Javor NovakJavor Noval karikatura

Doba trpova

 Stare beogradske pljuske

Iako je rat završio i kako se „trebamo okrenuti budućnosti" jer „deca su nam već punoletna", a u Srbiji su danas oni „koji nisu vodili rat", predsjedniku Josipoviću i potpredsjednici Vlade Pusić dogodio se Šešelj. Suradnja u regioonu obnoć je dovedena u pitanje, BrammertzHaaški tužitelj Brammertz odmah se požurio izjaviti kako ne će podnijeti žalbu na rješenje o puštanju Šešelja na privremenu slobodu iz zdravstvenih razloga. Mislim ne njegovih zdravstvenih razloga... Dobro je da nam nije prešutio to glasno odašiljanje poruke Srbiji. Podsjetimo: zbog vikenda provedenog u privatnom lovu, a bez ijedne političke izjave, svojevremeni isto tako haaški pritvorenik, naš general Markač - trenutno je vraćen u zatvor.a ovi njezini nositelji našli su se mokri. Prirodno, baš kao i '91. Europa je reagirala podjednako bijedno.

Haaški tužitelj Brammertz odmah se požurio izjaviti kako ne će podnijeti žalbu na rješenje o puštanju Šešelja na privremenu slobodu iz zdravstvenih razloga. Mislim ne njegovih zdravstvenih razloga... Dobro je da nam nije prešutio to glasno odašiljanje poruke Srbiji. Podsjetimo: zbog vikenda provedenog u privatnom lovu, a bez ijedne političke izjave, svojevremeni isto tako haaški pritvorenik, naš general Markač - trenutno je vraćen u zatvor.

No, Brammertz nije na toj izjavi stao. On se sastao sa srbijanskim premijerom Vučićem, koji je kao i Šešelj bogate četničke i zločinačke prošlosti. Unatoč okupljanju četnika (u tisućama) u samom središtu Beograda i održanog otvoreno fašističkog govora Vojislava Šešelja (sa zazivanjem velike Srbije) isti taj Brammertz, gorljivi Brammertz, koji je godinama prijetio Hrvatima - ponosno izjavljuje kako sa Srbijom nema otvorenih pitanja!

Treba li onda čuditi, pročitavši sve to kao punu podršku, što ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, u samome središtu Europe odmah zatim poručuje kako je „Srbiji strateški cilj izlaz na more." Trenutna vlast u hrvatskoj zbog svega se ne uzbuđuje uopće. „Zašto bi diplomacija išta poduzela?" oparena pitanjem odgovara Pusićeva (da bi ubrzo ipak morala nevoljko započeli krpati što se pokrpati još dade). No, ne treba sazivati glasoviti VONS jer, možda je taj Miloševićev đak (i desna ruka) Dačić, sanjao izlaz „tek" na jedno drugo - Crno more.

Vukovar

Ukratko, Josipović-Pusić, oduševljeni crnim regioonom, sve to kvalificiraju minornim i mnogo im je gadniji incident i puno pitanje državne sigurnosti ako je Tomislav Karamarko možda zaposlio jednog jedinog čovjeka bez sigurnosne provjere. One iste koju nije prošlo pola Josipovićevih savjetnika, priručnika i jugofila. K tome, sad je izbio još jedan krupniji skandal s jednom od desetak poklonjenih kninskih zastava, za koje znamo kako su posebno prirasle srcu svoj Kukuriku koaliciji, a i tolikim nelustriranim predsjednikovim ljudima. Jasno da sad predsjednik ima velikih muka s time, mislim sa zastavom, Šešelj je ionako zdravstveno na odlasku, a tužiteljstvo haaškog suda, logično, nema otvorenih pitanja sa Srbijom.

Konačno, kao konglomerat Sanaderovih pogrešnih politika, slijedeći i sam njegov put „Hristos se rodi" Josipović treba sačuvati i razvijati politiku suživota naravno na hrvatsku štetu, kako se to od njega i traži. Kako mu se ne bi s Otoka predbacilo da je autist a možda i luđak kao što je to on javno zalijepio „luđacima": prof. dr. sci. Tomcu, prof. dr. sci. Šeparoviću, prof. dr. sci. Jurčeviću... ukratko svim autorima uredno daleko plodnijima i uglednijima od prof. dr. sci. Josipovića.

