Javor NovakJavor Noval karikatura

Doba trpova

Igre oko „prijestolja“
2. dio

Na dvije glavne televizije već tjednima i tjednima teško je pronaći Dnevnik u kojem vam barem 15 puta ne će prikazati ubadanje iglom. Ne zna se je li to nemaštovitost pri odabiru slikovne podloge tekstu, je li to tako zato što nemaju slikovnog materijala ili zato što nas žele naviknuti na iglu, ubadanje, cijepljenje. Bilo kako bilo, držim to negledljivim i odbojnim i tako će ostati, pa makar nam mjesečno servirali čak i 450 tih probadanja kože...

Ministar Darko Horvat

Njegov govor tijela svakako je napadački. Kao jedan od onih koji istup pred publikom smatraju fajtom on govori kao da je na 240 volti. darko horvat Bio je direktor HEP-a i nije čovjek kriv zbog rezidualnog elektriciteta. Poznat je i po tome da nikada ne će prestati govoriti i imat će odgovor na svako pitanje. Ovaj hipertrofirani zoon politicon (društveno biće) ne da se smesti, pa kad ga novinarka prekine novim pitanjem on često drčno nastavlja točno ondje gdje je i stao s prethodnim. Kao da boksa u vreću. Bilo bi jako zanimljivo kad bi mu novinarka prestala postavljati pitanja nakon drugog. Koliko bi dugo tada još govorio?

Njegovim vanjskim lookom dominira ušiljen čuperak na čelu koji teško da je Kairosov. Više me podsjeća na šiljati dio nakovnja. Hvatao se on za njega ili ne, Horvat naravno, kao i Bačić, po sili potrebe spremno mijenja tonalitet svog stalnog napadaja. Ovisno je li u društvu Izbavitelj. I Bačić i Horvat tada su osjetno tiši, manje napeti, kako je molim i pristojnije i ljepše. Sve lijepo, sve fino. Nastavlja s logorejom.

Fond za obnavljanje Zagreba i okolice, ravnatelj Damir Vanđelić

Izabran da bude uvjerljiv, izabran jer ima uzoran poslovni i domoljubni životopis, ali i izabran zbog nečeg sasvim drugog, Damir Vanđelić nije politički zelenko kakvim su ga procijenili i kakvog su ga trebali u vrhu HDZ-a. Nadasve naglašavam trebali. Njima treba ravnatelj, realno (ali poskrivećki) pametniji od Izbavitelja te koji će probiti led, oformiti sustav obnove od potresa, a Izbavitelj će onda opušteno procjenjivati: Vanđelić nije uspio, ili Vanđelić je učinio što i mi znamo. Kako god okreneš, Izbavitelj si je prisvojio ono konačno i zadnje pravo, stvorio si je poštedu od svake odgovornosti (pa nisam ja bio ravnatelj).

No, dogodio mu se Damir Vanđelić kojemu Izbaviteljeve stranačke mahlojke nisu niti potrebne niti poželjne. On želi pošteno obaviti posao organizacije obnove i ako bude onemogućavanja ili nerada (kazao je između redova), on će otići i prije krajnjeg roka. Damir VandjelicIako su u HDZ-u možda očekivali da će se namah uljuljati, opiti politikom i započeti s bačićevskim ili Horvatovim pojem, Vanđelić se uvijek referirao samo na temu obnove.

HDZ-u, nakon punih godinu dana nerada i ostavljanja grada Zagreba i okolice na ponižavajućem cjedilu, očajnički treba iskorak. Zbog Banovine tim prije. Ma čim, čim prije (lokalni izbori), tim, tim bolje. Zato su se dirigirani mediji i furali na Vanđelića kao na novu Izbaviteljevu zvijezdu. No, kako je posao oformljenja tima napredovao, pokazalo se da su mediji odradili zadaću i Vanđelić je na vlastitoj koži osjetio medijsku naklonost i opću popularnost. A od obnove još niti o. Njegovi su istupi bili zanimljivi i novi, govor tijela besprijekoran, a odgovori eksplicitni. Po svemu, odavao je potencijal nove vrste nužnog nam političara. Nekorumpiranog, slobodnog, afirmiranog i nezavisnog čovjeka. E, ali tu smo.

