Kako Englezi čuvaju vlastitu tradiciju fair playa

Zahvaljujući i hrvatskim medijima, obasuti smo vijestima o tome kako su Englezi Engleska“ponosni na svoje mladiće “koji su izgubili od Hrvata u polufinalu svjetskog nogometnog prvenstva. A da imaju ti koji žaluju nad sudbinom svojih “heroja” imalo srama, viteštva ili fair playa, sramili bi se i ispričavali do sudnjega dana.

Jer, pogledajte što su ti “engleski heroji s Tri lava na prsima” pokušali nakon što smo im zabili drugi pogodak. Dok su naši igrači, svi osim Subašića, izvan terena slavili pogodak Mandžukića, Englezi su odigrali “brzi centar” i pokušali, njih trojica, postići pogodak. Ništa sramotnije i podlije ne može se ni zamisliti.

Usput, tako nešto nije za slavne promicatelje kultute i napretka, pogotovo u njihovim nekadašnjim kolonijama ništa Crnonovo.

Znate li, štovani čitatelji, što je to “jam boy”, odnosno hrvatski dječak pekmez? I to je engleski izum. Dok su donosili civilizaciju na istok Azije, odnosno dok su ubijali i pljačkali, mučili su ih kojekakvi insekti. I, domislili su se što učiniti. Uzeli bi dječaka iz nekog sela (pa to je ionako vlasništvo kralja/kraljice!), skinuli bi ga do gola, namazali pekmezom, i prisilili da hoda pokraj njih. Naravno, svi insekti su navalili na dječaka. Kad bi obavili posao pustili bi dječaka da ode doma. I tu nastupa engleski fair play: dozvolili su dječaku da ponese sav pekmez koji je preostao na njegovom (izbodenom) tijelu.

Sramotno ponašanje engleskih nogometaša nije dakle ništa drugo nego čuvanje tradicije.

D. Lovrić

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.