Marko LjubićMarko Ljubić

Rasprave o državnosti

 Frljićizam na svim razinama

Svi vidljivi pokazatelji ukazuju da Hrvatska klizi u kaotično stanje, ako već nije u njemu. Nije HDZ MOSTrazlog za ovakvu ocjenu raspad koalicije HDZ-a i Mosta, događaji s Agrokorom, javna buka oko Frljića i događaja u Splitu, niti je povod za ovakvu ocjenu bilo koji pojedinačni događaj, a još manje bi bilo koji od tih događaja mogao biti razlog za tako radikalnu ocjenu u društvu s uređenim legitimnim standardima. Koliko god bili ti pojedinačni problemi veliki, koliko se god njihove posljedice multiplicirale, ništa od toga ne bi za uređeno društvo i uređenu, funkcionalnu državu moglo biti presudno, ili dramatično loše.

Uzroci poremećaja su dublji, a to je uvijek poredak, sustav oslužbenjenih standarda i normi, koji produciraju banalne i destruktivne slučajeve, oni označavaju pojave, a pojave – bolest sustava.

Ključni hrvatski problem je činjenica da državni poredak izravno generira takve nakazne pojave, destrukcije, izravno Sorosih stimulira a ustavno-pravni okvir i kompletan sustav društvene regulative je upravo ciljano pripremljen za proizvodnju ovakvih destrukcija i prevladavanje destrukcije nad društvenim vrednotama i stvaranjem. Zato je Frljić konstanta a ne slučaj, zato su Stanković i Novokmet na HRT-u konstanta a ne slučaj, zato je Šprajc certificirana novinarska pojava, a ne slučaj, zato je Soroš kao podzemni suvladar Hrvatske konstanta, a nisu slučajevi GONG,  zato su Centar za mirovne studije, Rade Borićke ili Pusići redovne pojave, zato je konstanta ovo što radi Pupovac a slučaj bi bio kad – to ne radi.

Hrvatska se prema svim timproblemima odnosi kao prema slučajevima, a oni to odavno nisu.

Slučajnost bi bila da se to ne događa.

Drugim riječima, zakonska regulativa i fomalni poredak koji je osmislio HAVC nužno služi nadmoćnijoj destrukciji nad redom, zakonska regulativa HRT-a nužno služi nadmoćnijoj destrukciji i urušavanju novinarstva i informativne etičnosti, zakonski sustavi koji ravnaju hrvatskom kulturom u cjelini, hrvatskim gospodarstvom, zdravstvom, športom, znanošću i obrazovanjem, civilnim društvom, su potpuno prilagođeniFrljićdestrukciji, ili bar njenoj nekažnjenoj eskalaciji, točno onako kako je godinama unazad rekao kardinal Bozanić – politikom grijeha struktura.

Pripadnost strukturi

Jer pripadnost toj strukturi donosi novac, logistiku, mogućnost djelovanja, a dubina neravnoteže i premoći jasno se vidi izlistavanjem financijskih sredstava grupama i platformama.

Zbog toga danas političari i državni dužnosnici komentiraju skandale, umjesto da ih rješavaju, jer riješavanje nužno vodi u sukob s pretežitim utjecajima.

Zbog toga državni dužnosnici komentiraju i naglašavaju osobne stavove, a vode posve drugačije politike, zbog toga postaju promatrači a ne kreatori i nositelji odluka.

Zbog toga Orepić nakon smjene ističe svoje namjere istraživanja problema u Agrokoru, a više od godinu dana skriva i zataškava sličnu epsku diverziju na hrvatske temelje, svastiku u Splitu, zbog toga Nina Obuljen ističe da se osobno ne slaže s onim što Frljić radi, a financira ga, zbog toga se i Mostovci i Hadezeovci pozivaju na narod, nacionalne interese, pravdu, poštenje, jer su to kategorije koje niti su standardizirane, niti ih treba dokazivati, niti ih se može mjeriti, a sve se svodi na to tko ima jače i bolje razgranate bubnjeve umjesto medija, te čiji će bubnjari snažnije razglasiti njihove „istine“.

