Prisega se mora ponoviti

 

prisegaPrisega novoga predsjednika RH mora se ponoviti prvenstveno zato jer nije izgovorena u cijelosti kako je trebala biti, te zato što I. Josipović nije nosio predsjedničku lentu.

Objašnjenja predsjednice Ustavnog suda Jasne Omejec u najmanju su ruku upitna, a dijelom i suprotna činjenicama i logici. Po njezinu tumačenju nije važno što je Josipović umjesto «Republika Hrvatska» rekao samo Republika jer – kaže uvažena sutkinja – to je Republika s velikim «r» .Ta izjava gospođe Omejec vjerojatno će ostati u antologiji mudrih misli, u svakom slučaju kao znanstveni prilog fonetici, fonologiji i sličnim disciplinama. Ja sam nazvao SUVAG i pitao stručnjake može li se izgovoriti veliko «R», pa su rekli da može. Onda sam ih pitao a kako se izgovara malo «r» . Nakon toga pitanja postali su nervozni i počeli rabiti neke folklorne izraze.

Iz toga sam zaključio da se veliko i malo «r» vjerojatno izgovaraju na isti način i da je tumačenje gđe. J.O. infantilno. Nego, Josipović je na nekom drugom mjestu prisege ispustio riječ «država» i na to mjesto inaugurirao Republiku, doduše opet s velikim «R».

Nisam psihoanalitičar i ne želim ulaziti ni u čiju podsvijest, ali se ne mogu oteti dojmu da tu nešto čuči. Nešto iz tame.

Razjašnjenja gđe J.O. da nije htjela «mrcvariti» Josipovića jer se njegove pogreške ne mogu mjeriti s Obaminim koji je «ispustio supstancijalno važne riječi» pa morao ponoviti prisegu – novi su ukras u spomenutoj antologiji. Pozivam gđu Omejec da Ustavni sud donese presudu (mišljenje, ili slično) u kojoj će stajati da riječi «Hrvatska» i «država» u hrvatskoj državi nisu supstancijalne, te se mogu i ne rabiti, posebno ne u svečanim prilikama. A glede mrcvarenja – oni koji su gledali tu svečanu priliku na Trgu sv. Marka, potužili su mi se da su izmrcvareni. Pa zašto onda ne bi bio mrcvaren i Josipović, koji ionako tako svakodnevno izgleda.

Glede lente stvari su još razvidnije jer nema velikog i malog «r». Ima zakon. Čitam upravo Ukaz o proglašenju Zakona o grbu, zastavi, himni RH te zastavi i lenti predsjednika RH., iz 1990. (21. prosinca, potpisao Ž. Domljan). «Predsjednik RH u posebnim svečanim prilikama, a) na Dan državnosti, b) pri predaji priznanja, c) kod akreditiranja diplomatskih predstavnika i c) u drugim svečanim prilikama.

Sad, ako prisega nije svečana prilika, neka se to kaže i obrazloži. Ako jest, a morala bi biti, onda važi navedeni Zakon.

Mogao bih sve do sada rečeno sažeti u jednu rečenicu: predsjednik I.J. je u govoru naglasio da će poštovati Ustav i zakone, a već je prilikom prisege prekršio zakon, uz asistenciju predsjednice Ustavnoga suda.

Prisegu, znači, treba ponoviti na nekom drugom mjestu. Novi predsjednik tom prilikom mora imati preko grudi predsjedničku lentu, te mora biti sposoban ponoviti desetak riječ u komadu. Ako se prisega ne ponovi na rečeni način, ja ću podići ustavnu tužbu. Jedino što me ponešto smeta jest da će tužbu razmatrati Ustavni sud pod predsjedanjem gospođe Omejec, te će tužba biti ignorirana kao i ona moja tužba koju sam (premda osobno, ali u stvari u ime Hrvatskoga kulturnog vijeća) prije nekoliko godina uredno dostavio – a radilo se ( i radi se ) o važnijim pitanjima od prisežnog šlamperaja, štoviše o budućnosti hrvatske države, odnosno budućnosti Republike kako bi rekao Josipović.

(Na margini ovog napisa poručio bih Pupovcu da se tijelo u kojemu je zastupnik zove Hrvatski sabor, a ne Sabor Republike Hrvatske, kako je izjavio odmah nakon inauguracije, najavljujući skori posjet delegacije Skupštine Srbije, koja bi trebala smanjiti štetu Tadićeva nedolaska. A medijima još jednom: «na Trgu svetoga Marka….» itd. potražiti u školskim čitankama.)

 

Hrvoje Hitrec

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.