Davor DijanovićDavor Dijanović

Fragmenti hrvatske zbilje

O nepristranosti i metodologiji rada GONG-a

U kampanjama za lokalne, parlamentarne i predsjedničke izbore pozornost medija i javnosti često privlače priopćenja koja izdaje udruga za nadgledanje izbornog procesa pod nazivom „GONG". Na internetskoj stranici gongspomenute udruge o samoj udruzi možemo pročitati sljedeće:

"GONG je nestranačka udruga Izbori 2007.O parlamentarnim izborima 2007. GONG je poslao pdf dokument („Konačni izvještaj o izborima za izbor zastupnika u Hrvatski sabor 25. studenoga 2007.) i power point prezentaciju ("Troškovi financiranja predizborne kampanje za parlamentarne izbore 25. studenog 2005). Kao i u prethodnom dokumentu, i ovdje se može pronaći tek jedna informacija o nepravilnostima u financiranju, gdje stoji da je analiza pokazala veliko odstupanje u troškovima koje je HDZ najavio, te da su procijenjeni troškovi HDZ-a gotovo tri puta veći od procjena objavljenih uoči izbora. Ovdje također nema podataka na kojima se takav zaključak temeljigrađana utemeljena 1997. radi poticanja građana na aktivnije sudjelovanje u političkim procesima. GONG provodi nestranačko nadgledanje izbornog procesa, vrši edukaciju građana o njihovim pravima i dužnostima, potiče obostranu komunikaciju građana i njihovih izabranih predstavnika, zalaže se za transparentnost rada svih javnih službi, provodi kampanje javnog zagovaranja te potiče i pomaže samoorganiziranje građana".

U posljednjih nekoliko mjeseci GONG je izdao nekoliko priopćenja, od kojih su posebnu pozornost izazvala ona u kojima je tvrdio da je već prije pokretanja kaznenih procesa protiv HDZ-ovih dužnosnika upozoravao na sumnjive izvore financiranja te stranke, kao i na nerazmjer prijavljenih i utrošenih sredstava u financiranju oglašavanja. S obzirom na to da GONG u Hrvatskoj slovi za vodeću udruge za nestranačko nadgledanje izbornog procesa, zamolili smo ovu udrugu da nam dade nešto podrobniji uvid o saznanja do kojih je došla, u smislu podataka i analiza na kojima temelji svoja priopćenja.

Naš upit

GONG-u smo se kao Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća obratili elektroničkom poštom s porukom sljedećeg sadržaja:

„Poštovani,

Posebnu pozornost javnosti izazvalo je posljednje priopćenje Udruge GONG pod naslovom 'Godinama smo upozoravali, institucije nisu reagirale', a koje je objavljeno i na Vašemu portalu. Kako je tema Vašega priopćenja vrlo aktualna, općenito za stanje demokracije u RH posebno važna i javnosti zanimljiva, molili bi Vas da nam odgovorite na nekoliko pitanja kako bi čitateljima našega portala dodatno pojasnili cijelu problematiku financiranja stranaka i izbornih kampanja u Republici Hrvatskoj.

1. U spomenutom priopćenju Vaše udruge GONG između ostaloga stoji da ste još prije upozoravali na podatke iz kampanje za predsjedničke izbore 2005. godine glede HDZ-ove kandidatkinje Jadranke Kosor, iz kojih je razvidna potrošnja višeg iznosa nego što je navedeno u službenim izvještajima stranke.

S tim u svezi, molili bi Vas da nam, koliko je to moguće za novinarski članak, dadete malo podrobniji uvid u računalokonkretne podatke koji ukazuju na nerazmjer prijavljenih i stvarno utrošenih financijskih sredstava.

2. U priopćenju GONG-a također stoji kako je HDZ tijekom 2006. i 2007. primio milijunske iznose iz nepoznatih izvora. Jednako kao i u vezi s prethodnom informacijom, zamolili bi Vas da nam i glede ove dadete nešto podrobnije podatke, kako bi ih mogli predočiti našim čitateljima.

3. Iz Vašeg priopćenja se saznaje i to da su GONG i Transparency International utvrdili kako je HDZ na izborima 2007. utrošio dvostruko više novca nego što je prijavio. Kao i u prethodna dva slučaja, javnosti bi sigurno bilo zanimljivo znati konkretnije informacije na kojima se temelji Vaš zaključak. Vjerujemo da ne treba posebno isticati kako su i ovi podatci, kao i prethodni, posebno zanimljivi u ovo predizborno vrijeme kada se sve stranke, uključujući i HDZ, pripremaju za izbore.

4. Iako to nije bio predmet Vašeg zadnjega priopćenja, podsjećamo da su mediji svojedobno objavili da je prema podatcima GONG-a i podatcima Transparency Internationala Ivo Josipović na predsjedničkim izborima 2009. i 2010. potrošio gotovo dvostruko više novca nego što je prikazao službeni završni obračun kampanje. Zamolili bi Vas da nam, ako je moguće, i u vezi s tim dadete nešto konkretniji uvid u cijeli problem i metodu izračuna. Također, zanimalo bi nas Vaše mišljenje radi li se u slučaju aktualnog predsjednika Ive Josipovića (kao primjerice i kod gospođe Jadranke Kosor) o crnim fondovima stranke, u ovom slučaju konkretno SDP-a, ili nečem drugome?

