Tugujućoj supruzi i rodbini te brojnim prijateljima i poklonicima izražavamo duboku sućut zbog prerane smrti velikog dalmatinskoga tenora Vinka Cocea.

Zagrebački prijatelji i jedriličari

In memoriam Vinko Coce: 22. prosinca 1954. – 27. listopada 2013.

U nedjelju rano ujutro, umro je prvi tenor Dalmacije Vinko Coce.

cocePrije nekoliko godina, jedrili smo pučinom izvan Šibenika i Trogira. Na brodu su tada bili i moji mornari, koji baš i nisu previše voljeli dalmatinski mentalitet. Dakako, morem i jidrima već sam ih bio odavno zatravio. Ni spizu ni vino, nikada nisu odbijali...

Kad nas je vjetar najljepše ponio put sunčeva odraza u moru, za najžešćeg jedrenja velom barkom, prepustio sam kormilo u ruke svom životnom prijatelju Dorianu. Spustio sam se u kabinu, pronašao CD i pustio vrlo glasno „Vilo moja". Pjevali smo svi skupa, koliko smo znali, iako valovi baš i nisu bili za šalit se. Svi su bili Dalmacijom kupljeni. Vinkom kupljeni i svladani. Pjevali smo i kliktali od sreće...

Veliki tenor

Čim sam ponovno preuzeo kormilo, Dorian se samoinicijativno i odmah bacio na mobitel. Kopao je toliko dugo dok nije iskopao broj telefona Cocine gđe majke. Tražio je gospodina Vinka, kojeg naravno nije čak ni poznavao...

Objasnio je majci gdje smo, što radimo i koga slušamo. „Čujen, čujen šta svira, ma je puno glasno" i dala mu je broj. Dorian je coce hajduktada razgovarao s gospodinom Vinkom, a on nas je onda sve nazvao svojim prijateljima i sve pozvao u Trogir na kavu.

Jedra su tada bila jača od nas, tek je bilo podne, brazdali smo ludo brzo sve do samoga sutona. Znali smo da ćemo požaliti.

Kavu s gospodinom Vinkom - nikada više popiti ne ćemo...

Ali zato ostaju pjesme, ostaje maestralna „Vilo moja", bilo da vam je draža ona u Cocinom originalu, bilo u modernoj obradi s Ninom Badrić.

Poslušajmo zato za oproštaj, koliko je velik bio taj tenor, koliko je snažna njegova pjesma. To ostaje zauvijek.

Kad izgubiš prijatelja, samo idra i more mogu ti dati sna...

Javor Novak

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.