Četnikovanje novcem hrvatskih građana

 

Srpske Srpske „Novosti" tjednik su koji izdaje Srpsko narodno vijeće, a koji piše o svim relevantnim političkim, društvenim i kulturnim događajima u Hrvatskoj, naravno iz perspektive srpske manjine u Lijepoj Našoj. S povećanom pažnjom prati se i rad institucija srpske zajednice i događaji bitni za nju, pa su česte teme o kojima se piše - povratak onih koji su napustili RH, reintegracija srpske manjine i razvoj regija pogođenih ratom. „Novosti" naravno često komentiraju događaje u Hrvatskoj s blago rečeno subjektivnim i pristranim pristupom.

No, kako je demokracija društveni poredak koji tolerira različita mišljenja i različite „istine", i te se „istine" slobodno tiskaju i prodaju širom države. Ipak, najnovija naslovnica tjednika „Novosti" na kojoj je povodom 15. obljetnice Oluje hrvatski vojnik prikazan kao krvožedni vampir, prelazi granice demokracije i dobrog ukusa. Štoviše, potiče mržnju i nesnošljivost naroda koji su u nedavnoj prošlosti međusobno ratovali, a danas uz manje ili više uspjeha pokušavaju naći zajednički jezik o neriješenim pitanjima i graditi dobrosusjedske odnose.

Ustav RH svim građanima jamči slobodu misli, govora, tiska, naravno pod uvjetom da se ne vrijeđa pravni poredak i javni moral, što se u ovom slučaju vrijeđanjem dostojanstva institucije Hrvatske vojske i Domovinskog rata neosporno čini. A ako se već čini, neka se barem ne čini hrvatskim novcem. Naime, ogorčenje postaje još i veće ako se u obzir uzme i okolnost da se ta i takva „sloboda tiska" financira novcem hrvatskih poreznih obveznika. Naime, treba znati da je prema novinskim napisima samo u prošloj godini za potrebe srpske zajednice izdvojeno gotovo 12 milijuna kuna proračunskog novca, a od toga je većina otišla  Srpskom narodnom vijeću kojeg vodi Milorad Pupovac i koje izdaje "Novosti".

O ovakvim paradoksima ponajviše bi naravno trebala razmisliti Vlada na čelu s HDZ-om, a koja se ovih dana sustavno klela u pravednost akcije Oluja i obrambenog Domovinskog rata. Istovremeno, ta ista Vlada financira izdavanje pročetničkog tiska i izgradnju četničkog spomenika u Srbu. Postoje samo dvije mogućnosti – ili HDZ-ovci žive u neznanju ili ih jednostavno nije briga. Obje su nažalost mogućnosti za suživot u Republici Hrvatskoj podjednako pogubne. To što su generatori ovakvog stanja najvjerojatnije predstavnici srpske manjine i njihova tri saborska glasa s kojima se može ucjenjivati slabo je opravdanje, što bi se lako moglo potvrditi već na sljedećim izborima.

M. M. B.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.