Davor DijanovićDavor Dijanović

Fragmenti hrvatske zbilje

 Plan uništenja HDZ-a provodi se na 5 razina

DSanadera politika koju je HDZ provodio posljednjih osam godina zaslužuje gnušanje, prijezir i riječi osude, složit će se svaka osoba kojoj nije strano elementarno poštenje i razmišljanje zdravim razumom. Proklamirana politika detuđmanizacije urodila je dehrvatizacijom, tobožnja proeuropska politika sluganstvom prema svakome trećerazrednom činovniku famozne međunarodne zajednice, dok se kriminalne radnje u koje je bio upleten dio samoga stranačkog vrha – a ne samo dežurni Pedro dugobabski - ne mogu opisati nikako drugačije nego kao kleptomanija najgore vrste. U tom smislu HDZ ne samo da je zaslužio da ga birači kazne na sljedećim parlamentarnim izborima, nego je zaslužio i oštru kritiku oporbenih stranaka. Svrha oporbenih stranaka u višestranačkim demokratskim sustavima i jest ta da bdiju i upozoravaju na propuste, pogrješke i krive poteze vladajuće nomenklature.

Sanader provodio politiku Vesne Pusić

Međutim, zanimljivo je za primijetiti da oporbene stranke za vrijeme vladavine Ive Sanadera nisu ni upola kritizirale HDZ kao što to čine danas. Štoviše, neki od istaknutih protagonista današnje Kukuriku koalicije otvoreno su hvalili SanaderovuSanaderZanimljivo je za primijetiti da oporbene stranke za vrijeme vladavine Ive Sanadera nisu ni upola kritizirale HDZ kao što to čine danas. Štoviše, neki od istaknutih protagonista današnje Kukuriku koalicije otvoreno su hvalili Sanaderovu politiku politiku. Tako je, primjerice, Vesna Pusić jednom prPusićigodom kazala kako Sanader provodi politiku koju i ona zastupa. I nemamo pritom uopće razloga sumnjati da je Sanader doista provodio politiku Vesne Pusić: slugansko podilaženje Europskoj uniji, izručenje generala Ante Gotovine, transferiranje Hrvatske na Zapadni Balkan i odustajanje od zaštite elementarnih nacionalnih interesa doista predstavljaju političku platformu koju bi potpisala i Vesna Pusić i brojni drugi članovi Kukuriku koalicije, kojima su raspad Jugoslavije i stvaranje hrvatske države donijeli mučninu i glavobolju.

I danas kad članovi Kukuriku koalicije kritiziraju HDZ-ovu politiku oni mu ne će spočitavati provođenje veleizdajničke politike služenja stranim interesima – jer je to politika koju su oni i sami provodili nakon 2000., a dolaskom na vlast i ponovno će ju provoditi još strasnije od HDZ-a – nego HDZ prozivaju zbog kriminalnih aktivnosti u koje je bio upleten dio njezina vrha. No, tu zapravo više nije riječ o kritici, nego je riječ o sinkroniziranim napadima kojima je cilj u potpunosti uništiti ovu najveću hrvatsku stranku.

Pothvat kome je cilj potpuno uništenje HDZ-a provodi se na najmanje pet razina.

