Nenad PiskačNenad Piskac karikatura 02

Brisani prostor

Uz Dan domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja 2012.

U 2011. preminulo je više od 2.354 hrvatska branitelja!

Evo koje sam podatke unio u dnevničke bilješke na dan 31. svibnja koje sam tijekom svibnja vodio u Krapinskim Toplicama: „Od osamostaljenja Hrvatske do danas umrlo je više od 20 tisuća hrvatskih branitelja, a stopa smrtnosti zadnjih nekoliko godina alarmantna je.Braniteljski groboviNaime, samo u razdoblju od 2005. do 2011. preminulo je 12 tisuća hrvatskih branitelja što predstavlja porast smrtnosti za enormnih 160 posto.

Stopa suicida iznosi 10 posto

Brojke o smrtnim slučajevima u prošloj godini govore da je najveći broj umrlih na područjima koja su bila izravno zahvaćena ratnim djelovanjima i gdje je prva crta bojišnice bila duga. To se ne odnosi samo na Grad Zagreb, ali je činjenica da tamo živi najveći broj stanovnika. Na tom je području u 2011. umrlo 300 hrvatskih branitelja. Osječko-baranjska županija ostala je bez 250, a Sisačko-moslavačka bez 203 svoja branitelja. U Šibensko-kninskoj županiji lani je umro 71 branitelj, u Brodsko-posavskoj 117, u Vukovarsko-srijemskoj 163, u Splitsko-dalmatinskoj 184, u Zadarskoj 89 branitelja... Dakle, samo u jednoj godini preminula su 2.354 hrvatska branitelja, a u tim brojkama kriju se i slučajevi suicida.

Prema riječima Tomislava Čolaka, predsjednika kninske podružnice Udruge Prvi hrvatski redarstvenik, brojke se odnose samo na slučajeve smrtnosti koje se evidentira preko uzimanja naknada za slučaj smrti, odnosno za troškove pokopa. Ima i obitelji koje ne traže nikakvu naknadu što znači da je ukupna brojka i veća od 12.000, odnosno od 20.000 slučajeva Branitelji u Rijecismrti koliko ih je bilo od hrvatske samostalnosti pa do prošle godine.

Rak, srčani i moždani udar

Najveći broj branitelja preminuo je s dijagnozom raznih karcinoma, te od posljedica srčanog i moždanog udara. Čolak posebno zabrinjavajućim drži podatak o iznimno visokoj stopi suicida koja iznosi 10 posto, odnosno dvije tisuće branitelja odlučilo se na ovaj očajnički čin, piše Vjesnik.

Što je uzrok tako visokom mortalitetu među braniteljskom populacijom? Čolak kaže da se ovom problematikom nitko posebno ne bavi iako je i s razine kninske udruge u nekoliko navrata slano upozorenje o visokoj stopi smrtnosti te umiranju mlađih osoba kojima je život prosječno skraćen za dvadesetak godina. Upravo u zadnje vrijeme iznenada su umrla dva branitelja Porazna statistikaNajveći broj branitelja preminuo je s dijagnozom raznih karcinoma, te od posljedica srčanog i moždanog udara. Čolak posebno zabrinjavajućim drži podatak o iznimno visokoj stopi suicida koja iznosi 10 postosa šibensko-kninskog područja, jedan u dobi od 51, a drugi u 53. godini života. Umrli su od infarkta srca i moždanog udara. Vjeruje se da posljedice ratnog stresa i danas, više od dva desetljeća od početka rata, uzimaju danak. Zanimljivo je da nitko od stručnjaka nije krenuo u sustavno istraživanje uzroka velike smrtnosti u zadnjih 6-7 godina ili od završetka rata do danas.

Poznato je samo da se dr. Mladen Lončar referirao spram alarmantnih brojki i spominjao uzroke smrtnosti među vojnom populacijom na svjetskoj razini. Utvrđeno je, naime da kumulativni ratni stres može poslužiti kao 'okidač' i izazvati bolesna stanja koja se, kad nastupe, progresivno razvijaju.

Čolak je Ministarstvu branitelja predložio i da se u novome zakonu o braniteljima uvede i pravo na besplatni sistematski pregled" Vlast u KninuPotpuno nekompetentna ekipa na predsjedničkoj, zakonodavnoj i osobito izvršnoj grani vlasti (treba im pridodati i pravosudnu vlast), gora je od elementarne nepogode požara i tuče zajedno(tportal.hr). I tu je kraj citata iz dnevničke mi bilješke. I nastavak hrvatske agonije u demokratskim okolnostima i u okviru slobodne države.