A sve što se može mjeriti, što se mora moći mjeriti i na temelju toga egzaktno i upravljati i odgovarati za rezultate, Crnoostaje nedirnuto. Pa se nacija dijeli u torove naših i vaših, dobrih i loših, a umjesto argumentima raspravlja se o namjerama, koje nikada ne postaju politika i konkretne odluke.

U takvim okolnostima nužno su svi standardi subjektivni, interesno obojani, neegzaktni i nepraktični, a sve što je utemeljeno na takvim standardima, nužno čini poredak u kojemu se najbolje snalazi onaj tko je nadmoćniji i tko ima razgranatu infrastrukturu na više društvenih točaka i pozicija.

Ukratko, tko ima pristup novcima.

Zbog toga izbori u ovakvim okolnostima ništa bitno ne mogu promijeniti.

U takvim okolnostima stabilnost društvu ne može ponuditi nikakva državna garnitura, zbroj ministara, saborskih Udbazastupnika, jer je nužno stvarna moć na donjim katovima društva, u tzv. dubokoj državi i institucijama, pa je nužan smjer razvoja države prilagođavanje tim skupinama i interesima, tome formalnome podzemlju, a stabilnost o kojoj se govori ovisi o njima, a ne o garnituri koju vidimo kao vlast. Uz napomenu da takva stabilnost sve snažnije generira urušavanje nacionalne državnosti.

U Hrvatskoj je odavno potpuno poremećana ravnoteža silnica nužnoga društvenoga konflikta. Navodna antifašistička struktura, ispremrežena svim mogućim silnicama i skupnim interesima, od banalnih lokalnih zaštitnika parkova, šuma, „srđeva“ ili trgova, specifičnih potreba zapakiranih u razne nazive od kulturnjaka, do novinara, promicatelja gay prava do promotora zaštite vukova, okupila je svojom nadmoćnošću od prvoga dana sve te skupine, ideološki ih predodredila, zagospodarila svim sustavima i parasustavima, kreirala i nametnula javnu ideološku i novogovornu paradigmu koja zabranjuje pitanja smisla tih skupina i njihovih temeljnih načela, pa je izbor današnjih političkih skupina i formalnih stranaka sveden na nuždu prilagođavanja tome spektru interesa, jer je to jedini mogući način održavanja privida – stabilnosti.

Sukob desnice i parastruktura

S obzirom da su temeljne odrednice toga parasustava programski od prvih trenutaka uspostave samostalne Sabor3SkupineU Hrvatskoj je odavno potpuno poremećana ravnoteža silnica nužnoga društvenoga konflikta. Navodna antifašistička struktura, ispremrežena svim mogućim silnicama i skupnim interesima, od banalnih lokalnih zaštitnika parkova, šuma, „srđeva“ ili trgova, specifičnih potreba zapakiranih u razne nazive od kulturnjaka, do novinara, promicatelja gay prava do promotora zaštite vukova, okupila je svojom nadmoćnošću od prvoga dana sve te skupine, ideološki ih predodredila, zagospodarila svim sustavima i parasustavima, kreirala i nametnula javnu ideološku i novogovornu paradigmu koja zabranjuje pitanja smisla tih skupina i njihovih temeljnih načela, pa je izbor današnjih političkih skupina i formalnih stranaka sveden na nuždu prilagođavanja tome spektru interesa, jer je to jedini mogući način održavanja privida – stabilnosti.Hrvatske bile ili srodne, ili potpuno identične s naslijeđem SDP-a, odnosno samoproglašene ljevice, lijeve vlade mogu imati i održavati stabilnost vlasti i sa 76 mandata bez ikakvih problema, a deklarativno i isprazne desne ne mogu ni sa stotinu, jer ne kontroliraju – svemoćni poredak i uvijek su pod prismotrom spremnom za internacionalizaciju „ugroze“.

Zbog toga je sve stvarno desno u sukobu s cijelom tom parastrukturom, pa deklarirani nositelji desnih programa i nacionalnih platformi, pokušavaju u nedostatku efikasnih rješenja, prići što bliže tome parasustavu i umiliti mu se nedirajući ga, ispunjavajući mu zahtjeve i što dalje stvarno pobjeći od sadržaja desnih politika.