Jovanovićevo ponašanje je protuustavno i protuzakonito

Udarnu oštricu napada čini Kukuriku koalicija predvođena koalicijskim jastrebovima kao što su Željko Jovanović, Ranko Ostojić i Rade 'oprez na cesti' Čačić. Nema tako niti jedne pogodnije prilike a da riječki zagovaratelj demokracije željezne štange i hapšenja HDZ ne proziva zločinačkom organizacijom. Iako se stranački vrh SDP-a formalno ogradio od takvog generaliziranja, svakom je jasno da Jovanović provodi upravo politiku stranačkoga vrha. On je, naime, dobio ulogu stranačkog jastreba i za sada ju provodi prilično uspješno. Pritom treba napomenuti kako je prozivanje HJovanovićDZ-a zločinačkom organizacijom protuustavno i protuzakonito ne samo iz razloga što HDZ - kao stranka – barem za sada – nije pod istragom, nego i iz razloga što presumpcija okrivljenikove nedužnosti – kao jedan od temeljnih pravnih postulata zapadnih demokratskih zemalja – određuje da se nikoga ne može smatrati krivim dok mu se pravomoćnom presudom ne dokaže krivnja. Valja dodati i to da se stranka ne može smatrati zločinačkom organizacijom pod uvjetom da nije usmjerena na rušenje demokratskog sustava i pod uvjetom da pretežit dio svoje djelatnosti nije koristila za kriminalne aktivnosti.

A da je cilj Jovanovićevog prozivanja HDZ-a zločinačkom organizacijom upravo ukidanje HDZ-a potvrdio je drugi SDP-ovac, Ranko Ostojić, kad je u intervjuu za zapadnobalkanski glasnik „Globus" kazao da se ne treba čuditi ako Jadranka Kosor nakon promjene vlasti bude uhićena, a HDZ ukinut od strane Ustavnog suda. Iako je predsjednik SDP-a Zoran Milanović kasnije reterirao izjavivši kako je prijetnja HDZ-ovim ukidanjem budalaština, i više je nego jasno da je Ostojić zapravo samo odradio glasnogovornički dio poslao i kazao ono što je latentni cilj čitave Kukuriku koalicije. Milanović je, naime, posljednjih mjeseci – očito nakon pomnih konzultacija sa spin majstorima – bitno ublažio svoju retoriku, tako da tu treba tražiti razloge demantija Ostojićeve najave.

Državno odvjetništvo djeluje u sinergiji s Kukuriku koalicijom

Drugi ešalon napada protiv HDZ-a prevodi Državno odvjetništvo predvođeno Glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem. U zemljama zapadne demokracije državni tužitelj odnosno državni Državni odvjetnikDa je državno odvjetništvo duboko ispolitizirano pokazuju nam i podatci Wikileaksa, gdje smo mogli pročitati kako je Glavni DO Bajić obilato informacijama kapacitirao strane veleposlanike, a time, dakako, i strane obavještajne službeodvjetnik ima zadaću susBajićtavno progoniti počinitelje kaznenih djela za koja se progon poduzima po službenoj dužnosti, pri čemu je u poduzimanju kaznenog progona posve neovisan od političkog konteksta u kojemu se takav progon poduzima. No, da u Hrvatskoj tome nije tako prije svega nam pokazuje činjenica da su brojne kaznene prijave i optužnice godinama bez ikakva suvislog objašnjenja skupljale prašinu u ladicama Državnog odvjetništva. Postavlja se pitanje zašto su te optužnice podignute baš sada, nekoliko mjeseci prije parlamentarnih izbora? Zašto nisu podignute ranije? Odgovor je jasan: Državno odvjetništvo samo je formalno neovisno od politike, dočim je u stvarnosti ono itekako ovisno o politici, što je, uostalom, pred više od godinu dana potvrdio i predsjednik Josipović izjavom da bi Bajić da je prije započeo sa istragama završio u loncu.

Da je Državno odvjetništvo duboko ispolitizirano pokazuju nam i podatci Wikileaksa, gdje smo mogli pročitati kako je Glavni DO Bajić obilato informacijama kapacitirao strane veleposlanike, a time, dakako, i strane obavještajne službe, što je primjer kakvoga je nemoguće pronaći u bilo kojoj državi na svijetu koja imalo drži do sebe. Takav je, naime, egzemplar moguć jedino u ovoj banana državi.

