Hrvatski tjednik
 

 Hrvatski građani, hrvatski Srbi, moraju znati zašto je Pupovac zaštićen i zašto se protiv njega ne dižu optužnice

Temeljem Zakona o pristupu informacijama, dana 29. lipnja 2016. podnio sam Zahtjev o pravu Pupovacna pristup informacijama Vijeću Srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, odnosno da mi dostave informacije koje me zanimaju za 2012. i sve do 2015.

Sve do početka veljače 2017. odgovorna osoba SNV-a Saša Milošević i njegov zamjenik u tome vijeću – Milorad Pupovac - nisu odgovorili, odnosno oglušili su se na moj zahtjev. Temeljem zakona, povjerenica za pristup informacijama, gospođa Anamarija Musa, bila je obvezna, nakon što sam joj osobno podnio prigovor da nisam dobio odgovor od Vijeća, postupiti prema zakonu i naložiti Saši Miloševiću da mi omogući pristup informacijama. Ona to nije učinila. Prema tome, i Saša Milošević i Anamarija Musa pogazili su zakon koji bi trebali provoditi.

Povjerenica mi je tek početkom veljače dostavila zaključak u kojemu je zapovjedila Vijeću Srpske nacionalne manjine Grada Zagreba da u roku od osam dana omogući pristup informacijama Nenadu Vlahoviću, koji je to zatražio još u lipnju 2016. I u ovome slučaju vidi se kako državne institucije rade kad je u pitanju Milorad Pupovac i da su zapravo svi umreženi.

„Milošević je dostavio odgovor da ih je povjerenica zamolila da mi to moraju dopustiti i odredio je da je spreman Vlahovićfotokopirati sve podatke za 2011. i 2012. Ja sam tražio dio koji se odnosi na razdoblje 2012.-2015. To je bitno u svemu ovome. On meni želi dati 2011. i 2012. Znam zašto, kao što znam i zašto tražim podatke za ove druge godine. Milošević izbjegava da dođemo do informacija koje tražimo. Nakon toga je tražio da im uplatim dvije tisuće kuna za troškove kopiranja. Sad bih ja trebao dati svoj novac kako bih došao do podataka na koje imam pravo, kao i drugi građani. Tražim činjenice, dokaze, to je novac poreznih obveznika. Toliko se indolentno odnose tijela gonjenja i tijela sudbene vlasti prema tome, da je jasno o čemu se tu radi. Odgovorio sam Saši Miloševiću da će početkom travnja moja stručna ekipa doći i da ćemo izvršiti uvid u dokumente koji nas zanimaju te da ne želimo pregledavati neke potvrde o plaćanju parkinga, već konkretne stvari“, kaže Nenad Vlahović.

Vlahović, predsjednik Nacionalnoga vijeća Srba u Hrvatskoj, po tko zna koji put upozorava na malverzacije koje MalverzacijeVlahović, predsjednik Nacionalnoga vijeća Srba u Hrvatskoj, po tko zna koji put upozorava na malverzacije koje Milorad Pupovac, Srpsko nacionalno vijeće i Novosti rade. Ističe kako bi se Saša Milošević kao veliki demokrat, što stalno naglašava, ali i član programskoga savjeta HRT-a, trebao drukčije ponašati u javnosti jer on ovako krši zakon i ne dopušta pristup informacijama na koje svaki građanin u Hrvatskoj ima pravo jer mu ih zakon omogućuje.Milorad Pupovac, Srpsko nacionalno vijeće i Novosti rade. Ističe kako bi se Saša Milošević kao veliki demokrat, što stalno naglašava, ali i član programskoga savjeta HRT-a, trebao drukčije ponašati u javnosti jer on ovako krši zakon i ne dopušta pristup informacijama na koje svaki građanin u Hrvatskoj ima pravo jer mu ih zakon omogućuje.

U nastavku, Vlahović ističe kako ih posebno zanima 2012. godina, ali i razdoblje do 2015. Još uvijek ne želi otkrivati SNVsve razloge, ali riječ je o četverogodišnjemu razdoblju za koje je od manje-više svih od kojih je zatražio informacije i dobio ih na uvid – od Savjeta za nacionalne manjine, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, kao i od Ministarstva financija.

