Lice i naličje europskih standarda

 

Na kojoj je razini hrvatski rejting trenutno u Europi, odnosno koliko se ta ista „Europa“ sustavno maćehinski i pomoću dvostrukih kriterija odnosi prema Hrvatskoj, zorno pokazuje incident koji se dogodio tijekom predsjedničke inauguracije Ive Josipovića u Zagrebu.

Štefan FuleNaime, kako se moglo pročitati iz vijesti Hine, ali i u dopisu Hrvatskog novinarskog društva tog dana, ono što je trebao biti najobičniji redovni novinarski zadatak za novinara HTV-a Gorana Rotima pretvorio se u incident u koji su umiješani Delegacija EU i povjerenik za proširenje i europsko susjedstvo Štefan Füle. Naime, Rotim je prilikom Füleovog boravka u Hrvatskoj na inauguraciji Predsjednika Republike, zakazao s njim intervju, no iz Delegacije EU unaprijed su zatražena pitanja uz obrazloženje da se "treba što bolje pripremiti". Rotim je želeći izbjeći "inscenirani intervju" dostavio razrađen popis sedam područja o kojima će biti riječ.

No, nakon obavljenog razgovora, novinaru su iz Delegacije stigli "prijeteći mailovi" u kojima mu se prenosi Füleovo nezadovoljstvo načinom vođenja intervjua, zbog čega su "šef Delegacije EU Vandoren i neimenovana Füleova glasnogovornica odlučili kazniti Rotima tako što će mu zabraniti ili onemogućiti sve buduće intervjue s visokim europskim dužnosnicima"!

U dopisu HND-a piše kako se Rotimu navodno zamjera što je postavio više od sedam pitanja a pogotovo što se "drznuo postaviti nenajavljeno, ali ipak iznimno važno i aktualno pitanje o fiskalnoj krizi u Grčkoj i njezinom utjecaju na stabilnost eura". Kao da je Rotim kriv za grčku fiskalnu krizu?!

No, kako piše Davor Ivanković u Večernjem listu, nije pitanje o Grčkoj bila iskra koja je upalila plamen na relaciji Rotim - Füle, već se to dogodilo zbog pitanja o topničkim dnevnicima koje je obrana generala Gotovine uzaludno tražila od Međunarodne zajednice, a još uvijek ih nije dobila. Tu se naravno radi o očitoj primjeni dvostrukih kriterija. Jer, dok se Europa uporno oglušuje na izručivanje dnevnika koje su vodili promatrači Europske unije na terenu kao sastavni dio svog posla, Hrvatskoj se izručenje potpuno nedefiniranih topničkih dnevnika iz Domovinskog rata uvjetuje za završetak pregovora za primanje u EU! I to je zapravo tema koju je velika „Europa“ stavljanjem u prvi plan pitanja o grčkoj krizi u incidentu s novinarom Hrvatske televizije pokušala gurnuti pod tepih.

Čitavi incident predstavlja skandal nad skandalima i sam je po sebi negacija medijskih sloboda kojima nam Europa već godinama maše pred nosom kao jednom od mnogobrojnih stvari koje u Hrvatskoj još uvijek ne funkcioniraju kako treba. Možda i ne funkcioniraju, međutim i pored brojnih otkaza i smjena redakcija u hrvatskim medijima nismo primijetili kako su hrvatski političari ikada slali novinarima pisma intonirana na način kakvo je bilo ono poslano iz ureda povjerenika za proširenje i europsko susjedstvo.

A da su otišli korak predaleko očito je i iz pisma koje je šef Delegacije Europske unije u RH Paul Vandoren osobno napisao novinaru HTV-a Goranu Rotimu zbog "izoliranog incidenta" oko intervjua s europskim povjerenikom za proširenje i europsko susjedstvo Štefanom Fueleom i izrazio žaljenje i ispriku zbog "neprimjerene komunikacije".

Hudson je rekao da Delegacija ne namjerava komentirati specifične elemente iz priopćenja Ogranka Hrvatskog novinarskog društva na HTV-u, izrazivši nadu da spomenuti incident ne će utjecati na dobre odnose s hrvatskim medijima. Po njegovim riječima, pismom upućenom novinaru Rotimu Delegacija EU u RH smatra cijelu stvar zaključenom. Što god to za Gorana Rotima, njegovu novinarsku karijeru kao i općenito slobodu medija u Hrvatskoj u budućnosti bude značilo.

M. M. B.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.