Kada smo, dakle, zaključili da je Državno odvjetništvo itekako ispolitizirana institucija, nije teško dalje zaključiti kako će ga određene političke silnice nastojati upregnuti u svoja kola. Konkretno, riječ je o Kukuriku koaliciji, kojoj kazneni progon visokih dužnosnika HDZ-a u predizborno vrijeme itekako odgovara. Nije pritom uopće za isključiti – štoviše! – da ispolitiziranoOporbaDa Državno odvjetništvo – predvođeno Bajićem kojemu svakako ne bi bio mrzak još jedan mandat na poziciji Glavnoga DO, o čemu će, po svemu sudeći, odlučivati SDP-ova većina u Saboru – djeluje u simbiozi s Kukuriku koalicijom pokazuje i to da se do sada pod istragom nije našao niti jedan član Kukuriku koalicije. Državno odvjetništvo kazneni progon u ovo predizborno vrijeme i poduzima u suglasnosti i po naputku Kukuriku koalicije. Ako se HDZ kao stranka prije izbora nađe na optuženičkoj klupi to će biti jasna potvrda da je tome tako.

Zašto se ne istražuju oporbeni političari?

Da državno odvjetništvo – predvođeno Bajićem kojemu svakako ne bi bio mrzak još jedan mandat na poziciji Glavnoga DO, o čemu će, po svemu sudeći, odlučivati SDP-ova većina u Saboru – djeluje u simbiozi s Kukuriku koalicijom pokazuje i to da se do sada pod istragom nije našao niti jedan člVlasnician Kukuriku koalicije. A vjerovati – nakon brojnih afera šestokrake koalicijske vlade iz 2000. - da i u Kukuriku koaliciji nema kriminalaca, naivno je kao i vjerovanje u postojanje Djeda mraza. Dovoljno bi bilo kazneno istražiti djelovanje SDP-ovih političara u Rijeci ili IDS-ovih u Istri da bi vrlo brzo utvrdili da je i dobar dio političara iz Kukuriku koalicije bolje premazan kriminalnim mastima od pola Remetinca. Također, nije jasno zašto Državno odvjetništvo ne istražuje financiranje oporbenih političkih stranaka? Vjerovati u to kako je financiranje kampanja od Mesića, Bandića, Josipovića ili kampanja od oporbenih stranaka bilo u svemu transparentno mogao bi jedino naivan čovjek, koji se je u Hrvatsku pred koji mjesec doselio iz Islanda ili Norveške.

Eklatantno je, dakle, kako se Državno odvjetništvo grubo umiješalo u kampanju i kako djeluje u sinergiji s Kukuriku koalicijom. Jer, zaključimo: nije problem u tome što se istražuju visoki dužnosnici HDZ-a, osobe koje su opljačkale Hrvatsku MedijiNema dana a da „Jutarnji list i drugi mediji iz istoga EPH šinjela na naslovnicama ne „otkrivaju" neke nove afere, pri čemu ne samo da često donose neprovjerene priče, nego se i kršeći presumpciju okrivljenikove nedužnosti postavljaju u ulogu suca i unaprijed utvrđuju krivnju i donose presudu, što pak neodoljivo podsjeća na djelovanje komunističkih medija, koji su tako, recimo, unaprijed osudili Stepinca i podgrijavali atmosferu u kojoj je oslobađajuća presuda de facto bila nemoguća.potrebno je oštro kazneno goniti i osuditi na visoke zatvorske kazne, nego je problem u vremenu kada su optužnice tempirane, i u tome da su oporbeni političari izuzeti od toga progona, iako i među njima ima lijepi broj kandidata za Remetinec.