'Godine 2012. SNV je iz proračuna Republike Hrvatske, iz sredstava Hrvatske lutrije, dobilo 3,5 milijuna kuna za socijalne programe, odnosno da se pomogne povratnicima. Imam rješenje Ministarstva financija u kojemu jasno stoji da do dana današnjega nije dostavljeno izvješće o tomu gdje je novac potrošen. Nema ni jednoga računa koji bi opravdao gdje je novac završio. Ministarstvo financija svojim je Rješenjem pokazalo da SNV nije opravdao gdje je potrošio kune. Znači, oni četiri godine nisu pravdali novac i nitko ne zna gdje je oko 3,5 milijuna kuna otišlo. Istu se odnosi i na Novosti koje, kako je rekla gospođa Markić, nisu pravdale potrošeni novac. Prema Zakonu o proračunu Republike Hrvatske, oni ne mogu dobiti novac za sljedeću godinu ako prije toga nisu pravdali gdje su potrošili novac koji su prethodno dobili. Oni to nisu učinili i nisu imali pravo na novac koji su dobivali sve ove godine, a i još im se uredno isplaćuje. Mnogi su prekršili zakon i davali su novac Pupovcu i dalje. Čini se Kunekako je on stalno u kažnjivome djelu, ali nikoga nije briga,' govori Vlahović, pitajući se koji su to dokazi potrebni glavnome državnom odvjetniku da bi krenuo u istragu Milorada Pupovca.

„Sudbenu vlast kontrolira onaj tko ima novac“, nastavlja Vlahović, „a taj istovremeno kontrolira i izvršnu. Što će njemu zakonodavna kada do zakona za koje je glasovao u ZaštićenHrvatski građani, hrvatski Srbi, moraju znati zašto je Pupovac zaštićen i zašto se protiv njega ne dižu optužnice. Uzmimo za primjer bivšu ministrice kulture Andreju Zlatar, protiv koje je podignuta kaznena prijava zbog 49 tisuća kuna i morala je podnijeti ostavku. Pupovac je podigao oko milijun i 400 tisuća kuna bez pokrića, a nema kaznenih prijava protiv njega“, naglašava Vlahović.Hrvatskome saboru ionako ne drži. Prema tome, koja je sada snaga u Pupovcu? O čemu se tu radi? Hrvatski građani, hrvatski Srbi, moraju znati zašto je Pupovac zaštićen i zašto se protiv njega ne dižu optužnice. Uzmimo za primjer bivšu ministrice kulture Andreju Zlatar, protiv koje je podignuta kaznena prijava zbog 49 tisuća kuna i morala je podnijeti ostavku. Pupovac je podigao oko milijun i 400 tisuća kuna bez pokrića, a nema kaznenih prijava protiv njega“, naglašava Vlahović.

Nadovezao se i na velike plaće i honorare u Novostima, gdje je, prema njegovim riječima, na platnoj listi oko 100 ljudi, pa se može izračunati koliko novac odlazi na njih.

'Spomenuo sam Tenu Erceg iz Splita, ona ima veliku plaću i honorar u SNV-u, ona nema veze sa SNV-om. Ona nije ni pripadnica srpske zajednice, ali ona nije jedina. Takvih je u SNV-u dosta. Koja je to 'ugroženost' predstavnika SNV-, da se toliki honorari i plaće, njima isplaćuju“, govori Vlahović. Smatra kako je na snazi politička korupcija. Prema njegovim riječima, novac tu ide i putem donacija raznim udrugama, nogometnim klubovima, crkvenim društvima, vijećima nacionalne manjine i fizičkim pojedincima, na koje se troše milijuni. Svi su oni, smatra, u mreži političke korupcije koji u danome trenutku, odnosno kad se ide na izbore, imaju svoj zadatak.

Milorada Pupovca, po riječima Vlahovića, nemoguće je maknuti s ove pozicije na kojoj se nalazi već desetljećima.

Dok god sve i jedna hrvatska Vlada njemu izdašno daje toliki novac koji on ne troši na potrebe srpske zajednice u DORHHrvatskoj, nego za potrebe održavanja sebe na vlasti, nema tu promjene. Simptomatično je kako Pupovac svaki put kad su izbori dobije od 8 do 12 tisuća glasova.'

Kad je riječ o nadležnim tijelima koja bi se trebala baviti malverzacijama na koje upozorava, a koje se odnose na Pupovca i SNV, i koje su potkrjepljene rješenjima Ministarstva financija, ali i drugim papirima koje je nekoliko puta i na televiziji pokazao, Vlahović je tu vrlo izričit. Jasno kaže kako je Dinko Cvitan u političkim škarama. Prema njegovim riječima vrijeme je da se kompletna ekipa iz Dorha pozdravi i kaže kako više ne mogu, kako njima ili upravlja politika ili su zbog vanjskih interesa u nemogućnosti riješiti pitanje Milorada Pupovca.

