su: Antifašizam, građanski rat, izjednačavanje krivnje kroz „konglomerate loših politika", osuda istaknutih političara i vojnika, političkih i vojnih akcija koje su dovele do stvaranja slobodne hrvatske države. U pogledu uskladbe s hrvatske strane je osmišljena Deklaracija o antifašizmu a sa srpske Memorandum 2. Sve je spremno za nove taktove bala balkanskih vampira.

Službeni predstavnici grada Beograda, Vlade Srbije i Udruženja ratnih vojnih invalida Srbije 17. kolovoza na beogradskom Savskom mostu obilježili su 22. obljetnicu početka tzv. balvan revolucije, odnosno agresije na Hrvatsku. Upravo su s toga mosta na Hrvatsku krenule kolone tenkova obasute svesrpskim cvijećem. Sad polažu cvijeće i vijence na spomenik „žrtvama rata i braniocima otadžbine od 1990. do 1999. godine". Antifašisti Josipović, Milanović i Leko šute na ove provokacije, a moguće se već iduće godine pojave zajedno s Teršeličkom na zajedničkom polaganju vijenaca i parastosu za žrtve pale u „odbrani otadžbine". Potpuno je jasno kako u Srbiji i danas drže da im se „otadžbina" proteže tamo daleko, daleko na zapadu sve do crte Virovitica – Karlovac – Karlobag.


Nenad Piskač

Pon, 6-07-2020, 14:41:26

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.