Ususret Eurosongu

 

FeminemOve subote u Norveškoj će se održati 55. po redu Eurosong. Nije nam namjera ulaziti u rasprave o umjetničkoj kvaliteti i razini same priredbe koja s godinama neosporno postaje sve upitnija, uostalom o ukusima se ne raspravlja. Činjenica je da sve to šarenilo i kič milijune gledatelja svake godine ipak drže pred malim ekranima, a čak i oni najnezainteresiraniji komentiraju kvalitetu pjesama, ponajviše naravno hrvatsku predstavnicu na tom glazbenom natjecanju. Ove godine predstavljaju nas tri mlade djevojke s pjesmom koju će, a što je svakako pohvalno izvesti na hrvatskom jeziku.

Ono što svemu daje pomalo negativnu konotaciju jest nezaobilazni politički predznak koji se od strane hrvatskih medija sustavno pokušava implementirati u priču koja bi trebala biti ponajprije glazbene naravi. Naime, trebala bi, ali nije. Čitajući hrvatske tiskovine i portale i gledajući vijesti stječe se dojam kako Hrvatska ove godine nema samo jednog predstavnika, nego najmanje još njih šest – Srbiju, BiH, Sloveniju, Crnu Goru, Makedoniju i Albaniju.

Naime, niti jedno javljanje iz Norveške i niti jedan prilog o Eurosongu općenito ne može proći bez komentara o tome kakve izglede imaju susjedne države iz „regije". Primjerice na portalu Index.hr možete sudjelovati u anketi s pitanjem „Koja je od balkanskih pjesama najbolja?". Uključuje li to onda i Hrvatsku? Teško. Nakon prve polufinalne večeri naslovnice vrište o tome kako su BiH i Srbija ušle u finale. Usput budi rečeno, Srbija ove godine nastupa s pjesmom Gorana Bregovića znakovitog naziva „Ovo je Balkan". Tko zna kako je krenulo, možda ćemo iduće godine održati i neke preliminarne kvalifikacije tipa neke nove „Regiovizije".

Sve to samo je jedan mali dio pokušaja ponovnog kulturnog, sportskog, a na kraju valjda i političkog objedinjavanja „zapadnobalkanskih država" u neke nove neželjene tvorevine. U tu svrhu izgleda služe i regionalni glazbeni TV programi poput primjerice „Balkanike". No i na hrvatskim radio postajama situacija nije puno bolja. Primjerice, Narodni radio poznat je po tome što je emitirao samo i isključivo hrvatsku glazbu. No u posljednje vrijeme na toj se postaji redovito mogu čuti i srpski, bosanski, makedonski izvođači. Koliko je poznato Halid Bešlić je Hrvat jednako kao i jedan Elton John, ali primjenjuju se očito dvostruki kriteriji u neke više svrhe.

Bilo kako bilo, našim hrvatskim predstavnicama želimo uspješan nastup i što bolji plasman, da svoju zemlju na svom jeziku što bolje predstave. S ostalim susjednim predstavnicama neka se zamara onaj tko to želi.

M. M. B.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.