Zbog toga Plenković sa svojim HDZ-om tako ističe centrizam, zbog toga je tako žestoko protiv „ekstremizma“, zbog Plenkovićtoga u tim vizijama nema nikoga koga je postojeći poredak uočio kao opasnost i proglasio ga prvo ekstremistom, zatim fašistom, što je samo uvodni stupanj u – društvenu eliminaciju, ne samo čovjeka nego i skupine, a prvenstveno – ideje.

Predsjednik vlade Plenković s pravom kaže da je on naslijedio društvene podjele, ali ne kaže može li se s takvim dubokim društvenim podjelama učiniti bilo kakav relevantan iskorak iz dramatičnoga stanja. A zna, sigurno zna, da ne može. I, sigurno zna, posve sigurno, da se umjetnom javnom percepcijom i na površini, ne mogu riješti te podjele, niti su one posljedica ovakvih ili onakvih riječi u javnome diskursu.

Državni poredak koji proglašava svoju neutralnost i afirmira zakonske, ustavne ili društvene standarde koji državi oduzimaju izravno utjecanje na ispravljanje teških zatečenih neravnoteža, pri čemu je strana koja razara Hrvatsku uvjerljivo pozicioniranija od one nacionalne i konstruktivne u svim najvažnijim centrima državne i društvene moći, zapravo samo izručuje društvo društvenim nakazama i pospješuje razvoj destrukcije, te silno jača nositelje postojeće neravnoteže, sile koje godinama nesmetano uništavaju temelj hrvatske državnosti i identiteta hrvatskoga naroda.

To je surova činjenica i razlog zbog kojega Hrvatska klizi, ako već ne galopira, u kaos.

Nina Obuljen i Andrej Plenković su morali znati dolazeći na čelo državnih instituciija kakva ih formalna, institucionalna i podzakonska infrastruktura očekuje, s čim će se suočiti, kao što su morali znati da su s druge strane problemi koje su naslijedili i koji će im se sasvim sigurno pojavljivati na svakome koraku, nerješivi u okviru takvih formalnih, zakonskih i institucionalnih podsustava ili regulativa. Ne može se bakterija ubijati bakterijom, nego antibakterijom.

Nepošteno je Obuljen ili Plenkovića osuđivati zbog Frljića ili stanja na HRT-u

S jedne strane, nepošteno je Obuljen ili Plenkovića osuđivati radi Frljića, stanja na HRT-u, dvije ili tri kolone u Jasenovcu, nepošteno je na njih svaljivati problem u financiranju stotina antihrvatskih udruga, nepošteno je samo njimaObuljennabijati na nos financiranje „Novosti“ i sličnih antihrvatskih propagandističkih satelita, zatim rješenja u sustavu kulture, medija, filma, uopće umjetnosti, jer su naslijedili takav sustav i nije ge moguće u demokratskom poretku revolucionarnim metodama promijeniti.

A ni pregovorima s ljudima koji koriste te nakaradne sustave za svoje interese, čemu po svemu svojim politikama i javnim porukama teže i u što vjeruju Plenković i njegovi najbliži suradnici u vlasti.

Nikada nitko pregovorima nije uspio oduzeti nasilniku oružje, niti monopolisti monopol, niti destruktivca urazumiti, niti je netko pregovorima i dijaloškim urazumljivanjem uspio Pupovacspriječiti vojnu ili informativno - agenturnu agresiju na jednu državu, narod, zemlju.

Dakle, kako?

Izmjenom svih sustavnih uporišta koja legaliziraju valjanim takve destrukcije, a na prizemnoj ravni to se može formulirati jednostavnom porukom - valja stvoriti sustav koji će destruktivcu praktično pokazati da se to što radi ne isplati raditi.

Jer, u suprotnom, on će raditi sve dok mu se to isplati.

Zato je moguć Frljić, zato je moguće destine banalnih skupina s nazivljem antifašističkih udruga, zato je moguće da Pupovac radi to što radi, zato seu konačnici Srbija ponaša ovako kako se ponaša.

