Nenad PiskačNenad Piskac karikatura 02

Brisani prostor

Srbe kulta „prve puške" zamijenit će Milanovićevi Srbi

Milanović uvjerava Hvarane da će živjeti na razini zapadnoeuropskog standarda, najavljujući iduće godine bolje dane, dok istoga dana (sic!) njegov ministar financija Linić tvrdi da nam ni sljedeće dvije godine ne će biti bolje. Već u sljedećoj rečenici Linić demantira i ministra poljoprivrede Vrdoljaka i njegovu izjavu od dan ranije o tome da se ozbiljno razmišlja o više stopa pdv-a na hranu. Linić kaže da vlada provodi čvrstu „politiku proračuna". Što se to događa? Je li riječ o nespretnosti ili uskladbi vladine taktike toplo-hladno? Reklo bi se da se zapravo ništa ne događa osim Plana 21. Još od početka aktualnoga propuhIvo Josipovićmandata.

Jesenska rekonstrukcija Milanovićeve vlade

Neki se od ministrica i ministara samiMini reformaZa mini reformu Milanovićeve vlade ovo bi bilo dovoljno, da se kako-tako u javnosti pojača dojam o tome da „ova zemlja" ima „ovu vladu" kad već nema narodnu. Naravno, pravu „reformu" Milanovićeve vlade treba očekivati na prvim izborima, kadgod bili nude da ih se što prije smijeni, ali šef vlade je i dalje na odmoru. Među vodeće za smjenu spadaju Čačić, Opačićka, Mrsić i Matić. Vladi bi zapravo odmah na jesen dobro došla jedna rekonstrukcija i smanjenje ministarstava. Milanović, međutim, za to nema hrabrosti. Već se trebao riješiti najprvijega potpredsjednika i ministra Čačića, ne samo zbog kaposvarske presude i krivnje za smrt dvoje ljudi, već i zbog njegove nesposobnosti u sektoru gospodarstva, koje pod njegovom palicom tone sve dublje. Zajedno s Čačićem trebala bi otići i potpuno uzaludna ministrica Opačić od koje su preostali samo zabrinjavajući podočnjaci. Ona je jednostavno nestala. Uz Čačića i Opačićevu šef vlade bi se trebao riješiti i najboljih ministara nesuđenog premijera Ive Josipovića, Mrsića i Punjene Ptice. Mrsićevo ministarstvo nema smisla, a Matićevo treba pripojiti Ministarstvu obrane, kao i u svim državama koje ozbiljno drže do svojih ratnih veterana. Braniteljima ne treba posebno ministarstvo, jer otkad imaju posebno ministarstvo s njima se posebno dobro manipulira. U tu prvu kategoriju smjenjivosti spada i ministrica kulture, ali treba je zadržati zbog njezine zanosne frizure. Moglo bi joj se pomoći da joj za pomoćnike imenuju još Jergovića, Tomića, Dežulovića i ako je ostao još koji neuhljebljen feralovac.

Za mini reformu Milanovićeve vlade ovo bi bilo dovoljno, da se kako-tako u javnosti pojača dojam o tome da „ova zemlja" ima „ovu vladu" kad već nema narodnu. Naravno, pravu „reformu" Milorad PupovacMilanovićeve vlade treba očekivati na prvim izborima, kadgod bili.

Josipović je lider pozicije

I dok se Milanović na Hvaru već desetak dana odmara daleko od očiju javnosti, jer se u proteklih osam mjeseci strašno umorio radeći na virtualnim „društvenim mrežama", braneći Čačića, bauljajući između „bh koridora", trajekata i mosta, predsjednik Josipović pokazuje da je zapravo on trebao voditi vladu, a Milanović se predsjednički sunčati na Hvaru i loviti fazane po Pantovčaku.

Josipović je pravi lider hrvatske pozicije. Milanović za lidera nema osobnoga kapaciteta, nema ni radnih navika, niti dovoljno jake savjetnike. Josipović pak ima Dejana Jovića, on kao pravi politički Srbin s londonskom vanjskopolitičko-obavještajnom školom zna što i kako treba u Hrvatskoj s Hrvatima i sa Srbima, odnosno, kako se drži vlast u državi sužena suvereniteta. Treba samo uskladiti jugoslavenske odnose s tzv. demokratskim legitimitetima i procedurama. Neprestano manipulirati s Hrvatima, a sa Srbima po potrebi.

Josipovića s druge strane ne smeta što je u „regionu" od njega veći lider Dodik. Zašto bi ga smetalo, kad mu je upravo Josipović dao regionalni značaj? Josipovićeva regionalna politika skrbi o srpskim nacionalnim ciljevima bolje od Stanimirovića i Štrbca, Pupovca i Džakule zajedno.

