Hrvatski tjednik
 

Dr. Sanda Ham smijenjena zbog toga što je upozorila na nezakonitosti u IHJJ-u

Ministrica znanosti i obrazovanja (MZO) Blaženka Divjak razriješila je 31. listopada 2017. Sanda Ham2Sandu Ham, profesoricu s osječkoga Filozofskog fakulteta, dužnosti predsjednice Upravnog vijeća Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje (UV IHJJ) bez obrazloženja te imenovala predsjednicom dosadašnju članicu UV IHJJ-a Vandu Babić, profesoricu sa zadarskoga Filozofskog fakulteta. Profesorica Ham razriješena je dok je bila na bolovanju i na DnoNa sve što je u nekoliko dana na početku srpnja 2016. objavljeno u medijima pod dirigentskom palicom dr. Željka Jozića nijedan od spomenutih medija nije pokušao osvijetliti s druge strane, jednostavno nije dopustio prof. dr. Sandi Ham da iznese svoju obranu. To nije bio ni prvi ni posljednji pad hrvatskoga novinarstva, naslijeđen iz najolovnijih dana socijalizma.bolničkome liječenju, zbog teške ozljede koju ju zadobila u nesreći tijekom godišnjega odmora na jednome sjevernohrvatskom otoku, sredinom kolovoza. Smjena je uslijedila praktično tjedan dana nakon što je Sanda Ham 22. listopada, na traženje Ministarstva znanosti i obrazovanja, uputila potpuno izvješće od 276 stranica s prilozima o svojemu jednogodišnjem radu u UV IHJJ-a državnome tajniku dr. Tomi Antičiću.

Izvješće o radu počinje prikazom orkestrirane kampanje u nekoliko medija (JL, VL, Telegramu i Novostima) protiv njezina imenovanja, bez mogućnosti da se predsjednica UV IHJJ-a brani ili pruži svoj pogled na iznesene optužbe. Hajkom je najprije krenuo Jutarnji list 4. srpnja 2016. Napis je bio naslovljen: Šustarova nova vijeća. Tome AnticicHoće li sporna jezičarka mijenjati pravopis Instituta za hrvatski jezik? Nadovezao se Večernji list, 5. srpnja u intervjuu s dr. Jozićem koji nosi naslov: Dr. Sanda Ham zbog zarade želi srušiti naš pravopis i uvesti svoj. Jozić u tome intervjuu tvrdi da se radi o "klasičnome financijskom sukobu interesa" jer je suautorica pravopisa koji je "izgubio preporuku za uporabu u školama". Tome dodaje kako je "općepoznato i samorazumljivo" da je objavljivanjem besplatnoga pravopisa Instituta na adresi pravopis.hr prije točno tri godine drastično pala prodaja pravopisa od čije je prodaje dr. Ham "ostvarivala materijalnu korist".

Koliku je materijalnu korist na "besplatnome" Hrvatskom pravopisu IHJJ-a ostvario samo u jednoj godini dr. Jozić, pokazuje priložena tablica njegovih primanja i troškova. Obračun s prof. Ham u obliku "medijskoga toplog zeca" nastavio se na Internetskome izdanju Telegrama od 8. srpnja 2016. natpisom: U iznimno važan institut Šustar instalirao ženu koja kolege naziva srboljubima, kujama i životinjama, a zaključen je 9. srpnja Jozićevim intervjuom Novostima SNV - Željko Jozić: Šustar se silno kompromitirao. U podnaslovu: Ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje: Dopustite da kao doktor znanosti imam mišljenje da je imenovanje Sande Ham, koja je u školskom primjeru sukoba interesa, loša odluka i podvala nekih izdavačkih lobija gospodinu ministru. Na sve što je u nekoliko dana na početku srpnja 2016. objavljeno u medijima Jozićpod dirigentskom palicom dr. Željka Jozića nijedan od spomenutih medija nije pokušao osvijetliti s druge strane, jednostavno nije dopustio prof. dr. Sandi Ham da iznese svoju obranu. To nije bio ni prvi ni posljednji pad hrvatskoga novinarstva, naslijeđen iz najolovnijih dana socijalizma.