Zato se i strani veleposlanici ponašaju kako se ponašaju, jer se pokazalo da se to isplati.

Jer se svima koji to rade isplati to što rade.

Je li to moguće promijeniti?

Jest i mora biti, inače državna vlast nije odgovorna državna vlast, niti su državni dužnosnici uspješni u svome poslu. Moraju biti i izabrani su, ali i plaćeni da budu pametniji od problema s kojima se društvo suočava.

Problem je u tome što niti u jednome bitnom elementu od dolaska na vast do danas Plenković i njegova vlada nisu Agrokorpokazali da razumiju da se frljićizam iz hrvatskoga javnoga prostora ne može prevenirati ili isključiti bez nužne i to radikalne promjene cijeloga sustava upravljanja i formalno-pravnoga poretka.

Niti su pokazali da razumiju da su ključne pogrješke koje ProblemProblem je u tome što niti u jednome bitnom elementu od dolaska na vast do danas Plenković i njegova vlada nisu pokazali da razumiju da se frljićizam iz hrvatskoga javnoga prostora ne može prevenirati ili isključiti bez nužne i to radikalne promjene cijeloga sustava upravljanja i formalno-pravnoga poretka. Niti su pokazali da razumiju da su ključne pogrješke koje generiraju svakodnevne skandale, poremećaje i eksplozije opasnih kriza kao Agrokor recimo, zapravo posljedice poretka koji su preuzeli.generiraju svakodnevne skandale, poremećaje i eksplozije opasnih kriza kao Agrokor recimo, zapravo posljedice poretka koji su preuzeli. Nuditi promjene, znači ne nuditi drugo ruho, ne nuditi svilenu košulju preko usmrđenih i godinama neopranih trbuha ili leđa, ili blještave hlače i cipele na usmrđeno donje rublje i čarape.

Smrad treba otkloniti, a to se ne može nego vodom i sapunom.

Kao i gangrenu kiruškim zahvatom.

Državni sapun ili skalpel je uvijek moć, institucije, snaga, ustavni i zakonski poredak, a prije svega toga – politička odluka.

Frljićizam vlada u svim strukturama društva

Ništa od prvotno navedenoga trenutno ne valja, jer sve služi dugogodišnjemu talogu i eksploziji realnoga i nepodnošljivoga smrada kojemu dnevno svjedočimo, a jasne političke volje da se to otkloni – nema. Zbog toga, zbog tako nakaznoga poretka, imamo tragičnu situaciju da policija tuče i kažnjava ljude koji su prizivom savjesti, ponosa, dostojanstva i u konačnici humanizma došli prosvjedovati pred HNK u Splitu protiv evidentnoga zla i nakarade, a zlo im se cereka i nastavlja upravo zbog osjećaja zaštićenosti i potpore sustavom, još snažnije vrijeđati.

Jer se isplati!

FrljićA frljićizam vlada u svim strukturama društva, samo što je u svim tim podsustavima teže naći tako socijalno-patološke pronositelje, iako i on ima kako vrijeme prolazi upravo zbog društvenoga navikavanja na te standarde i isplativost prilagodbe, žestoku i sve žešću konkurenciju.

Kako to promijeniti?

Jedan jedini je legitimni pravac.

Maksimalno proširiti temelje odlučivanja o državnome poretku, dati svim hrvatskim državljanima pravo i obvezu odlučiti – što žele, a njihovu volju dovesti u primjerenu ravnotežu vrijednosti jednoga glasa, a to znači – jednoga pojedinačnoga prava. A to se ne može s ovakvim ustavom, niti s ovakvim izbornim zakonodavstvom, jer su i ustav i zakonodavstvo osmišljeni za očuvanje postojećih nakaznosti, što se postiže sužavanjem izbora na već osigurane i definirane po pripadnosti društvene skupine i strukture.

Zato će svaki izbori biti jalovi, a svako riješenje u okvirima ovakvoga sustava, samo dodatni doprinos nestabilnosti države, makar vlast bila izuzetno stabilna.

Marko Ljubić

Čet, 24-06-2021, 11:48:02

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.