Sukob dva druga kulta „prve puške u Srbu"

Josipović je, naime, poslao pismo Pupovcu, lideru srpstva u Hrvatskoj i velikom a nezasluženom proračunskom korisniku, od kojega je HDZ napravio nedodirljivoga polittotema, baš kao i od Mesića. Naravno da nije posao predsjednika Republike Hrvatske pisanje pisama manjinskim političarima, ali ovdje nema pravila jer je riječ o sukobu na jugoljevici iza kojega se vrti velika lova u ZAMP-u i u SNV-u. Josipović je pismom reagirao na list Pupovčeve struje, Novosti, koji je negativno pisao o Josipovićevom pismoprijatelju u aferi ZAMP.

Pupovac je osim toga prethodno napao Josipovića jer je ovaj na proslavu u Knin pozvao i Džakulu – koji se odazvao pozivu za razliku od Pupovca. Josipović je odlučio stvoriti alternativu bezobraznom Pupovcu. Drugim riječima – Josipovićev Jović ili Jovićev Josipović preslaguje srpske igrače u Hrvatskoj, pomalo i u skladu s rezultatima izbora u Srbiji. To se zove uskladba regionalne politike. Osim toga Josipović već pomalo misli i na drugi mandat, pa već sad treba pripremiti teren i igrače, a ne poput Štimca, provjeravati formu igrača na samoj utakmici.

Od srpskoga čelnika u Hrvatskoj očekuje se da eurokurvinski provodi ciljeve srpskoga Memoranduma 2. To mogu jednako kvalitetno raditi i Džakula i Pupovac, ali oni su oba ad acta. Pupovac se k tome još i upišao u Josipovićevu čarapu, a osim toga dva je mandata bio u kolu s HDZ-om. Jedno i drugo je neoprostivo sa „stanovišta" (I. Josipović) nove pravednosti. Neoprostivo je i odbacivanje poziva s Pantovčaka da se izvoli doći u Knin oduzimati Oluji legitimitet. Tu su se razišla dva istaknuta nositelja kulta prve puške u Srbu.

Hrvatima je svejedno – Pupovac ili Džakula. Za njih „oba su pala". Ali nije svejedno Srbima u Srbiji. Pred njima je ozbiljno pitanje – je li Srbima s manjinskih lista u Hrvatskoj odzvonilo, pa moraju odsad računati samo na one koji djeluju kroz nesrpske stranke? Srpska „spoljna" politika prema „zapadnim srpskim zemljama" i „Srbima katoličke vere" već duže od jednoga stoljeća („veka") dokazuje daJosipovićevo pismoJosipović je, naime, poslao pismo Pupovcu, lideru srpstva u Hrvatskoj i velikom a nezasluženom proračunskom korisniku, od kojega je HDZ napravio nedodirljivoga polittotema, baš kao i od Mesića. Naravno da nije posao predsjednika Republike Hrvatske pisanje pisama manjinskim političarima, ali ovdje nema pravila jer je riječ o sukobu na jugoljevici iza kojega se vrti velika lova u ZAMP-u i u SNV-u. Josipović je pismom reagirao na list Pupovčeve struje, Novosti, koji je negativno pisao o Josipovićevom prijatelju u aferi ZAMP zna prepoznati novacvažna pitanja za budućnost Načertanija (Plana), odnosno Memoranduma.

Što piše? Ništa važno!

O tome što piše u Josipovićevu pismu Pupovcu i o tome što mu je Pupovac odgovorio ne bih trošio slova. Sukob na ljevici, u pozadini je lova, nema tu ničega bitnoga za hrvatsku većinu. Josipovićevo je pismo odlično leglo ljevičarskim medijima u sezoni kiselih krastavaca i bacilo još deblju sjenu na Milanovićev odmor od napornoga rada kao i na vladine uspjehe u cjelini.

Od prepucavanja Josipovića i Pupovca puno je značajnija mala vijest o tome da u jeku požara trenutno od šest kanadera funkcioniraju samo dva, po čemu se protupožarno zrakoplovstvo svrstalo uz bok ratnome. A i podatak o tome da navodnjavamo samo jedan posto poljoprivredne površine važniji je od Josipovićeva pisma i Pupovčeva mu odgovora, pa i od toga tko će biti poglavica srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj. Također je važno, ali ne i za od nerada umornoga Milanovića, da je pogon Diokija postao tempirana ekološka bomba za koju nije kriv velikosrpski agresor, već hrvatska vlada i njezin višestranački sastav. Važno je i to da se novi blagoglagoljivi izbornik Hrvatske nogometne reprezentacije, nogometni komentator HRT-a Igor Štimac, u Splitu dokazao kao totalni promašaj – nešto poput Milanovića, pa treba očekivati da se naša repka s osmoga mjesta na svijetu s njim i njegovom početničkom taktikom i ošini po prašini strategijom strmoglavi tamo negdje gdje su u ovom trenutku reprezentacije „s prostora bivše Jugoslavije", uključujući i Kosovo. I tako dalje.