Ravnatelj samovoljno sazvao sjednicu Upravnog vijeća

U godinu dana održano je, kako se navodi u Izvješću, sedam sjednica, od toga čak pet e-sjednica UV IHJJ-a. JozićRavnatelj dr. Željko Jozić, kako stoji u Izvješću, od trenutka imenovanja prof. dr. Sande Ham nije pokazivao interes za suradnju te je sprječavao njezin rad koliko je mogao. Uskraćivao je dokumente i proglašavao ih poslovnom tajnom, uskraćivao uvid u poslovanje, sam donosio odluke o poslovanju te posve privatizirao IHJJ. Za neke odluke tražio je suglasnost Upravnoga vijeća, ali to je bilo minimalno.Ravnatelj Jozić i njegove službenice (Tamara Burić i Vesna Žganec), kao i predstavnice IHJJ u Upravnome vijeću, Institut jezikkako piše u izvješću, sprječavale su rad UV IHJJ da je to "prelazilo i granice pristojnosti". Namještenica IHJJ-a Žganec prijavljivala je prof. dr. Marija Grčevića, člana UV-a, "osobi za zaštitu dostojanstva" jer je uporno tražio zapisnike s prethodnih sjednica UV-a. Nakon dugotrajnoga navlačenja oko zapisnika UV-a, proglašeni su tajnima i učinjeni potpuno nedostupni predsjednici UV-a i članu Mariju Grčeviću. Odbila je poslati materijale za sjednicu UV-a koji su se odnosili na pritužbe zaposlenika na rad ravnatelja Jozića. UV IHJJ-a nije imao gotovo nikakvu potporu u administrativnoj službi IHJJ, pa je glavninu materijala za sjednicu sastavljala sama predsjednica UV-a. Bivši predsjednik UV IHJJ-a Alemko Gluhak nikada nije obavio primopredaju dužnosti, tako da predsjednica Upravnoga vijeća Sanda Ham nije mogla steći uvid u prethodni rad Instituta, ni utvrditi je li poslovanje bilo zakonito. Sve to navelo je bivšu predsjednicu Upravnoga vijeća da nakon upravnoga nadzora zatraži i proračunski nadzor.

Ravnatelj dr. Željko Jozić, kako stoji u Izvješću, od trenutka imenovanja prof. dr. Sande Ham nije pokazivao interes za suradnju te je sprječavao njezin rad koliko je mogao. Uskraćivao je dokumente i proglašavao ih poslovnom tajnom, uskraćivao uvid u poslovanje, sam donosio odluke o poslovanju te posve privatizirao IHJJ. Za neke odluke tražio je suglasnost Upravnoga vijeća, ali to je bilo minimalno. "U svojoj samovolji ide toliko daleko da on saziva sjednicu UV-a i šalje materijal članicama tražeći da glasuju o tome što on želi (i kako želi, očito). Kada na taj način prikupi tri glasa (jer Vanda Babić imenovana od Ministarstva prihvaća taj njegov način i daje mu glas), tvrdi kako je njegov prijedlog prošao!", navodi se u izvješću i dodaje: "Do danas nije UV dostavio Pravilnik o javnoj nabavi (koji je bio zakonski dužan izraditi do kraja lipnja), a ni rebalans proračuna. Naime, neposredno nakon što je u ožujku prihvaćen proračun za 2017., ravnatelj Jozić otkupio si je automobil kupljen na leasing, makar taj trošak nije bio u proračunu, a znao je da leasing istječe i da će otkupljivati auto. Takve njegove smicalice, a brojne su, ne pridonose razvijanju povjerenja. U smicalice i demagoške poteze pripada i njegov poziv državnoj reviziji (nakon što sam zatražila očitovanje o zakonitosti poslovanja), iako se zna da državna revizija ne dolazi po pozivu ravnatelja - fizičke i/ili pravne osobe. Tim nam je zahtjevom mahao pred nosom kao znakom sigurnosti u zakonitost svojega poslovanja, ali odbijenicu nije spomenuo", stoji u Izvješću predsjednice Upravnoga vijeća.

Divjak nagradila opstrukciju prof. dr. Vande Babić mjestom predsjednice Upravnog vijeća IHJJ-a