Mediji se stavljaju u ulogu suca

Trećinu razinu napada protiv HDZ predvode tzv. mainstream mediji, od kojih su većina u stranome vlasništvu (tako je, primjerice, udarni „Jutarnji list" u vlasništvu Bode Hombacha, člana njemačke socijal-demokratske stranke, dakle posestrinske stranke SDP-a). NemaMedijidana a da „Jutarnji list" i drugi mediji iz istoga EPH šinjela na naslovnicama ne „otkrivaju" neke nove afere, pri čemu ne samo da često donose neprovjerene priče, nego se i kršeći presumpciju okrivljenikove nedužnosti postavljaju u ulogu suca i unaprijed utvrđuju krivnju i donose presudu, što pak neodoljivo podsjeća na djelovanje komunističkih medija, koji su tako, recimo, unaprijed osudili Stepinca i podgrijavali atmosferu u kojoj je oslobađajuća presuda de facto bila nemoguća. No, takva sličnost nije ništa čudno, s obzirom na to da su i današnji mediji uglavnom kadrovirani od nekadašnjih jugo-udbaških novinarskih špiclova.

Kako bi sve išlo po planu medijima u takvoj raboti sekundira Državno odvjetništvo, pa tako svako malo „procuri" nekakav iskaz svjedoka, što - pogotovo s obzirom na to da često procure i oni iskazi koji su snimljeni isključivo uređajima za tehničko snimanje, što je procesno pravilo kod prvoga ispitivanja okrivljenika – nikako nije moguće bez subverzivnoga rada osoba unutar samoga odvjetništva. Takvo protuzakonito postupanje ne samo da se od institucije koja bi trebala biti uzor u poštivanju zakona ne želi spriječiti, nego se ono ponavlja iz dana u dan. Ne treba se, naime, držati zakona kao pijan plota, rekao je drug Tito, pravnički uzor brojnih današnjih pravosudnih dužnosnika.

Predsjednik Josipović također na strani Kukuriku koalicije

JosipovićPretposljednji, ne i manje moćan dio napada predvodi predsjednik države Ivo Josipović, koji – iako se je obvezao da u predizborno vrijeme ne bude komentirao aktualne političke događaje koji bi se mogli shvatiti kao potpora ovoj ili onoj stranci – to ipak iz dana u dan čini, pritom redovito kontrirajući onome što HDZ čini. Posljednji u nizu takvih primjera je suprotstavljanje Zakonu o ništetnosti, koji – unatoč tome što predstavlja nedovoljnu zaštitu hrvatskih branitelja protiv velikosrpske pravosudne agresije - na političkoj razini, kao prije svega politička poruka Srbiji, može smetati jedino zagovornicima velike Srbije i njihovim slugama strateški vrlo dobro raspoređenima po Hrvatskoj.

Problem unutar HDZ-a

Osim nabrojane četiri razine, možemo dodati i petu – a to je sam HDZ, koji do sada – osim gdje je na to bio prisiljen – gotovo pa nije prstom pomaknuo kako bi iz svojih redova eliminirao osobe koje su bile upletene u kriminalne aktivnosti, a još je to manje učinio glede osoba koja su bile upletene u progon Gotovine i općenito izdaju nacionalnih interesa. Također, nismo do sada vidjeli adekvatan odgovor HDZ-ova vodstva na sustavne napada kojima je stranka izložena posljednjih mjeseci. Umjesto da pokušaju parirati napadima, članovi vodstva ponašaju se kao ovce koje se mirno i bez otpora vode na klanje. Je li razlog tome činjenica da je i većina samoga vodstva do lakta umočena u kriminal koji se stranci pripisuje, ili je riječ o političkoj gluposti stranačkoga vodstva, ili netko vrlo moćan unutar HDZ-a – kao agentura interesa Kukuriku koalicije - sprječava da se stranka odupre napadima i eliminacijom određenih članova pokrene „autopurifikaciju", ili konačno, netko krajnje makjavelistički za svoje interese nakon izbora sprječava da se stranaka pročisti prije parlamentarnih izbora, to je već tema koja bi zahtijevala širu elaboraciju, koja prelazi okvire ovoga osvrta.

Zašto Kukuriku koalicija i ostali sekundanti žele u potpunosti uništiti HDZ? Zašto im i ovakav izdajnički i detuđmanizirani HDZ smeta? Zašto žele HDZ-u namijeniti sudbinu talijanskih demokršćana? Razlozi su višestruki.