Snubljenje nižih razina HDZ kokošara, koje je trajalo cijelo vrijeme, nije dalo željena rezultata. Nikako Vanđelića u HDZ. Ne samo na političkoj razini već i na medijskoj, igrali su na ljudsku taštinu. Trajala je opaka i nemilosrdna a stara igra: proizvesti zvijezdu od čovjeka, stvoriti mu medijsku slavu (planski organiziranu) hvaliti ga danonoćno, nutkati ga privilegijama, položajima, važnošću. Nije upalilo. Štoviše, nije se dao zaloviti. Nije ga „prebacilo“. Mediji su zatim otpočeli s pitanjima hoće li se kandidirati za gradonačelnika? Kada će objaviti kandidaturu? Ono kao, gotova stvar. A da Vanđelić uopće nije govorio ni o čem izvan obnove. Kad je vidio da mediji navaljuju, odbijao je kombinacije i rekao: o tome nismo razgovarali. Kad su uporno ponavljali, odgovorio je: razmislit ću. A kad su i dalje bili tvrdoglavi, kazao je otprilike da ako hoće, hoće jedino onda kad i ako bude siguran da iza sebe ima brojne stranke. Tako dakle! On bi neovisno. Ma sramota. Medijski isljednici napokon su ispipali odgovor koji je toliko trebao Izbavitelju.

I vidi vraga, odjednom i odmah istu temu komentira Izbavitelj, ozbiljan i mrk te poprilično ljutit. Prvo zato što plan snubljenja nije uspio, drugo zato što ga Vanđelić ostavlja da u svom sosu sam sve medijima objašnjava. Vidim da Vanđelić ne objašnjava – žali se Izbavitelj. Odjednom naglašava, što prije nije, da je Vanđelić samo privremeni... privremeni ravnatelj. Fonda. Preskače novinarska pitanja i odbija odgovoriti, već samo ponavlja: privremeni... Ne želi objasniti – k'o Sanader na odlasku.

Mediji zatim nastavljaju bunariti, oni već znaju da je Vanđelić bio kod Izbavitelja, oni već znaju da je definitivno odbio biti HDZ-ov igrač na izborima za gradonačelnika. noteSve političke mahlojke pale su time u vodu. Vanđelić je nadigrao sve u lancu uključenih, a od toga neima uvrjede veće. Ne želi se pokoriti. Ako nije u stranci, kako ga onda držati na uzdi? Sad su kod Izbavitelja, pa ga novinari pitaju što je s njegovom zvijezdom? A Izbavitelj mrko ponavlja: Vanđelića smo apsolvirali! No, u to malo tko vjeruje...

Igra i dalje traje, samo se traže prikriveni alati djelovanja. Vanđelića, gle čuda, odjednom nema više nigdje. Jer on je odbacio ponudu onog uobičajenog “demokratskog“: stranačke stege, pokornosti Izbavitelju, kontrole što radi i najvažnije - kako troši sredstva. ♫ Money makes the world go round... ♫ The world go round... ♫ Money, money, money, money... A obnova Zagreba cabaret je nad zlatnim kokama. Neki kažu, kad se doda zagrebački prsten te Banovina, kojoj prijeti ista financijska mega „igra“ - bit će to banket veći i od Agrokora. Pa ne ćemo valjda dopustiti da nam to vodi neki tamo nezavisni?? Mi ćemo učiniti sve da izgleda kao da imamo svog kandidata, a zapravo već smo u suvezluku s Bandićem. Problem možda može nastati samo onda ako pobijedi netko treći. Što će Izbavitelj tada? Koalirati s onima po kojima je sve vrijeme pljuckao? Ili dići ruke od gradonačelničke fotelje, čitaj proračuna? To nikako, prevelika je to kopanja.

Naravno igri (u pokušaju) s Damirom Vanđelićem nastupio je neželjeni konjec, ali igri oko Vanđelića još nije na vidiku vege. Izbavitelj je procijedio priču kako je ravnatelj Fonda privremeni, on sada posebno naglašava – privremeni. Znači treba započeti izbor trajnog. I vidi Bog da nije dobro, ali Izbavitelj je uvjeren kako jest: i bi natječaj već kao na njegovu stolu...

