Javor NovakJavor Noval karikatura

Doba trpova

 Prašinari

Kad su rasprodavani hoteli u Rijeci i Dubrovniku osobi koja je iza sebe imala impozantan niz propalih poslova, pa kad su propali i ovi hrvatski, govorilo se u medijima tek o poslovnome neuspjehu, a ne o provizijskom i poslovnom isisavanju Hrvatske. Mediji „nisu" bili zainteresirani za te posliće, radije su šutjeli.

RačanKad je pokojni Račan posjetio po prvi put Bleiburg, a zatim glatko ukinuo komisiju za istraživanje partizanskih zločina, režimski su novinarci kako kod hotela i brodogradilišta i ovdje pronašli socijal-demokratsku veličinu vlasti i hvalili Račana za povijesni potez. A koji? Čitajte što o njemu svjedoči ponajbolji hrvatski redatelj Antun Vrdoljak...Kad su zatim, po istom pervertiranom socijal-demokratskome obrascu, uništavana hrvatska brodogradilišta od Kraljevice do Trogira, od pulskog Uljanika do splitskog Škvera – također nije bilo druge nego u - nasilnu privatizaciju. Onu, u kojoj je vlast ponovno prva omastila svoje brke, a onda mogu radnici i na cestu. Idu im i željezare.

Kad je pokojni Račan posjetio po prvi put Bleiburg, a zatim glatko ukinuo komisiju za istraživanje partizanskih zločina, režimski su novinarci kako kod hotela i brodogradilišta i ovdje pronašli socijal-demokratsku veličinu vlasti i hvalili Račana za povijesni potez. A koji? Čitajte što o njemu svjedoči ponajbolji hrvatski redatelj Antun Vrdoljak...

Kad je Savez komunista Hrvatske napustio povijesnu sjednicu u Beogradu, režimska su se naročito tv-perca bacila na udivljenje Račanom prešutjevši i opet istinu: Da nije humanitarac, tada komunist Slobodan Lang prišao svom tadašnjem prijatelju Račanu, u Beogradu, za trajanja ključne sjednice, s jetkim osobnim ultimatumom, nikada Račan ne bi napustio svoje beogradske komunjare i drugove.

Pa ipak, glagoljalo se godinama o Račanovoj iznimnoj veličini, koji je imao inicijativu i napustio... Čak je i direktorica zagrebačke Klasične gimnazije, još do jučer, imala na zidu Račana, kao da je bio državnik, ili kano je nekada ugledna gimnazija sada postala njezin privatni i partijski šlafcimer, rečeno hrvatski. Koliko prašine. Hrvatsku su prašinom zatrpali.

Teška prašina

Kad je Linić u Saboru gotovo kolabirao ratujući s HDZ-om dokazujući kako hrvatska Vlada vodi krivu ekonomsku politiku, a samo oni i jedino oni kao SDP znaju kakvu gospodarsku politiku treba voditi... kad je poznata poliglotkinja Ingrid Antičević gubila glas u falsetu vičući vlasti neka se makne i pusti one koji znaju... kada je uvijek pri kraju saborske svađaonice ustajao stameni Stazić i svojim dramskim epitetima, nastupom glumca koji bi to htio biti i nadasve niskim uvrjedama bez premca, napadao vlast, oni su svi puhali u isti rog. Svi su ponavljali mantru o tome kako oni znaju. Bacali su običnu, tešku prašinu.

Gdje je sada odvažnost jednog izvan-ordinarnog Mislava Bage da nam smontira tv-dokumentarac o Saboru za trajanja Sanadera i Kosorove i o tim famoznim akutno prvoboračkim satovima? Prijepodnevima tada krcatima žestoke komunjarske histerije, a sada bi takvom dokumentarnom manirom mogli biti istinom spojeni s rezultatima „ove Vlade u ovoj zemlji". Dajte da napokon vidimo što su govorili, a što (po)činili. Koliko su dima, magle i prašine oko sebe pobacali i kolike komade Hrvatske njome podavili.

BagoGdje je sada odvažnost jednog izvan-ordinarnog Mislava Bage da nam smontira tv-dokumentarac o Saboru za trajanja Sanadera i Kosorove i o tim famoznim akutno prvoboračkim satovima? Prijepodnevima tada krcatima žestoke komunjarske histerije, a sada bi takvom dokumentarnom manirom mogli biti istinom spojeni s rezultatima „ove Vlade u ovoj zemlji". Dajte da napokon vidimo što su govorili, a što (po)činili. Koliko su dima, magle i prašine oko sebe pobacali i kolike komade Hrvatske njome podavili.Kad je odmah po izbornoj „pobjedi", odnosno lutrijskom zgoditku Milanović pred tv kamerama pao Manoliću u zagrljaj mnogi su se smrzli. Staljin je naime bio poznat po srdačnim večerama sa Milanovic Manolicsuprugama čiji su muževi upravo za trajanja večere bili uhićivani, premlaćivani i ubijani. No, dobro to je prošlost, to sad nije u vezi.