Zapovjednik ni za rat, niti za mir

I ove godine u Kninu je svečano obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja te 17. obljetnica Oluje. Ima li bolje prigode da se progovori o enormnoj smrtnosti braniteljske populacije? Nema. Ali, mi na vlasti imamo tutleke, koji se uopće ne bave ozbiljnim pitanjima stanja države i nacije. Ta potpuno nekompetentna ekipa na predsjedničkoj, zakonodavnoj i osobito izvršnoj grani vlasti (treba im pridodati i pravosudnu vlast), gora je od elementarne nepogode požara i tuče zajedno.

Josipović je iznio u Kninu „čestitke postrojenim braniteljima kao i građanima": „Vi ste u pravednom i obrambenom ratu odnijeli pobjedu za Hrvatsku i ja sam vam na tome beskrajno zahvalan. Hrvatska je pobijedila u ratu i to je veliko dostignuće jer smo time obranili naše granice, našu demokraciju. Hrvatska još mora pobijediti u miru. To znači osigurati ljudska prava, svladati gospodarske teškoće, osigurati vjerske i nacionalne slobode i osigurati prosperitet svakog našeg građana". U kojem i kakvom ratu je Hrvatska pobijedila? Tko je bio agresor?

Zašto Josipović kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga i kao sukreator vanjske politike ne poradi na tome da Hrvatska doista bude „pobjednik i u miru", Što radi Josipović?Zašto Josipović kao vrhovni zapovjednik Oružanih snaga i kao sukreator vanjske politike ne poradi na tome da Hrvatska doista bude „pobjednik i u miru", nego radi upravo suprotno – nameće joj povijesnu krivnju i stavlja mlinski kamen oko vrata?nego radi upravo suprotno – nameće joj povijesnu krivnju i stavlja mlinski kamen oko vrata?!

Trajni srpski kompleks vodi do srpske pobjede u miru

Josipović ne može bez Srba: „Pobijediti u miru znači i pružiti ruku našim sugrađanima srpske nacionalnosti i njihove žrtve priznati i pokloniti im se. U Hrvatskoj je rat učinio veliko zlo, a ona je bila na pragu uništenja. No, Hrvatska je u ratu bila pobjednička zemlja, a ja sam siguran daJosipović i Tadićisto tako može biti pobjednička zemlja i u miru te da može pobijediti recesiju i gospodarsku krizu. Hrvatsku vidim sutra kao uspješnu europsku zemlju i upravo zato neka ovaj dan bude zalog koji će Hrvatsku učiniti sjajnom europskom zemljom". Jeftino blefiranje, uglavnom.

Od trećega siječnja 2000. demokratski nam legitimiteti nameću opet i opet trajni srpski kompleks od kojega i sami pate. Je li taj kompleks atavizam jugoslavenskoga naslijeđa i zadojenosti hrvatske manjine? Jest. To je to. A mi svi ostali zatočenici smo te pogubne, projugoslavenske opcije koja nas je opustošila više negoli pet stoljeća turskih osvajanja i pustošenja. Hrvatski branitelji ni u ono doba nisu bili doma na osobitoj cijeni, ali ovako kako se danas s njima manipulira, kako ih se mrvi i kako umiru izdanih ideala, poput obezglavljenih muha, to hrvatska nacionalna povijest nije zabilježila do današnjih dana.

Evo pružam ruku Srbima. I? Ma, ne će oni na koje Josipović misli našu ruku. Oni hoće u Hrvatskoj biti narod. Oni hoće vladati Hrvatskom. Oni hoće biti privilegirani, na državnoj „plati" s pendrekom u ruci. Oni hoće biti oslobođeni bilo kakve odgovornosti i krivnje od počinjenog zločina velikosrpske agresije, genocida i kulturocida provedenoga protiv hrvatskoga naroda i njegove države. Priznajem sve srpske žrtve počinjene u velikosrpskoj agresiji na Hrvatsku. Ako im se netko još hoće i „pokloniti" (ma što to značilo), neka se klanja. Ja ne ću. Nemam taj kompleks. Srbi znaju o čemu govorim. Oni, niti priznaju niti se klanjaju hrvatskim žrtvama palim za hrvatsku državu i slobodu hrvatskoga naroda. Na to ih nije nagovarao Milošević i Tadić,Zoran MilanovićPupovac i Stanimirović, a ne će ni Nikolić i Džakula.