U izvješću o radu UV IHJJ-a, prof. dr. Sanda Ham posebno se osvrnula na suradnju s članovima UV-a, napose s Divjakprof. dr. Vandom Babić, koju je imenovalo Ministarstvo znanosti. "Vanda Babić koja živi i radi u Zadru postavljena je od Ministarstva, ali je suradnja s njom vrlo loša. Izbjegava sjednice UV-a u Zagrebu tako da nemam potporu u njoj ni što se toga tiče jer, povodeći se za njom, sjednicu otkazuju članice iz IHJJ-a, a bez kvoruma sjednica se ne može održati. Osam mjeseci poticala sam ju da napiše izvješće kojega se pisanja prihvatila u srpnju. Napisala ga je tek kada smo o njezinu neradu kolega Grčević i ja obavijestili bivšega ministra Barišića. Njezini su izgovori za nerad doista zadivljujući: 'vruće mi je, pišem knjigu, pišem bilješke za knjigu, idem na godišnji, idem u Boku, tek sada idem na godišnji, imam ispitne rokove, imam obiteljskih obveza...' Ipak, fascinantna je njezina isprika od 24. veljače da ne može nazočiti sjednici jer je bolesna i ide na pretrage i da očekuje od mene minimum ljudskosti i razumijevanja - a u to je vrijeme sjedila u kabinetu ravnatelja Jozića u IHJJ-a u privatnome posjetu. Inače, kolegica Babić ima svojih privatnih poslova s IHJJ-om i često je u IHJJ-u i djeluje na svoju ruku. Očito je glas IHJJ-a u UV-u, a ne glas Ministarstva", upozorava prof. Ham u Izvješću.

IHJJ posluje bez programa rada, završni račun za 2016. nije usvojen

Predsjednica UV IHJJ-a u izvješću navodi kako je ravnatelj dr. Željko Jozić već dulje tražio da UV odobri završni Kune HRtračun za 2016. i njegovo izvješće o radu za 2016. "Vrlo jasno sam rekla i vrlo jasno govorim i njemu i Upravnome vijeću da trebamo temelj za to izvješće (inventuru za 2016. i fakture, osobito inventuru knjižnice jer je riječ o temeljnom kapitalu upisanom Aktom o osnivanju IHJJ, a što se faktura tiče, postoji po prilici 10 000 kuna potraživanja IHJJ-a prema Željku Joziću). Da bih uopće stavila na sjednicu UV-a tu točku dnevnoga reda, potrebno je imati barem za početak te dokumente, a kako ih ravnatelj ne da, ne mogu UV uvoditi u nezakonito postupanje. Uz to, UV dužnost je preuzelo prvom sjednicom, dakle, 14. srpnja 2016. O događajima i poslovanju prije toga nadnevka ne znam ništa. Proračun za 2016. usvojen tek u studenom 2016., a 2016. IHJJ je poslovao bez programa rada. Dakle završni račun za 2016. nije usvojen jer ravnatelj Jozić skriva dokumentaciju koja je temelj završnome računu", tvrdi Ham u Izvješću. UV IHJJ više je stegovno tijelo koje prima pritužbe radnika. Ham, međutim u Izvješću upozorava, kako je ravnatelj na sve načine onemogućavao da te pritužbe dođu pred članove UV-a. No kako nema pravilnika o stegovnoj odgovornosti koji regulira to područje, UV IHJJ nije moglo reagirati na pritužbe djelatnika. Kad je konačno došla ta točka dnevnog reda pred članove UV-a, odluka o izradi Pravilnika, sjednica je prekinuta na traženje ravnatelja Jozića (koji uopće nije član UV-a i na UV nema pravo glasa), jer mu je bilo "predugo sjediti", zbog toga što sjednica "predugo traje". Kruna pritužaba, kako se navodi, dopis je HHO-a u kojem se upozorava Ministarstvo znanosti i predsjednicu UV-a Sandu Ham da Željko Jozić godinama protuzakonito drži volontera.

"Poznat mi je odgovor ravnatelja Jozića na očitovanje koje je Ministarstvo zatražilo od njega. Zgrožena sam demagogijom i poluistinama sadržanima u tom odgovoru", navodi se u Izvješću. U zaključku kaže da koliko njezino skromno poznavanje zakona i računovodstva dopušta, vidi da poslovanje IHJJ-a nije posve zakonito. Znanstvena djelatnost zamire, a osnažuje se izdavačka, što je suprotno djelatnosti IHJJ-a određenoj Aktom o osnivanju i upisanoj u Sudski registar. Međuljudski su odnosi posve narušeni. Rješenje vidim u tomu da se smijeni ravnatelj i izabere novi. Za smjenu ravnatelje stekli su se uvjeti koje propisuje Zakon o ustanovama i Statut IHJJ-a", napisala je prof. Ham u Izvješću.