Ali kada danas, nakon što to vide čak i oni s četiri razreda pučke ili još i manje, kako se državu pljačka nabavom automobila (na desetine tisuće komada) premijer Milanović pokušava izvesti verbalni salto. Uz puno prašine u (usput loše skrojenome) rukavu, izjavljuje prvo kako će ti automobili biti uvezeni jer je ugovor potpisan. Onda mu stižu podatci na stol o narodnome (ne)raspoloženju, o medijima koji pišu blago ali donose oštro, pa kaže kako će te automobile dati policiji.

Fino, odmah mi je lakše kad znam koliko smo time uštedjeli. A i bojim se reći štogod protiv policije. Onda se predomislio pa drsko nabacio kako će Vladi, ali u novoj rundi pazite, kupiti jeftinije automobile. I to mi se isto dopalo, mislim ono - runda za rundom - jer dva troška (poznato je) uvijek su veća ušteda od jednoga. Na kraju, revoltiran što ga još uvijek ismijavaju po medijima, ispaljuje konačnu misao, a ona je prespavana, domišljena i famozna: Nema Vlada ništa s javnom nabavom.

Sanader

U javnoj nabavi se odlučuje što se i kako uvozi i je li to u skladu sa zakonom. Ma bravo. To je kao da netko postane direktor recimo tvrtke „Boje Zagreb" i dočeka ga interni pravilnik o tome kako direktor te tvrtke mora naručivati službeno vozilo od Mercedesa. I onda on logično, držeći se pravilnika (jer je legalist kao i bivši predsjednik Mesić) doduše radeći i živeći u hrvatskoj recesiji, krizi, propasti i provaliji, naruči novi mercedes.

Pa u čemu je on pogriješio? Drži se pravilnika. Ako je on kriminalan, kao onaj zakon o isplatama mamutskih otpremnina menađerima, a koji su uništili cijele tvrtke sa stotinama i tisućama radnih mjesta, on nema ništa s tim. Pa ne će valjda kršiti Pravilnik, odreći se komocije kontinuiteta... s ljudima od jugo-kontinuiteta?

Kada su shvatili da čak i namješteni rejtinzi konstantno padaju, a Linić je najpopularniji političar već devedeseti mjesec zaredom, počelo im je svitati kako oni ipak možda imaju kraja. Možda i nisu tako vječni, a šuma im je sve bliže... Očevi im izašli iz šuma, a ovi su još malo pa okruženi Macbeth-ovom šumetinom. I sada im treba izlazna strategija? Koja? Pa natrag u šumu!... ako ne bude bilo strategije kontinuiteta...

Što bi to moglo trenutno biti? Naravno, pa suđenje Sanaderu, koji je po medijskoj hajci na njega - apsolutni hrvatski rekorder svih vremena. Pa i šire. Naime, govor mržnje u vladajućih toliko je rasprostranjen i žestok da oni nisu bili u stanju čak ni pričekati (evidentno očekivanu) osuđujuću nepravomoćnu presudu.

Oni to ne mogu ni sada, već gorljivo i zlurado kalkuliraju, prejudiciraju kako da napokon zabrane, osude, izbrišu, procesuiraju, oglobe taj mrski, mrski HDZ, koji je nekada, nekada stvarao odioznu im i neprihvatljivu hrvatsku državu. To je ključ, pri tom su se čak radije fokusirali na bivšeg premijera mada nije mnogo manje težak ni Vidošević. No, možda on kupuje silenzio stampa, tko zna? Možda jednako kao i Horvatinčić, ni Vidošević (sav nestrpljiv) nikako da dočeka svoje glavno ročište. Oni bi, obojica. Ali im ne daju.

Prijedlog za štednju – ukinuti izbore

To bi bila jedna prava demokratska procedura u kojoj prašinari, osjetivši kako vlast neminovno gube – odluče jednostavno zabraniti konkurenciju. Ma kako se ja toga nisam sjetio? Konačno, kako će nas demokratski uvesti u novu šugoslaviju? Prvo nas trebaju stvarno, a ne tek medijskim i samo tv-cenzurama vratiti u jednoumlje.

E, onda, u tom je gumlju sve lako. Ministra regionalnog razvoja već imamo... a i Prvu predsjednicu kao pravu namjesnicu Jugosfere ili Zapadnoga Balkana također. Kad već ne ide izborima, onda treba sudski ukinuti HDZ. Kolumbovo jaje! Što ćeš legalnije. Iz svega ovoga je transparentno vidljivo, koliko je ovoj vlasti u ovoj (anonimnoj) zemlji - stalo, prije svega do štednje, a ukidanje izbora vrlo bi nam mnogo prištedjelo od deficita, to ne moram dva puta napisati...

