Važan je jedino sud Partije

U sinoćnjoj emisiji HTV-a Otvoreno urednika i voditelja Domagoja Novokmeta o plagijatu u znanosti i politici sudjelovali su ministar znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Pavo Barišić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Damir Boras, dr.sc. Tomislav Bracanović s Hrvatskih studija, član Odbora za etikuvsu znanosti i obrazovanju akademik Vlatko Silobrčić i profesor emeritus Igor Čatić.

Težište emisije bilo je na „slučaju Barišić“, odnosno na odluci Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju da je ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić kriv za plagiranje. Ta je vijest objavljena i u udarnim informativnim emisijama kako HTV-a, tako i drugih televizija te na portalima većine velikih hrvatskih medijskih kuća.

U spomenutim medijskim izvještajima neki, primjerice predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak, otvoreno nazivali ministra Barišića „dokazanim plagijatorom“ i naširoko se zahtijevala njegova ostavka.

Nešto napokon i o meritumu

U samoj emisiji Otvoreno urednika i voditelja Domagoja Novokmeta konačno se moglo čuti i o onome što bi trebalo biti najvažnije, i zapravo jedino važno, a to je činjenično stanje. Ministar znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Pavo Barišić je negdje oko polovice emisije dobio napokon priliku reći o čemu se zapravo radi. Riječ je o radu objavljenom 2008., u kojem u ivjednoj od 6 fusnota od 15-ak kartica teksta zaista stoji jedna rečenica drugog znanstvenika bez reference, odnosno bez imena autora te rečenice i djela u kojem je objavljena.

No to nije sve, dr. Barišić je sinoć nadalje ustvrdio da se radi o tiskarskoj pogrješci, u što će svatko dobronamjeran i objektivan povjerovati, budući da je dr. Barišić pokazao španjolski i njemački prijevod svoga članka, koji su tiskani u Španjolskoj i Njemačkoj 2009. i 2010., i u kojima je navedena pogrješka ispravljena te uz „spornu“ rečenicu stoji referenca na rad iz kojeg je preuzeta. (Napominjemo da je prva prijava protiv dr. Barišića u svezi tog članka podnesena nakon toga, 2011.)

Nitko od gostiju u emisiji koji su napadali prof. Barišića, član Odbora za etiku u znanosti i obrazovanju akademik Vlatko Silobrčić i dr.sc. Tomislav Bracanović s Hrvatskih studija, jedan od četvorice koji su podnijeli prijavu, nije pokušao niti jednom riječju osporiti riječi prof. Barišića. Dr. Bracanović se jedino na samom kraju emisije „proslavio“ izjavom da bi odgovornost trebali snositi i plagijatori i oni koji su osumnjičeni za plagijat. Tako nešto nije se tražilo još od „zlatnih dana“ komunizma i suda Partije.

Bilo je logično očekivati da će danas uslijediti isprike prof. Barišiću, kako hrtpojedinaca poput Ivana Vrdoljaka i akademika Silobrčića, tako i medija koji su napadali prof. Barišića, uključujući, primjerice, i HTV zbog priloga u na činjenicama neutemeljenoga jučerašnjem središnjem Dnevniku. No, događa se nešto sasvim drugo.

Tako se čak i na portalu HRT-a, vijesti.hrt.hr, u izvještaju o vlastitoj sinoćnjoj emisiji Otvoreno uz tekst koji prenosimo u cijelosti, može vidjeti, uz 4 kraća isječka iz te emisije, i snimka cijele emisije. U tekstu članka niti jednom se riječju ne spominje što je o meritumu stvari rekao dr. Barišić, kao ni u jednom od 4 kraća isječka. Istina se dakle može saznati samo ako netko smogne vremena pogledati cijelu emisiju, u ostalim dijelovima priloga o meritumu nema niti naznake.

Mnoge na HRT-u očito uopće ne zanima istina, što napokon najbolje potvrđuje ilustrira izvještaj HRT-a o vlastitoj emisiji Otvoreno Ako to nije znak za uzbunu sadašnjoj vladi Hrvatske, u kojoj je gostovao njen ministar, ne znamo što bi trebalo biti. A, budući da neki 'novinari' javne televizije očito ne žele zaštiti ministra u Vladi od lažnih objeda čak i kad on gostuje u HRT-ovim emisijama, to bi sada jasno, javno i nedvosmisleno trebao učiniti nadređeni ministra Barišića, predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Davorin Lovrić

Otvoreno o plagijatu u znanosti i politici

Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju odlučio je da je ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić kriv za plagiranje. Zašto oni smatraju da je tomu tako, zašto on i dalje tvrdi da je nevin, kako će završiti ova afera, ali koliko je hrvatska znanstvena zajednica imuna na plagiranje? To sunovokmetneka od pitanja na koja su u emisiji urednika i voditelja Domagoja Novokmeta svoje odgovore dali ministar znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Pavo Barišić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof.dr.sc. Damir Boras, dr.sc. Tomislav Bracanović s Hrvatskih studija, član Odbora za etiku u znanosti i obrazovanju akademik Vlatko Silobrčić i profesor emeritus Igor Čatić.