Koliko godišnje stoji ravnatelj IHJJ-a dr. Željko Jozić

Redni broj Naziv/opis ostvarenih rashoda u 2015. godini Iznos u kunama
1. Plaća za siječanj-prosinac 2015. godina • Bruto II 332.434,09
2. Dar u naravi 15.443,91
3. Isplaćeni autorski honorari - Bruto 107.722,01
4. Putni naloz 25.890,81
5.1. Reprezentacija 8.497,24
5.2. Tehnički i registracija 590,25
5.3. Službeni put 984,00
5.4. Smještaj 3.324,30
5.5. Troškovi vezani uz Visa karticu 6.978,22
5.6. Leasing auta 45.011,40
5.7. Parkiranje 3.699.00
5.8. Kupnja novina (blagajna) 655,98
5.9. Taxi usluge 249,20
5.10. Pranje vozila 660,00
5.11. Benzin 19.588,03
5.12. Cestarina 181,96
5.13. Ostalo (cilindar brava, izrada ključa kablovi) 164,20
  UKUPNO 563.980,38

Smjenom prof. Ham okaljan ugled Ministarstva znanosti gore nego ukidanjem Vijeća za normu

Ali umjesto smjene Jozića, uslijedila je smjena predsjednice Upravnoga vijeća IHJJ-a koja je svojom zaslugom razotkrila sve nezakonitosti koje su se događale u IHJJ-u. Naime, Izvješće o proračunskome nadzoru Ministarstva financija pokazalo je mnoge nezakonitosti u poslovanju. To je izvješće, naslovljeno na UV i Sandi Ham na ruke, ravnatelj uzeo i odbio dati tada još aktualnoj predsjednici UV-a. Ona se obratila MZO-u tražeći da se na odgovarajući način propita kaznena odgovornost ravnatelja i njegovih najbližih suradnika jer su neovlašteno otvorili tuđe pismo, povrijedili njegovu tajnost i neovlašteno ga zadržali. Time su sebi pribavili korist - pokušali su prikriti nalaz proračunskoga nadzora Ministarstva financija koji nije bio povoljan za njih. Ako bi se potvrdila točnost toga događaja, riječ bi bila o kaznenome djelu iz Članka 142. Kaznenoga zakona RH. Umjesto da se u Ministarstvu propitaju okolnosti toga događaja, smijenjena je ona koja je upozorila na njega.

Ministrica znanosti Divjak pokliznula se i okaljala ugled Ministarstva i tom smjenom bacila sjenu na Ministarstvo crnoDivjakMinistrica znanosti Divjak pokliznula se i okaljala ugled Ministarstva i tom smjenom bacila sjenu na Ministarstvo znanosti i obrazovanja, veću nego što je nekadašnji ministar Jovanović bacio brutalnom smjenom Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika s akademikom Katičićem na čelu.znanosti i obrazovanja, veću nego što je nekadašnji ministar Jovanović bacio brutalnom smjenom Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika s akademikom Katičićem na čelu. Usput, rad toga vijeća, unatoč javnim obećanjima, nije ponovno uspostavio ni ministar Šustar, ni Barišić. Ne možemo tako nešto očekivati ni od ministrice Divjak pa je najbolje da otiđe s čelnoga mjesta Ministarstva znanosti i vrati se onamo odakle je došla. Svojim potpisom na smjenu prof. dr. Sande Ham nije kompromitirala samo sebe nego i čitavu hrvatsku Vladu jer ako bude ta smjena legalizirana od strane hrvatske Vlade, postavit će se pitanje što uopće znače upravna vijeća u hrvatskim ustanovama, ili još gore, isplati li se boriti za zakonitost ili sve treba prepustiti samovolji pojedinaca i anarhiji koju svojim nečinjenjem često potiče i sama vlast. I odluka o razrješenju napisana je nestručno i čini se, bez osobitoga obzira na zakon. Redoslijedom najprije je imenovana nova predsjednica Upravnoga vijeća IHJJ, a u nastavku se tek može iščitati odluka o razrješenju.

