Dno dna

 

medijiO medijskoj objektivnosti i profesionalizmu glede praćenja predsjedničkih izbora ne treba previše trošiti riječi, situacija je poprilično jasna – nema ih. Činjenica koju ipak možda vrijedi prokomentirati jest okolnost kako se najveći hrvatski mediji više čak niti ne trude ostaviti fiktivan dojam kako su svim predsjedničkim kandidatima objektivnim praćenjem u ravnopravnim omjerima pružili koliko toliko podjednaku šansu. A da je tome tako lako se može zaključiti ako se baci i samo letimičan pogled na učestalost pojavljivanja i količinu informacija koju su primjerice Internet portali Večernjeg i Jutarnjeg lista omogućili dvojici predsjedničkih kandidata takozvane desne i lijeve političke opcije, odnosno prof. dr. Miroslavu Tuđmanu i dr. Ivi Josipoviću.

Što se tiče Večernjeg lista, iz strukture njihove rubrike predsjednički izbori jasno se vidi kako je prof. dr. Miroslavu Tuđmanu posvećeno dvanaest članaka, dok je s druge strane o dr. Ivi Josipoviću napisano preko 60 članaka. Dakle, pet puta više. Ako se u obzir uzme i okolnost da su tekstovi o dr. Josipoviću znatno duži, o bilo kakvoj novinarskoj objektivnosti nadalje je suvišno raspravljati.

Što se pak portala Jutarnjeg lista tiče, situacija je još i gora. Kao prvo, same stranice funkcioniraju na način da je omjer tekstova napisanih o jednom i drugom kandidatu (iz posve jasnih razloga i namjera) veoma teško odrediti. No ono što se vrlo lako može uočiti jest da je Jutarnji list u svojoj rubrici u kojoj prati predsjedničke izbore već u samoj strukturi napravio značajnu distinkciju između 6 favoriziranih kandidata – među kojima je naravno, treba li to i posebno napominjati i dr. Josipović – dok su preostali svrstani u rubriku «ostali kandidati». Poruka je dakle vrlo nedvosmislena i snažna, jer po Jutarnjem listu samo tih prvih 6 kandidata ima realnu šansu pobijediti na izborima.

Po kojim se to kriterijima urednici Jutarnjeg ravnaju teško je dokučiti. Čitanost i broj komentara spomenutih tekstova to svakako nije, jer članci napisani o prof. dr. Tuđmanu redovito spadaju u najčitanije i najkomentiranije na Portalu. Odlično se to vidi i iz jučer objavljenog priloga o video spotu u kojem je potporu prof. dr. Tuđmanu između ostalih poznatih lica pružio i Marko Perković Thompson – a koji je uvjerljivo najkomentiraniji trenutno objavljen članak. Toliko o samostalnim, profesionalnim i objektivnim medijima u Hrvatskoj koji umjesto da se trude čitateljima pružiti kvalitetnu i istinitu informaciju, sustavno čine upravo suprotno. Time se ponovno potvrđuje teza kako novinarstvo u Hrvatskoj polako, ali sigurno dotiče samo dno dna ispod kojeg se niže ni ne može pasti.

M.M.B.

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.