5. Bivši je SDP-ovac, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, prema Vašim saznanjima - o kojima su također svojedobno izvijestili mediji - na proteklim predsjedničkim izborima prikazao znatno manje novca nego što ga je stvarno utrošio. Je li tijekom vremena bilo nekih novih saznanja koja bi korigirala prvobitnu procjenu, odnosno, u slučaju da je ona po Vašem mišljenju i dalje točna, radi li se i ovdje o crnim stranačkim fondovima ili možda o nekom drugom nestranačkom izvoru?

6. Zanima nas imate li saznanja je li predsjednik Ivo Josipović vratio novac kojim ga je u prethodnoj kampanji financirao vlasnik Novog lista gospodin Robert Ježić, koji je u međuvremenu optužen za teška kaznena djela, a o čemu je svojedobno bilo dosta priče u javnosti.

7. Zanima nas imate li kakva saznanja u vezi financiranja drugih stranaka: HNS-a, HSP-a, HSLS-a, HSS-a, IDS-a Ivo Josipovićitd.? Je li kod financiranja tih stranaka do sada sve bilo transparentno ili ste i tamo uočili kakve nepravilnosti?

GONG u javnosti već niz godina slovi kao vodeća udruga za nestranačko nadgledanje izbornog procesa, a isti dojam ostavlja opseg djelovanja kao i sredstva koja se ulažu u rad Vaše udruge. Tema financiranja stranaka je, kao što i Vi vjerojatno dijelite mišljenje, po našem sudu vrlo aktualna, pa se nadamo da odgovori na naša ovdje postavljena pitanja zbog velikog iskustva koje GONG ima ne će biti problem. Unaprijed u ime naših čitatelja, ali i šire javnosti, zahvaljujemo na odgovorima".

GONG-ovi dokumenti

Na naš upit i zamolbu GONG nam je poslao nekoliko dokumenata u pdf obliku i u obliku power-point-prezentacija, koje obrađuju odnosnu problematiku glede predsjedničkih izbora 2005. i 2009., te parlamentarnih izbora 2007. Ukupan poslani materijal obuhvaća 89 str., no mi smo se prilikom razmatranja ograničili samo na aspekt koji nas je zanimao, naime na nepravilnosti i netransparentnosti u financiranju tih kampanja.

U pdf dokumentu koji se bavi predsjedničkim izborima 2005. (službeni naslov: „Završni izvještaj o izborima za predsjednika Republike Hrvatske 2. i 16. siječnja 2005.") možemo pronaći samo jednu informaciju o nepravilnostima u financiranju, gdje stoji da je kampanja od Jadranke Kosor morala iznositi višestruko više novca nego što je prijavljeno. U dokumentu, međutim, nigdje nema podataka i činjenica na kojima se takav zaključak temelji. Takvo je postupanje pomalo začuđujuće s obzirom na to da bi se za ovakve kategorične tvrdnje – koje nekome političaru ili stranci mogu narušiti rejting - trebali dati egzaktni podatci.

O parlamentarnim izborima 2007. GONG je poslao pdf dokument („Konačni izvještaj o izborima za izbor zastupnika u Hrvatski sabor 25. studenoga 2007.) i power point prezentaciju ("Troškovi financiranja predizborne kampanje za parlamentarne izbore 25. studenog 2005). Kao i u prethodnom dokumentu, i ovdje se može pronaći tek jedna informacija o nepravilnostima u financiranju, gdje stoji da je analiza pokazala veliko odstupanje u troškovima koje je HDZ najavio, te da su procijenjeni troškovi HDZ-a gotovo tri puta veći od procjena objavljenih uoči izbora. Ovdje također nema podataka na kojima se takav zaključak temelji, kao niti govora o eventualnim nepravilnostima u financiranju drugih stranaka, iako je pomalo smiješno uopće pomisliti da je svih drugih stranaka sve bilo pravilno i transparentno.

Predsjedničke izbore 2009. također obrađuju jedan pdf dokument („Konačni izvještaj o izborima za predsjednika Republike 2009./2010.) i jedna power point prezentacija („Potrošnja na oglašavanje procjena. Završna konferencija za medije Predsjednički izboriU izvještaju nadalje stoji „I uz vrlo kvalitetan pravni okvir vrlo je teško nadzirati transparentnost financiranja izbornih kampanja, a posebno je teško kada je, kao što je slučaj u Hrvatskoj, pravni okvir nedostatan i manjkav. Postojeća pravna regulativa nije omogućila nadzor financijskih izvještaja, tako da su kandidati mogli navoditi iznose prihoda i rashoda znajući da navedeno niti jedna institucija ne ide provjeravati"GONG-a i Transparency Internationala Hrvatske"). Podatci o nepravilnostima u financiranju glede izbora 2009. nešto su obimniji. U izvještaju tako možemo pročitati:"Regularnost financiranja izbornih kampanja bilo je teško pratiti, a na osnovu podataka koje su predstavili GONG i Transparency Internationall Hrvatska (u daljnjem tekstu: TIH) može se zaključiti kako se većina kandidata nije držala pozitivnih zakonskih propisa i usvojenih demokratskih standarda, a uglavnom su izostali i detaljni financijski izvještaji".