Kako je master plan kriminalizacija glavnog konkurenta, u to se spremno uključio i Novopravednik. To je onaj, koji je jednom, samo jednom kratko medijski guknuo kako je on pisao tužbu protiv Srbije za genocid. Naime, ubrzo se pokazao relevantan autor: profesor emeritus dr Zvonimir Šeparović.

LučinPrvo su dali poznatom lumenu i SDP kapacitetu u obliku Šime Lučina da odglagolja uvodni napad na nelegalno zapošljavanje u tajnim službama. Onda, po uobičajnoj špranci stare komunjarske hajke, svaki dan, poneko bi dodao ponešto na lomaču Šimeta zvanoga luč u hrvatskome mraku.I ne samo to, kamere ga sada (za kaznu) moraju zaobilaziti u širokom luku jer ne samo da je jedini autor, već je nedavno predstavio i knjigu „Hrvatska tužba", a u njoj je pobrojao sve veleizdajnike koji su tu tužbu kljaštrili, onemogućavali, umanjivali, suspendirali punih petnaest godina (!) i koji su je smatrali nepotrebnom. Ukazao je koja poglavlja su brisali. Stvarno vrlo neugodno za tog tako uglađenog, tiho-zbornog Novopravednika... profesora kaznenoga prava.

I sada kako će prašinari dalje? Pa, prvo su dali poznatom lumenu i SDP kapacitetu u obliku Šime Lučina da odglagolja uvodni napad na nelegalno zapošljavanje u tajnim službama. Onda, po uobičajnoj špranci stare komunjarske hajke, svaki dan, poneko bi dodao ponešto na lomaču Šimeta zvanoga luč u hrvatskome mraku.

Tako eto za tili čas već i predsjednika Josipovića, koji da će sazvati VONS... koji smatra da je nacionalna sigurnost narušena... koji se zgraža kako je to uopće moguće. Što je sve sasvim logično i jasno: čudi se čovjek dobar prijatelj s legendom Budom zvanim uvedi embargo na oružje Hrvatskoj, čudi se predsjednik, koji ima za savjetnika jednog sina jednog Perkovića, čudi se glava Hrvatske koji ima za savjetnika jednog Jovića glavu Srbije, kojega sada citira čak i srbijansko tužiteljstvo u Haagu u optužnici protiv Republike Hrvatske za genocid!

Dakle, sve sjajno, sjajno. A i logično. Jer, nije problem što je Sanader u Vladu uveo jednog Milorada, po profesiji Srbina od čega isti sjajno živi... i koji u Hrvatskoj uvijek djeluje namjesto Milorad – zlurad, a vidjeli ga jesu da se smije jedino u Beogradu. To nije pitanje nacionalne sigurnosti. Hristos se rodi! Pa i nije, to je više pitanje inteligencije.

Zapadni Balkan

I tako, dok se Milanović i Josipović igraju špekulama (u prašini), namjesnica za Balkan gradi osnovne, one fundacijske veze koje strateško partnerstvo nameće. Palača u Beču već čeka. Kad jednom ukinu to nepotrebno i kvazi demokratsko Dontovo izabiranje, a to bi htjeli već na jesen, onda da odmah, preko noći, može profunkcionirati Zapadni Balkan u svoj svojoj divoti u Beogradu. A da gdje bi drugdje? A ova dvojica nek se koprcaju po regioonu, auto-carinarnicama ili australijama. Svejedno, uvijek nas koštaju enormno.

HalabukaNakon halabuke o privatizaciji pod HDZ-om, sada prašinom treba prekriti i sve one jugoslovenske macane, od Milana do Pariza, od Londona do Moskve... sve i Udbine ekspoziture pride koje su isisale toliki novac (i još ga sišu) da ga ni nekakav amater, navodno rodoljub Sanader ni bratić mu po kolekcijama Vidošević, ne mogu sebi dočarati niti na onom najvećemu platnu.Kao što se dvadesetogodišnjom larmom ocrnjivala privatizacija iz 90-ih ne bi li se tim upravo nevjerojatno konzistentnim smogom i prašinom sakrila i prekrila stvarna milenijska pljačka Hrvatske te tim novcem izgradnja Beograda, autoceste do Niša i sitnice od pruge do Bara, tako se sada medijskim linčem čereči još uvijek pravno nevinog Sanadera.