No, afirmirani poslovni čovjek Damir Vanđelić, što bi se reklo u slengu, nije kekec. Njemu to nije treba. Nitko se njime ne će poigravati tražeći jedno a očekivati kasnije to nešto... sasvim drugo. euroDa bude skretničar love, recimo. Dok se ne pokaže kakve su mu realno političke šanse za gradonačelnika i koje sve stranke žele stati iza njega, najavio se natječaju za trajnog ravnatelja Fonda. I nastavio pošteno obavljati posao na koji je imenovan. I sad mi kažite, kako Izbavitelja ne bi bubala glava? Sam si je stvorio protivnika i ispao diskreditiran, ma fućkaš i potres i obnovu. Recite, kako, kako ne bi bio mrk, mrkiji, najmrkiji?

Ne može sada odigrati ni onu uhodanu igru skrivača: ne može prebaciti stvar kao na Lovru Kuščevića. Vanđelić mu se kao njegov osobni izbor oteo, ne želi biti „zaslužan“ kao prijan Lovro. I onda Vanđelić se nije povukao, zašto bi, pa mu se još i kandidirao za trajnog ravnatelja! Pa kako, čime ga ucijeniti? Kako naći boljeg i to s obzirom na to da govorimo o natječaju, taj hipotetski bolji mora biti rastumačen javnosti. Tko pod drugim jamu kopa – politički je radnik? Ne, nego...

Teška vremena za Izbavitelja, a i to cjepivo i kasni i kaplje. Sad još i ta sramota s prekorednim cijepljenjima... zatim sa švicarskim odbijanjem AstraZenece... zatim s njemačkim proglašenjem djelotvornosti tog cjepiva samo za one ispod 65 godina. I onda našeg Izbavitelja silno razbjesni odbijanje tog cjepiva još i u Primorsko-goranskoj županiji. Stvarno, tko su oni?! Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a pod hitno i zakonom treba utjerati pod kapu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, pa će imati slušati, a ne izvolijevati! Ljut je i na istarske terase koje bi da se otvore, a znamo da ne smiju. Nije Izbavitelj odobrio. Kako je genijalno zamislio, oni tek mogu postrožiti mjere Stožera, naglašava, nikako popuštati. To je zato što mogu biti samostalni jer bolje poznaju svoju okolinu.

I dok Izbavitelj i svi mali Izbavitelji samo što ne pjevuše onu pjesmicu „imamo problema sto“, eto još jednog gafa. A taj mu je bome jedan od jačih: Južni Tirol je Austrija. juzni tirolSamo kod Izbavitelja. Svatko može potražiti pojam Južni Tirol i uvjeriti se kako je povijest tog područja ne samo vrlo bogata sukobima nego seže doslovno u vrijeme od prije Krista. Od onda do danas „zgodovina“ tog kraja prebogata je ratovima za prevlast, između Austro-Ugarske i Italije. Povijest odnosa je toliko incidentna da se još 70-ih godina prošlog stoljeća o njima vodila rasprava pred UN-om. Koliko je tu prijepora bilo, najbolje dokazuje da se stanje smirilo tek kad je Južni Tirol dobio široku autonomiju. Ali zamislite ne po Izbavitelju od Austrije, već od Italije i u Italiji. Povijest je svakako učiteljica života, ali je to i zemljopis. Osim za ignorante. Sad zamislite da je ovakav javni gaf Izbavitelj izvalio spram Srbije ili Slovenije kakav bi to diplomatski „ršum“ i krik bio. A Južni Tirol cestom uopće nije daleko od Slovenije. Dapače.

Gdje su dakle, ti Izbaviteljevi uspjesi? Bit će onaj ogroman ako do ljeta bude cijepljeno 20 % hrvatske populacije. Dakle manje od 800.000. Živjela nam euro- integracija i naš europski put. „Koji nema alternative“. Teška su ovo vremena za Izbavitelja, nemojte mu sljedećih mjeseci spominjati ni zemljopis, ni Vanđelića, ni prekoredno cijepljenje, ni AstraZenecu, ni Primorsko-goransku županiju, ni Istarsku, a ni...

Pozz-drav Izbavitelju! Iz Tirola. A on ne zna iz kojeg.

Javor Novak

 

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Pon, 8-08-2022, 03:59:04

Komentirajte

Zadnji komentari

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Olujna usluga

Olujna usluga

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2022 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.