Dok se mi zabavljamo, Ashdown radi

Naime, dok smo mi zabavljeni predsjedničkim izborima i zabavljamo se raznolikim političkim samoubojstvima, dokazani krivotvoritelj i ekshibicionist Paddy Ashdown ima ozbiljne planove. Nakon što je svojedobno odigrao sramotnu ulogu u engleskoj blasfemiji oko Tuđmanove «salvete» (ubrusa), nakon što je poslije obnašao dužnost gubernatora Bosne i Hercegovine, nastojeći sačuvati «Republiku Srpsku» i istodobno oslabiti položaj Hrvata unutar Federacije BiH, Ashdown sprema novu psinu koja može imati dalekosežne posljedice.

Paddy AshdownMožda je mnogima promaknuo napis, u skraćenom obliku prenesen iz «Financial Timesa», da se Ashdown nudi ne više za povjerenika EU u Bosni i Hercegovini, nego za povjerenika jugoistočne Europe.. Njegovo objašnjenje potrebe za tim položajem je jednostavno i zlokobno. On kaže doslovce da nije samo BiH nestabilna, nego je nestabilan cijeli prostor «zapadnoga Balkana», te ga treba staviti pod nadzor (diktat) zapadne Europe, a posebno Engleske, pri čemu bi Paddyja zapalo mjesto povjerenika civiliziranoga svijeta u kaotičnom i primitivnom prostoru, koji uključuje i Hrvatsku.

Na ovu zamisao nikako ne treba odmahnuti rukom, jer je upravo u najčešće protuhrvatskom «Financial Timesu» u bližoj prošlosti nagovještavano ono što se potom i dogodilo. Ukoliko se počne događati, bit će to prilika da se tzv. velika koalicija (koja ne može i ne smije funkcionirati kao vlast, zbog demokracije same) okupi na jednom projektu i dokaže kako u velikoj opasnosti ipak možemo biti složni – da se okupi u odlučnom otporu spomenutoj ideji koja je zamišljena kao doduše prozirna, ali smrtonosna klopka postavljena hrvatskoj državi.

Stavljajući u isti koš Hrvatsku i susjedne zemlje od kojih su neke doista disfunkcionalne, britanska politika pokazuje novu bezočnu arogantnost u ideji da se nametne kao tutor Hrvatskoj i da pod izlikom sprječavanja kaosa na prostoru Balkana oduzme Hrvatskoj sve prerogative suverene, samostalne države, koja usprkos svim svojim teškoćama ima upravo iznenađujuću stabilnost.

Ne znam pretjerujem li, niti želim spekulirati, ali moram reći da u tom svjetlu gledam i pokušaj destabilizacije Hrvatske početkom ove godine . Da je pokušaj uspio, Paddy A. bi imao i te kakve dobre adute u guranju svoga projekta. Toga , kako rekoh, smrtonosnog projekta koji ne smije proći, a ne bi bio ni rođen da hrvatska politička «elita» nije toliko puta pokazala svu svoju slugansku bijedu, te ne iznenađuje ni ova agresija vođena iskustvima britanskih kolonijalista . Ta njihova iskustva naime, kažu da će Hrvati prihvatiti svako, pa i idiotsku i opasnu zamisao.

U napisu «Financial Timesa» P. Ashdown posebno spominje Hrvate u Herceg Bosni. Kaže doslovce (čudi se) da čak i Hrvati žele svoj teritorij, što mu je krunski dokaz za opću zapadnobalkansku rastrestitost , to jest nestabilnost, a između redaka želi reći da takvomu stanju u BiH kumuje i Hrvatska.

Ni taj ispad nije slučajan jer Paddy pozorno prati prilike (i) u Hrvatskoj, te zapaža da su u prvom krugu izbora ne samo kandidati poput dr. Miroslava Tuđmana, nego i neki (neke) od kojih to nije očekivao, počeli javno govoriti o trećoj, hrvatskoj federalnoj (konfederalnoj) jedinici.

U zaključku: engleska komponenta u EU plus sateliti poput Nizozemske i nekih skandinavskih zemalja, šalje jasnu poruku Hrvatskoj da ne sanja o individualnom pristupu, a zatimi cijeloj «regiji» da se nalazi u stanju mračnoga barbarstva (zajedno s Hrvatskom) koje mogu svladati i obasjati svjetlom civilizacije samo misionari i vojnici sjeverozapadne Europe pod vodstvom ocvalog ali iskusnog britanskog imperija.

Hrvoje Hitrec

 

 

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.