Iz odluke se ne vidi je li razriješena predsjednica UV IHJJ-a Sanda Ham ostala članicom Upravnoga vijeća. Ravnatelj Željko Jozić, koji je čitavo vrijeme bio angažiran oko smjene prof. Ham, na mrežnim stranicama IHJJ-a objavio je da je ostala članicom Upravnoga vijeća. To se pak iz papira koji je potpisala ministrica Divjak ne da iščitati. U svakome slučaju, nejasno je tko je treći član Upravnoga vijeća koje imenuje MZO. Ministrica bi mogla znati da bez trećega člana, koje imenuje MZO, UV IHJJ ne može funkcionirati, pa onda ni Institut. Mandat predsjednice Upravnoga vijeća IHJJ-a ne može prestati, ako istodobno ne prestane i mandat članice Upravnoga vijeća. Ministrica kao da nije vodila računa o tome na koji način član Upravnoga vijeća može biti razriješen prije isteka mandata. Zakon to jasno regulira - ako sam zatraži razrješenje; ne ispunjava dužnosti člana; izgubi sposobnost obnašanja dužnosti i svojim ponašanjem povrijedi ugled dužnosti koju obnaša. Stoga se postavlja pitanje: je li ministričina odluka o razrješenju, bez obrazloženja, zapravo u duhu starojugoslavenskih dekreta, zakonita?

Nije zaista jasno kako netko može biti razriješen dužnosti predsjednika Upravnoga vijeća i istodobno ostati članom toga istog vijeća? Zakon o ustanovama i Zakon o znanstvenoj djelatnosti i visokoškolskom obrazovanju nedvosmisleno određuje da ustanovama, odnosno institutom upravlja Upravno vijeće. U slučaju IHJJ-a to posljednju godinu nije bio slučaj, prije svega zahvaljujući tome što je predsjednici UV IHJJ-a prof. dr. Sandi Ham izostala svaka potpora od strane bivših ministara i aktualne ministrice Divjak. No bez obzira i na sve, priča o IHJJ-u nije završila jer će o svemu, nadamo se, imati što reći i sama prof. dr. Sanda Ham i prof dr. Mario Grčević, član UV IHJJ-a, a moguće i jedina osoba koja je sada odgovorna za zakonitost rada UV-a, nova predsjednica prof. dr. Vanda Babić.

Proračunski nadzor upozorio na više nezakonitih postupaka ravnatelja IHJJ

Suočena s blokadom rada UV IHJJ-a, Sanda Ham još 9. kolovoza 2016. tražila je od mjerodavna ministarstva Upitnikupravni nadzor. Još je ministra Šustara pismom izvijestila o mogućim protuzakonitim postupcima u radu IHJJ-a u mandatu ravnatelja Jozića. Sve je bilo uzalud, kao i sva upozorenja o izvješće o radu podastrtome ministru Šustaru, razgovor s ministrom Barišićem. Svi su ostavljali predsjednicu UV IHJJ-a da se hrva s ravnateljem Jozićem, što je objašnjavano da ravnatelj Željko Jozić (izvršitelj pravopisa po volji SDP-ova ministra Jovanovića) u HDZ-u ima jaku potporu za sve što radi. No nitko nije znao o kojemu je magu riječ. U toj bespomoćnosti i sudarajući se s mnogim nezakonitostima, konačno je pred ljeto zatražila proračunski nadzor, koje je provelo Ministarstvo financija, za razdoblje 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2015. Ono je utvrdilo brojne prekršaje, uz ino, da je Hrvatski pravopis IHJJ-a, od studenoga 2013. do 14. prosinca 2015., prodavan u različitim vidovima prodaje po različitim maloprodajnim cijenama bez službenoga cjenika Instituta, koje je trebalo donijeti UV IHJJ-a. Uvidom u snimku stanja prodaje Hrvatskoga pravopisa u 2013. godini putem blagajne kretala se od 60 kuna do 110 kuna. Proračunski nadzor utvrdio je krivi obračun prireza za zaposlenika D. V. kojem je obračunavan u iznosu od 10 posto za Grad Metković, a trebao je biti obračunat po stopi od 18 posto, za Grad Zagreb. Utvrđeno je također da je ravnatelj u dva navrata, 2014. i 2015., sklapao ugovor sam sa sobom o autorskome honoraru.