Jedan od posljednjih (blago rečeno) autogolova, za koji ljudi kažu da im je već ogavan - je odnos prema gradu žrtvi Vukovaru. Cijelu smo jesen slušali o potrebi poštivanja Zakona o pismu manjina u Vukovaru, ali Josipović nikada nije govorio o potrebi poštivanja Zakona o boravištu u istom tom napaćenom Vukovaru. Silovalo se Vukovar još jednom i još VukovarSilovalo se Vukovar još jednom i još jednom noćnim i poskrivečki postavljanim ćiriličnim pločama (baš u Vukovaru!), da bi zatim kao da ništa mjesecima nije govorio, trenutni predsjednik RH, na Dan sjećanja žrtve Vukovara blagoglagoljao o tom gradu kao „mjestu posebnoga pijeteta".jednom noćnim i poskrivečki postavljanim ćiriličnim pločama (baš u Vukovaru!), da bi zatim kao da ništa mjesecima nije govorio, trenutni predsjednik RH, na Dan sjećanja žrtve Vukovara blagoglagoljao o tom gradu kao „mjestu posebnoga pijeteta".

Na sam dan stradanja Vukovaraca, žena, djece, staraca i ranjenika, slučajno su riječki tzv. HNK i REKOM premijerno izveli navodno kazališnu predstavu o „hrvatskom fašizmu" devedesetih. Naravno iza svega opet stoji politikant - hiperaktivac Frljić na čije se druge egzibicije, nazivane predstavama, predsjednik Josipović srdačno i osobno odazivao. Iako ste ih očekivali, vrijedi navesti imena iz hrvatske koja su potpisala za Inicijativu za RECOM (još jednu nevladinu organizaciju): Vinko Brešan, Nenad i brat mu Žarko Puhovski, Alma Prica, Rade Šerbedžija, Vilim Matula, Urša Raukar, Miljenko Jergović, Sibila Petlevski, Slavko Goldstein i Slobodan Šnajder. Ne znam kako su ovoga puta zaostali Dežulović, Jurica Pavičić, Davor Butković, Jelena Lovrić i Ivo Goldstein. Bit će ih još nisu (su)stigli.

Susreti predsjednika

Ni kada se zapjenjeni Šešelj ponovno oglasio slaveći „osvajanje" Vukovara i čestitajući svojim koljačima, trenutna vlast u hrvatskoj nije se udaljila od banalnih epiteta, metafora i ostalih fora za nemisleću javnost. Sve to nije prepreka dobrosusjedskim odnosima s nesusjedima, pa VježbeKako bi se dobrosusjedski odnosi s nesusjedima razvijali, a Srbija što prije ušla u EU, održane su vojne vježbe prvo Rusije i Srbije, na tri metra od Hrvatske. Nema tu ničeg na štetu Hrvatske, nekmoli ugroze zveckanjem oružja. Ništa zato, odmahuju iz trenutne hrvatske vlasti, bit će uskoro (na istome mjestu) održane i američko-srbijanske vojne vježbe. Onda dobro, važno da su opet blizu.opravdano možemo očekivati susret Josipović-Šešelj. Opet u Vukovaru. Susret će uglaviti famozno tiha diplomacija. „Susret" dvaju predsjednika je državni prioritet da bi se smanjile tenzije jer i ono prije i ovo četnikovanje sada nisu posljedica „konglomerata pogrešnih politika" već ozračje jedne „moderne politike temeljene na Domovinskom ratu i antifašizmu" kako predsjednik tepa tvorcima Bleiburga.

Nakon Josipovića kao dobrog domaćina četnicima i ministrica vanjskih poslova i europskih integracija te prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić, mogla bi se sastati sa Šešeljem (u njegovu uredu) da vojvodu skrušeno priupita što njega i Srpsku radikalnu stranku zapravo smeta u hrvatskoj Tužbi za genocid, koja je već imala biti povučena. Otprije znamo da genocida nije ni bilo, zato četnički vojvoda i čestita subraći po nožu „osvajanje" Vukovara i piše to ćirilicom. Istom onom Pupovčevom ćirilicom koja da je navodno „pitanje provođenja zakona". Još nisam čuo da je učenje jedinstvene i jednake moderne hrvatske povijesti u Podunavlju kao i u ostalim hrvatskim krajevima - pitanje provođenja zakona. Onog o mirnoj reintegraciji naime.