Milanovićevi Srbi i njihova taktika

Milanović nema problema sa Srbima. U njegovoj vladi ima ih dovoljno, tako da ni EU, pa ni Carl Bildt i EK i kompletna bruxelleska golema birokracija nemaju primjedaba. MilanovićTo nisu Srbi Pupovčeva ili Džakulina tipa, koji će se nadmetati s hrvatskom većinom kroz manjinsku politiku. Oni jesu Srbi, ali djeluju kroz stranku bez srpskoga predznaka – kao nekad kroz Savez komunista Hrvatske. Dok se na velepatetičnoga etno biznismena Pupovca već svima diže kosa na glavi, a Džakula je eliminiran iz ozbiljne igre time što je bio organizator srpske pobune u Hrvatskoj, Milanovićevi Srbi dobili su resore koje kao manjinci nikad ne bi dobili. Hrvati neka se bave „avetima prošlosti" kao što su Pupovac i Džakula, Štrbac i Stanimirović!

Milanovićevi su Srbi integrirani u onoj mjeri u kojoj je SDP prihvatio hrvatsku državu. A sjećamo se kako je to bilo. Najprije se na prvim demokratskim izborima skh-sdpovski zalagalo za Hrvatsku u okviru Jugoslavije, a kad je Sabor glasovao o hrvatskoj neovisnosti, onda je SDP izašao iz sabornice. Kad je pak SDP došao na vlast 2000. započeo je strmoglavi pad Hrvatske kojemu smo i danas svjedoci. Ne vjerujem da su Srbi ušli u SDP zbog projugoslavenske sastavnice koje se stranka slijednica totalitarne SKH/SKJ nikad nije odrekla, ali opreza nikad dosta.

HDZ u permanentnoj konsolidaciji

Josipovićevim najnovijim potezima borba za novoga lidera Srba u Hrvatskoj postala je medijski važnija od svih drugih realnih problema kao što su katastrofalne posljedice suše, enormni rast cijena hrane, goriva, komunalija i režija u cjelini, pregolema stopa nezaposlenosti, pad proizvodnje, demografska katastrofa, masovni odlazak mladeži „na privremeni rad u inozemstvo", sramotni start nogometnog izboriizbornika i tako dalje. Naravno da se u takvim okolnostima oporba mora žestoko postaviti na zadnje noge. HDZ se, međutim, i dalje „konsolidira" i, ako me ne vara osjećaj za politkonsolidaciju (a zadnjih me dvadeset godina nije prevario), ona će se, ne umiješa li se izravno prst Božji, malo pomalo konsolidirati sve do kraja kukuriku mandata. Tad će hadezeu izborna pobjeda pasti s grane sama od sebe po istom načelu kako je pala kukurikavcima, a politika će uglavnom ostati ista. To je ta sinergija nevidljive velike koalicije, koja nas je političkom korupcijom dovela baš tu gdje danas jesmo.

Primjerice, u oporbi Milanović je rijetko koristio institut zastupničkog pitanja vladi. Zato jer je konsolidirao SDP kako bi bio spreman za preuzimanje vlasti. Karamarko ide njegovim stopama. Tijekom dosadašnjega mandata nije postavio nijedno zastupničko pitanje Milanovićevoj vladi! Bit će da je prezauzet konsolidacijom, kao i ostala 43 saborska zastupnika HDZ-a. Uspjeli su dosad artikulirati 43 konsolidirana zastupnička pitanja. Treba ih sve oderati na plaći, jer ne rade svoj zastupnički posao! Konsolidacija stranke koja podrazumijeva štrajk u Saboru, da ne velim – obustavu rada, nosi vodu na mlin aktualnoj poziciji. No, možda se ipak pokaže da „konsolidacija" nije samo druga riječ, ili šifra (pasword), za koaliciju. Veliku. Po načelu dva mandata tebi, jedan meni, Pantovčak meni, a na lokalnim izborima neka vrijedi pravilo – svi sa svima protiv svih, koliko koštalo da koštalo.


Nenad Piskač

Pon, 13-07-2020, 03:53:55

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.