HDZ smeta kao jedini preživjeli simbol devedesetih

Prije svega, HDZ jugovićima unutar Kukuriku koalicije smeta kao posljednji živući simbol slavnih devedesetih, kao simbol koji evocira razdoblje kada je srušena Jugoslavija i stvorena samostalna, suverena i nezavisna hrvatska država. S obzirom naHrvatskato da je gotovo kompletno političko i vojno vodstvo iz devedesetih, koje je stvorilo hrvatsku državu, što putem haaških što putem domaćih sudova proglašeno dijelom udruženoga zločinačkog pothvata, dok je medijskim putem kompletno gospodarsko stanje iz devedesetih proglašeno velikom pljačkom (iako stvarni razmjeri pljačke egzaktnim podatcima nikada nisu utvrđeni, kao što nije utvrđeno koja je u toj pljački bila uloga bivših komunističkih tehnomanagera), HDZ je još jedini preživio kao simbol toga slavnog razdoblja hrvatske povijesti. Ako se i HDZ proglasi zločinačkom organizacijom, tada su konzekvence jasne: cijelo jedno razdoblje u kojemu je stvorena hrvatska država, izjednačit će se sa zločinom, kriminalom i pljačkom, iz čega će se dalje izvlačiti zaključak kako Hrvati nisu dostojni i sposobni imati svoju vlastitu državu. To je onaj pravi, skriveni cilj sinkronizirane paljbe koja se trenutno vodi protiv HDZ-a.

Potrebno je ujediniti hrvatske snage

Dakako, drugi važan cilj koga Kukuriku koalicija i sekundanti žele postići potpunom eliminacijom HDZ-a je taj da u Hrvatskoj uklone svaku ozbiljniju oporbu i prijetnju svojim jugosferaškim i orjunaškim planovima. Bez HDZ-a kao realne političke snageCiljVažan cilj kojeg Kukuriku koalicija i sekundanti žele postići potpunom eliminacijom HDZ-a je taj da u Hrvatskoj uklone svaku ozbiljniju oporbu i prijetnju svojim jugosferaškim i orjunaškim planovima – koja bi, pored toga, nakon izbornoga poraza mogla skrenuti u desno – pJugarojugoslavenske snage politički organizirane u Kukuriku koaliciji imale bi dovoljan manevarski prostor da kotač povijesti okrenu unatrag i da de facto uvedu stanje kakvo je u Hrvatskoj vladalo prije devedesetih – kada je Hrvatskom vladao Savez komunista Hrvatske, u kojemu su važnu ulogu, kao i danas u SDP-u, imali Srbi, kao ekspoziture Beograda - i tako u potpunosti anuliraju tekovine Domovinskog rata.

Da bi se ovakav crni scenarij onemogućio, sve političke snage koje misle i dišu hrvatskim plućima na sljedećim bi izborima trebale nastupiti pod jednom listom. Jedino bi se tako mogao polučiti respektabilni izborni rezultat, koji bi hrvatskim snagama omogućio da se u naredne četiri godine – a osobno mislim da Kukuriku koalicija ne će izdržati cijeli mandat – u potencijalnoj suradnji s HDZ-om (pod uvjetom da se iz njegovih redova isključe izdajnici i kriminalci) suprotstave sad već gotovo sigurnom „decembarskom" prevratu, kojim će Kukuriku koalicija pokušati nastaviti posao započet još 3. siječnja 2000., dana kada je pokopana suverenost hrvatske države.

Davor Dijanović

 

Sri, 28-10-2020, 07:27:33

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

1 klik na Facebooku za hkv.hr

Pretraži hkv.hr

Kontakti

KONTAKTI

Telefon

Telefon Tajništva
+385 (0)91/728-7044

Elektronička pošta Tajništva
Elektronička pošta Tajništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

Elektronička pošta UredništvaElektronička pošta Uredništva
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Copyright © 2020 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.