Jer, i nestrpljivost i netrpeljivost je velika: nakon halabuke o privatizaciji pod HDZ-om, sada prašinom treba prekriti i sve one jugoslovenske macane, od Milana do Pariza, od Londona do Moskve... sve i Udbine ekspoziture pride koje su isisale toliki novac (i još ga sišu) da ga ni nekakav amater, navodno rodoljub Sanader ni bratić mu po kolekcijama Vidošević, ne mogu sebi dočarati niti na onom najvećemu platnu.

Po starom komunističkom pravilu stigmatizira se i žrtvuje pijune, male bebe, da bi stvarni polipi ostali i u sjeni, i nedirnuti i bogati kao nitko u Hrvatskoj. Ma kakav Sanader! To je za ograničene.

Prašinari rade bez prekida, znaju da je vrijeme njihov najljući neprijatelj. Iako se upravo napunila godišnjica upućenog javnog pisma kojeg su članovi EU parlamenta adresirali na premijera Republike Hrvatske Zorana Milanovića i ministra mu Slavka Linića odgovor još nismo ugledali. Iako je Hrvatska članica Unije šokantno pismo naslova "Gdje je nestalo petnaest (15) milijarda dolara gospodine Milanoviću?" još (hrabro) stoji bez odgovora.

A njega je (vidi vraga) potpisalo čak petoro euro-parlamentaraca: Monica Macovei (rumunjska članica), Roger Helmer (britanski član europarlamenta), Nataša Srdoč (suosnivačica i Predsjednica Adriatic instituta za javnu politiku) i Joel Anand Samy (suosnivač i dopredsjednik Adriatic instituta za javnu politiku).

Državni odvjetnik

U svakoj normalnoj demokraciji Državni bi odvjetnik otvorio istragu. Ali on je sada idilično smijenjen pa možda čovjek još slavi... Smijenjen kao vojnik partije kojeg više ne MilanovićIsto tako pitam... ne znam gdje je netragom nestalo onih sitnih tri (3) milijuna eura o kojima se pisalo tek dan ili dva a koje je navodno primio Milanovićev brat, za tvrtku s nula zaposlenih? Gdje je (i to) isparilo? A sada hoće zabraniti samo HDZ jer da je financirao izbornu kampanju ukradenim, crnim i ogromnim sredstvima.trebaju. Da bi lijepo i smjerno uživao u miru, njegov je nasljednik postavljen na njegovo mjesto da se kontinuitet ne poremeti. Zato mu je partija kao Kim Il Sungu svojevremeno, neki dan naravno jednoglasno „izglasala" i povjerenje.

Drugo nismo ni očekivali. Sve legalno. Kao nekad tako i danas, partija vrlo cijeni ljude od kontinuiteta, ljude za sva vremena. Tako ih i honorira. Položajima. Dokle god su izvršavala... ako se otmu - onda sjekirom po glavi. Može i u Njemačkoj.

I onda oni nama, umjesto toj i takvoj odurnoj partiji, po svim tv-postajama serviraju udivljenje Mladenom Bajićem. Njegovim velikim i povijesnim radom. A gdje su lopovi u HNS-ovim redovima? Nema ih? Gdje su lopovi u SDP-u i IDS-ovim redovima - maca papala? Hrvatsku su u prašinu zdrobili.

Još će neko vrijeme biti nedirnuti, a onda ćemo zatražiti i te brojne odgovornosti. Za sada, samo glumataju s poplavama sukoba interesa. To mi je tako impozantno kao da je riječ o ratovima zvijezda i svim sličnim (prašinarskim) bedastoćama.

Isto tako pitam... ne znam gdje je netragom nestalo onih sitnih tri (3) milijuna eura o kojima se pisalo tek dan ili dva a koje je navodno primio Milanovićev brat, za tvrtku s nula zaposlenih? Gdje je (i to) isparilo? A sada hoće zabraniti samo HDZ jer da je financirao izbornu kampanju ukradenim, crnim i ogromnim sredstvima.

A nisu li ona-ono bila upitna i kod Mesićeve kampanje? Ali to je tako, naročito u hrvatskih privatnih tv postaja i glamuroznih novinaraca: imamo male teme, srednje i velike, ovisno tko nazove (i koliko sponzora ponudi). Onda male naglo postaju udarne teme a udarne prekrije prašina. Pravedno. I profesor kaznenoga prava gospodin Josipović se s time u potpunosti slaže. Ne će sazivati ništa.

Samo prvo: svaka sila za vremena, i drugo: istina uvijek probije svoj put i izađe na sunce. Tek ćemo se, u vremenima koja dolaze, još itekako naslušati o „pljačkama stoljeća" u ovoj maloj, prašinom prekrivenoj i prebogatoj lopovima, Hrvatskoj.

Javor Novak

Uto, 27-07-2021, 08:20:58

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.