PisamcePisamce Europi dirljivo je jer u podtekstu sadrži predsjednikov plač: Što, što još? Učinio sam sve što ste naložili – ugostio sam u Vukovaru i Borisa Tadića i Tomislava Nikolića, bio sam srdačan, zagrlio sam ih svaki put trostruko, kao pravi domaćin, mada su nam vukovarske majke doduše okrenule leđa... a vi meni sada sa Šešeljem ovako! On urla i račla Beogradom o velikoj Srbiji a vi kažete da ga nećete vraćati u Haag! Što, što... recite što slijedeće da učinim? Predsjednik je zatim obrisao suze i pobjegao iz grada posebnoga pijeteta na sporedni izlaz. Naime čuo je da će mu Šešelj umarširati na Jelačić plac.Kako bi se dobrosusjedski odnosi s nesusjedima razvijali, a Srbija što prije ušla u EU, održane su vojne vježbe prvo Rusije i Srbije, na tri metra od Hrvatske. Nema tu ničeg na štetu Hrvatske, nekmoli ugroze zveckanjem oružja. Ništa zato, odmahuju iz trenutne hrvatske vlasti, bit će uskoro (na istome mjestu) održane i američko-srbijanske vojne vježbe. Onda dobro, važno da su opet blizu.

„Dobrosusjedski odnosi"

Kako bi se dobrosusjedski odnosi s nesusjedima razvijali te kako bi naša gospodarstva trajno surađivala, možda bi Josipović u (ne zna se od kog) spaljivani Dubrovnik trebao pozvati sve članove i simpatizere Vojislava Šešelja. Uz orkestar po izboru najdražega gosta. Ja im predlažem Mozartov Rekvijem. Prigodno. Ili nešto iz bijenalnog opusa. Dok Srbijanska vojska maršira mi ćemo slušati neslušljivu glazbu za koju je predsjednik (jedino?) meritoran. Nadam se kako protokol ne će zaboraviti ni vojvodu Tomislava Nikolića, o kojem njegovi kažu da je ubijao starce i nemoćne po Hrvatskoj. Grljenje i ljubljenje dragih prijatelja neka ne izostane. To možda jest Nova pravednost i trajno euro-jugoslavenska orijentacija predsjednika Josipovića, odnosno njezin prvi dio, no drugi je dio još dublji, predsjednik bi da i on uslijedi – mijenjanje temelja hrvatske države, pa i šire.

Nadalje, više je nego dirljivo osobno pisamce, izgleda jako razočaranog predsjednika, Europi i sudu. On se (da li izigran?) obraća kao predsjednik jedne države Haaškom sudu da oni zabajbukiraju jednog jedinog potpunog primitivca, manijaka, fašista, luđaka i ratnoga zločinca. Izgleda nema tko drugi djelovati u „ovoj državi" na sud i unijine institucije. U sklopu daljeg razvoja međunarodnih odnosa i otvaranja Hrvatske, nema zatim potrebe da Josipović ponovno ide u Izrael jer u Srbiji ne živi i ne postoji četnička zmija, ni sljepić niti gušterica, tako da bi nov posjet bio jednako što i stari – promašen, deplasiran i uvrjedljiv.

Pisamce Europi dirljivo je jer u podtekstu sadrži predsjednikov plač: Što, što još? Učinio sam sve što ste naložili – ugostio sam u Vukovaru i Borisa Tadića i Tomislava Nikolića, bio sam srdačan, zagrlio sam ih svaki put trostruko, kao pravi domaćin, mada su nam vukovarske majke doduše okrenule leđa... a vi meni sada sa Šešeljem ovako! On urla i račla Beogradom o velikoj Srbiji a vi kažete da ga nećete vraćati u Haag! Što, što... recite što slijedeće da učinim? Predsjednik je zatim obrisao suze i pobjegao iz grada posebnoga pijeteta na sporedni izlaz. Naime čuo je da će mu Šešelj umarširati na Jelačić plac.

Javor Novak

 

HKV.hr - tri slova koja čine razlikuAgencija za elektroničke medijePrilog je dio programskoga sadržaja "Događaji i stavovi", sufinanciranoga u dijelu sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Čet, 29-10-2020, 02:28:48

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.