Milanovićevo - čampritičupri

I premijer Milanović čestitao je braniteljima Dan pobjede – izvještava V. list i citira ga: „Hrvatski put bio je težak. Svoju državu sanjali smo dugo i platili jako veliku cijenu. Svima koji su dali sve za Hrvatsku trebamo biti vječno zahvalni. Naš cilj danas je jaka i stabilna Hrvatska koja neće biti samo privjesak u EU i koja će svima biti majka". Floskula za floskulom. Nemam pojma kako je Milanović i općenito kako su crveni kmeri sanjali „svoju državu", ali sam siguran da bi istovjetan govor mogao funkcionirati i u jugoslavenskim okolnostima. Nema u tim riječima domovinskoga naboja, kao što vlada u cjelini nema, recimo, gospodarskoga naboja. Naravno da Milanovićevoj vladi ni u peti nije pitanje prekomjerna smrtnost braniteljske populacije.

Ali, umjesto osjetljivosti za one koji su „platili jako veliku cijenu" za „svoju državu", Milanović ima sluha za one koji su sanjali svoju veliku „otadžbinu", pa stoga nastavlja s pričam ti priču – čampri ti čupri: „Mi ovaj praznik ne slavimo zato da bismo uživali u tuđoj nesreći i tuđim žrtvama kojih je također bilo i to treba priznati već da bi izvukli iz sebe ono najbolje. Naš rat bio je pravedan, opravdan i human i to su vrijednosti na temelju kojih ulazimo u Europu jer smo gospodari svoje sudbine".Veljko ĐakulaKoji čušpajz! Kojim tuđim žrtvama? Kome se to Milanović ispričava na Dan domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 17. obljetnice Oluje? Agresorima?! I on je kao i Josipović političkiSDPOpće je poznato da zbog obrane Hrvatske nije nastradao nijedan viđeniji pripadnik SDP-a (osim Srbina Slavka Dokmanovića, gradonačelnika Vukovara, koji se, navodno, objesio u haaškoj ćeliji). Zašto nijedan SDP-ovac nije optužen za ovo ili ono tijekom obrane od velikosrpske agresije na Hrvatsku? proizvod s ugrađenom i neispravljivom pogrješkom – srpskim i velikosrpskim kompleksom.

MIG 21 uzletio, nema pedera u braniteljskom mimohodu

Najkritičniji trenutak današnje proslave dogodio se iza devet sati i četrdeset i četiri minute kad je Knin preletio MIG 21, jedan od dva, najviše tri ratna zrakoplova HRZ i PZO, koji još kako-tako može uzletjeti. Nitko nije stradao, zrakoplov se nije srušio, imali smo sreće. Ministar obrane, Kotromanović, o tome nije dao nikakvu izjavu, ta on je ipak u politiku, to jest u stranku (SDP) ušao ne zato da radi na jačanju Hrvatske vojske, pa i njezina zrakoplovstva i protuzračne obrane, već zato da ne bude optužen za zajednički zločinački pothvat. Opće je poznato da zbog obrane Hrvatske nije nastradao nijedan viđeniji pripadnik SDP-a (osim Srbina Slavka Dokmanovića, gradonačelnika Vukovara, koji se, navodno, objesio u haaškoj ćeliji). Zašto nijedan SDP-ovac nije optužen za ovo ili ono tijekom obrane od velikosrpske agresije na Hrvatsku? Naravno da, poštovani čitatelji, znate odgovor, ali ga se ne usudite glasno izreći, jer nasilje kojemu su Hrvati izloženi od trenutka nastupa kukriku koalicije, nadilazi sva očekivanja. A ne mogu se baš svi Hrvati učlaniti u SDP ili HNS.

Da, zaboravio sam spomenuti i ministra hrvatskih branitelja. Punjenu pticu. On dok ovo pišem, još nije dao nikakvu izjavu, hvala Bogu. Zanimljivo je i to da Matić uoči današnjega dana nije pozvao pedersku populaciju da se o Danu hrvatskih branitelja pridruži braniteljskom mimohodu u Kninu. To mu je najbolji potez otkad je ministar.

Uglavnom, koliko čujem i znam, većina hrvatskih branitelja danas je bila na sv. Misi, na groblju u sjećanju na poginule suborce i doma u društvu najbližih s osjećajem ponosa i tuge. Sve više i gorčine. I bit će još neko vrijeme tako. Dok se opet ne dignu i ne pometu što se pomesti već u prvom naletu trebalo.

Nenad Piskač

Pon, 6-07-2020, 02:01:16

Najave

Pon Uto Sri Čet Pet Sub Ned
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.