U Kaštel Sućurcu predstavljen reprezentativni zbornik o fra Bernardinu Sokolu

U kino-dvorani 'Sveti Juraj' u Kaštel Sućurcu prošle je subote svečano predstavljeno Sokol zbornikSokolAutorici enciklopedijske natuknice M. Kun. (Mariji Kuntarić) očito nije omogućeno iznošenje podatka da su fra Bernardina 28. rujna 1944. godine partizani, koji su tih dana i na hrvatskom jugu provodili svoj 'krvavi pir', mučili i ubili u čamcu na moru između Badije i Korčule te bacili u more. Kad je more izbacilo njegovo tijelo, mještani su ga tajno pokopali - zna se otprilike i mjesto, ali ono još nije pronađeno. Njegov duh, ali i njegova glazba žive i dalje, a ovaj zbornik svjedoči i o njihovoj veličini.reprezentativno izdanje pod naslovom 'Fra Bernardin Sokol: zbornik slavlja i radova sa znanstvenog skupa o 130. obljetnici rođenja'. Taj skup, održan ove godine u svibnju, posvećen ovom velikom franjevcu, hrvatskom glazbeniku i kršćanskom mučeniku, žrtvi zločinačke jugo-partizanije, 'vrlih' prethodnika današnjih 'antifašista', organizirali su i tada i danas u njegovu rodnom mjestu Franjevačka provincija Svetoga Jeronima te kaštelansko Društvo za očuvanje kulturne baštine 'Bijaći'.

Pozdravnu i završnu riječ održao je Milivoj Bratinčević, o zborniku su govorili fra Bernardin Škunca, muzikologinja Hana Breko Kustura iz HAZU-a te povjesničar don Josip Dukić. U umjetničkom dijelu programa nastupili su Ksenija Prohaska, klapa 'Sveti Juraj' HRM-a te mjesni župni zbor. Uočljivo je da je fra Bernardin Sokol, iznimna nacionalna glazbenička osobnost prve polovice prošlog stoljeća - u njenoj crkvenoj, ali i svjetovnoj dimenziji - zabilježen u SSSRMuzičkoj enciklopediji tadašnjeg (1978.) Jugoslavenskoga leksikografskog zavoda s 20-ak redaka, među kojima i ovima: 'Sokol je autor brojnih većih i manjih crkvenih djela, kao i svjetovnih vokalnih kompozicija. U svojim radovima očituje izvornost melodijske intervencije, sklonost polifoniji i smisao za neuobičajene i osebujne harmonijske efekte. Važno mjesto u njegovu djelovanju zauzimalo je i izdavanje crkvene pjesmarice'.

Autorici enciklopedijske natuknice M. Kun. (Mariji Kuntarić) očito nije omogućeno iznošenje podatka da su fra Bernardina 28. rujna 1944. godine partizani, koji su tih dana i na hrvatskom jugu provodili svoj 'krvavi pir', mučili i ubili u čamcu na moru između Badije i Korčule te bacili u more. Kad je more izbacilo njegovo tijelo, mještani su ga tajno pokopali - zna se otprilike i mjesto, ali ono još nije pronađeno. Njegov duh, ali i njegova glazba žive i dalje, a ovaj zbornik svjedoči i o njihovoj veličini.

Joško Čelan
Hrvatski tjednik

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.