Ministar Pavo Barišić večeras je izjavio kako se ne osjeća krivim zbog plagiranja znanstvenog članka te da ne planira dati ostavku. Kazao je kako se slučaj pojavio 2011. a činjenica da ga se oštrije optužuje tek sada dokaz je da je to politički montiran proces. Postavlja se pitanje što nakon 5 ili 6 godina kad se to isto postavlja pod jednim sasvim drugim okvirom u trenutku kada sam imenovan za ministara znanosti i obrazovanja. To daje jednu sasvim drugu dimenziju stvari. Član odbora za etiku u znanosti i obrazovanju Vlatko Silobrčić na to je kazao kako on nije znao da taj predmet 2 godine stoji u ladici te da je on postupak pokrenuo tek kad je za njega čuo u medijima. Slučaj je došao u arhivu odbora tek kada je odbor prestao funkcionirati i od 2011. do ljeta 2014. odbor nije postojao. Ja ne znam gdje su bili ti predmeti. Jedna novinarka je to pronašla i onda sam ja tražio da se pronađe taj predmet. RektorBORAS.JPG.688x388 q85 crop upscaleSveučilišta u Zagrebu Damir Boras kazao je kako je njegovo Sveučilište provelo prijavu te da je zaključilo da u njemu nema plagijata. Sveučilište u Zagrebu u prethodnoj upravi provelo je postupak na temelju ove prijave u kojoj su bili vrhunski i ugledni znanstvenici, poznati po striktnosti i zaključili su da o dostavljenim predmetima nema plagijata ni pojavnih oblika plagijata. Tomislav Bracanović sumnja u zaključak Povjerenstva koje je iznio rektor Boras. Doktor Barišić često ističe da su oni donijeli neku vrstu oslobađajućeg mišljenja, međutim ja nisam baš siguran da je tome tako. Konkretno jedan od članova povjerenstva koji je rješavao ovaj slučaj, prof. docent dr.Tihomir Vukelja uz profesora Lackovića koji je bio u tom povjerenstvu je u listopadu izjavio da slučaj Barišić uopće nisu ni rješavali. Profesor emeritus Igor Čatić kazao je kako se sve češće pojavljuju primjeri da se za plagijate proziva one koje su na nekoj funkciji te dodao kako nitko, pa ni on, ne može biti siguran da niti jedan od njegovih radova nije krivo citiran. Nema nikoga tko može reći: Ja sam sto posto siguran kao čovjek da nije nešto od nekud prepisano. Ja to nisam u stanju reći za svoje radove. Više ne znam gdje sam što i kada citirao. Prema istraživanju koje je proveo računalo je naveo kako Barišićev članak nije plagijatBRACANOVIC.JPG.688x388 q85 crop upscaleali da ima spornu rečenicu.

Član odbora za etiku u znanosti i obrazovanju Vlatko Silobrčić kazao je kako legitimnost njegova odbora potvrđuje Hrvatski Sabor. On valjda u toj hijerarhiji ima svoje mjesto jer inače taj odbor ne treba. Kad bi svi odbori na svim razinama bili samostalni da odlučuju kako god hoće, onda ovaj naš odbor ne bi trebao. Na to ga je ministar Barišić napao da je zloporabio taj odbor. Mogu li politički čelnici biti na čelu tog odbora. Je li vi možete kao član predsjedništva jedne političke stranke voditi taj odbor? Ja mislim da je to politička zloporaba. Te su riječi uzrujale Silobrčića koji je od ministra zatražio javnu ispriku, no nije dubio. Rektor Boras stao je na stranu ministra. On je sebi proširio ovlasti. Odbor mora govoriti o etičkim pitanjima i načelima, ne može se baviti konkretnim slučajem.

Rektor Boras napomenuo je kako je Sveučilište protiv odluke Odbora podnijelo tužbu Ustavnom sudu. Vi zaboravljate činjenicu da sam jamrakSaboru iznio izvješće u kojem je stajala dopuna Kodeksa koji je Sabor prihvatio. To nije protuzakonito, odgovorio je rektoru Silobrčić.

Ministar Barišić kazao je kako zbog konkretnom slučaja on nije politički odgovoran. Smatra da političku odgovornost mora priznati Odbor. Politička je odgovornost ako član predsjedništva jedne političke stranke želi procesirati pod vidom Odbora za etiku ministara iz druge stranke. U demokratskim sustavima se to izbjegava. To se radi samo u montiranim procesima. Barišić je zaključio kako nema nikakvih činjenica o njegovom plagijatu. Član Odbora za etiku u znanosti i obrazovanju akademik Vlatko Silobrčić na to mu je odgovorio kako je on svoju političku odgovornost prihvatio. Kada sam vidio da neću moći obaviti posao kako mi savjest nalaže dao sam ostavku na mjestu predsjednika Odbora. Ministara Barišića pozvao je da učini isto.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje.

vijesti.hrt.hr

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.