Ravnatelj Instituta, kako se navodi, ne može bez posebne ovlasti Upravnoga vijeća Instituta nastupati kao druga ugovorna strana te s tom fizičkom osobom sklapati ugovore u svoje ime i za svoj račun, u svoje ime, a za račun drugih osoba, ili u ime i za račun drugih osoba, jer ravnatelj nije imao pisanu suglasnost Upravnoga vijeća, koju potpisuje predsjednik. Uvidom u ugovor o radu zaposlenice dr. sc. Kristine Štrkalj Despot, više znanstvene suradnice, utvrđeno je da se u ugovoru o radu ne navodi koeficijent složenosti poslova za radno mjesto na kojemu je zaposlena kako je propisano Zakonom o radu. Primjedbe uočene u proračunskome nadzoru odnose se i na zakup prostora na adresi Hvarska 1a, Zagreb te Ulici Republike Austrije 16, Zagreb. Zakon o zakupu i kupoprodaji poslovnoga prostora mora biti zasnovan ugovorom o zakupu u pisanom obliku. No Institut i Grad Zagreb nisu sklopili novi ugovor o zakupu ili dodatak postojećemu, unatoč tomu što su se bitno promijenile okolnosti iz zaključenoga ugovora (povećanje cijene), a isplata zakupnine poslovnog prostora u iznosu od 97.854,93 kuna nije obavljena sukladno važećem ugovoru o zakupu.

Ministarstvo prešutjelo upite Hrvatskog tjednika

Hrvatski tjednik ujutro 10. studenoga mejlom je Službi za odnose javnošću MZO-a i ministrici uputio nekoliko pitanja na koje do zaključenja lista nije dobio odgovore. Pitanja su bila sljedeća: koji su razlozi za smjenu prof. dr. Sande Ham; koju je poruku tom smjenom MZO uputilo javnosti; je li MZO prihvatilo izvješće koje mu je 22. listopada uputila predsjednica UV IHJJ-a te kani li ministrica ponovno uspostaviti rad Vijeća za normu hrvatskoga standardnog jezika?

Što zaključno reći o svemu? Predsjednica UV IHJJ-a prof. dr. Sanda Ham, nekoliko dana prije razrješenja tražila je od Ministarstva obrazovanja smjenu ravnatelja dr. Željka Jozića zbog sprječavanja rada UV-a, tražila od MZO-a, kao u više pokušaja ranije, da joj omogući normalan rad UV-a. U to je uključila činjenicu da nije obaviještena o Izvješću proračunskom nadzoru IHJJ, koje joj je poslano 31. kolovoza. Tvrdi da se Ministarstvu dopisima, zamolbama i izvješćima obraćala od srpnja 2016., a još 9. kolovoza 2016. tražila upravni nadzor mjerodavnoga ministarstva, ali ono nije reagiralo, kao ni prema ravnatelju Joziću, a nisu odgovorili ni na jedan njezin dopis. Što je bio okidač za smjenu predsjednice Upravnoga vijeća? U MZO-u po svemu sudeći nisu znali da je proveden financijski nadzor pa su računali kako će se njezinom smjenom "smeće" nastalo posljednju godinu u IHJJ-u gurnuti pod tepih. Ali tu se aktualna ministrica Divjak po svemu sudeći preračunala. Smjenom onoga tko je poticao na zakonit rad otvoreno je pitanje što se sve to događalo u IHJJ-u u mandatu ravnatelja Jozića? Na to pitanje dat će odgovor, nadamo se, mjerodavna tijela hrvatske države, uz ine, i Državna revizija kojoj je poslan nalaz o proračunskome nadzoru u IHJJ-u.

Jozic2

Marko Curać
Hrvatski tjednik

Hrvatski tjednik

Pon, 21-06-2021, 11:43:06

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

PRETPLATA

Svakoga četvrtka
Hrvatski tjednik,
a sve drugo je manipulacija!

Posebna ponuda

Hrvatski tjednik dolazi s vrlo niskom cijenom pretplate!

Godišnja pretplata iznosi samo 678 kuna,

170 eura za zemlje EU i 200 eura za prekooceanske zemlje.

Hrvatski tjednik 210 41

Želimo da Hrvatski tjednik dođe u svaki hrvatski dom!

Podatci u računima

Žiro-račun: 2500009-1101384007

Banka: Hypo Alpe-Adria-Bank
Korisnik: Tempus d.o.o. Zadar
IBAN: HR61 2500 0091 1013 84007
BIC:HAABHR22

KONTAKTI

Hrvatski tjednik

KONTAKTI

TelefonTelefon
Hrvatskog tjednika:
+385 (0)23/305-277

Fax
Fax:
+385 (0)23/309-180

Elektronička pošta
Elektronička pošta:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Preporučite članke

Podržite članke na jednoj od socijalnih mreža jednim klikom!

Facebook, Tweet, Google+, LinkedIn, Pinterest

Facebook like

Preporučite Hrvatski tjednik, portal i naš forum svojim prijateljima i poznanicima kako bi i oni znali za komentare, reportaže, razgovore i vijesti koje ovdje objavljujemo.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.