Iz izvještaja, dakle, proizlazi kako se većina kandidata nije držala zakonskih propisa, ali s obzirom na to da se ne navodi koji su to kandidati, ovaj je podatak sam za sebe bezvrijedan.

U izvještaju nadalje stoji „I uz vrlo kvalitetan pravni okvir vrlo je teško nadzirati transparentnost financiranja izbornih kampanja, a posebno je teško kada je, kao što je slučaj u Hrvatskoj, pravni okvir nedostatan i manjkav. Postojeća pravna regulativa nije omogućila nadzor financijskih izvještaja, tako da su kandidati mogli navoditi iznose prihoda i rashoda znajući da navedeno niti jedna institucija ne ide provjeravati".

Ovdje vrijedi zamijetiti kako GONG ispravno ističe da je nemoguće – s obzirom na to da nema zakonskih uvjeta i tijela koje bi to provodilo – utvrditi ukupne troškove bilo čije kampanje. GONG tako prati samo ono za što ima uvjete i mogućnosti, a to je medijsko oglašavanje. Ostale troškove (recimo skupovi po gradovima i sl.) ne može pratiti.

Sljedeća nepravilnost u financiranju tiče se Milana Bandića:" Predani izvještaji pokazuju i jedan neobičan slučaj gdje kandidat Milan Bandić nije uspio pokriti sve troškove kampanje te mu nedostaje 6,66 milijuna kuna za pokriće svih troškova kampanje koje je naveo. U vrijeme pisanja ovog izvještaja nije poznato jesu li i na koji način podmireni svi troškovi kandidata Bandića".

Dakle, ovdje se Bandić izrijekom proziva za to da ne može objasniti odakle mu pokriće za troškove od 6 mil. kn. Pomalo je čudno da se o ovome nije oglasio SDP, s obzirom na to da je Bandić u kampanji trošio novce do kojih je došao kao član SDP-ove gradske organizacije.

Najvažniji dio izvještaja, međutim, je onaj u kojemu se daju konkretni primjeri nepravilnosti u financiranju predsjedničkih izbora 2009. U izvještaju tako čitamo:"U nastavku se mogu pronadi neki od primjera loše prakse koja nije u skladu s propisima i međunarodnim standardima provođenja izbora:

- Navođenje anonimnih donatora (Bandić i Vidošević);

Milan Bandić- Primanje donacije od strane fizičke osobe u iznosu od 2 milijuna kuna (Primorac);

- Nepoznat stvarni izvor sredstava doniranih od strane političkih stranaka (Hebrang i Josipović);

- Nedovoljno detaljni izvještaji o primljenim, a posebice potrošenim sredstvima kod gotovo svih kandidata„

Dakle, ovdje jasno vidimo da su svi relevantniji kandidati činili nepravilnosti u financiranju, a nadasve je zanimljivo da nepoznate izvore imaju HDZ i SDP, dakle dvije najveće stranke. Ako je kod HDZ-a taj „stvarni izvor sredstava" bio crni fond (kako to mediji konstantno govore), onda se logičnim nameće pitanje koji je to „stvarni izvor financiranja" bio kod SDP-ova kandidata dr. Ive Josipovića? I ne bi li se tim pitanjem, kao i kod HDZ-a, trebala pozabaviti pravna država i Mladen Bajić? Naravno, pod uvjetom da aktualni procesi protiv HDZ-a nisu – kako to neki tvrde – upregnuti u predizbornu kampanju.

Nema bitnih razlika među strankama

Općenito gledano, GONG na većinu naših pitanja nije dao na žalost potpun, nego tek djelomičan odgovor. Naime, u niti jednom izvješću ne piše na temelju čega se njegove tvrdnje da je ovaj ili onaj kandidat imao nerazmjer prijavljenih i utrošenih sredstava temelje.

U biti, najvrjednije je posljednje izvješće iz kojega proizlazi da su svi relevantniji kandidati činili nepravilnosti u financiranju. A posebno je vrijedan podatak da su nepoznate izvore sredstava imali HDZ i SDP, iz čega pak proizlazi kakvo su imali jedNAK model financiranja.

Zašto se HDZ zbog toga proziva i kazneno goni, a SDP ne, i zašto GONG u posljednjim izvješćima proziva samo HDZ, a ne i SDP, to je pitanje koje bi očito zahtijevalo posebnu analizu, koja prelazi okvire ovoga članka. No, u svakom slučaju, takvo bi se neobjektivno i nedosljedno postupanje lako moglo protumačiti kao miješanje u kampanju, koja je sada već i na samom svojemu kraju.

Davor Dijanović

Čet, 29-10-2020, 03:02:08

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.