„Svi su umreženi i zato nitko ne želi procesuirati Milorada Pupovca. Ta mreža zove se vlast pod svaku cijenu. Oni međusobno jedni druge podržavaju, bez obzira na stranke. Ako sam u desetak navrata dostavio krivične prijave svim klubovima saborskih zastupnika, predsjednici Republike Hrvatske, predsjedniku Vlade i Sabora, ministrima, svima... i da nitko ne reagira i mene ne zove na razgovor, onda je tu sve jasno“, kaže Vlahović, ističući kako ništa nije vječno, pa ni Milorad Pupovac, krivična djela, kao i ona genocidna, nikada ne će zastarjeti. Sve će to jednoga dana biti započeto.

Samo Pupovac zna gdje je završio novac iz propale Tesla banke!

Postoje indicije i osnovana sumnja da je dio kapitala koji su gospodarski subjekti iz Hrvatske, poput Đure Đakovića, Tesla bankaŠećerane iz Županje, koji su ulagali u Tesla banku, Milorad Pupovac otuđio preko granice u Srbiju za financiranje nekakvih izbornih kampanja. Ne tvrdim to, ali postoji osnovana sumnja, jer je to direktor Sladorane Županja rekao u jednome svojemu intervju. Velik su novac Fond za razvoj Srbije i Fond za razvoj pokrajine Vojvodine, kao i Metalis Banka, isto tako uložili u Tesla banku. Pupovac je bio predsjednik Nadzornoga odbora Tesla banke, znači prvi čovjek te banke. Gdje je novac danas, nitko osim Pupovca ne zna.

Nešto se mijenja, poništena je presuda koju je Pupovac dobio protiv Vlahovića!

Putem svoje tko zna koje po redu odvjetnice Milorad Pupovac dao je priopćenje koje vrvi neistinama i polulažima. Riječ je o trima privatnim tužbama koje je pokrenuo protiv mene. Oni sada tvrde kako je dobio tri spora protiv mene, ali to nije istina. Radi se o prvostupanjskim postupcima gdje je Pupovac dobio, ali to nisu pravomoćne presuda. Na prvu presudu sam se žalio, Žalba je priznata i postupak je vraćen na ponovno suđenje. Znači, ipak se nešto mijenja i događa, kaže Vlahović o sporovima s Pupovcem koji ga je tužio.

Andrea Černivec
Hrvatski tjednik

Hrvatski tjednik

Ned, 25-07-2021, 18:38:07

Komentirajte

Zadnji komentari

Kolumne

Telefon

Radi dogovora o prilozima, Portal je moguće kontaktirati putem Davora Dijanovića, radnim danom od 17 do 19 sati na broj +385-95-909-7746.

Poveznice

Snalaženje

Kako se snaći?Svi članci na Portalu su smješteni ovisno o sadržaju po rubrikama. Njima se pristupa preko glavnoga izbornika na vrhu stranice. Ako se članci ne mogu tako naći, i tekst i slike na Portalu mogu se pretraživati i preko Googlea uz upit (upit treba upisati bez navodnika): „traženi_pojam site:hkv.hr".

Administriranje

Pretraži hkv.hr

PRETPLATA

Svakoga četvrtka
Hrvatski tjednik,
a sve drugo je manipulacija!

Posebna ponuda

Hrvatski tjednik dolazi s vrlo niskom cijenom pretplate!

Godišnja pretplata iznosi samo 678 kuna,

170 eura za zemlje EU i 200 eura za prekooceanske zemlje.

Hrvatski tjednik 210 41

Želimo da Hrvatski tjednik dođe u svaki hrvatski dom!

Podatci u računima

Žiro-račun: 2500009-1101384007

Banka: Hypo Alpe-Adria-Bank
Korisnik: Tempus d.o.o. Zadar
IBAN: HR61 2500 0091 1013 84007
BIC:HAABHR22

KONTAKTI

Hrvatski tjednik

KONTAKTI

TelefonTelefon
Hrvatskog tjednika:
+385 (0)23/305-277

Fax
Fax:
+385 (0)23/309-180

Elektronička pošta
Elektronička pošta:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Preporučite članke

Podržite članke na jednoj od socijalnih mreža jednim klikom!

Facebook, Tweet, Google+, LinkedIn, Pinterest

Facebook like

Preporučite Hrvatski tjednik, portal i naš forum svojim prijateljima i poznanicima kako bi i oni znali za komentare, reportaže, razgovore i vijesti koje ovdje objavljujemo.

Copyright © 2021 Portal Hrvatskoga kulturnog vijeća. Svi sadržaji na ovom Portalu mogu se slobodno preuzeti uz navođenje autora i izvora,
gdje je izvor ujedno formatiran i kao poveznica na izvorni članak na www.hkv.hr.
Joomla! je slobodan softver objavljen pod GNU Općom javnom licencom.

Naš portal rabi kolačiće radi funkcionalnosti i integracije s vanjskim sadržajima. Nastavljajući samo pristajete na tehnologiju kolačića, ali ne i na razmjenu osobnih podataka.